gittigidiyor

Abdulmecid'e borcumuzu ödemeye geldik'

beydemir

Aktif Üye
Katılım
15 May 2011
Mesajlar
482
Tepkime puanı
5
Puanları
0
Yaş
66
Hakan Göksel
Haber 7

Abdulmecid 1847'de 2 milyon İrlandalının göç ve ölümüne sebep olan açlık ve kıtlığa seyirci kalmamış gemiler yollamıştı. Bugün torunları o borcu ödemek için Türkiye'deler.

08 Şubat 2012

Sultan Abdulmecid , 1847'de iki milyon İrlandalı'nın göçüne ve ölümüne sebep olan açlık ve kıtlık döneminde yaşananlara seyirci kalmamıştı. Şimdi torunları o vefa borcunu ödemek için Türkiye'deler...

Soğuk bir pazar günüydü. Basın mensuplarının kahvaltıda buluşacağı bir toplantı için sabah erkenden Bahçeşehir Prestige Mall AVM'nin yolunu tuttum...

Bahçeşehir'e vardığımda İntersis'ten Demet hanım bana AVM'ye kadar eşlik etti. Toplantının yapılacağı yere bizden erken gelen olmamıştı.

Gölet kenarındaki yeşil alana yanaşmış bir gemi gibi tasarlanan AVM'nin bir restoranında sabah çaylarımıza, bahçenin manzarası eşlik ediyordu. Koyu bir sohbete koyulmuştuk.

Bir süre sonra restoranın kapısında davet sahibi Paul Malony belirdi ve aramıza katıldı. Kısa bir tanışma faslından sonra soruları ardı ardına sıralamaya başlamıştım. Malony'nin asistanı zaman zaman Türkçesi çok iyi olmayan Malony'e söylediklerimizi tercüme ediyordu.

Malony, İrlanda’da çok büyük bir yatırım grubu olan,emlak sektöründeki tecrübesi ile Avrupa’nın sayılı sektör temsilcilerinden Quinn Group'un Türkiye sorumlusuydu.

Prestige Mall AVM'nin Bahçeşehir'de 7373 metrekare arsa üzerine kurulu, 8 sinema salonu (1'i 7 boyutlu), hipermarket, bowling salonu, 56 mağaza ve çocuk eğlence merkezini kapsayan toplam 25.000 metrekare kapalı alan ve 12.000 metrekare kiralanabilir alana sahip butik bir alışveriş merkezi olduğundan bahsetti.

Daha önceleri İngiltere, Rusya gibi birçok ülkede görev yaptığını anlatan Malony içlerinde en çok Türkiye'yi sevdiğini söyledi. Güneşe hasret bir memleketten geldiğini söyleyen Melony, sohbet sırasında bazen dalıp bahçede eriyen karları huzur içerisinde seyrediyordu.

Malony'nin anlattığına göre İstanbul’un en büyük suni göletinin yanında 2005 yılında yapımına başlanan AVM kısa bir sürede bitirilmiş, Prestige Mall Avm Hindistan'dan Dubai'ye, İngiltere'den Karayipler'e kadar pek çok ülkede büyük yapıları tasarlayan Gifford mühendislerince projelendirilmiş ve göletten dolayı kıyıya yanaşmış gemi şeklinde inşa edilmiş üstelik de Bahçeşehir'in ilk AVM'si olma özelliğini taşıyor.

Malony, Quinn Group'un AVM'yi 2007 yılında yüksek bir bedelle satın aldıklarını söylediğinde, kendisine İstanbul'da çok daha farklı lokasyonlarda onlarca alışveriş merkezi varken neden burayı tercih ettiklerini sordum. Hatta sadece bu soruyla yetinmeyip, Avrupa'nın yaşadığı krizi hatırlatarak yatırımlarını ülkelerine götürme imkanı varken neden Türkiye'de kaldıklarını da öğrenmek istedim.

Cevabı sadece Türkiye ekonomisinin iyi durumda olması değildi.

Malony, Osmanlı Sultanı Abdulmecid'e vefa borcunu ödemek için 2007 yılında geldiklerini ve kalmaya devam edeceklerini söyledi. Türklerin ve İrlandalıların tarihten gelen büyük bir dostluğu olduğunu aktaran Malony, o dönemde yaşananları şöyle özetledi:

1847 yılında iki milyon İrlandalının göç etmesine ve ölümüne sebep olan açlık ve kıtlık felâketi sırasında Sultan Abdülmecid, İrlanda halkına 10.000 Sterlin yardımda bulunmak istediğini İngiltere Kraliçesi Victoria'ya bildirmiş. Fakat kendi topraklarına dâhil bulunan bu bölgeye sadece 2.000 Sterlin vermeyi kararlaştıran İngiltere Kraliçesi Victoria, İstanbul’daki büyükelçisi vasıtasıyla, Sultan’ın teklifine karşı çıkmış ve neticede Osmanlı'nın bağışı bin sterline kadar inmiş.

Sultan Abdülmecid İrlanda halkının yaşadığı açlık ve kıtlığa seyirci kalamadığından İrlanda’ya tahıl yüklü beş gemi göndermiş. Fakat İngilizlerin Dublin Limanı’na sokmadıkları erzak dolu yardım gemileri, yüklerini Drogheda Limanı’na boşaltmışlar.

Bu dönemde İngiltere ve kıta Avrupa’sı sanayi devriminin getirdiği refah ve zenginlik içinde oldukları hâlde İrlanda’ya yardım etmezken, Osmanlı’nın hem maddî sıkıntı içerisinde, hem de çok uzak bir coğrafyada olmasına rağmen yaşanan insanî drama ö dönemde kayıtsız kalamamış...

Tarihi olayı anlatmayı bitirdiğinde Melony, 'İşte bu yüzden Türkiye ve İrlanda kardeş halklardır ve biz Sultan Abdulmecid döneminde yapılanları unutmadık. Şimdi burada bu yatırımla Sultan Abdulmecid'e vefa borcumuzu bir nebze olsun ödemek istedik' dedi. Masada bir an sessizlik oldu...

'Neden bu AVM'yi tercih ettiniz?' sorumu da cevaplayan Melony, "aslında burayı tercih etmemizin nedeni, gölet kenarında bir gemiyi andıran bu AVM'nin o gün buğday ta da patates taşıyan gemileri sembolize etmesi" dedi. Melony bu alışveriş merkezini niçin yüksek bir bedelle satın aldıklarını da bu sözlerle özetlemiş oldu.

Türkiye'de yeni yatırımlar yapacaklarını da anlatan Melony, yurt dışından başka sermaye gruplarının da benzer yatırımlar yaptıklarını fakat kendilerinin onlardan bir farkla ayrıştıklarını söyledi.

Melony "Türkiye'de çok sayıda yabancı yatırımcılara ait AVM var. Ama biz onlardan bir farkla ayrışıyoruz. Biz yaptığımız yatırımının bizzat başında durarak ekonomik anlamda elimizi taşın altına koyuyoruz. Bunu aynı zamanda marka değerimizi de çok önemsediğimiz için yapıyoruz" dedi.

Sohbet diğer konukların gelmesi ile sona erdi. Sonrasında kahvaltı masalarında yerimizi aldık. Melony, Türkiye'de ilk kez hayata geçirecekleri bir uygulamdan bahsetti Dünyadaki yaygın alışkanlık olan "Tiyatro-Restoran" uygulamasını başlattıklarını açıkladı.

Molony Bahçeşehir Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşen etkinliklerden birine katılan ve biletini AVM'de gösteren izleyicilere Prestige Mall’deki MoM İstanbul, Krunch, Jimmy Joker gibi restoranlarda yüzde 20 indirimin yanı sıra, her etkinlik öncesi bu mekanlarda sanatçılarla buluşma, sohbet etme ve fotoğraf çektirme imkanı sağladıklarını aktardı.Toplantı sohbetlerle sona erdi.

Toplantıdan geriye İrlandalıların Sultan Abdulmecid'e vefa borçlarını ödemekteki incelikleri kaldı...
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst