gittigidiyor

4.5G Nedir? 4.5G Hakkında Her Şey

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
4G ihalesinin iptal edilip 26 Ağustos'a ertelenen 4.5G ihalesiyle hayatımıza giren 4.5G teknolojisi nedir? 4.5G nedir? 4.5G'nin 4G'den farkı ne? Tüm sorularınızın cevabı burada.


Kablosuz bağlantı teknolojilerinin hızla gelişmesi ile birlikte, son olarak 5Gçalışmaları gelişmiş ülkelerde devam ediyor.
4G gibi 3G teknolojisine de geç merhaba diyen Türkiye, günümüzde 3G'yi oldukça hızlı bir şekilde değerlendiren bir ülke. Son dönemde 3 taşıyıcılı 3G bağlantısı kullanılmaya devam ediyor.
Ancak 3G'nin ne kadar geliştirilse de 4G ya da 5G kadar hızlı olamayacağı biliniyor. Bu nedenle Türkiye'de de 4G çalışmalarının hızlandırıldığını hatta ihale aşamasına geldiğini biliyoruz.
4G ya da 5G ihalesi değil, 4.5G ihalesi!

Bu durumun uzun süredir farkında olan yetkililer, geçtiğimiz aylardan itibaren 4G ihalesini konuşmaya başladı ve bununla birlikte Cumhurbaşkanı tarafından yapılan 5G açıklamaları ile kafalar iyice karıştı. Bir süre 4G ihalesi mi? 5G ihalesi mi? yapılacak tartışmaları yapıldıktan sonra, yetkililer 4.5G kavramını ortaya atarak tartışmalara noktayı koydu.
Bugün gerçekleşen 4.5G ihalesi ile birlikte Türkiye'de önemli bir adım atılacak diyebiliriz. Zira gelişmiş ülkelerle aramızdaki açık, 4.5G ihalesi ile büyük oranda kapanacak. Peki, 4.5G nedir? Neden 4.5G ihalesi bu kadar önemli?
4.5G Nedir?

Ünlü mobil alt yapı firmaları Qualcomm'un LTE Advanced dediği yüksek hızlı 4G teknolojisi, Huawei gibi üreticiler tarafından 4.5G olarak adlandırıldı. Global arenada bazı operatörlerin de 4.25G olarak adlandırıldığı, az da olsa görüldü.
Ülkemizdeki yeni 4G ihalesine de Huawei'nin alt yapı desteği vermesi bekleniyor.
Klasik 4G, 2011 yılından beri hayatımızda. 4G, bilindiği üzere 100 Mbps'e kadar hız sunuyor. LTE Advanced ya da 4.5 G olarak adlandırılan yeni sistemlerin hızı ise 300 Mbps, hatta bazı özel çalışmalarla deneysel olarak 450 Mbps'e kadar hızlara erişilebiliyor.
5G'nin yaygınlaşmasına kadar, henüz geliştirme aşamasında olan IMT Advanced ile 1 Gbps hızlara, 4G alt yapısıyla ulaşılması hedefleniyor. Tabii bu rakamlar henüz deneysel rakamlar.
Yüksek hız, alışkanlıkları değiştirecek

Örnek olarak 4G ile dakikalarca sürede indirilebilen bir dosya, 4.5G ile saniyeler içinde indirilebilecek. Ancak tabi ki 5G ile sunulacak 1000 Mbpshıza, 4.5G ile ulaşılamıyor. Ek olarak 4G destekleyen tüm telefonların 4.5Gile uyumlu olduğunu hatırlatmış olalım.
4. operatör de geliyor

Bugün gerçekleşen 2.7 milyar euro değerindeki 4.5G ihalesinde Turkcell, Vodafone, Avea ve NetGSM markaları rekabete girecek. İhale kapsamında20 frekans paketi açık arttırma ile satılacak.Bakalım ihale sonrasında,4.5G'yi ne zaman kullanmaya başlayabileceğiz?
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Yıllardır değişen ve gelişen iletişim teknolojileri , 4G ile birlikte bir adım ileriye gidiyor. 2010 - 2011 yılından bu yana pek çok büyük ülkede kullanılmaya başlanan, kullanıldıkça gelişen ve hızı 450 Mbps seviyesine dayanan 4G / LTE teknolojisi nedir? Biraz da buna değinelim.
Türkiye'de 4G ihalesi ertelenmişti


İhale ertelendi ve şimdi tekrardan durumu ne olacak kesin olarak belli değil. Yani 4G bizim için hem yakın, hem de uzak.
Peki, uzun zamandır duyduğumuz ve hakkında pek çok haber yaptığımız 4G nedir? 4G ne işe yarıyor? 4G neler getiriyor? Neden 4G'ye geçmeliyiz? gibi4G hakkında pek çok soru akıllarda dolaşıyor.
Bu haberimizde 4G hakkındaki pek çok soruyu cevaplayacak. Akıllarda 4G nedir? 4G ne işe yarıyor? 4G neler getiriyor? Neden 4G'ye geçmeliyiz?başta olmak üzere, 4G hakkında hiç soru işareti bırakmamaya çalışacağız . İşte tüm detayları ile 4G.
4G nedir? 4G hakkında her şey!

4. nesil kablosuz iletişim teknolojsi olarak tanımladığımız 4G, bir önceki nesil kablosuz bağlantı teknolojisi olan 3G'ye kıyasla daha fazla hız ve daha iyi kullanıcı deneyimi sunmayı hedefliyor.
4G ne işe yarıyor? 4G neler getiriyor?

4G, desteklenen akıllı telefonlar ile daha hızlı internete bağlanabilmeyi,YouTube ve Periscope ile daha kesintisiz ve yüksek görüntü kalitesinde yayınlar yapabilme imkanını sunacak. Ayrıca daha yüksek ses kalitesine sahip aramalar yapabileceğimiz 4G, çok iyi bir kullanıcı deneyimi hedefliyor.
4G geldikten sonra 3G ne olacak?

4G bir anda her yerde kullanıllmayacak. 3G'den 4G'ye geçiş sürecinde 4Golmayan yerlerde 3G kullanılacak, hatta 4G kullanımına elverişli olmayan bölgelerde 3G kullanımı hiçbir değişiklik olmadan devam edecek.
4G ne kadar hız sunuyor?

Halihazırda kullanmaya devam ettiğimiz 3G, saniyede yaklaşık 28 Mbps hız sunuyor. Bu hız 4G ile yaklaşık olarak 4 kat artarak saniyede 100 Mbpsseviyesine ulaşıyor. Halen testleri ve geliştirmesi devam eden 5G'nin ise saniyede 1000 Mbps hıza ulaşması bekleniyor.


2016 yılında yavaş yavaş kullanmaya başlayacağımız 4G ile artık daha kaliteli aramalar, görüntülü görüşmeler, YouTube ve Periscope canlı yayınları yapabileceğiz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
İletişim teknolojileri yıllardır değişiyor. İlk olarak GSM ile başlayan bu teknolojiler, gelişmeleriyle birlikte 2G, 3G, 4G ve son olarak 5G teknolojisi ile devam ediyor.
Ülkemizde de hali hazırda kullanılmaya devam edilen 3G teknolojisi de artık eskimeye başladı. (3G ile devam eden ender ülkelerden biriyiz)
Bu nedenle son yıllarda yapılan planlamalar, sık sık haberlerini yaptığımız üzere 4G yani 4. nesil kablosuz bağlantı teknolojisinin geliştirilmesi yönünde.
Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklama sonrasında ise, gözler5G yani 5. nesil kablosuz iletişim teknolojilerine çevrildi. Peki, 5G nedir?İşte 5G hakkında bilmeniz gerekenler.
5G Nedir?

4G yani 4. nesil kablosuz iletişim teknolojisinin geliştirilen hali olarak karşımıza çıkan 5G, 5. nesil kablosuz iletişim teknolojisi olarak tanımlanıyor.
5. nesilden anlayacağınız gibi 5G, daha iyi ve daha güncel teknolojiler ile donatılan bir kablosuz bağlantı teknolojisi. Peki, 5G teknolojisi bize ne gibi avantajlar sunuyor? İşte 5G hakkında bilmeniz gereken diğer bilgiler.
5G Hakkında Her Şey

5G teknolojisi, özellikle sunduğu hız ile dikkat çekiyor. Örneğin halihazırda kullanmaya devam ettiğimiz 3G, saniyede 28 Megabit hız sunuyor. Bu hız4G'de 100 Megabit seviyesine ulaşmasına karşın, 4G'nin hızı 5G'nin yanına bile yaklaşamıyor. Zira 5G teknolojisinde 1000 Megabit üzerinde hızlara ulaşılıyor.
5G'nin dağıtımı ise yapılan testlerin gösterdiği üzere, Wifi sinyalleri üzerinden yapılıyor. Bu şekilde 5G ile her yerden iletişimin sağlanması hedefleniyor. Yani daha eski teknolojilerdeki ortamın yarattığı bağlantı sorunu, 5G'de ortadan kalkıyor diyebiliriz.
Ayrıca 5G, daha az güç tüketimi özelliğiyle de, diğer teknolojilerin çok önünde konumlanıyor. Sonuç olarak kablosuz iletişim teknolojileri, ortalama her 10 yılda bir yeni bir teknoloji ile gelişiyor. Son olarak geliştirilmeye devam eden 5G ise, şimdilik sınırlı bölgelerde deneniyor.
Şu anda Ericsson'un lider olarak geliştirmeye devam ettiği 5G'yi, pek çok ülke desteklemeye devam ediyor. Ayrıca Alcatel-Lucent'i satın alan Nokia,Samsung ve daha bildiğimiz pek çok büyük marka 5G'nin gelişimini destekliyor.
Şimdilik Türkiye'nin 5G'ye yönelik önemli bir adımı yok. Ancak Cumhurbaşkanı'nın belirttiği gibi 4G yerine direkt 5G teknolojisine geçersek, çok yüksek hızda internet ve 5G'nin getirdiği pek çok yeniliği hızla kullanmaya başlayabiliriz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
turkcell-4-5g-testlerinde-1-2-gbps-hiza-ulasti-705x290.jpg
Ülkemizde 1 Nisan 2016'dan itibaren kullanılmaya başlanacak olan 4.5G servisinin testlerini hızlandıran Turkcell, 1.2Gbps hıza ulaşarak Türkiye'nin mobil internet hızı rekorunu kırdı.Şimdiye kadar Nisan 2016'da geçeceğimiz 4.5G ya daLTE-A adındaki mobil servis için birçok şey duymuştuk. Şöyle hızlı olacak, böyle müziği hüp diye indirecek, o videoyu şak diye açıp lak diye FullHD çözünürlükte yükleyecek falan filan. Bu konulara tekrar girmenin gereği yok artık, çünkü hepimiz öğrendik. (Tabii siz merak ettiğiniz birşey varsa yorum olarak sorabilirsiniz)

İşte 2016'da belki de ülkemizde herhangi bir film oyunveya bir organizasyona göre en merak edilen ve en beklenilen servis olan 4.5G için daha önceleri yapılan ihalelerde Turkcell en yüksek hız sunacak bantları almış ve 4.5G teknolojisinde de Türkiye'deki en hızlı mobil veri bağlantısını sunacağını duyurmuştu.

featured-2029.jpg


Şimdi ise bu yönde devam edilen altyapı çalışmaları ve 4.5G testleri sırasında bir de hız testi yapanTurkcell, bu ay içinde Turkcell Küçükyalı Plaza'da yaptığı testlerden birinde tamı tamına 1.2Gbpshıza ulaşarak Türkiye rekoru kırmış oldu. 1200Mbps olarak daha anlaşılır bir şekilde göstereceğimiz bu durum gerçekten Türkiye'de normal internet bazında bile ulaşılması güç bir değer olarak dikkat çekiyor.

Tabii hemen "Oooo Nisan'da Gbps hızları göreceğiz!" diye sevinen Turkcell kullanıcıları varsa yapmasınlar. Çünkü bunun olmaması için 2 neden zaten hali hazırda var. 1, şu anda o altyapı yok. Yani 300Mbps'leri bile anca göreceğiz, Gbps hızlar istemek Cem Yılmaz'ın "Yer çekimsiz ortamda çilek yiyeyim ama muz gibi gelsin" muhabbetine döner.

turkcell-1000-mbps.JPG


Neyse, diğer nedenimiz ise elinizdeki hiçbir telefon bu hızları zaten desteklemiyor. Yani hadi Turkcell bunu sundu diyelim, biz zaten kullanamayacağız o hızı. Ama şöyle bir şey var; firma 1 Nisan'da 375Mbps hız sözünü tutacağını, 2 yıl içinde de fiber hızlara çıkacağını iddia ediyor. Aynı zamanda 375Mbps hızı 3 taşıyıcı ile sağlayacağını aktaran firma, 5 taşıyıcı ile 1000Mbps hızlara çıkmanın mümkün olduğunun da altını çizmiş.

Ayrıca Turcell'li kullanıcılar için önemli bir detay da verilmiş. Bu da Nisan'dan itibaren "Fiyatlar ve kotalar ne olacak?" sorusunun cevabını bizlere yansıtıyor. Turckell, fiyatlarda değişiklik yapmadan kota artışı sağlayacağının altını çiziyor. Yani buradan 'tahmini olarak' şu anda mevcut tarifenizin kotası arttırılıp hızınız direkt olarak 4.5G'ye çıkartılabilir. (Çünkü yanlış hatırlamıyorsam Turkcell 3G'ye geçişte de tıpkı bunun gibi birşey yapmıştı)
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst