gittigidiyor

SSD Nedir, Ne Gibi Avantajlar Sağlar?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Hard disklerin pahalanması ile beraber daha da popüler olan SSD'lerin iç yapısına iniyoruz. SSD nedir? Ne için alınır? Bize ne gibi yararlar sağlar?

ssd_giris1246871458.jpg
Son yıllarda sıkça duyduğumuz SSD'lerin çalışma mantığı, hard disklerden oldukça farklıdır. Geleneksel hard disklerde veriler, plakaların üzerindeki sektörlerde tutulur. Bu plakalar hard disk içerisindeki motorlar ile döndürülür ve okuma / yazma kafası tarafından okunur. SSD'lerde ise veriler NAND flash yongalarda saklanır. SSD'lerin içerisindeki bellek yongaları, tıpkı bilgisayarlarımızdaki RAM'ler gibi hızlı çalışırlar.
Tabi RAM'ler ile Flash yongalar farklı çalışma karakterlerine sahipler. Bellek yongaları iki ana gruba ayrılıyor. Kısa süreli bilgi depolayan volatil SDRAM'ler ve uzun süreli bilgi tutabilen Flash yongaları (non volatile).SSD'lerde kullanılan yonga tipi ise yukarıda bahsettiğimiz gibi Flash tipte olanlar. Bu yongalar RAM'lere göre daha yavaştır ama uzun süre veri depolayabilirler. Elektrik akımı kesilse bile verilerde kayıp yaşanmaz.RAM'ler ise elektrik akımı ile beraber bilgiler saklanır. Elektrik akımı gittiği zaman, bilgiler silinir.
SSD'lerde kullanılan Flash yongalar iki ana gruba ayrılıyor. Ürün alırken bu terimleri bilmek işinize yarayacaktır. MLC ve SLC adındaki bu yongaların birbirlerine karşı çeşitli avantajları ve dezavantajları bulunuyor.
Single Level Cell ( SLC ):
SLC flash bellekler her bir hücrede 1 bit veri saklarlar. SLC tipi flash bellekler bu yüzden daha az kapasite sunarlar. Fakat daha yüksek performans için SLC tipi bellekler tercih edilir.
Multi Level Cell ( MLC ):
MLC tipi flash bellekler ise her bir hücrede 2, 3 ve daha fazla bit veri saklayabilir. MLC tipi bellek yongaları daha fazla kapasiteli SSD'lerde tercih ediliyor. Performans anlamında ise SLC'nin gerisinde kalıyor.
MLC ve SLC'nin farklılıklarını gösteren bir tabloyu ekleyelim. Detaylı olarak karşılaştırabilirsiniz.
SLC_VS_MLC1329306573.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
SSD'lerin HDD'lere göre artıları:
SSD'lerde, hard diskler gibi mekanik parça bulunmadığı için gecikme oranı oldukça düşüktür. Ayrıca motorun diski döndürmesi ve disk üzerinden verinin okunup yazılması, rastgele okuma/yazma hızını da olumsuz yönde etkiler. SSD'lerde rastgele okuma/yazma hız oldukça yüksektir. Çünkü veriler elektriksel olarak depolanacak adrese doğrudan yollanır.

Intel%20SSD%20310%20vs%20HDD1316851758.jpg
SSD'lerde motor ve okuyucu kafalar gibi mekanik aksam bulunmadığı içinsessiz çalışır ve daha az güç tüketir. Daha az güç tükettiği için ısı sorunu da oluşturmamaktadır. SSD'lerin avantajları hız, sessizlik ve düşük güçtüketimi ile sınırlı değil. SSD'ler mekanik hard disklere göre sarsıntılara karşı daha güvenilirler. Sarsıntı sırasında, içerisinde mekanik aksam bulunmadığı için bozulma ihtimali yok denecek kadar azdır.
SSD'nin kullanıldığı bilgisayarlar, hard disk kullanan bilgisayarlara göre çok daha hızlı bir şekilde açılırlar. Başka bir değişle kullanıcıları bezdiren işletim sisteminin hazır olma sürecini minimuma indiriyor. Böylece bilgisayarınızın açma tuşuna bastıktan kısa bir süre içinde işlemlerinizi yapabileceksiniz. Ayrıca SSD'nin kullanıldığı bilgisayarlarda programların ve oyunların açılış süreleri ve yükleme kısımları oldukça hızlanır.
SSD'lerin hard disklere göre artılarını madde madde sıralamak gerekirse ;
-Hareket eden parça olmadığı için sessiz
-Düşük güç tüketimi
-Açılma süresi yok denecek kadar kısa
-Dosyalara erişim hızı çok yüksek
-500 MB/SN değerlerini geçen okuma ve yazma hızları
-Bozulacak mekanik parça olmaması ve titreşime dayanıklı olması
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
SSD'lerin HDD'lere göre eksileri:
SSD'ler HDD'lere göre çok hızlı. Rastgele erişim süresi ve gecikme süreleribakımından 150 kata kadar fark atabiliyor. Bilgisayarınızın hızını yukarı çıtalara çekebilirsiniz. Fakat SSD'nin de eksileri bulunuyor.
Başta kapasiteleri sınırlı. Piyasada 4TB'a kadar hard diskleri alıp, bilgisayarınıza takabiliyorsunuz. Normal SSD'ler için bu değerler şimdilik rüya. Tabi sunucu çözümleri bulunuyor. Ama kategoriye katmıyorum.
İkinci negatif yön ise gigabyte başına düşen fiyatta, hard disklere göre oldukça pahalı olmaları.
Birde SSD alacak okurlarımıza bir uyarı. SSD'lerin belli bir kullanım önrü vardır. SSD'ler uzun süreli kullanımlarda hızla yıpranmaya başlar. Hızları ise yıpranma dolayısı ile yavaşlamaya başlar.
intel_x25e1286437067.jpg
SSD'lerdeki ortalama yazma-silme ömrü 10.000 - 15.000 işlem civarında.SSD'leri genelde sistem ve uygulamaları çalıştırmak için kullandığımızdan, yazma silme işlemi oldukça sık olacaktır. Bu da SSD'nin ömrü için negatif bir özellik.
Firmalar düzensiz aşınmalar ve aşınma konusunda yeni algoritmalar geliştiriyorlar. SSD'deki her bellek yongasına eşit yük vererek, yıpranmayı eşit yapmayı planlıyorlar. Gittikçe çözüme giden ve ömrü uzatılan bu sorun, zaman içerisindei yice hafifletilecek.
Kısaca SSD'nin yararları oldukça fazla. Artık kapasitesi ne olursa olsun her bilgisayarda bir SSD bulunması gerekiyor. 32GB'lık kapasite bile yeterli olacaktır. İşletim sistemi ve sık kullandığınız uygulamaları SSD'de kullanıp, depolama için HDD kullanmanız en mantıklısı.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Dizüstü Bilgisayarınızı Katı Hal Diskle (SSD) Yükseltme




dm-upgradelaptop-hero-313x313.jpg





Aradığınız performansı sunmayan eski bir dizüstü bilgisayar modeliniz var mı? Yeni bir dizüstü bilgisayar satın almak zorunda kalmadan bilgisayarınıza yeni hayat verin ve performansınızı artırın. Daha hızlı çalışmak ve oynamak için sadece mevcut 2,5 inç sabit diskinizi Seagate® 600 SSD (katı hal diski) ile değiştirmeniz yeterlidir.
SSD'ye yükseltmeniz için nedenler:

  • Daha hızlı önyükleme ve daha kısa uygulama yükleme süreleri
  • Daha sağlam veri koruması
  • Kolay kurulum
Eski dizüstü bilgisayarınızın performansını artırmak ve gereken kapasiteyi eklemek için bu basit, ancak etkili yolla uğraşmaktan korkmayın. Kısa sürede işlemleri halledip, çalışmaya geçebilirsiniz — size bu, yepyeni bir sistem satın almışsınız hissini verecektir!
Dizüstü bilgisayar diskinizi yükseltmek kolaydır
Eski diskinizdeki verileri çoğaltır, verileri yeni Seagate 600 SSD'nize taşır ve son olarak yeni diski dizüstü bilgisayarınıza takarken bu talimatları izleyin. Dizüstü bilgisayar sistemleri arasında fark olduğundan, bu talimatlarda bazı değişiklikler olabilir.
Başlamadan önce:

  • Garantinizle ilgili tüm bilgileri okuyup anladığınızdan emin olun. Sisteminiz üzerindeki yetkisiz her türlü işlem, sistem üreticisinin garantisinin iptal olmasına neden olabilir.
  • Bilgisayarınızda çalışmaya başlamadan önce, sisteminizin ürün rehberindeki güvenlik talimatlarını inceleyin.
  • PC kullanıcıları için, sisteminizde Windows 7 veya üstünü çalıştırmanız tavsiye edilir. Ayrıca BIOS ayarlarınızı kontrol edin ve gerekirse SSD uyumluluğu için güncelleyin.
İhtiyacınız olanlar:

  • Dizüstü bilgisayarınız için ürün rehberi. Dizüstü bilgisayar üreticisinin web sitesine gidin ve referans ve dizüstü bilgisayar sabit diskinizi sökme konusunda özel talimatlar için onu indirin.
  • ESD bilek kayışı. ESD bilek kayışınız yoksa, sabit diske dokunmadan ve üzerinde çalışmaya başlamadan önce, metal bir nesneye dokunarak kendinizi topraklayın. Statik elektrik, sabit diskinize kalıcı olarak zarar verebilir. Dikkatli davranın.
  • Harici bir USB disk muhafazası, USB kablosu ve veri aktarma yazılımı. Alternatif olarak, tüm bu öğeleri (örneğin CMS ürünlerini) içeren bir veri aktarma kiti satın alabilirsiniz. Zaten harici bir USB disk muhafazanız ve kablolarınız varsa, ücretsiz DiscWizard yazılımı uygulamasını indirebilirsiniz.
  • Küçük bir tornavida.
HDD'nizdeki içeriğinizi 600 SSD'nize klonlama:

  • USB disk muhafazasını açın ve içine (tepsiye) diskin üstü yukarıya bakacak şekilde yeni SSD'yi yerleştirin. İçinde disk bulunan tepsiyi tekrar muhafazanın içine sürün. Vidaları sıkın.
  • Verilerinizi hazırlamak için, dizüstü bilgisayarınıza kurduğunuz veri aktarma yazılımını kullanın. Basit talimatları ve ekran uyarılarını izleyin.
  • USB kablosunu (yeni diskin takıldığı) USB disk muhafazasına ve dizüstü bilgisayara bağlayın. Harici USB disk muhafazasının dizüstü bilgisayarınız tarafından tanınması biraz sürebilir. USB harici disk tanındıktan sonra, veri aktarma yazılımını başlatmaya hazırsınız.
  • Veri aktarma yazılımını başlatın ve yazılımın sizi aktarma tamamlandığı konusunda uyarmasını bekleyin.
600 SSD'yi dizüstü bilgisayarınıza kurma:

  • Dizüstü bilgisayarınızın fişini çekin ve pili çıkarın.
  • Mevcut sabit diski çıkartın. Gerekirse daha ayrıntılı talimatlar için dizüstü bilgisayarın ürün rehberine başvurun.
  • Yuvayı (montaj mandalını) diskten çıkartın ve yeni diske takın.
  • Yeni diski (üzerindeki verilerinizle birlikte) dizüstü bilgisayara takın ve vidaları geri takıp sıkın.
  • Pilini geri takın ve dizüstü bilgisayarı tekrar güç kaynağına bağlayın.
Bu adımları tamamladıktan sonra, üstün bir sistem performansıyla çalışmaya başlayabilirsiniz.
dm-upgradelaptopfig1-272x454.jpg
SSS: Dizüstü bilgisayarıma 7 mm'lik mi, yoksa 5 mm'lik mi 600 SSD'nin sığacağını nereden anlarım?
Mevcut dizüstü bilgisayarların çoğu, yüksekliği 9,5 mm olan standart bir 5400 veya 7200 devir / dakika diski içerir (Şekil 1). 600 SSD ya 7 mm, ya da 5 mm z yüksekliğinde olur (Şekil 2: HDD'nin üstten alta yüksekliği veya kalınlığı). Değiştirdiğiniz OEM HDD'nin orijinal braketi neredeyse her zaman yeni 600 SSD'ye de uyar. Arabirim konektörüne göre yandaki montaj delikleri, orijinal HDD'yle aynı olacak ve böylece yeni 600 SSD'nin sığmasını sağlayacaktır.
dm-upgradelaptopfig2-416x600.jpg




 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst