gittigidiyor

İOS Android 6.0 Marshmallow Fabrika İmaj Dosyası Yükleme Rehberi

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
nexus-cihazlarina-android-6-0-marshmallow-fabrika-imaj-dosyasi-yukleme-rehberi-705x290.jpg
Bugün çıkan Fabrika İmaj Dosyaları ile resmi çıkışını gerçekleştirmiş olan Android 6.0 Marshmallow için OTA güncellemesini beklemeden cihazınıza nasıl kurulum yapabileceğinizi anlatıyoruz.

@mehmetkarahanlı@
Gelişen teknolojideki yeni nesil jenerasyondaki yeni version olan Android6.0 Marshmallow resmi olarak çıkışını gerçekleştirdi veMotorola Nexus 6 başta olmak üzereLG Nexus 5'e Asus Nexus 7 ve HTC Nexus 9 tabletlerine de güncelleme OTA yoluyla dağıtılmaya başlandı. Ancak birçok Android kullanıcıları gibi siz de sabırsızlığınıza yenik düşüp OTA güncellemesini beklemeyebilirsiniz.

Bu sebeple biz de sizler için benim de biraz önce Nexus 6 için uyguladığım Fabrika İmaj Dosyası ile kurulum işlemini bir an önce yapmanızı sağlayacağız. Ama şimdiden belirtelim, bu tarz işlemler biraz da olsa bilgi ve profesyonellik gerektiriyor. Yani sorumluluk haliyle size ait. Bir sıkıntı çıkmıyor ancak bilinçsiz yapılacak hareketlerde sıkıntı ortaya çıkabilir ve bu konudan haliyle siz sorumlusunuz. (Ben de dediğim gibi şimdi yükledim ve sorun yok onu belirteyim)

Android-6_0.jpg


Neyse biz adımlarımıza geçelim. Ancak tekrar uyaralım adımları dikkatlice okuyunuz. Hatta bence iki üç kere tekrar okuyup öyle uygulayın ki sıkıntı çıkmasın.
Adım 1) Yedekleme Şart!

Evet, klasik olarak bir kurulum işleminde olacağı gibi bu işlemlerden önce de önemli verilerinizi yedekleyin. Örneğin Pictures ve WhatsApp klasörü gibi gitti mi gelmeyecek klasörlerinizi bilgisayarınıza yedeklemekte fayda var. Ayrıca Downloads klasörünü de yedekleyin ki önceden indirdiklerinizde bir sıkıntı olmasın. Bir de büyük kapasiteye sahip oyunların (Örn; FIFA 16 UT ve Need for Speed No Limits gibi) .obb klasörlerini de yedeklerseniz kota aşım sıkıntısı olmadan +1GB indirme yapmaya gerek kalmadan oyun keyfinize devam edebilirsiniz.

android-6-marshmallow-3.jpg

Adım 2) Başlıyoruz! Gerekli Dosyaları İndirelim

Şimdi, bu işlemi yapabilmek için eğer yedekleme yaptıysanız gerekli dosyaları indirmeniz gerekli. Bunlar da Android SDK ve cihaz driver dosyaları. Android SDK dosyası büyük olduğu için direkt olarak hepsini indirmenize gerek yok aslında. Ama karar size kalmış tabiki. Ama önemli kısım driver dosyası. Yani yapacağınız işlemde bilgisayarınızın telefonunuzu tanıması için bu gerekli.

Android SDK dosyasını buradaki bağlantıdan indirebilirsiniz. Ama dosya büyük olduğu için ve size sadece 9-10MB boyutundaki bir kısmı gerektiği için Googleamcaya "Nexus X platform-tools" yazarak gerekli dosyayı bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. (X yerine modelini yazacaksınız) Yok aga ben güvenmiyorum orjinal olsun diyorsanız verdiğim bağlantıdan direkt olarak Google'ın kendi dosyasını indirebilirsiniz.

android-6_0-marshmallow-2.jpg

Adım 3) Nexus Fabrika İmaj Dosyası İndirme

Yukarıdaki indirme işlemlerini yaptıysanız eğer bir de cihazınıza kurmanız gereken Fabrika İmaj Dosyası'nı indirmeniz gerekiyor. Aşağıda cihazlar için tek tek verdim. Direkt Google'ın kendi resmi dosyaları, yani sıkıntısızdır. Cihazınız hangisi ile onun linkine tıklayarak indiriverin.

Motorola Nexus 6 İçin; buradan
LG Nexus 5 İçin; buradan
Asus Nexus 7 3G İçin; buradan
Asus Nexus 7 Wi-Fi İçin; buradan

HTC Nexus 9 LTE İçin; buradan
HTC Nexus 9 Wi-Fi İçin; buradan
Nexus Player İçin; buradan

Nexus 7 ve Nexus 9 için iki ayrı bağlantı var farkettiğiniz gibi, eğer elinizde bu cihazlardan biri varsa sim kart girişi varsa 3G/4G olanları, yoksa WiFi olanlarını indirin. yoksa sıkıntı çıkar.

Android-Marshmallow.jpg

Adım 4) Kurulum Hazırlığı

Şimdi tüm dosyalarımız indiyse kurulum hazırlıklarına tam tekmil başlayabiliriz. Bunun için bir USB bağlantı kablosuna ihtiyacımız olacak. Ayrıca yukarıda (Adım 2) bahsettiğim platform-tools adındaki dosyayı da indirmiş olmanız gerekiyor. Eğer tek dosya olarak indirdiyseniz masaüstüne atın, eğer SDK indirdiyseniz Bilgisayarım > Yerel Disk C > Program Files > Android > android-sdk > platform-toolsklasörünü masaüstüne alabilirsiniz. (Bu arada Program Files kısmı sizde Program Dosyaları olarak da geçebilir. 64bit işletim sistemlerinde ise x86 yazan bölümden girin.

Şimdi de Başlat kısmına cmd yazarak Komut İstemi ya da Command Prompt panelinden cd Desktop/platform-tools yazarak komut istemini sabitleyin.

Sonra da indirmiş olduğunuz shamu-mra58k-factory-5b07088c.tgz benzeri sıkıştırılmış dosyayıWinRAR veya 7zip uygulamasıyla açıp shamu-mra58k benzeri dosyanın içindekileri masaüstüne atmış olduğunuz platform-tools klasörünün içine atın ve değiştirme sorusu çıkarsa evet diyin. (İndirdiğiniz klasör adları telefonmodeline göre değişiyor. Nexus 6 için ise yazdığım gibi shamu adına sahip, Nexus 5 ise hammerhead ile başlar.)

Bir de OEM Unlock açılımı yapmanız gerekecek. Bunun için cihazınızı elinize alın ve sırasıyla Ayarlar > Telefon Hakkında kısmına gelin ve en alttaki Derleme Numarası yazan bölüme "Artık Geliştiricisiniz" uyarısını görene kadar tıklayın. Bu yazıyı gördükten sonra bir geri gelin ve aşağıda açılmış olan "Geliştirici Seçenekleri" kısmına giriş yapın. Sonra 5. sırada bulunan OEM Kilit Açmakısmını aktif ediniz. Bir de aşağıda USB Hata Ayıklaması kısmını da aktif etmeyi unutmayın. Sonrasında da diğer adıma geçelim.

ap_resize.png

Adım 5) Kurulum Zamanı!

Şimdi arkadaşlar geldik zurnanın zort dediği yere. Dönüşü olmayan bir yola gireceksiniz bunu ayıktıralım. Ona göre ben bu işi yaparım diyorsanız devam ediyoruz. Tabii ben dediğinizi varsayıyorum.

Şimdi yedeklemerinizi yapmış olduğunuz cihazınızı bilgisayarınıza bağlayın ve CMD olarak bildiğimiz komut istemine adb reboot bootloader yazp enterlayın. Cihazınızda bir hareketlenme olup Fastboot dediğimiz bölüm açıldıysa panik yapmanıza gerek yok doğru yerdesiniz. Şimdi de fastboot oem unlock komutunu girip enter tuşuna nazikçe basın. (UYARI!: Bu komutu girince cihazınız sıfırlanacak ve tüm verileriniz kaybolacaktır. Yedekleme yapmadıysanız geri dönip yedeklemeden sonra ilk adımdan başlayın!)

Şimdi cihazınızın kiliti açılmış oldu. Yani kurulum için hazır. Artık geriye tek bir işlem kalıyor. O da yine CMD'ye flash-all komutunu girmek. Bunu yazıp entera bastığınızda cihazınıza Android 6.0 Marshmallow kurulumu gerçekleştirilecek. Kurulum bittiğinde ise Android 6.0'ın yeni açılış ekranını göreceksiniz. Ama kurulum 5-10dk gibi bir süreyi alabiliyor. Heyecanlanmadan bekleyin.

Android-6_0-Marshmallow-boot-animation-new.jpeg

Adım 6) OEM Kilidini Kapatma (Opsiyonel / Zorunlu Değil)

Bu adım ise aslında pek gerekli değil, ancak cihazınızın garantiye gönderdiğinizde sıkıntı çıkarmamaları için yapmanızda fayda var. Bu işlem ile cihazımızda açmış olduğumuz kilidi kapatacağız. Ama gerekli de değil hani. Karar sizin.

Eğer ne olur ne olmaz kilidi tekrar kapatmak istiyorsanız kurulumu tamamladığınız cihazınızdan yeniden Geliştirici Seçeneklerini açıp OEM Kilidi ve Hata Atıklaması'nı aktif edin. Sonradan eğer çıkardıysanız cihazı tekrar USB ile bilgisayarınıza bağlayarak CMD'den cd Desktop/platform-tools işlemini yapıp adb reboot bootloader yazarak cihazın tekrar fastboot menüsüne girmesini sağlayın. Sonrasında da bu sefer fastboot oem lock yazarak cihazınızın kilitleyin ve Android 6.0'ın keyfini sürmeye başayın.

maxresdefault.jpg


Artık bu adımları dikkatlice okuyarak uygulamanız halinde Android 6.0 Marshmallow sürümünü kullanmaya başladınız demektir. Hayırlı ve uğurlu olsun
smile.gif


Hemen yazımızı noktalamadan gelebilecek soruya cevap verelim. Hayır, cihazınız yukarıda fabrika imaj dosyalarını verdiğim bir cihaz değilse bu kurulumu gerçekleştiremezsiniz. Yani sadece Nexus'lara özel.

İkinci cevabımız da maalesef hayır olacak. Eğer Nexus 4 kullanıyorsanız Android 6.0 size gelmeyecek. Yani yukarıda sizin cihazınızın adının geçmemesi bu sebeple. Artık dilerseniz ROM gibi farklı alternatiflere yönelebilir ya da Android 5.1.1 sürümnde kalmaya devam edebilirsiniz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Nexus Cihazlar İçin Android 6.0 Marshmallow Yükleme Talimatı

google-nexus-davetiye1.jpg

Google’ın dün bir çok Nexus modeli içinAndroid 6.0 Marshmallow fabrika imajlarını yayınlamasıyla birlikte, milyonlarca Nexuskullanıcısını güncelleme için heyecanlı bekleyiş sardı.

Bir önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi, Nexus sahibi olan ve fabrika imajı kurulumunu bilmeyen okurlarımız için, bu yazımızda Nexuscihazlar için fabrika imajı yükleme talimatlarını anlatacağız.

Nexus Cihazlar İçin Android 6.0 Marshmallow Fabrika İmajı Yükleme Talimatı

Adım 1, Gerekli Dosyalar:

1. Fabrika İmajı: Öncelikle aşağıdaki listeden kendi cihazınıza uygun fabrika imaj dosyasını bilgisayarınıza indirin.



  • Nexus 5 için Android 6.0.0 (MRA58K): İndir
  • Nexus 6 için Android 6.0.0 (MRA58K): İndir
  • Nexus 7 (2013) için Android 6.0.0 (MRA58K): İndir (Wi-Fi) İndir (Mobile)
  • Nexus 9 için Android 6.0.0 (MRA58K): İndir (LTE) İndir (Wi-Fi)
  • Nexus Player için Android 6.0.0 (MRA58K): İndir

Google’ın Nexus cihazları için güncel fabrika imajları sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
2. Android SDK Tools: Eğer bilgisayarınızda Android SDK kurulu değilse, ADB ve Fastbook komutlarını çalıştırabilmek için SDK Tools’u kurmanız gerekiyor. (C: veya D: gibi ana dizine kurmanız tavsiye edilir)
SDK Tools (Windows için): installer_r24.3.4-windows.exe veya android-sdk_r24.3.4-windows.zip
Not: Kurulum için bilgisayarınızda Java SE Development Kit (JDK) yüklü olması gerekmektedir. Değilse yükleme için buraya tıklayabilirsiniz.
Diğer platformlar ve indirme seçenekleri için Google’ın SDK Tools indirme sayfasına buradanulaşabilirsiniz.
3. 7zip: İndirdiğimiz fabrika imaj dosyasının uzantısının .tgz olduğunu fark etmişsinizdir. Bu dosya formatını açabilmek için 7zip uygulamasını buradan ücretsiz olarak indirin.
Kurulum işlemlerine devam etmeden önce, yükleme işlemi cihazınızı sıfırlayacağı ve bir problem olması durumunda sonradan veri kaybı yaşamamanız için cihazınızın yedeğini almanızı tavsiye ediyoruz.

Adım 2, Kurulum Öncesi:

1. SDK Tools’un kurulu olduğu platform-tools klasörünü bulun. Bizim durumumuzda adresC:\android-sdk-windows\tools
2. Windows’ta Başlat çubuğundaki arama bölümüne cmd yazarak komut yöneticisini çalıştırın.
3. Komut satırına birinci aşamada bulduğumuz SDK platform-tools klasörünün adresini başınacd komutunu ekleyerek yazın ve Enter‘a basın.
cd C:\android-sdk-windows\tools
4. İndirdiğimiz fabrika imajı dosyasının içindeki dosyaları sağ tıklayarak 7zip ile masaüstünde bir klasöre çıkarın ve o klasörü de yine birinci aşamada bulduğumuz SDK tools klasörüne kopyalayın.
5. Nexus cihazınızın Bootloader kilidini açın (OEM Unlock): Öncelikle cihazınızdan Geliştirici Seçeneklerini aktif hale getirmeniz gerekiyor
Geliştirici Seçeneklerinden OEM Kilit Açma seçeneğini ve USB Hata Ayıklaması bölümünü aktif olarak işaretlemeyin.
Adım 3, Kurulum Aşaması:

1. Cihazınızı USB kablosuyla bilgisayara bağlayın ve Windows’un cihazınızı tanımasını bekleyin. (Tanıdığında bip sesi duyacaksınız)
2. İkinci bölümün üçüncü aşamasında açtığımız ve SDK tools klasörüne ayarladığımız komut yöneticisinde aşağıdaki komutu yazıp çalıştırın:
adb reboot bootloader
Not: Bu işlemi komut sistemini kullanmadan, cihazınızın Ses açma + Ses kısma ve Güç düğmesine basılı tutarak ta yapabilirsiniz. Bu aşamada cihazını fastbootmodunda açılmış olacak.
3. Cihazınız şimdi fastboot modundayken, OEM kilidini açmak için komut yöneticisinden şimdi de aşağıdaki komutu çalıştırın:
fastboot oem unlock
Bu işlem cihazınızı fabrika ayarlarına getireceği için, daha önce de uyarısını yaptığımız gibi cihazınızı yedeklediğinizden emin olun.
4. Yükleme işleminin son aşaması olan, Android 6.0 fabrika imajını yüklemek için komut sisteminde aşağıdaki komutu çalıştırın:
flash-all
Not: Bu işlem 5 ile 15 dakika arasında sürebilmektedir, panik yapmayın ve sabırla kurulumu bekleyin.
OEM Kilidini Kapatma

Zorunlu olmamakla birlikte, dilerseniz cihazınızın OEM kilidini tekrar kapatabilirsiniz. Bunun için cihazınızı yeniden fastbook modunda açarak komut sisteminde (sdk tools klasöründe olduğundan emin olun) aşağıdaki komutu çalıştırın:
fastboot oem lock
Tebrikler, artık Android 6.0 Marshmallow sürümünün tadını çıkabilir ve Nexus‘unuzla iftihar edebilirsiniz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Sony’nin Eylül ayında sunduğu Xperia Z5 ailesi Ocak ayında Marshmallow güncellemesi almaya başlayacak.

sony-logo-ocg1.jpg

Google, Ekim ayı sonunda Marshmallow adındaki yeni Android işletim sistemini yayınlamıştı. Bu işletim sistemi dünya genelinde oldukça fazla sayıda akıllı telefon üreticisi tarafından tercih ediliyor ve firmalar da kaynak dosyalarının sunulması ile daha önceki modelleri için güncelleme çalışmalarına başlamışlardı.
sony-xperia-x5-premium.jpg

LG, gibi bazı firmalar önceki modelleri için güncelleme sunmaya başladılar bile özellikle de Ocak ayı birlikte çok fazla sayıda model için Android Marshmallow güncellemesi sunulacak ve Sony’nin Xperia modelleri de bu cihazlar arasında yer alıyor.
Sony kısa bir süre önce hatırlanacağı üzere Android 6.0 Marshmallow güncellemesi alacak olan akıllı telefon ve tablet modellerinin listesini yayınlamıştı. Buna göre güncelleme alacak olan cihazlar:

  • Xperia Z5
  • Xperia Z5 Compact
  • Xperia Z5 Premium
  • Xperia Z4 Tablet
  • Xperia Z3+
  • Xperia Z3
  • Xperia Z3 Compact
  • Xperia Z3 Tablet Compact
  • Xperia Z2
  • Xperia Z2 Tablet
  • Xperia M5
  • Xperia C5 Ultra
  • Xperia M4 Aqua
  • Xperia C4
Diğer taraftan sızıntılarla adından söz ettiren @Ricciolo1 Twitter üzerinden yaptığı açıkmada, Sony’nin Xperia Z5 ailesi için Android 6.0 Marshmallow güncellemesinin Ocak ayı içerisinde sunulacağı bilgisini verdi. Marshmallow ile geliştirmeler, optimizasyonda iyileştirmeler, batarya performansına yönelik iyileştirmeler gelecek.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
android-fabrika-imajlari.jpg

Google’ın ilk olarak geçtiğimiz Ekim ayında
Nexus
cihazları için yayınladığı Android 6.0 Marshmallow
sürümünden sonra, şimdi beklenen
Android 6.0.1 fabrika imajları
yayınlandı.

Yayınlanan son Android 6.0.1 güncellemesiyle birlikte google, artık her ay yapılan, Aralık ayı için kritik güvenlik açıklarına yönelik son güvenlik güncellemesini, bir çok yeni emoji ve bazı küçük çaplı hata düzenlemelerini barındırıyor.
Aşağıdaki listeden, sahip olduğunuz Nexus modeline ait Android 6.0.1 fabrika imajı dosyasını indirerek cihazınıza kurulumu yukarıdaki bağlantıda anlatılan talimatlara göre kolayca kurabilirsiniz.
ANDROİD 6.0.1 FABRİKA İMAJLARI



  • Nexus 6P için : indir
  • Nexus 5X için: indir
  • Nexus 6 için: indir
  • Nexus 5 için: indir
  • Nexus Player için: indir
  • Nexus 9 (LTE) için: indir
  • Nexus 9 (wi-fi) için: indir
  • Nexus 7 (wi-fi) için: indir
  • Nexus 7 (mobile) için: indir

Nexus cihazlar için Google’ın güncel Android fabrika imajları sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst