gittigidiyor

5G nedir 5G hakkında her şey

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
5G Nedir? konusu, son dönemde en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. İşte 5G'nin detaylı tanımı, 5G hakkında bilmeniz gerekenler ve merak ettiğiniz her şey.


00-5g-nedir-shiftdeletenet-1429721255.jpg
İletişim teknolojileri yıllardır değişiyor. İlk olarak GSM ile başlayan bu teknolojiler, gelişmeleriyle birlikte 2G, 3G, 4G ve son olarak 5G teknolojisi ile devam ediyor.
Ülkemizde de hali hazırda kullanılmaya devam edilen 3G teknolojisi de artık eskimeye başladı. (3G ile devam eden ender ülkelerden biriyiz)
Bu nedenle son yıllarda yapılan planlamalar, sık sık haberlerini yaptığımız üzere 4G yani 4. nesil kablosuz bağlantı teknolojisinin geliştirilmesi yönünde.
Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklama sonrasında ise, gözler5G yani 5. nesil kablosuz iletişim teknolojilerine çevrildi. Peki, 5G nedir?İşte 5G hakkında bilmeniz gerekenler.
5G Nedir?

4G yani 4. nesil kablosuz iletişim teknolojisinin geliştirilen hali olarak karşımıza çıkan 5G, 5. nesil kablosuz iletişim teknolojisi olarak tanımlanıyor.
5. nesilden anlayacağınız gibi 5G, daha iyi ve daha güncel teknolojiler ile donatılan bir kablosuz bağlantı teknolojisi. Peki, 5G teknolojisi bize ne gibi avantajlar sunuyor? İşte 5G hakkında bilmeniz gereken diğer bilgiler.
5G Hakkında Her Şey

5G teknolojisi, özellikle sunduğu hız ile dikkat çekiyor. Örneğin halihazırda kullanmaya devam ettiğimiz 3G, saniyede28 Megabit hız sunuyor. Bu hız4G'de 100 Megabit seviyesine ulaşmasına karşın, 4G'nin hızı 5G'nin yanına bile yaklaşamıyor. Zira 5G teknolojisinde 1000 Megabit üzerinde hızlara ulaşılıyor.
5G'nin dağıtımı ise yapılan testlerin gösterdiği üzere, Wifi sinyalleri üzerinden yapılıyor. Bu şekilde 5G ile her yerden iletişimin sağlanması hedefleniyor. Yani daha eski teknolojilerdeki ortamın yarattığı bağlantı sorunu, 5G'de ortadan kalkıyor diyebiliriz.
Ayrıca 5G, daha az güç tüketimi özelliğiyle de, diğer teknolojilerin çok önünde konumlanıyor. Sonuç olarak kablosuz iletişim teknolojileri, ortalama her 10 yılda bir yeni bir teknoloji ile gelişiyor. Son olarak geliştirilmeye devam eden 5Gise, şimdilik sınırlı bölgelerde deneniyor.
Şu anda Ericsson'un lider olarak geliştirmeye devam ettiği 5G'yi, pek çok ülke desteklemeye devam ediyor. AyrıcaAlcatel-Lucent'i satın alan Nokia,Samsung ve daha bildiğimiz pek çok büyük marka 5G'nin gelişimini destekliyor.
Şimdilik Türkiye'nin 5G'ye yönelik önemli bir adımı yok. Ancak Cumhurbaşkanı'nın belirttiği gibi 4G yerine direkt 5Gteknolojisine geçersek, çok yüksek hızda internet ve 5G'nin getirdiği pek çok yeniliği hızla kullanmaya başlayabiliriz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
ekran-resmi-2014-10-15-152719.png
Geçtiğimiz günlerde yeni nesil Wireless teknolojisi 802.11ad üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü Samsung, 60 GHz frekansındaki sonuçlarını açıklamıştı.
Şimdi ise Samsung, 5G teknolojisiyle ilgili yaptığı testleri paylaştı. Son dönemde bağlantı teknolojilerine yatırımlarını artıran Samsung, 4G / LTEteknolojisinin bir sonraki adımı olan 5G için de hazırlıklarını hızlı bir şekilde yapıyor.
28 GHz yüksek frekans bandı kullanıldı
Samsung'un yaptığı 5G testlerinde, sabit ortamda 940Mbps (7.5Gbps) hız değerleri elde edildi. Ayrıca Samsung, günümünün en önemli sorunlarından biri olan hareketli ortamlardaki hızı da ölçümlemeyi ihmal etmedi. Hepimiz biliyoruz ki, ülkemizde hala bir vasıta içerisinde 3G hızı çok yeterli değil. Özellikle hız artıp, şehirdışı bölümler seçildikçe performans gittikçe düşüyor.
111 kilometre hızla giden bir arabanın içerisinde testlerini yapan Samsung, etkileyici sonuçlara ulaştı. 5G'de 150Mbps hızları yakalayan ekip, 1.2Gbpshızlarına da 5G olmadan, normal ekip bağlantısı üzerinden ulaştı. 28 GHz'lik yeni bağlantı da ayrı dikkatleri çeken bir gelişme.

Frekanslar yükseliyor
28 GHz, 60 GHz derken frekansların yükseldiğini görüyoruz. Frekansların yükselmesi, daha sık kaynağa ihtiyaç duyulacağını bizlere haber veriyor. Çünkü düşük frekanslar katı maddelerin oluşturduğu dirençlerden daha az etkilenirler. Frekans yükseldikçe, hız artıyor fakat katı maddelerin engelleri de artıyor. Bu yüzden sık baz istasyonlarının kurulması gerekiyor. Bakalım test alanı gibi deneysel alanlarda başarılı olan bu sistemler, günlük hayatlara uygulandığında ne kadar başarılı olabilecek?
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Bant genişliği kapasitesinde devasa artış

2015041921081767172.jpg
3. Bant genişliği kapasitesinde devasa artış
İnternete bağlanan bu yeni cihazlar, 5G'nin üzerindeki en önemli sorumluluklardan biri olacak. Analistler tarafından yapılan tahminlere göre bu ek cihazlar, şu anki kapasiteden 1.000 kat fazlasına ihtiyaç duyabilir. Bazı üreticilere göreyse ihtiyaç 100 ile 1.000 kat arasında olacak. Bu tahminler, 5G'ye olan ihtiyacı haklı çıkaracak niteliğe sahipler.
5G, sürücüsüz otomobiller için şart olmasa da, onlara önemli olanaklar sağlayabilecek. Kaza algılama, gerçek zamanlı navigasyon, uzaktan trafik yönetimi ve otomatik fren sistemleri, 5G ağlarıyla mümkün hale gelecek yenilikler arasında.
4. Kırılıp, dökülmeyecek
5G için yapılan en iddialı tahminlerden bir tanesi, onun güvenilirlik sorunlarını çözüp "bozulmayan" bir ağ sunacak olması. Ericsson'un 2014'ün ortalarında yaptığı bir testte 5G'nin özellikleri arasında "son derece yüksek güvenilirlik" maddesi sayılmıştı.
5G'nin gecikme süresinin sadece 1 milisaniye olması (4G'den 50 kat daha iyi) bekleniyor. Bağlantının daha güvenilir olması, sürücüsüz otomobiller için önem taşırken, sayısı katlanan internete bağlı cihazlar da kararlı bir bağlantıya ihtiyaç duyacaklar.
5. Önce Avrupa mı?
Teknolojinin deneneceği ilk ülke, Kore olacak gibi görünüyor. Ancak bir sonraki bölge, Nokia Networks CEO'su Rajeev Suri'ye göre Avrupa olabilir. Suri, MWC 2015'te şöyle demişti: "Kore, 5G'de ilk olabilir ve onu Japonya, daha sonra ABD takip edebilir. Bununla birlikte Avrupa, hepsinin üzerinden sıçrayabilir."
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Türkiye’nin 5G Yol Haritası Belli Oldu

Türkiye 5G’ye ne zaman geçecek? Türkiye’de 5G çalışmaları ne durumda? Hepsi ve daha fazlası Haberimizin detaylarında…

5G-T%C3%BCrkiye.jpg

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın katıldığı Türk Telekom etkinliğinde gündeme getirdiği 5G ağ teknolojileri, Türkiye gündeminde yerini korumaya devam ediyor. Bu konuda çalışmalar devam ederken Türkiye 5G Yol Haritası da belli oldu.
Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı’na kapsamında Türkiye’nin 5G çalışmaları konusunda yol haritası çıkarılırken, yerli sermaye gruplarının bu alana yönelmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım atıldı. Yerli sanayi ve sermaye sahiplerinin 5G teknolojilerine yatırım yapmalarını teşvik amacıyla devlet Ar-Ge kaynaklarından faydalanmaları sağlanacak.
Kalkınma Bakanlığı ev sahipliğinde hazırlanan 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı’na göre 2015 ve 2018 yılları arasında, 5G için yerli yatırımın önünü açacak Ar-Ge çalışmaları ve Türkiye’de 5G standartlarının belirlenmesi için çalışmalar yapılacak.Bu çalışmaların, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, TÜBİTAK, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlıgı, Türk Standardları Enstitüsü ve sivil toplum kuruluşlarının ortak koordinasyon içinde yer alarak yürütülmesi sağlanacak.
Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında, 5G genişbant mobil internet için kullanılacak elektronik haberleşme ekipmanlarının Ar-Ge hazırlıkları yapılacak ve 5G hizmeti için Türkiye standartlarının belirlenmesi ve geliştirilmesi için çalışmalar yapılacak.
Dünyadaki gelişmiş ülkelerde ve Avrupa Birliği başta olmak üzere 5G konusunda yapılan çalışmalar takip edilerek bu çalışmalara Türkiye adına bir oluşumun da katılması için gerekli düzenleme ve anlaşmalar yapılacak. Bu çalışmalara katılmak isteyen özel sektör kuruluşları ise yine devlet tarafından teşvik edilecek. 5G Şebeke ve Ağ sistemleri elektronik ekipman, araç ve gereçlerinin Türkiye’de yerli sermaye ile üretilmesine olanak sağlamak amacıyla yerli sanayinin bu alana yönlendirmesi amacıyla Ar-Ge kaynakları kullandırılacak.
Neden 5G?

Hızla gelişen teknoloji ve kullanımı hızla artan internet, bu alanda çok daha hızlı veri iletimi ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Ülkemizde de bu artışın dünya ortalaması ile aynı olduğu düşünülürse, halihazırda hazırlıkları devam eden 4G teknolojisinin çok da uzun ömürlü olmayacağı görülüyor.
Haberleşme cihazlarından enerji verimliliği, M2M (Makinalar arası iletişim) nesnelerin interneti, Akıllı telefonlar ve bu cihazlarda sürekli artan medya kalitesi mevcut durumdakşnden çok daha hızlı ve verimli genişbant internet ihtiyacını doğuruyor. Bu kapsamda geleceğin teknolojisi olarak 5G gösteriliyor.
Ar-Ge Yatırımları Artıyor

Gelişmiş ülkeler şimdiden 4G’den vazgeçmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda 5G için de çok ciddi rakamlara varan bütçeler Ar-Ge ekiplerine teslim ediliyor. Avrupa Birliği, 5G teknolojilerinin Avrupa standartlarına uyumu için Güney Kore ile bir anlaşma imzaladı. Bu kapsamda yapılacak Ar-Ge çalışmaları için 700 milyon Euro da bütçe ayrıldı.
Geçtiğimiz yıl yapılan testlerde, Finlandiya merkezli Nokia Networks Avrupada yaptığı 5G Hız testlerinde 480gbps hızlara ulaşmayı başarmıştı. Öte yandan uzak doğuda özellikle Japonya ve Güney Kore merkezli şirketler 5G teknoloji geliştirmeleri konusunda çalışmalarını sona yaklaştırmaya başladılar bile.
Dünyanın bir çok ülkesi 5G teknolojisine geçiş çalışmalarını 2020 yılında hizmete alacak şekilde planlıyor. Bu kapsamda yapılan yatırımlar ise ciddi boyutlara ulaşıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği 2017-18 yılları Türkiye’nin 5G’ye geçişi için pek mümkün görünmese de bu konunun Türkiye Gündemine erkenden girmesi ve tartışılmaya başlanması bile olumlu bir gelişme olarak yorumlanıyor.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
5G Ne Kadar Hızlı?

5G Ne kadar hızlı, 5G ile film indirme ne kadar sürer, 5G hayatımıza ne katacak, bu soruların hepsine haberimizde cevap arıyoruz.

5G.jpg

5G, Beşinci jenerasyon telekomünikasyon alt yapısı hayatıma ne katacak? Evet bu konuda bir çok haber, makale yayınlanıyor fakat tüm detayları ile 5G alt yapısının getirileri ve avantajları neler?
5G, teorik olarak 4G alt yapısından 30 kat daha hızlı internet imkanı sunuyor. Bunun nedeni ise çok daha geniş bant aralığında yayın yapılabilmesine imkan tanınması. Bu sayede saniyeler içinde film indirmek, ev ve ofis otomasyonu ile hızlı güvenli bir şekilde kontrol yapabilmek mümkün oluyor.
Avrupa Birliği Komisyonu’nun 5G teknolojileri üzerine yapılan bir çalışmayla “Avrupa İçin Dijital Gündem” başlıklı yazıyla yayımlanan araştırmasına göre, 5G, taşımacılık, otomotiv, sağlık, çevre ve enerji gibi alanlarda evrensel bir bilgi altyapısı oluşturulmasına imkan verecek. Bu altyapı dünyanın hee yerinde her türlü bilimsel, teknolojik ve sağlık araştırmalarının yanında hayatı kolaylaştıracak çözümlerin oluşturulması için de eşsiz bir bilgi bankası niteliği taşıyacak.
Halihazırda 4G üzerinden de uygulanan “akıllı ev” otomasyonları, 5G ile yeni bir döneme girecek ve ev sahipleri evlerini gerçek zamanlı olarak uzaktan kontrol edebilirken, akıllı evlerin hırsızlık, yangın ve bu gibi durumlarda polis, itfaiye gibi kurumlara haber verme yoluyla kendilerini koruma yetenekleri de olacak.
5G teknolojisi, yeni yeni hayatımıza girmeye başlayan “akıllı otomobil” gelişimini de hızlandıracak. 5G sayesinde otomobiller, M2M (Makinelerin iletişimi) teknolojisinin de katkısıyla birbirleriyle iletişim kurabilecek. Bu sayede, anlık trafik yoğunluğu bilgileri, kaza ve arıza gibi bilgiler otomobiller arasında paylaşılabilecek.
5G’yi cep telefonları için getireceği imkanlar ise çok daha büyük öneme sahip. Öncelikle bayram ve doğal afet gibi aşırı yoğunluğun olduğu dönemlerde, cep telefonlarının şebeke sinyali olmasına rağmen bağlantı hatası vermesi tarihe karışacak. Operatörlerin uyguladığı “öncelik alma” sistemi ise rafa kalkacak. Bilindiği üzere mevcut teknoloji ile cihazınızın ve internet paketinizin desteklediği hız ne olursa olsun, öncelik sıranız birinci öncelik değilse, herhangi bir internet bağlantısını tıkladığınızda sayfanın yüklenmeye başlaması bazen bir kaç saniye bazen de sizi çıldırtacak kadar geç başlayabilir. Bunun nedeni de Network bant genişliğinin tüm kullanıcıların aynı anda hizmet almasına imkan tanımaması. Bu nedenle operatörler de birinci öncelik sırası için ekstra ücretlendirme talep edebiliyor.
5G ile gelmesi indirme ise artık göz açıp kapayıncaya tamamlanan bir işlem olacak. 3G üzerinden bir saatin üzerinde zaman alacak olan 10 GB boyuta sahip bir film 4G ile yaklaşık 8dakikada indirilebiliyor. Bu işlemin 5G ile yapılması ise toplamda 7-8 saniye sürüyor.
5G teknolojisinin geliştirme ve alt yalı çalışmaları halihazırda devam ediyor. Bir çok ülke 5G teknolojisi hız testlerine başlamış olsa da 5G’nin ticari olarak tüketicilere sunulmasının 2020yılını bulacağı belirtiliyor. Tabi hızla gelişen teknoloji bu süreyi ne kadar kısaltır bilemeyiz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
ABD ‘nin ünlü GSM Operatörü AT&T, 5G testlerine hazır olduğunu açıkladı.
Att_Logo.jpg

Amerika Birleşik Devletleri’de daha hızlı internet için 5G testleri yapılmaya devam ediyor. ABD’nin önemli GSM şirketlerinden AT&T ile diğer önemli GSM şirketi Verizon ile birlikte laboratuvar ortamının dışında gerçek ortamda testlere başlayacak.
5g.jpg
5G testlerine geçtiğimiz yıl Verizon şirketi canlı şebekeler üzerinden testlere başlatmıştı. Şimdi diğer bir büyük GSM operatörü olan AT&T şirketide bu testlere başlamak için hazır. AT&T 5G testleri konusunda Intel ve Ericson ile bir işbirliğine girmiş durumda. AT&T gerçekleştireceği testlerde bu gün itibarı ile Amerika Birleşik Devletleri’nde sunulan 4G LTE hızında 30 ile 50 kat arasında daha yüksek rakamlara ulaşmak istiyor. Gerçekleştirilen testlerin 2016 yılı sonuna kadar tamamlanması ve 2020 yılına kadar da kullanıcılara yaygın bir şekilde 5G hizmeti verilmesi hedefleniyor.Uzun bir süredir laboratuvar ortamında gerçekleştirilen 5G testleri dış ortamda yani gerçek yaşamda test edilmeye başlandı. 5G teknolojisinin ilerleyen dönemlerde teknolojinin bir çok alanında sorunların çözümlerinde beklentileri karşılaması bekleniyor. AT&T Strateji Müdürü John Donovan konuyla ilgili olarak 5G teknolojisinin kullanıcılar arasında oldukça yaygın ve sürdürülebilir olacağını açıkladı. 5G’nin veri alma ve iletme gecikme süresinin maksimum 1 milisaniyeye düşürülmesi hedefleniyor.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
BTK 5G Teknolojisi İçin Çalışıyor

Türkiye'de 4.5 G yeni kullanılmaya başlansa da Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurumu şimdiden 5G için çalışmalara başladı.

btk-5g-teknolojisi-icin-calisiyor.png
1 Nisan tarihinden itibaren Türkiye'de kullanılmaya başlanan 4.5 G için pek çok kullanıcı henüz deneme fırsatı dahi bulamazken Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurumu tarafından yapılan çalışmalarda 5G için hazırlıkların başladığı açıklandı.
Komu ile ilgili kurum tarafından yapılan yazılı açıklamadan elde edilen bilgilere göre 5G’ye geçiş konusunda hızlı bir sürecin yaşanacağı belirtilirken Yeni Nesil Mobil Haberleşme Teknolojileri Türkiye Forumu (5GTR) oldukça etkili geçti. Forumda yapılan görüşmelerde 4.5 G başta olmak üzere internet hızları konusunda bilgiler paylaşılırken Türkiye'de eski döneme göre çok daha hızlı bir internetin kullanıma sunulduğu belirtildi.
Eskisinden çok Daha hızlı internet sayesinde vatandaşların mobil olarak internet üzerinden yapacağı işlemleri çok daha kısa bir süre içerisinde yapacağı belirtilirken kurum tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmeler yapıldı. 4.5 G’nin ardından 5G için çalışmalara başlayan BTK bu konuda hızlı bir şekilde ilerlerken toplantının ana gündemlerinden birisi de 5G oldu.
Toplantıda dünya genelinde artan mobil kullanıma dikkat çekilirken Türkiye'de de bu konuda giderek talebin arttığı ve bu bakımdan gelişmelerin bu hıza ayak uydurması gerektiği ifade edildi. Bu açıdan 5G ile ilgili çalışmalara kurum olarak hız verileceği ve belirtilirken 5G’ye geçiş Türkiye’de çok daha erken olabilir.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=1]Turkcell 5G'yi Hedefledi![/h][h=2]Türkiye'nin 2020 hedefleri arasında yer alan 5G için Turkcell çalışmalarını şimdiden başlattı.[/h][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot]
turkcell-5g-yi-hedefledi.jpg
Türkiye'de 1 Nisan 2016 tarihi itibariyle 4.5G internet bağlantısı desteklenirken bu çalışmalar boyunca Turkcell oldukça yoğun bir şekilde faaliyetlerini sürdürmüş ve Türkiye'nin en önemli operatörü olarak müşterilerine bu internet bağlantısını sunmuştu. Bu internet değişiminde yakaladığı başarıyı daha da üste çıkarmak isteyen Turkcell şimdi gözünü 5G’ye çevirmiş durumda.
Konu ile ilgili Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu tarafından yapılan açıklamalarda Turkcell'in mobil alanda Türkiye'nin en önemli markalarından birisi olduğı ve yaptığı çalışmalar ile her zaman öncü olduğu ifade edildi. 5G konusunda önemli bir yatırım bütçesi ayıran Turkcell özellikle Huawei ile yaptığı iş birliği ile birlikte önemli bir gelişme sağlamış durumda. 5G için yeni yapılacak çalışmalar ile birlikte önemli bir gelişme kaydedeceklerini belirten Kaan Terzioğlu Turkcell olarak Türkiye'deki 5G mobil bağlantıda öncü olacaklarını ve bu konu için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
Turkcell İstanbul'da kurduğu özel altyapı ile en hızlı mobil şebeke olmayı başarırken Türkiye geneline yayılacak olan bu çalışmalar ile birlikte 5G için de yine Turkcell Öncü olacak. Konu ile ilgili Turkcell dışındaki diğer operatörler tarafından da çalışmalar sürdürülürken Türkiye'nin 5G geçişinde önemli bir avantajı elde edileceği ve dünya ile aynı anda bu teknolojinin kullanılabileceği gelen bilgiler arasında.
[/FONT]
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
5G-teknolojisi-002.jpg

5G teknolojisi için çalışmalar bir yandan devam ederken, BTK Başkanı olan Ömer Fatih Sayan tarafından önemli bir açıklama geldi. Yapılan açıklamaya göre 5G'ye geçen ve kullanmaya başlayan ilk ülkelerden birisinin Türkiye olacağını belirtti.

Biliyorsunuz, daha yeni LTE adı verilen 4.5G teknolojisine geçtik ve cihazlarımızın hatlarını yenileyerek bu teknolojiye ayak uydurmak adına değiştirdik. Şuanda ise bir sonraki aşama olan 5G'nin çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Bu konuda öncülük yapan ülkelerden olan Japonya, ABD ve Güney Kore gibi ülkeler geçişlere başlarken, şuanda Japonya ile ortak düzenlemiş olduğumuz 5G çalıştayı bize ön ayak olacak.

Yapılan açıklamaya göre; "Dünyada bu konuda liderlik yapan ülkeler ile temaslarımız devam ediyor. 5G'ye geçmeyi planladığımız gibi, bu amaca yönelik olarak ülkemizdeki kamu, üretici firmalar, işletmeler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları için koordinasyonun sağlanması adına 5GTR forumunu kurduk." denildi. İlk 5G'ye geçiş tarihi olan Sayan 2020 yılını işaret ediyor. Türkiye'nin bu yarışta lider ülkeler arasında yer almak için tüm çalışmaları seferber ettiği belirtiliyor.




Bir diğer açıklamaya göre de 4.5G teknolojisi bu tarihe kadar geliştirilmeye devam edecek. 27 Ekim 2018 tarihine kadar tüm hızlı ve yüksek tren hatları, karayolları, tünel ve köprülerin %99'unda 4.5G hizmeti kesintisiz verilebilecek. Buna tüm dağıtıcı operatörler de dahil edilecek.

Bu şekilde 2020 yılına kadar 5G teknolojisine geçiş için tüm alt yapılar hazır hale getirilmiş olacak. 4.5G'ye geçerken uğraştığımız zahmeti 5G'ye geçerken uğraşmadan kolayca "upgrade" yaparak değiştirmiş olacak. BTK'nın yaptığı planlamalar doğrultusunda 27 Ekim 2023 yılında ülke nüfusunun %95'i yeni teknolojiye ayak uyduracak.

Şuanda 5G teknolojisi için önümüzde uzun görülen bir süreç olsa da, çalışmaların yapılması ve eksikliklerin giderilmesi için bu zaman çokta uzun değil aslında. Umarız bahsedilen ve planlananlar gibi 5G teknolojisini kullanan ilk ülkelerden birisi Türkiye olur ve bir kez daha gururlanmış oluruz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
5G-teknolojisi-turkiye.jpg

5G teknolojisi kaldığı yerden devam ederken, Qualcommolayı özetleyen bomba bir açıklama yaptı. 5G mimarisi ile birlikte kullanıcılar 4K kalitesine sahip bir filmi yaklaşık olarak 18 saniye gibi kısa bir sürede indirebileceğimizi belirtti. Peki bu hızlara nasıl ulaşacağız ?

Türkiye'de 5G teknolojisi için görüşmeler devam ediyor. Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde "Türkiye 5G'yi kullanan ilk ülkelerden birisi olacak" şeklinde bir açıklama yapılmıştı. Yaklaşık olarak 4-5 sene sonra bu teknoloji için yeterli alt yapılar ülkelerde oluşturulup kullanılmaya başlanacak.

Qualcomm ise 5G teknolojisinde öncülük yaptığı gibi, çeşitli yonga setlerinde şimdiden hazırlıklarını tamamlıyorlar. Gelecekte 5G'yi otonom araçlar, sanal gerçeklik cihazları, akıllı telefonlar ve tabletler için kullanılabilir olacak. Firmanın yaptığı değerlendirmeler sonucunda 5G ilk etapta 22 milyon kullanıcıya istihdam sağlayacak.

3 saniyede 1 GB indirebileceğiz

Elde edilen veriler gerçekten çok müthiş. Şuanda bu rakamlar ile bir internet kullandığımızı gerçekten düşünemiyoruz. Malum ülkemizde upload ve download hızları belli. Parasını ödediğimiz halde sağlıklı hizmetler alamadığımız gibi, bir de sürekli arızalar ile uğraşıyoruz. Şuanda Türkiye altyapısı için 5G teknolojisi çok uzak dursa da, içerilerde bir yerlerde umut ışığımız hala var.

Qualcomm tarafından yapılan açıklamaya göre 5G teknolojisini kullanan kişiler 3 saniyede 1 GB'lık veri indirebilecekler. Yüksek hızlar ve erken tepkime süreleri bize bu indirmeleri sunacağı söyleniyor. Yani bu hızlar ile ortalama 1 saatlik 4K videoyu 18 saniyede indirebilmek anlamına geliyor.




5G ne zaman kullanılabilir olacak ?

Şuanda 5G teknolojisini ilk kullanacak ülkelerden birisi olan Japonya. Biz de Japonya ile bu konuda dirsek temaslarımızı sürdürüyoruz. Koniçiva kardeşlerimiz 2017 yılında 5G'ye geçecekken, bizler ise 2023 yılında alt yapıyı tamamlamış olacağız.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst