gittigidiyor

OCZ RevoDrive 350 480 GB PCIe SSD

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
4-693x510.jpg

OCZ RevoDrive 350 480 GB PCIe SSD

SSD’ler son senelerde hızlı biçimde yaygınlık kazandılar. Başta düşük olan kapasiteler katlanarak arttı ve GB başına fiyat düştü. Önceleri 60 GB sürücüler bile pahalıydı ama günümüzde 120 GB modeller uygun fiyata alınabiliyor. Bu modellerin büyük kısmında ortak denecek özellik 2.5 inç gövde ve SATA 6.0 Gbps bağlantı. Böylece masaüstü ya da dizüstü sistemlerde kullanım mümkün oluyor. SATA için son nesil olan SATA 6.0 Gbps ile bağlantı hızı 600 MB/saniye değerini aşamıyor ama testlere göre 550 MB/saniye üstüne çıkılamıyor ve bundan ötürü epeydir SATA SSD’lerde üst hız sınırı artamıyor. Çözüm olarak akla gelen ilk seçenekse PCIe yuvasına takılabilen kart biçimli SSD’ler oldu. Bunlardan biri olan OCZ RevoDrive 350, performansı arttırmak için SATA sınırlamasının yerine PCIe 2.0 x8 veriyolu kullanıyor.

OCZ daha önceleri diğer RevoDrive modelleri de sunmuştu. İncelediğimiz RevoDrive 350’nin 480 GB versiyonu, önceki nesle kıyasla yarı yarıya daha ucuz ve bağlantı veriyolu iki kat daha geniş. Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki PCIe bağlantılı SSD’ler yüksek performansa aç sistem düşkünleri ve oyunculara hitap ediyor. Kendi içinde RAID0 yapısını kullanarak performansı arttıran bu seri sunucular gibi sürekli yüksek yük altında kalan sistemler için de ideal. Normal bir masaüstü sistem içinde pek anlamlı değil. Ayrıca PCIe kart olduğundan mobil sistemlerde kullanılamıyor. Seride 24*, 480 ve 960 GB kapasite seçenekleri var.

Ürünün kutulaması son derece başarılı ve SATA SSD’ler gibi ufak bir kutuyla gelmiyor. Hayli büyük olan kutunun içinde darbelere karşı koruyucu plastik malzemeler var.

Ufak çaplı bir sürücü CD’si dahil edilmiş. Neden derseniz SATA SSD’ler aksine tak-çalıştır değil ve bu karta ait kontrolcünün sistem tarafından otomatik tanınması söz konusu değil. Kartı taktıktan sonra sisteminiz yeni bir donanım bulup sürücüsünü yükleyemeyecek. Bu aşamada CD’den destek alıp kuracaksınız. Optik sürücü kullanmayanlar OCZ sitesinden indirebilir.

OCZ RevoDrive 350 son derece performanslı bir ürün ve bu yüzden üzerindeki yongalar ısınabiliyor. Bunların serin kalması ve aynı zamanda koruma sağlanması için özel bir pasif soğutma plakası eklenmiş. Mat görünümlü bu kaplama sayesinde şık görünüyor ve ağırlığını belli ediyor. PCIe 2.0 x8 bağlantısı destek veren anakartta teorik olarak saniyede 4 GB veri aktarabilir.

Kartı analiz etmek için dört vida sökerek öndeki soğutucuyu dışarı aldık. Aslına bakılırsa bunun görevi tek bir kontrolcüyü soğutmak gibi görünüyor çünkü sadece tek bir yongaya temas edecek biçimde termal macun tatbik edilmiş.

Toshiba tarafından satın alınmış olan OCZ’nin Toshiba üretimi 19nm MLC NAND Flash yongaları kullanıyor olması şaşırtıcı değil. Sağ altta görülen Marvell logolu yonga ise PCIe ile SATA bağlantıları arasındaki dönüşümü gerçekleştiriyor. İştte üstte yer alan soğutucu blok bu yongayı soğutmakla görevli. VCA 2.0 güncellemesi sayesinde NCQ, TRIM, SMART komutları iletilebiliyor, sürücünün performansı geri toplanabiliyor. 128-bit AES şifreleme de desteklenmekte. Yan yana görülen üç kontrolcüyse güç dağıtımı gerçekleştiren Enpiron üretimi 6A kapasiteli buck dc-dc dönüştürücüler.

240 GB modelde iki tane olmakla birlikte incelediğimiz 480 GB modelde dört tane birden LSI SandForce 2282 kontrolcü karşımıza çıkıyor yani dört tane 120 GB SSD alıp RAID0 modunda çalıştırmış gibi düşünebilirsiniz. Uyum sorunu yaşanmaması için RevoDrive 350’de AHCI arabirimi kullanılıyor. OCZ açıklamasına göre Toshiba yongalar günde 50 GB veri yazılsa da üç sene sorunsuz dayanabiliyor. Beklemede güç tüketimi 9.5W iken yüklemede 14W. Zaten dört SSD ve RAID0 SCSI kontrolcünün aynı anda işlediği unutulmamalı.

Sürücüyü takıp sistemi başlatınca bilinmeyen SCSI cihazı eklenecek. CD’deki ya da firma sitesindeki Windows 7/8+ uyumlu sürücüleri kurmaya başlayın. Aynı sürücülerin Linux, Mint, Ubuntu, Fedora uyumlu versiyonları da bulunuyor.

Sürücüler kurulduktan sonra Windows tarafından OCZ 10xx SCSI kontrolcüsü olarak tanımlanacak. Bu cihazın bu şekilde sürücüyle kurulmasının bir diğer etkisi daha var. Doğrudan üzerine işletim sistemi kuracaksanız ilk aşamada RevoDrive 350 tespit edilemeyecek işletim sistemine disketi var deyip sürücüleri göstermeniz gerekecek.

Bir diğer uygulama olaraksa SSD Guru sunuluyor. Bunu kullanarak firmware güncellemek, güvenli biçimde içeriği silmek, BIOS güncellemek, SMART durumunu analiz etmek mümkün.

OCZ RevoDrive 350 480 GB versiyonunda 512 GB eden 16 GB kapasiteli 16 NAND bellek olsa da sisteme ayrılan alan sonrasında 480 GB kalıyor ama Windows içinde formatlı kapasite 447 GB değerine iniyor.

İlk test olan AS SSD bizleri heyecanlandırdı diyebiliriz. Sıralı okuma 1651 MB/saniye, sıralı yazma 874 MB/saniye gibi şaşırtıcı değerler. 4K ve erişim süresi değerleri de memnun edici. OCZ açıklamasına göre 480 GB modelin sıralı okuması 1800 MB/saniye, yazması 1700 MB/saniye olabiliyor ama bu testte göremedik.

IOPS açısından bakmak istediğimizde 4K rastgele erişim değerleri okumada 144K, yazmada 96K gibi dudak uçurtan değerler geldi. OCZ açıklamasında 480 GB model için sırasıyla 140 ve 90K geçiyor yani iki değer de aşıldı.

Bakalım ATTO OCZ’yi doğru çıkaracak mı derken sıralı okumada 2000 MB/saniye, yazmada 1898 MB/saniye gibi yok artık dedirten son derece uçuk rakamlar elde ettik. OCZ’nin açıklamasındaki değerler aşılmış oldu. ATTO’nun farkı sıkıştırılabilir veri içermesi ve SandForce kontrolcü bu alanda daha başarılı olmakta.

CrystalDiskMark uygulaması da AS SSD gibi benzer rakamlar işaret etti. Sürücü sıralıda okuma, 4K rastgele erişimde yazma konularında uzman. RevoDrive 350 kullanıcıları asla performans sıkıntısı yaşamayacak.

SSD özel test uygulaması Anvil Pro ise benzer sonuçlar göstererek tamamen sıkıştırılamaz veri modunda 7311 puan elde etti. Sıralı okuma 1583, yazma 899 MB/saniye geldi. SATA SSD’leri üçe katlayan değerler söz konusu.

Anvil ile bu kez 0-fill seçtik ve performansın yükselmesine şahit olduk. Sıralıda yazma ve okuma 1500 MB/saniye üstüne çıktı. Elde edilen toplam puansa 8327 değerine yükseldi.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst