gittigidiyor

Android Set Top Box ve TV İncelemesi

AKHİSAR LI

Aktif Üye
Katılım
25 Ağu 2011
Mesajlar
2,287
Tepkime puanı
64
Puanları
0
Yaş
59
Konum
Vatanın herhangi bir cennet köşesi
ALINTI: Mehmet Göktürk







Uzunca bir süredir android piyasaları kasıp kavuruyor. Bu kervana şimdi de telefon dışındaki cihazlarda android işletim sisteminin kullanımı katıldı. Telefon dışındaki cihazlar, geleneksel PC kavramının dışına çıkmak zorunda kaldılar. Çünkü intel mimarisi gerek işlemci grubu, gerekse yazılım donanım ve hafıza gereksinimleri, güç gereksinimleri nedeniyle maliyetin önemli olduğu platformlarda tercih edilmekte güçlük çekiyor.
Bu çerçevede araç bilgisayarları, endüstriyel bilgisayarlar, kiosklar, televizyonlar ve bilgi ekranları da artık android işletim sistemi ile karşılaşmaya başladı. Bu yazıda Televizyon ekranı boyutunda olan gerek TV şasisi içine tunerli ya da tunersiz, gerekse ayrıca set top box (STB) formatında piyasaya sunulan ve HDMI kablo ile çıkış veren android sistemler hakkında birkaç şey söylemek istiyorum.
Andrdoid set top box fikri Google ın GoogleTV projesi ile başladı ama başladığı yerde durmamış gibi bence. Önce Vestel ‘in üniversitemize verdiği kutularla başlayan ilgim, Çin’den ilk kez posta alışverişi yapmam ile devam etti. Vestel halihazırda kutularla kalmayıp, bir Tübitak projesi çerçevesinde sistemi LCD panel kasası içine entegre ederek tek cihaza dönüştürmeyi ve satmayı da başardı.
Önce Vestel’in cihazına bakalım (proje ile resmi olarak ilgim olmuş olsa da buradaki bilgileri bu ürünü kullanan www.netup.tv de bulunduğu kadarı ile veriyorum):

Bu cihaz, aşağıdaki özelliklere sahip:

  • CPU: 1 GHz SAMSUNG S5PV210
  • Flash memory: 1 GB Nand
  • RAM: 512MB DDR-2 RAM
  • Interfaces: 2 x USB, SD/MMC Card Reader, HDMI Out, S/PDIF out (5.1), Ethernet 10/100 Mbps, RCA out (CVBS, Audio Right/Left)
  • Supported video formats: H.264/MPEG2 up to 1080p 30fps
  • Supported containers: RAW/UDP/TS multicast, RTP/RTSP, MP4, AVI
  • Supported audio formats: MPEG2 audio, AAC, AC-3, MP3
  • Supported devices: Wi-Fi USB adapter, GPS USB module
  • OS: Android 2.2/4.0 (yeni 4.0 oldu)
Şimdi birçok okur diyecek ki bu özellikler düşük. Ancak yüksek adetli satış rakamları ve oyun dışı performans için bu uygun maliyet modeli yaratıyor. Cihazın arkası aşağıda:
Bu cihaz youtube izlemek için bile alınabilecek bir cihaz. Ancak yalnızca youtube değil, birçok android uygulaması konabiliyor. Google market, bu cihaz henüz resmi olarak google tarafından tanınmadığı için henüz yok. Ancak 1market.com gibi alternatif marketler ve apk dosyaları yüklenebiliyor. Carousel tipinde bir arayüz var ama klasik arayüze de geçilebiliyor. TuneIn radio mevcut. Havadurumu, gazeteler, facebook ve tabi internet tarayıcı var. Temel çözünürlük, rakiplerin birçoğunun aksine tam full hd 1080p. Aşağıda daha sonra aldığım çin malı ve çok daha şık dış görünüşü olan cihazı göreceksiniz o 720p çıktı. Tabi 90 dolara o kadar olacak.
Video oynatmasında problem yok. Oynatıyor. Müzikleri çalıyor. Bir anda artık TV seyretmemeye başlıyorsunuz. Cihazın içine yüklü gelen birkaç oyun var. apk ile istediklerinizi siz de indirebiliyorsunuz. Orijinali 2.2 froyo ile gelmişti ancak bu yazının yazıldığı tarihten itibaren 4.0 hazır durumda ve güncelleme yapıldı, hataları vb temizleniyor.
Android TV sistemi, sadece oturma odası uygulamaları için değil, ilan panoları, mağazalar, reklamlar, yolcu salonları, hastaneler, eğitim kurumları gibi yerlerde de gelişen ve ucuzlayan lcd led panel kavramı ile birlikte farklı alanlarda kullanım şansı sunuyor. Özellikle daha önce adı konmamış alanlara girmek sözkonusu olabilecek diye düşünüyorum. Bu nedenle maliyet, enerji harcama ve panel içi entegrasyon önemli görünüyor.
Alınması gereken bazı yollar var. Bunlardan biri android uygulamalarının birçoğunun dokunsal ekrana göre hazırlanmış olması. Uygulamaların sorunsuz çalışabilmesi için ya değişiklik yapmak, ya da kutuya fare bağlamak (kablosuz bağladım) gerekiyor. Opsiyonel akselerometreli uzaktan kumanda ile de imleç kontrolu yapmak mümkün oluyor. Ancak bazı oyunlarda bir sağ bir sol tuşa basmak gereken yerler olursa fare ile bu hızlı yapılamıyor.
Diğer bir sorun ise vektör olarak tanımlanmamış olan grafikler 1080p de kaliteli görünmüyor. Çünkü halihazırda 1920×1080 android tablet yok. Uygulamalar vektör grafiklerde sorunsuz çıktı verirken bitmap grafiklerde ölçek sıkıntısı oluyor ya da bazı uygulamalar hiç çalışmıyor (diğer çin malı ürün için de aynısı geçerli).
Android sistem yukarı aşağı kaydırma felsefesini daha çok ekranın dik tutulacağı varsayımı ile tek kolon olarak hesabetmiş. Ekranı yatay tutunca ve 1920×1080 çözünürlük geldiğinde bir youtube arama listesi ekranda minicik kalıyor ve sağ tarafta kullanılmamış alan yeralıyor. Bu sorun aslında cep telefonu ve tabletlerde de mevcut ve androidde sevmediğim olaylardan biri. Belki 4.0 ile benim bilmediğim bir yeni çözüm vardır.
Şimdi gelelim Çin malı cihazımıza. Bu cihaz aşağıdaki özelliklere sahip:
Android 2.3 CPU: Rockchip 2918 1.2GHz RAM: 512MB Internal Memory: 4GB Adobe Flash Player: Flash 10.3 WiFi: WiFi 802.11/b/g/n HDMI 1.3 1080P (ben 720 yapabildim ama tv zaten 720 bendeki)

Halihazırda 70 dolara bulunabiliyor ve Türkiye’ye 30 dolar kargo ile geliyor. 75 Euro dan ucuz olduğu için gümrüğe bir anormallik yoksa takılmıyor. (www.aliexpress.com).
Sistem arayüzü şu şekilde:





Bu menüden sonraki menüler ise up-down scroll ile çalışan aşağıdaki şekilde:
Setup menüsü (bendeki cihaz):





Apps menüsü (siteden aldım ama bende de benzer, çince linkler yok, shenzen yerine Gebze yazıyor):







Yeni uygulama eklenebiliyor marketten. Çünkü çün malı cihaz Google’dan kendisine onay almamış. Sadece kendisini isimsiz telefon gibi gösteriyor. Ama 1080p uyum sorunu olan oyunlar yine vestel gibi sıkıntı yaratıyor. Yani sıkıntı oyunların android tv ye uyarlanmamış olması. Ancak birçok oyun çok güzel çalışıyor. bu cihaz içinde fruit ninja, angry birds ve birkaç oyun yüklü geldi. hepsi de güzel çalışıyor.
Çin malı cihaz 2.3 ile geldi ve 4.0 yükseltmeye henüz yeltenmedim. Mutlaka bir yolu bulunacaktır muhtemelen. Bu cihazın arkasında SD yuvası var yine vestel gibi. İçinde sd kart (sabit) ve usb host/client modu mevcut. Youtube vs gayet güzel yine izleniyor. 4.0 ile youtube deneyimi biraz daha değişmiş büyük ekrana uymuş, bunu Vestel cihazda gördüm beğendim. Myyoutube viewer diye bir uygulama var, bu uygulama geniş ekranlar için tasarlanmış bir proxy arayüz. Ama yine de en az 42 ekran gerektiriyor çünkü yazıları benim 32 inç televizyonumda okumak için yaklaşmak gerekiyor TV’ye.
Yine klsik uygulamalar çalışıyor. facebook hazır, gmail twitter hazır. Kumanda üzerindeki boşluk touchpad değil. !! pozisyon kontrolu için gyromouse ya da normal 20 liralık kablosuz mouse yeterli oluyor. Ayrıca klavye de bağlanabiliyor. Vestel gibi bunun da 2 USB girişi var. bunun zerzevatı arkada. Vestel bir tane öne USB koymuş.
Sonuç olarak Android TV deneyimi herkese tavsiye edebileceğim birşey. Klasik medyaplayer ya da sabit yazılımlı akıllı tv almak yerine bu kutulardan TV nize bağlamanız çok yararlı ve TV alışkanlığınız değişiyor (zaten yoktu ya). Bilgisayar başından kalkıp bazı şeyleri (örneğin TED videoları, EDUPORT videoları) salon ortamında büyük ekranda problemsiz seyredebiliyorsunuz. Bir uygulama yardımı ile cep telefonunuz touchpad ve klavye olabiliyor (android ise). Bu uygulama google markette mevcut.


Şimdilik bu kadar.


Satınalmak isteyenler (link aktif ise tabi kalırsa) :


http://www.aliexpress.com/store/400805/210788071-521673846/4GB-Remote-Control-Android-2-3-2-3-TV-set-top-box-WiFi-Flash-Player-1080P.html



 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst