gittigidiyor

4.5G Teknolojisi Nedir?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
LTE Advanced teknolojisinin ülkemizdeki karşılığı olan 4.5G bizlere nedir ve bizlere neler sunacak?

4.5G adını son günlerde sıkça duyuyoruz. Geçtiğimiz günlerde bu teknolojinin ihalesi yapılmış ve çalışmalara 2016’da başlanacağı duyurusu yapılmıştı. Peki tam olarak nedir bu 4.5G? Bu yazımızda hem bu soruyu, hem de bu teknolojinin 4G ile arasındaki farkları açıklayacağız.

4.5G’yi açıklamak için öncelikle LTE Advanced teknolojisini açıklayalım. LTE, teknik olarak 4G ailesinin içinde bulunan dördüncü nesil kablosuz iletişim ağıdır. 4G’nin WiMax ve HSPA+ gibi daha zayıf sürümleri de mevcut. Ülkemizde kullanıma sunulacak olan sürüm ise LTE Advanced sürümü. Yani kısaca 4.5G, bizim LTE Advanced teknolojisine verdiğimiz alternatif bir isim.

Yani aslında 4.5G diye ayrı bir teknoloji yok, yine 4G ve 5G var ve 4.5G sadece bir isim. Aslında ihale 4,5 yani 4 ve muhtemel 5G frekanslarının satıldığı bir ihale oldu fakat ortaya ikisi birden paket haline getirilerek 4.5G diye bir isim konuldu. 4G’de belirtilen frekans aralıklarından daha fazlası kullanıma açılıyor bu güzel ancak aslında süreç değişmiyor, 4G geliyor, sonrasında da 5G’ye doğru adım adım altyapı geliştirilmesi devam edecek. İşin isimlendirme kısmını bir kenara bırakıp Türkiye’de 4.5G adı altında neler yapılacak, işte bunlara bakalım.

4.5G Ne Kadar Hızlı?

Yeni nesil denince akla doğal olarak daha hızlı internet bağlantıları geliyor. 3G, ortalama olarak 25 Mbps hız sunarken, 4G’nin sunduğu hız 100 Mbps‘e kadar ulaşıyor. 4.5G olarak bildiğimiz LTE Advanced ise 300 Mbps‘lik hız potansiyeli ile 4G’yi dahi katlıyor.

Bu hızlar iştah açıcı olsa da, 4.5G’nin nimetlerinden faydalanmak için bazı koşullar mevcut. Öncelikli olarak cihazınızın LTE destekli olması gerekiyor. Eğer cihazınızı son bir yıl içerisinde aldıysanız büyük ihtimalle LTE desteğine sahipsiniz demektir. Yine de emin olmak için cihazınızın şebeke ayarlarında LTE’nin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

4g lte

İkinci bir koşul ise 4.5G destekli bir bölgede olmak. 2016 yılı içerisinde 4.5G çalışmalarına başlanacak, ancak tahminimizce bu teknolojinin Türkiye genelinde yaygınlaşması 2020’yi bulacak. Elbette İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerin belirli bölgeleri ilk etapta 4.5G desteğine kavuşacaktır. 3G’nin ülkemize girmesinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen halen 3G desteği dahi olmayan bölgelerin olduğunu hatırlatalım.

4.5G’nin nimetlerine ne kadar para ödeneceği ise merak edilen bir diğer konu. Henüz operatörlerden tam anlamıyla bu konuda bir açıklama gelmese de, ciddi bir fiyat artışının yaşanacağını tahmin etmiyoruz. Yine de 4.5G için daha fazla para ödemek kaçınılmaz hale gelecek. Zira 4.5G’nin sunduğu yüksek hızlar, hem mobil veri tüketiminin, hem de doğrudan kota ihtiyacının artmasına sebep olacak.

LTE, yani ülkemizdeki adıyla 4.5G hakkında bilmeniz gerekenler bunlar. Her ne kadar ihalenin gerçekleşmesi ciddi bir heyecan uyandırsa da, 4.5G’nin Türkiye’de yaygınlaşmasına epey bir zaman var. 2020 yılında dünyada ilk adımları atılacak olan 5G ise bizlere şimdilik bir çağ kadar uzak görünüyor.

4.5G Gelince ADSL Etkilenecek mi? Hızım Artacak mı?

4.5G ile ilgili sık gelen sorulardan birisi de bu; aslında bu sorunun sorulması operatörlerin kullanıcılara yeni teknolojiyi hiç açıklamadığını gösteriyor. Mobil internet teknolojisi, standart ADSl, fiber ve kablo internet bağlantılarında bir değişiklik ya da gelişme demek değil. Hız artışı değil, kota artışı hiç değil.

Standart ADSL benzeri sabit hatlar ile 3G, 4G ya da 4.5G gibi mobil teknolojilerin tek kesiştiği nokta, baz istasyonların bağlandığı altyapı olacak. Bu da demek oluyor ki eğer altyapı yatırımı yapılmazsa mobil internetin hızlanması bir yana, olan internet kalitesi daha da düşebilir, darboğazlar yaşanabilir. Bu noktada hem yasal, hem pratik düzenlemeler, kazı izinleri ve internet servis sağlayıcılar arası rekabeti arttırıcı, tüketiciyi koruyucu önlemler önem kazanıyor. Bu alanda herhangi bir gelişme olacak mı, olmayacak mı bize bunu zaman gösterecek.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst