gittigidiyor

4.5 G'nin Olumlu ve Olumsuz Yönleri

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Türkiye 1 Nisan itibariyle 4.5 G teknolojisine geçecek. Peki 4.5 G kullanıcılar için ne gibi avantajlar ve dezavantajlar yaratacak? 4.5 G Teknolojisinin olumlu ve olumsuzluklarını derledik.


smartphones.jpg
Türkiye’de, 26 Ağustos 2015 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Ankara’da, IMT Hizmet Ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İhalesi ile 4.5 G teknolojisine geçilmesine karar verilmişti.
2029’a dek IMT Yetkilendirmesine tabi olan 4.5 G, 1 Nisan 2016 tarihindenitibaren Türkiye’de kullanılmaya başlayacak.
Bu bağlamda, Türkiye’deki kullanıcılar uzun bir müddet 4.5 G Teknolojisine sahip olacaklar. Biz de bu teknolojinin olumlu ve olumsuz yönlerini sizin için derledik. 2 haftalık bir müddet kalmışken, sahip olacağımız teknolojiyi ne de olsa bilmek gerek.
4.5 G Olumlu Yönleri

1- Daha Hızlı Olacak

Konuya hakim olan olmayan birçok kesimin tahmin edeceği üzere, teknolojinin kullanıcılara sağlayacağı en önemli özellik hız konusundaolacak.
Ülkemizde 2011 yılından bu yana kullanılmakta olan klasik 4G teknolojisi, 100 Mbps’ye kadar hız sunabiliyordu.
LTE Advanced ya da 4.5 G olarak adlandırılan 4.5 G teknolojisi ise, 300; bazı özel durumlarda 400 Mbps’ye kadar çıkabilecek.
Bu bağlamda, kullanıcılar internet deneyimlerini daha hızlı bir şekilde yaşarken; telefon görüşmelerini daha verimli bir şekilde kesintisiz olarak gerçekleştirebilecek. Teknolojinin hızı, şüphesiz kullanıcıların en çok yarar sağlayacağı artılarından biri.


smartphone.jpg

2- Uygulamalar Daha Etkin Bir Şekilde Kullanılabilecek

4.5 G teknolojisi hızıyla paralel olarak sunduğu verimli/kaliteli aktarım özelliği beraberinde kullanıcıların video, film vb. görsel işlem hızına ihtiyaç duyulan çözümleridaha verimli bir şekilde kullanacaklar.
Amiyane tabiriyle videolar donmayacak; bağlantı hızı konusunda problemler olmayacak. Ayrıca internet üzerinden indirilen herhangi bir dosya, eski sürümüne oranla çok daha hızlı bir şekilde kullanıcıların eline ulaşacak.


cardtable.jpg


3- Sisteme Geçişiniz Zor Olamayacak

Hatta neredeyse hiçbir şey yapmanıza gerek kalmayacak. 4.5 G Teknolojisini kullanıcıların şu anki cihazlarıyla uyumlu hale getirmeyi amaçlayan GSM Operatörleri, bu işlemi kolaylıkla sunacaklar.
Kullanıcılar, teknolojiye geçilmesinden yaklaşık olarak 2 ay önce, kullanıcılara gönderilen bilgi mesajlarındaki adımları takip ederek 1 Nisanitibariyle sisteme sahip olacaklar.
Mesajda var olan adımları ise teknolojiye geçmenin onaylanmasına yönelik bir yanıtlama mesajı oluşturacak.
5g-network-south-korea.jpg

Şu bilgiye de hatırlatmakta fayda var. 4G LTE teknolojisine sahip tüm cihazlar 4.5 G teknolojisine de uyumlu olacak.
4.5 G Olumsuz Yönleri

1- Maddi Yönden

Son derece göreceli bir kavram olsa da, sistemin kullanıcıların bütçesini daha fazla zorlaması bekleniyor.
Gerekçe olarak, daha hızlı/verimli bir teknoloji kullanımı, cihazlarıninternet kotalarının ve şarjlarının daha hızlı tükenmesini beraberinde getirecek.
Teknolojinin parasal bağlamda ek bir ücret yaratması beklenmese de, kullanıcıların tükenen internetin ardından daha fazla internete sahip olmaları için ek paketler almak zorunda kalmaları bekleniyor.
Ya da operatörler kota ve maliyeti arttırarak teknolojiyi lehlerine çevirebilecekler.


3005090-poster-smartphones1.jpg


2- Bir 5G Olamayacak

Bildiğiniz üzere günümüzde Avrupa 4G teknolojisini kullanıyor. Türkiye ise,4G teknolojisine geçmeyi planladığı bir zamanda, Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarını takiben4G yerine 4.5 G teknolojisine geçileceği belirtilmişti.
Avrupa ise 5G Teknolojisine yönelik çalışmalar yapmaya devam ediyor.
2020 yılından itibaren kullanıcılara sunulacağı ifade edilen 5G’nin 7.5 Gigabitslik bir hız sunacağı ifade ediliyor. Hatta kimi özel araştırmalarda 1 terabayt sınırının dahizorlanabileceğinin altı çiziliyor.
Anlayacağınız 4.5 G Teknolojisi, Avrupa’nın üzerinde çalıştığı 5G Teknolojisinin çok uzağında olacak. Günü geldiğinde Türkiye’de bu çözümlere uyum sağlamak adına girişimlerde bulunur diye düşünüyoruz.


5g-samsung-researchers-1.jpg

Tüm bu olumlu ve olumsuz yönleriyle 4.5 G, 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren kullanıcılarla buluşacak. Teknolojinin pratikte hayatımızda ne gibi değişikler yaratacağını ise bu tarihten sonra deneyimleyebileceğiz.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst