gittigidiyor

2000 TL Alınan Bir Telefona Ne Kadar Vergi Ödüyoruz ?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
akill-telefon-vergi.jpg


Cep telefonları ve radyosu olan cihazlara gelen vergi zammından sonra insanlar çileden çıkmış durumda. En son TRT Bandrol vergisi de işin içine girince olayların rengi değişti. Çünkü burası Türkiye..almak istediğiniz bir akıllı telefona ödediğimiz vergi, o telefonun yarısından fazla durumda. Peki 2 bin TL alınan bir telefona ne kadar fazladan ödemiş oluyoruz ?

Rakamlar Şaşırtıcı, Kullanıcı Şaşkın Baba

Bu iş artık elektrik faturalarına dönmüş durumda. Nasıl ki faturalarda kullandığınız ücret 20 TL ise, size yansıtılan fatura 70-80 TL oluyorsa, akıllı telefonlar da o raddeye gelmiş durumda. Yapılan analiz ve açıklamalara göre 2 bin TL'lik bir akıllı telefona bayi kârı hariç tam 2563 TL ödemek zorunda kalıyoruz.

1994 yılından önce ülkemizde hiç cep telefonu abonesi bulunmazken, ilerleyen zamanlarda 1995 yılında patlayan telefonlar giderek rağbet görmeye başladı ve 2005 yılında tam 15 milyon rakamına ulaştı. Şimdi ise akıllı telefonu olan tam 73.6 milyon insan ülkemizde bulunuyor. Ülke nüfusu zaten 78 milyon civarında seyrediyor. Bu müthiş rakam ile birlikte akıllı telefonlar her iki senede bir değiştiriliyor. Siz isteseniz de, istemeseniz de..

Ortaya çıkan manzarayı görebiliyor musunuz ? Basit ve abartılı bir hesap yapalım; 73 milyon insan bu vergiyi ödediğine göre (üç aşağı beş yukarı aynı vergi tutarı) 73,6 x 563 TL = 41.436,8 milyon TL yapıyor. Yani her sene veya iki senede bir bu rakamın üç aşağı, beş yukarı tutarı vergi olarak bizden alınıyor.




Cep Telefonunundan Hangi Vergiler Alınıyor ?

Evet, parasını ödediğimize göre hangi vergiye de ne kadar ödediğimizi bilmek hakkımız değil mi ? Şuanda maliyeti 2 bin TL olan bir telefona TRT Bandrol payı, ÖTV ve KDV ödeniyor. Bayi payı ise sonradan bize kitleniyor. Oranlar ise şu şekilde;

❱ TRT Bandrol Vergisi %6

❱ ÖTV %25

❱ KDV %18




Yani bir telefon satın aldıktan sonra %36'sı vergiye ve mali yükümlülükleri temsil ediyor.iPhone 7 ABD'de 635 dolardan başlayan fiyatlar ile satılıyorsa, bu fiyat TL değerinde 1800 - 2000 TL arasında seyrediyor. Ancak Türkiye'de vergiler bindirildiğinde fiyat 3500 TL ve civarlarına yükseliyor. (bkz: iPhone 7 fiyat)

TRT Bandrol vergisine 60 TL öderken, ÖTV ve KDV değerleri karşımıza çıkıyor. Toparlayacak olursak, bu ülkede araba almak da, telefon almak da aynı kefeye çıkıyor. Vergi olayı ne yazık ki ülkemizde hat safhalarda gezmeye devam ediyor.




  • [*=center]Vergi Dağılımı




  • Maliyet Bedeli
    [*=center]2.000 TL



  • TRT Bandrolü %6
    [*=center]60 TL



  • ÖTV (%25)
    [*=center]265 TL



  • KDV (%18)
    [*=center]238,5 TL



  • Toplam
    [*=center]563,5 TL



  • Telefonun Satış Fiyatı
    [*=center]2563 TL



  • Vergi Yükü
    [*=center]%36
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst