gittigidiyor

[ADSL] Osi Katmanları ve Osi Modeli Nedir?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
ozgur-internet-b_640x360.jpg


Bilgisayar ağları hakkında bilgi verdiğimiz makalelerimizde şimdiki konumuz osi modeli ve osi katmanları. Ayrıca osi katmanları olan uygulama, sunum, oturum gibi toplam 7 katmanı başlıklar halinde inceleyeceğiz.

@mehmetkarahanlı@


images

Osi Modeli Nedir?

OSI, bilgisayar ağları oluşturulurken kullanılan donanımsal ve yazılımsal çözümleri düzenleyen bir standarttır. Osi modeli, üretici bağımlılığını ortadan kaldırmıştır.
Open Systems Interconnection (OSI) modeli ISO (International Organization for Standardization) tarafından geliştirimiştir. Bu modelle, ağ farkındalığına sahip cihazlarda çalışan uygulamaların birbirleriyle nasıl iletişim kuracakları tanımlanır.
images


Osi modeli, ağ türleri ya da donanıma göre değişiklik göstermemektedir. Osi protokol, mimari ve tür bağımsız bir kavramdır. Osi modelinin amacı ağ topolojileri, ağ mimarileri ve protokollerinin birer ağ ürünü gibi kullanılabilmesini sağlamaktır.
Osi Katmanları

osi-modeli-nedir.png
Osi Modeli Nedir?Osi modeli 7 katmana ayrılmış bir standarttır. Her bir katmanın görevi bir üst katmana hizmet vermektir. Veri iletimi sırasında katmanlar sırayla görev alırlar. Osi katmanları birbirini sıra ile takip eden düzenli bir yapıya sahiptir.
Uygulama, sunum ve oturum katmanlarından geçen veri (data) taşıma katmanında bölümlere (segment) ayrılır. Ağ katmanında bölümlere adres bilgileri eklenerek paket(package) halini alır. Veri iletim katmanında paketlere alıcının MAC adresi bilgisi eklenerek çerçeve (frame) adı verilen yapı oluşturulmuş olur. Fiziksel katmanda veri bit boyutunda alıcı ağın fiziksel katmanına iletilir. Osi katmanları aşağıda başlıklar halinde açıklanmıştır.
osi-katmanlari-nedir.png
Osi Katmanları Nedir?Uygulama Katmanı (Application Layer)

Uygulama katmanı ağ bağlantısını kullanacak olan programlardır. Kullanıcı tarafından çalıştırılan eposta, veritabanı ve web tarayıcı yazılımları bu katmanda yer alır. Osi katmanları içerisinde en üstte uygulama katmanı yer alır.
Sunum Katmanı (Presentation Layer)

Sunum katmanı verinin biçimsel düzenlemelerinin yapıldığı katmandır. Uygulama katmanına veri iletirken veriler üzerinde kodlama ve dönüştürme işlemleri yapılır. Verinin şifrelenmesi, şifreli verinin çözümlenmesi, sıkıştırılması, genişletilmesi bu katmanda gerçekleşir.
Oturum Katmanı (Session Layer)

Oturum katmanı haberleşecek bilgisayarlar arasında bağlantının oluşturulması, kullanılması ve sonlandırılması işlemlerinin yapıldığı katmandır. Oturum katmanı veri güvenliğini ve veri iletiminde sorun oluşmuş ise verinin tekrar iletilmesini sağlar. NFS, Net BIOS, Sockets ve SQL gibi protokoller bu katmanda çalışır.
Taşıma Katmanı (Transport Layer)

Taşıma katmanı verinin nasıl iletileceğinin belirlendiği katmandır. Taşıma katmanında verinin uçtan uca hangi protokoller kullanılarak iletileceği belirlenir. TCP, SPX ve UDP protokolleri taşıma katmanında çalışır.
Yazılım katmanları ile donanım katmanları arasında bağlantı sağlar. Üst katmanlardan aldığı veriyi bölümlere ayırarak alt katmanlara, alt katmanlardan aldığı bölümleri de birleştirerek üst katmanlara iletmek taşıma katmanının görevidir.
Ağ Katmanı (Network Layer)

Ağ katmanı verinin iletileceği en verimli fiziksel yolun belirlendiği katmandır. Mantıksal ve fiziksel adresleme ve adres çözümleme işlemleri de bu katmanda gerçekleştirilir. Router‘ lar ve IP protokolü bu katmanda yer alır.
Veri İletim Katmanı (Data Link Layer)

Bir düğümden diğerine hatasız veri transferini gerçekleştirmek için fiziksel katmanın erişim yetkilerini ve kurallarını belirleyen katman veri iletim katmanıdır. Ağ katmanından gelen paketlere hata kontrol bitleri eklenerek çerçeve yapısı oluşturulur. Ethernet ve Token Ring erişim yöntemleri bu katmanda çalışır.
Veri iletim katmanının büyük bir bölümü ağ kartı içerisinde çalışır. Ağ üzerindeki diğer cihazları tanıma, hattın hangi cihaz tarafından kullanıldığını tespit etme ve fiziksel katmandan gelen verinin hata kontrolü yine bu katmanda gerçekleşir. Daha önce anlattığımız switch bu katmanda çalışan bir cihazdır. Çünkü switchler MAC adreslerini tanıyabilir ve veriyi sadece ilgili MAC adresine iletebilirler.
Veri iletim katmanı 2 alt katmana ayrılır.
Media Access Control (MAC) Alt Katmanı: Veriyi, hata kontrol biti, alıcı ve gönderici cihazın MAC adresleri ile çerçeveler ve fiziksel katmana iletir. Fiziksel katmandan aldığı veriyi LLC alt katmanına iletmekte MAC alt katmanının görevidir.
Logical Link Control (LLC) Alt Katmanı: Ağ katmanına iletilecek çerçeveler için taşıyıcı görevi görür. Kullanılan protokole özel mantıksal portlar oluşturur. Böylece gönderici ve alıcı cihazda aynı protokoller iletişime geçebilir. LLC, ayrıca bozulmuş olarak iletilen veri paketlerinin tekrar gönderilmesinden sorumludur.
Fiziksel Katman (Physical Layer)

Fiziksel katman, veri bitlerinin alıcıya nasıl iletileceğinin belirlendiği katmandır. Bir ve sıfırların nasıl elektrik, ışık veya radyo sinyallerine çevrileceğini ve aktarılacağını tanımlar. Gönderici tarafta fiziksel veri bitlerini (0-1) elektrik sinyallerine çevirip kabloya yerleştirirken, alıcı tarafta fiziksel katman kablodan okuduğu bu sinyalleri tekrar veri bitleri haline getirir. Hub fiziksel katmanda yer alır.

images
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
images

Deep Web Nedir?

Deep web (derin web yada darknet) yaygın arama motorları aracılığı ve standart tarayıcılarla erişilemeyen, belirli bir kısmına erişmek içinde özel cihazlar gerektiren F2F(Face to Face) ağ mimarisini kullanan web ortamıdır. F2F mimarisi yüksek güvenlik amacı ile tasarlanmış olmasına rağmen deep web yüksek oranda suç unsuru ve illegal içerik barındırır.
Sunucu (server) bulunmayan, bilgisayarlar arası şifreli iletişimin yapıldığı F2F mimarisini kullanan deep web herhangi bir kontrol mekanizmasına tâbi değil. Dolayısı ile paylaşılan içerik ya da verinin türü paylaşımcının insiyatifinde. İllegal içeriklerin dışında pek çok yasaklı kitap vb. yayın ve legal içerikte deep web de barındırılıyor.
Arama motorlarının erişebildiği internet sitesi sayısı 200 milyon civarında. Buna rağmen bu 200 milyon internet sitesinin barındırdığı içerik tüm webde barındırılan içeriğin yaklaşık %4‘ ü. Geriye kalan %96‘ lık kısım ise tahmin edeceğiniz üzere (darknet) deep web de barınıyor. Bu sebeple her gün kullandığımız yüzeysel web e (surface web) “buz dağının görünen yüzü” yakıştırması yapılır.
deep-web-nedir-darknet-tor-agi.jpg
Deep Web Nedir – Darknet – Tor Ağı Hakkında BilgiDeep Web (Darknet) Ne Amaçla Kullanılıyor?

Yüksek güvenlik vaat eden deep web günümüzde illegal içeriğin dağıtımı için kullanılan (aslında fiziksel güvenli olmayan) bir yapı. Deep web h–k yöntemi ile elde edilen verilerin dağıtımı ve yasa dışı ticaret için kullanılıyor. Devletler ve istihbarat servisleri, yasa dışı yada etik olmayan araştırmalar yapan bilim adamları, h–ckerlar, çeşitli sapkınlıklara sahip insanlar ve bağımlılar deep web kullanıcıları arasında.
Tor Nedir?

The Onion Router‘ ın kısaltması olan Tor, internet üzerinde anonim (kayıtsız) olabilmek için geliştirilmiş bir ağ teknolojisidir. Tor ağına dahil olmak için Tor browser yada bu görevi yerine getiren çeşitli programlar mevcuttur.
Tor browser temelde bir internet tarayıcısıdır. Ancak standart bir tarayıcıdan farklı olarak bilgisayarınızı Tor ağına dahil eder ve girdiğiniz herhangi bir web sitesinde kaydınız tutulmaz. Çoğunlukla erişimi engelli web sitelerine erişmek için kullanılsa da tor browser deep web katmanlarına erişmek için gerekli tarayıcıdır.
Deep Web’ e Giriş

Deep web çeşitli katmanları olan olan bir yapı. Tor browser kurup Hidden Wiki sitesine girmek ile aslında deep web e giriş yapmış olursunuz. Hidden Wiki deepweb in wikipediası gibi, buradan deep web in ilk katmanlarına erişmek mümkün.
.onion ve .clos Uzantısı

.onion ve .clos uzantısı deep web için kullanılan domain uzantılarıdır. Deep web in Tor browser ile erişilebilen katmanlarında .onion uzantılı siteler bulunur. Daha alt katmanlarda yani tor browser ile de erişilemeyen ve özel cihazlar gerektiren deep web katmanlarında ise .clos uzantılı domainler kullanılır.
Deep web de google.com yada yandex.com.tr gibi domainler bulamazsınız. Deep web de 3g2upl4pq6kufc4m.onion yada uf0m9eu.clos gibi domainler kullanılır.
Closed Shell System Nedir?

Closed Shell System, bir çeşit kapalı sanal özel ağdır (virtual private network). Bağlanmak için özel router gerektirir ve deep web in en alt katmanlarına yani .clos uzantılı sitelere erişmek için Closed Shell System gereklidir. Bu kapalı ağ için gömülü özel işletim sistemine sahip yönlendiriciler (router) kullanılır. Wikileaks belgelerinin yüzeysel webe bu katmandan çıkarıldığı söylenmektedir.
Deep web nedir (darknet – tor nedir) hakkında bilgi verdiğimiz makalemizin sonuna geldik. Konu hakkındaki bilgilerinizi paylaşmak ya da soru sormak isterseniz aşağıdaki yorum bölümünü kullanabilirsiniz

images
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst