gittigidiyor

İnternete 6 Ayda Bir Dev Zam Gelecek

Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın
Akaryakıtın ardından internette de zamlar otomatiğe bağlanıyor. Akaryakıt fiyatları, küresel düzeyde petrol ve döviz kurundaki yukarı ve aşağı yönlü hareketlere göre otomatik olarak artıyor ya da azalıyor. Zam ya da indirim, bu veriler çerçevesinde “otomatik” olarak fiyatlara yansıtıyor.

Benzer bir uygulama toptan internet tarifeleri için de gündeme geldi. Anımsatmakta yarar var. Türk Telekom, 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere internet toptan tarifelerini yüzde 70’e varan oranda artırmış, açma-kapama ve benzeri tek seferlik bazı hizmetlere de 20 kata kadar zam yapmıştı.

Bir parantez açalım. Türk Telekom’un, 1 Ekim’den geçerli internete yaptığı son zam, kendi abonelerini ilgilendiriyor. Buna karşılık internet toptan satış tarifeleri, sektörde faaliyet gösteren tüm internet şirketlerini ve Türk Telekom dışındaki diğer şirketlerden hizmet alan bütün aboneleri ilgilendiriyor.

Türk Telekom, telekomünikasyon alt yapısının sahibi ve bu büyük iletişim omurgasını kontrol ediyor. Sektördeki şirketler, bu alt yapıdan da yararlanarak abonelerine internet dahil telekomünikasyon hizmeti sunuyor. Bunun karşılığında da Türk Telekom’a belli bir ödeme yapıyor.

Türk Telekom’un, internet toptan satış tarifesini artırmasının ardından özel şirketler de abonelerine sundukları internet ücretlerine zam yapıyor.


Parantezi kapatıp, 1 Temmuz zammına geri dönelim. Mevzuat gereğince Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), bu kararı bir ay öncesinden alıp, internet sitesinde tüm taraflara ve kamuoyuna duyurması gerekiyordu.

Telekomünikasyon sektörü, bu zammı haziran ayının sonunda Türk Telekom’dan öğrendi. BTK’nın, söz konusu zammı, internet servis hizmeti sunan özel şirketlere, izlemesi gereken bir takvim ve usul çerçevesinde bildirmemesi tepkilere neden oldu.

Bu alanda faaliyet gösteren işletmecilerin çatı örgütü Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), zam sürecinde mevzuat işletilmediği gerekçesiyle konuyu yargıya taşıdı. Yargıdan, ne karar çıkar bekleyip göreceğiz.

OTOMATİK ZAM HAZIRLIĞI

BTK, telekomünikasyon sektöründe büyük rahatsızlık yaratan bu sorunun çözümü için kolları sıvadı. Çözüm… Akaryakıtın ardından internette de zamlar otomatiğe bağlanıyor.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Teberci, halktv.com.tr’nin sorusu üzerine, BTK ile Türk Telekom’un, internet toptan satış tarifelerinin belli aralıklarla, önceden açıklanan bir metodoloji çerçevesine belirlenmesi için çalışma yaptığını söyledi.

Çalışma kapsamında internet toptan satış tarifelerinin, 6 aylık dönemlerde yılda iki kez (diğer bazı maliyetlerin yanı sıra) üretici fiyatlarındaki (ÜFE) değişiklik de göz önünde bulundurularak “güncellenmesi” de beklentiler arasında yer alıyor.

Teberci, bu yolla sektörün internet toptan satış fiyatlarında gündeme gelecek değişiklikle ilgili bir öngörüsü olacağını belirterek, böylece 1 Temmuz benzeri sorunların da yaşanmayacağını söyledi.

İnternet, bugün herkesin cebinde, evinde ve iş yerinde olmazsa olmaz… Her yönüyle yaşamın ayrılmaz bir parçası... Bu hizmetin, yüksek zamlardan ve keyfi kararlardan kurtarılması son derece önemli…
 

Sami Ertaga

Aktif Üye
Katılım
29 Ara 2017
Mesajlar
3,175
Tepkime puanı
492
Puanları
83
Konum
GAZİANTEP
Daha önce de yazdığım gibi, Türkiye'de internet lüks hatta süper lüks oldu.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst