gittigidiyor

[ADSL] Coğrafi Açıdan Ağ Türleri

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
images


Coğrafi yerleşimleri gözetilerek tanımlanan bilgisayar ağları çeşitlerinden LAN, WLAN ve VPN nedir makalemizin alt başlıkları.
Coğrafi Açıdan Ağ Türleri Nedir?

Bilgisayar ağları coğrafi yerleşimlerine göre çeşitli türlere ayrılır. Coğrafi yerleşim, ağın kapsama alanını tarif eder.
Bir ev içerisinde, bir şehirde ya da ülkede kullanılan ağ yapısı coğrafi açıdan ağ türleri ile açıklanır. Makalemizin devamında coğrafi açıdan ağ türleri açıklanmıştır.
LAN Nedir? (Local Area Network)

LAN, yerel ağ bağlantısı (Local Area Network) anlamına gelir. Ev, okul, küçük kurum ve kuruluşlarda cihazların iletişimi ve kaynak paylaşımı için oluşturulan ağdır. Evlerimizde kullandığımız bilgisayar ağları LAN türündedir. Yerel ağ bağlantıları oluşturulurken genellikle koruması çift burgulu kablo (UTP kablo) kullanılır.
lan-nedir-yerel-ag-baglantisi.png
LAN Nedir – Yerel Ağ BağlantısıWLAN Nedir? (Wireless Local Area Network)

WLAN, kablosuz yerel ağ bağlantsı anlamına gelir. LAN’ dan tek farkı ağ bağlantılarınn wireless teknolojisi ile yapılmış olmasıdır.
MAN Nedir? (Metropolitan Area Network)

MAN, büyük işyerlerinde ve üniversite kampüslerinde kullanılan ağ türüdür. Çeşitli kaynaklarda kampüs ağı olarak da adlandırılır. Ülke geneline yayılan işletmelerin kendi aralarında oluşturdukları ağlar da MAN türün bağlantıdır.
WAN Nedir? (Wide Area Network)

WAN, kapsadığı alan bakımından LAN ve MAN’ dan büyüktür. Çok üzak mesafedeki LAN’ ların bağlantısı ile oluşturulur. Ülke ya da dünya geneline yayılmış ağların fiber optik kablo ya da uydu aracılığı ile birbirine bağlanması ile oluşturulur. WAN bağlantısı için yönlendirici (router) cihazlar da kullanılır.
VPN Nedir? (Virtual Private Network)

VPN nedir sorusunun en açık cevabı “düşük maliyetli WAN oluşturma yöntemidir.” Sanal özel ağ anlamına gelen VPN, coğrafi olarak birbirinden uzak kurum ve kuruluşların (birimler ve şubeler gibi) internet üzerinden şifreli ve güvenli bir şekilde erişim sağlayan ve ağın bir parçasıymış gibi çalışmalarına olanak tanıyan sanal ağdır. VPN sanal bir ağ olduğu için aynı anda bir çok istemci ağı kullanabilir.
vpn-nedir-sanal-ozel-ag.png
VPN Nedir – Sanal Özel AğVPN internet üzerinden oluşturulduğu için güvenlik ve yetkilendirme gibi önlemler alınmalıdır. Güvenlik önlemleri alınmış bir VPN bağlantısı ile veriler internet üzerinden şifrelenmiş paketler halinde gönderilir. Hat dinleniyor olsa dahi paketleri alan yetkisiz kullanıcı şifrelenmiş veriyi anlamlandıramaz.
Remote Access ve Site to Site VPN olmak üzere 2 çeşit VPN türü vardır. Remote Access VPN, mobil istemcilerin rastgele bir yerden kurum ağına dahil olmasını sağlar. Site to Site VPN ise kurum birimlerinin (ya da şubelerinin) kurum merkezindeki ağa dahil olmasını sağlayan VPN türüdür.
PAN Nedir? (Personel Area Network)

Ev, kafe ve iş yeri gibi küçük alanlarda mobil cihazlar arası ve mobil cihaz ile bilgisayarlar arasında oluşturulan ağ türüne kişisel alan ağı (PAN) denir. Dosya gönderip almak ve internet paylaşımı amacı ile kullanılabilir. Cihazlar USB kablo aracılığı ile bilgisayara bağlanarak kablolu, bluetooth ve wireless gibi kablosuz teknolojiler ile bağlanarak da kablosuz PAN oluşturulabilir.

images
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
images


Bilgisayar Ağları Temelleri – Ağ Nedir?

bilgisayar ağlarıtemellerinden bahsedeceğiz. Ağ nedir, faydaları nelerdir, ağ bileşenleri, veri iletimi ve haberleşme yöntemleri makalemizin alt başlıkları. Ayrıca ağ bağlantısı için kullanılan koaksiyel, çift burgulu ve fiber optik kablolarhakkında bilgi vereceğiz.
Ağ Nedir?

Bilgisayar, yazıcı, kamera ve faks gibi çeşitli cihazların mevcut kaynakları ortak kullanımına olanak sağlayan ve veri iletimi gerçekleştiren yapılara ağ (network) denir. Ağ bağlantısı aynı mekandaki cihazlar arasında gerçekleştirilebileceği gibi, şehirler, ülkeler ve kıtalar arası ağ bağlantıları da kurulabilir.
Bilgisayar Ağlarının Faydaları ve Kullanım Amaçları

Ağ bağlantıları haberleşme, dosya ve kaynak paylaşımı gibi çeşitli amaçlarla kullanılırlar. Zamandan ve maddi kaynaklardan tasarruf sağlar. Bilgisayar ağlarının kullanım amaçları şöyledir;
Kaynak Paylaşımı: Yazıcı, tarayıcı ve sabit disk gibi cihazların ortak kullanımı için.
Dosya ve Veri Paylaşımı: Ağa bağlı bir sunucuda tutulan dosya ya da verilerin ağdaki diğer cihazlara paylaşımı, yetki ve güvenlik sınırlılıklarının kontrolü için.
Uygulama Paylaşımı: Ağa bağlı bir cihazdaki uygulamanın (yazılımın) diğer cihazlardan da erişilebilir olması için. Çok oyunculu oyunların oynanması için.
Haberleşme: Çeşitli yazılımlar aracılığı ile sağlanan iletişim ve haberleşme olanakları için. Bir web sitesine erişmek, görüntülü yada sesli görüşme yapmak için.
Ağ Türleri

Bilgisayar ağları türlerine göre intranet, extranet ve internet olmak üzere 3 sınıfa ayrılır.
İntranet: Genellikler kurum ve şirket içerisinden kullanılan kapalı alan ağıdır.
Extranet: Dışarıya yetki ve güvenlik kontrolü ile sınırlı bağlantısı ile intranet bağlantısı.
İnternet: Bilgisayar ağlarının bir araya gelerek oluşturduğu dünyanın en büyük iletişim ve haberleşme ağı.
Bilgisayar Ağları Temel Bileşenleri

Bilgisayar ağları için gerekli temel bileşenler aşağıda açıklanmıştır.
Ağ Kartı (nic): Ethernet kartı ismi ile bilinen ağ arayüz kartı (network interface card) cihazların ağ ile haberleşmesini sağlayan birimdir.
Sunucu (server): Kullanım amacı özel yazılımlar (dosya, veri tabanı) barındıran ve ağda hizmet sağlayan bilgisayarlardır.
İstemci (client): Sunucudan hizmet alan, ağ üzerinden iletişim ve haberleşme sağlayan cihazlar.
Veri İletimi

Verinin bir noktadan diğer bir noktaya taşınması işlemine veri iletimi denir. Bilgisayar ağları üzerinden veri iletimi dijital olmakla birlikte analog, ışıkla ve ses dalgalarıyla veri iletimi kullanan sistemlerde mevcuttur. Paralel ve seri olmak üzere 2 temel veri iletim sürü vardır.
Paralel Veri İletimi

Verinin 8 bitlik paketler halinde 8 hatlı bir yol üzerinden iletildiği türdür.
Seri Veri İletimi

Verinin bit bit olmak üzere ve tek hatlı bir yol üzerinden iletildiği türdür.
Asenkron Seri İletim: Veri gönderilirken, verinin başına başlangıç biti ve sonuna bitiş biti ekleyerek iletim yapılır. Başlangıç biti 0, bitiş biti 1 değerindedir.
Senkron Seri İletim: Başlangıç ve bitiş biti olmadan, saat sinyali ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilen seri iletim türü.
Eşlik Biti: İkilik tabandaki verinin tek ya da çift olması durumuna göre verinin kontrolünü sağlayan kontrol bitidir.
Bandwidth: Veri iletim hattının veri taşıma kapasitesine bant genişliği (bandwidth) denir.
Veri İletim Tipleri

Veri iletimi baseband ve broadband olmak üzere 2 tipte gerçekleştirilir.
baseband-broadband.png
Baseband – BroadbandBaseband: Tek bir sinyal ile veri iletimi sağlayan iletim tipi baseband olarak adlandırılır.
Broadband: Farklı frekanslara sahip birden çok sinyal ile veri iletimi sağlayan tip broadband olarak adlandırılır.
Veri İletim Yöntemleri

Tek yönlü, yarı çift yönlü ve çift yönlü olmak üzere yönlerine göre 3 çeşit veri iletim yöntemi mevcuttur.
Simplex: Tek yönlü veri iletimi simlex olarak adlandırılır. Televizyon kumandası tek yönlü veri iletimi örneğidir.
Half-Duplex: Yarı çift yönlü veri iletiminde iki yönlü iletişim gerçekleşir ancak aynı anda gerçekleşmez. Telsizler yarı çift yönlü veri iletiminin örneğidir.
Full-Duplex: Çift yönlü veri iletiminin aynı anda da mümkün olduğu yöntemdir. Telefonlar çift yönlü iletişimin örneğidir.
Ağ Kabloları

Ağ bağlantısı yapmak ve veri iletimini gerçekleştirmek üzere kullanılan ağ kabloları aşağıda açıklanmıştır.
Koaksiyel Kablo

Eş eksenli de denilen, çoklu ortam verilerinin iletiminde ve bilgisayar ağlarında kullanılan bakır kablo çeşididir.
Çift Burgulu Kablolar (TP)

Günümüzde bilgisayar ağları için yaygın kullanıma sahip kablo türü çift burgulu (twisted pair-TP) kablolardır. Çift burgulu kablolar üretim ve koruma özelliklerine göre 4 sınıfa ayrılır.
cift-burgulu-tp-kablo.png
Çift Burgulu Kablo – TP Kablo ÇeşitleriUTP – Unshielded Twisted Pair (Korumasız Çift Burgulu Kablo)
Çift burgulu kablolar içerisinde en yaygın kullanıma sahip kablo korumasız çift burgulukablodur. 100 metreye kadar veri iletimi için kullanılan ve herhangi bir koruma tedbiri olmayan çift burgulu kablo türüdür.
STP – Shielded Twisted Pair (Korumalı Çift Burgulu Kablo)
Dış plastik koruyucunun altında metal bir örgü yardımı ile dış etkenlerden korumayı sağlayan çift burgulu kablo türüdür.
FTP – Foiled Twisted Pair (Folyolu Çift Burgulu Kablo)
Dış plastik koruyucunun altındaki metal bir kılıf ile dış etkenlerden korunmayı sağlayan çift burgulu kablo türüdür. Elektromanyetik etkiye karşı STP kadar korunaklı olmasa da önemli ölçüde etkiyi azaltabilir.
S/FTP – Shielded / Foiled Twisted Pair (Korumalı ve Folyolu Çift Burgulu)
Daha fazla koruma sağlamak amacı ile STP ve FTP korumasının birlikte kullanıldığı çift burgulu kablo türüdür.
Çift burgulu kablolar veri iletim kapasitesi, frekansı ve sarmal sayısına göre çeşitli sınıflara ayrılır. Category olarak adlandırılan çift burgulu kablo sınıfları Cat (cat5, cat6 gibi) kısaltması ile kullanılır. Aşağıdaki tabloda çift burgulu kablo sınıfları gösterilmektedir.
Fiber Optik Kablo

Fiber optik kablolar dijital veriyi ışık kırılması kuralına göre cam madde üzerinde ileten kablo türüdür. Hat üzerinden farklı açılarla veri iletimine olanak sağladığı ve ışık ile iletim yaptığı için bant genişliği yani veri iletim hızı yüksektir. Geniş bilgisayar ağları için genellikle fiber optik kablo kullanılır.
Fiber optik kablo kullanımının avantajları


  • Yüksek iletim hızı ve bant genişliği
  • Uzak mesafelere veri iletiminde yüksek verimlilik
  • Elektromanyetik alanlardan etkilenmeme
  • Güvenli veri iletimi.

Fiber optik kablo kullanımının dezavantajları


  • Yüksek maliyet
  • Uzmanlık gerektiren işçilik
  • Zahmetli altyapı süreci

Bilgisayar ağları temellerini anlattığımız makalemizin sonuna geldik. Bilgisayar ağları hakkında çeşitli başlıklarla makalelerimiz yayınlanmaya devam edecek. Bu sayfayı sosyal ağlarda paylaşarak arkadaşlarınızın da bu sayfaya ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

images
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
images

Deep Web Nedir?

Deep web (derin web yada darknet) yaygın arama motorları aracılığı ve standart tarayıcılarla erişilemeyen, belirli bir kısmına erişmek içinde özel cihazlar gerektiren F2F(Face to Face) ağ mimarisini kullanan web ortamıdır. F2F mimarisi yüksek güvenlik amacı ile tasarlanmış olmasına rağmen deep web yüksek oranda suç unsuru ve illegal içerik barındırır.
Sunucu (server) bulunmayan, bilgisayarlar arası şifreli iletişimin yapıldığı F2F mimarisini kullanan deep web herhangi bir kontrol mekanizmasına tâbi değil. Dolayısı ile paylaşılan içerik ya da verinin türü paylaşımcının insiyatifinde. İllegal içeriklerin dışında pek çok yasaklı kitap vb. yayın ve legal içerikte deep web de barındırılıyor.
Arama motorlarının erişebildiği internet sitesi sayısı 200 milyon civarında. Buna rağmen bu 200 milyon internet sitesinin barındırdığı içerik tüm webde barındırılan içeriğin yaklaşık %4‘ ü. Geriye kalan %96‘ lık kısım ise tahmin edeceğiniz üzere (darknet) deep web de barınıyor. Bu sebeple her gün kullandığımız yüzeysel web e (surface web) “buz dağının görünen yüzü” yakıştırması yapılır.
deep-web-nedir-darknet-tor-agi.jpg
Deep Web Nedir – Darknet – Tor Ağı Hakkında BilgiDeep Web (Darknet) Ne Amaçla Kullanılıyor?

Yüksek güvenlik vaat eden deep web günümüzde illegal içeriğin dağıtımı için kullanılan (aslında fiziksel güvenli olmayan) bir yapı. Deep web h–k yöntemi ile elde edilen verilerin dağıtımı ve yasa dışı ticaret için kullanılıyor. Devletler ve istihbarat servisleri, yasa dışı yada etik olmayan araştırmalar yapan bilim adamları, h–ckerlar, çeşitli sapkınlıklara sahip insanlar ve bağımlılar deep web kullanıcıları arasında.
Tor Nedir?

The Onion Router‘ ın kısaltması olan Tor, internet üzerinde anonim (kayıtsız) olabilmek için geliştirilmiş bir ağ teknolojisidir. Tor ağına dahil olmak için Tor browser yada bu görevi yerine getiren çeşitli programlar mevcuttur.
Tor browser temelde bir internet tarayıcısıdır. Ancak standart bir tarayıcıdan farklı olarak bilgisayarınızı Tor ağına dahil eder ve girdiğiniz herhangi bir web sitesinde kaydınız tutulmaz. Çoğunlukla erişimi engelli web sitelerine erişmek için kullanılsa da tor browser deep web katmanlarına erişmek için gerekli tarayıcıdır.
Deep Web’ e Giriş

Deep web çeşitli katmanları olan olan bir yapı. Tor browser kurup Hidden Wiki sitesine girmek ile aslında deep web e giriş yapmış olursunuz. Hidden Wiki deepweb in wikipediası gibi, buradan deep web in ilk katmanlarına erişmek mümkün.
.onion ve .clos Uzantısı

.onion ve .clos uzantısı deep web için kullanılan domain uzantılarıdır. Deep web in Tor browser ile erişilebilen katmanlarında .onion uzantılı siteler bulunur. Daha alt katmanlarda yani tor browser ile de erişilemeyen ve özel cihazlar gerektiren deep web katmanlarında ise .clos uzantılı domainler kullanılır.
Deep web de google.com yada yandex.com.tr gibi domainler bulamazsınız. Deep web de 3g2upl4pq6kufc4m.onion yada uf0m9eu.clos gibi domainler kullanılır.
Closed Shell System Nedir?

Closed Shell System, bir çeşit kapalı sanal özel ağdır (virtual private network). Bağlanmak için özel router gerektirir ve deep web in en alt katmanlarına yani .clos uzantılı sitelere erişmek için Closed Shell System gereklidir. Bu kapalı ağ için gömülü özel işletim sistemine sahip yönlendiriciler (router) kullanılır. Wikileaks belgelerinin yüzeysel webe bu katmandan çıkarıldığı söylenmektedir.
Deep web nedir (darknet – tor nedir) hakkında bilgi verdiğimiz makalemizin sonuna geldik. Konu hakkındaki bilgilerinizi paylaşmak ya da soru sormak isterseniz aşağıdaki yorum bölümünü kullanabilirsiniz

images
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst