gittigidiyor

40 gizli Windows komutu!

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
windows.png


40. cmd

Komut satırını başlatmak için yazmanız gereken komut, oldukça basit. Başlat menüsünü açın, arama alanında cmd yazın ve Enter'a basın.

Bazı sistem komutlarını çalıştırmak için yönetici izinlerine ihtiyacınız olabilir. Bunun için cmd yazdıktan sonra CTRL+SHIFT tuşlarını basılı tutarken Enter'a basın.


39. reg

Reg komutu sayesinde Windows Kayıt Defterine her zaman ulaşabilirsiniz. Örneğin reg save komutuyla bir kayıt defteri anahtarını kolaylıkla dosyaya yazabilir, daha sonra restore komutuyla geri yükleyebilirsiniz.


38. mmc

Bu komut, Windows'un yönetim panelini başlatacaktır. Grafik arayüzü kullanarak kendi araçlarınızdan oluşan bir konsol meydana getirebilirsiniz.


37. assoc

Hangi dosya türünün hangi programla açıldığını bilmek mi istiyorsunuz? assoc komutu bu sorunuzu cevaplıyor.


36. chkntfs

Chkntfs, Windows bir dahaki sistem açılışı için diski denetlemeyi planladığında size zamandan kazandırabilir.

Örneğin chkntfs c: yazarak bir sürücünün bir sonraki başlangıçta hatalara karşı taranıp taranmayacağını görebilir, eğer taranacaksa bunu chkntfs /Cv: yazarak iptal edebilirsiniz
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
MS_Server.gif


35. color

Konsol ile çalışmayı seviyorsanız, bu komuta ihtiyacınız olacak. Color komutu ile yazıtipi ve arkaplan rengini kolaylıkla ayarlayabilirsiniz. Örneğin color 9 yazarak yazı tipi rengini koyu mavi yapabilirsiniz.


34. convert

Bir sürücünün dosya sistemini FAT32'den NTFS'ye çevirmek için convert komutunu kullanabilirsiniz. Örneğin G sürücüsünü NTFS'ye dönüştürmek için convert g: /fs:ntfs yazın.


33. psr

Anlamadığınız bir Windows sorunuyla mı karşı karşıyasınız? Sorunun adımlarını kaydederek bu konuda uzman olarak bir arkadaşınıza gönderin. Bunun için ihtiyacınız olan aracı psr komutunu vererek çalıştırabilirsiniz.


32. driverquery

Bir cihazınız düzgün çalışmıyorsa, sorunun kaynağı sürücünüz olabilir. Driverquery ile yüklü olan tüm sürücülerin bir listesini görebilirsiniz.


31. fsutil

Fsutil, çok güçlü bir dosya sistemi aracını parmaklarınızın ucuna getiriyor. Örneğin NTFS'nin tam olarak hangi sürümünü kullandığınızı öğrenmek istiyorsanız, fsutil fsinfo ntfsinfo c: yazın.


30. label

C: sürücünüzün etiketini hızlıca değiştirmek için label komutunu kullanabilirsiniz. Komutu çalıştırdığınızda birim adını girmeniz istenecektir.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
t3QulQyWOVs03ZAcmyJ3PGluaVFw0Itbg6s4UYoDuJCuLrcA4cY9p3Snth4zmBlF-windows.png

29. net share

Bilgisayarınızda hangi klasörler paylaşımlı? net share komutu bu sorunun cevabını size verecektir.

28. tasklist

tasklist komutu ile şu an çalışmakta olan tüm görevlerin bir listesini görebilirsiniz.


27. taskkill

tasklist komutuyla elde ettiğiniz işlem listesinde kapatmak istediğiniz işlemin "pid" numarasını kullanarak bir işlemi kapatmanız mümkün. Bunun için taskkill komutunu /pid parametresiyle beraber kullanın.


26. net use

net use komutu ile paylaşımları sürücü harflerine bağlayabirsiniz


25. ping

Ping komutu ie br web adresine erişilip erişilmediğini denetleyebilirsiniz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
image1.jpg

24. pathping

Bir bilgisayara ping komutu ile erişemediğinizde, kaynaktan hedefe tüm noktaları gösteren pathping komutunu kullanabilirsiniz.

23. tracert

Ping ve pathping'in ardından sorun giderme için kullabileceğiniz üçüncü bir komut var: tracert. Bu komut ile belirli bir adrese her adımda ne kadar sürede erişilebildiğini görebilirsiniz.


22. systeminfo

Bilgisayarınızda bulunan donanım ve yazılımların bir listesini komut satından, detaylı olarak görebilirsiniz. Çıktıyı bir metin dosyasına aktararak PC ekipmanınızın bir günlüğünü saklayabilirsiniz.

Örneğin: systeminfo > sistem.txt


21. devmgmt

Aygıt Yöneticisi'ni açmak için öncelikle denetim masasına gitmeniz ve birkaç adımı daha izlemeniz gerekiyor. Ancak devmgmt komutu ile onu bir kerede açabilirsiniz.

20. compmgmt

Bilgisayar Yönetimi'ni hızla açmak için compmgmt komutunu kullanabilirsiniz.
 
Son düzenleme:

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
windows.png


19. diskmgmt

Sabit disk ayarlarını kurcalamak istiyorsanız, diskmgmt komtuyla direkt olarak Disk Yönetimi'ni açabilirsiniz.

18. gpedit

Grup İlkesi Düzenleyici, çok sayıda kullanıcıya farklı izinler atamak isteyen kurumların oldukça işine yarayabilir. Araç yardımıyla yerel PC'de kullanılan ilkeleri de düzenlemek mümkün.

17. secpol

secpol komutu ile bilgisayarınızın yerel güvenlik ilkelerine ulaşabilirsiniz


16. eventvwr

Windows herhangi bir şey olduğunda bunu bir olay olarak günlüğe kaydeder. Olay Görüntüleyici ise bu kayıtları size göstermeye yarar. Olay Görüntüleyi'yi eventvwr komutuyla açabilirsiniz.


15. wf

Windows'un Güvenlik Duvarı, aslında oldukça sıkı bir güvenlik sağlayabiliyor. Tek sorun, varsayılan ayarların biraz gevşek olması. wf komutu ile yazılımın gelişmiş ayarlarına ulaşabilirsiniz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
windows.png


9. winsat

Windows'unuzun ne kadar güçlü olduğunu biliyor musunuz? Bu araçla sabit disk gibi bileşenleriniz tek tek sınayabilirsiniz.

8. mblctr

Bir laptop kullanıyorsanız, mblctr komutu ile ses düzeyi, ağ bağlantısı durumu, ekran parlaklığı gibi ayarları önünüze getiren Windows Mobility Center'a mblctr komutuyla ulaşabilirsiniz.


7. ipconfig

ipconfig ile size bir IP adresi atanıp atanmadığını görebilirsiniz.


6. msinfo32

Sisteminizde tam olarak hangi donanım ve yazılımların bulunduğunu bilmek istiyorsanız, bu komut çok işinize yarayacak.


5. presentationsettings

Bir sunum yapacaksınız ve Windows'un sistem mesajlarını ve uyku moduna girmesini engellemek istiyorsunuz. Bu durumda presentationsettings komutunu vererek gerekli ayarları yapabilirsiniz.

Not: Komut sadece laptop'larda çalışıyor.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
windows.png


4. winver

Windows 7'ni hangi yapısını kullanıyorsunuz? winver komutu bunu size bildirecek


3. chkdsk

Dosya sistemindeki hataları chkdsk komutuyla onarabilirsiniz.

2. netstat

Şu an hangi ağ bağlantıları açık durumda? Bunu netstat komutuyla ortaya çıkarabilirsiniz. netstat -a komutu ise tüm bağlantıları ve dinleme bağlantı noktalarını listeler.


1. robocopy

Dosyaları Windows Gezgini ile kopyalamak oldukça kolay olabilir. Ancak karmaşık kopyalama projeleriniz varsa, robocopy'ye ihtiyacınız olacaktır.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst