gittigidiyor

(ADSL ) WİFİ Geleceğin Kablosuz Teknolojisiyle Tanışın

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Resimde gördüğümüz Dell'in ilk WiGig ürünü, Wireless Dock D5000. Kötü haber, bu verici yalnızca Dell'in 1601 WiGig kablosuz ağ kartına sahip Latitude 6430u Ultrabook'larında kullanılabiliyor.
Önümüzdeki aylarda karşımıza çıkacak yeni kablosuz ağ teknolojisi, hız sınırlarını hayli zorlayacak.

Kablosuz bağlantı alanında çalışmalarına devam eden iki büyük firma, kullanıcılara bugünkü Gigabit modemlerin (IEEE 802.11ac) bize sunduğu hızın neredeyse yedi katı daha hızlı bir veri akışı sağlamayı amaçlıyor. Henüz sertifikaya sahip olmayan 60 GHz’lik frekansta çalışan cihazlar, USB 3.0 bağlantısının sunduğu hızdan daha fazla sürat sağlıyor.
Lisans konusuna açıklık getirmek gerekirse, WiGig, yani Wireless Gigabit Alliance mevcut kablosuz ağ teknolojilerinde sertifika programı uygulayıp, daha sonra bahsi geçen kablosuz ağ teknolojilerini piyasaya sunuyor. Fakat WiGig’den bağımsız herhangi bir kurum ya da kuruluş, bu lisans programını atlayabiliyor. Fakat kamuoyunun Wi-Fi Certified logosuna ne kadar alışık olduğunu unutmamak gerek.
Silicon Image liderliğindeki WirelessHD, bugünkü 60 GHz bant genişliğine sahip ürünlerin arkasındaki firmadır. Ancak belirttiğimiz gibi, bu teknoloji kablosuz bağlantı sertifikasından mahrum. Yonga üreticisi Marvell ve Wilocity liderliğindeki WiGig ise sertifika programını 2014 yılından önce başlatmayı düşünmüyor. Ancak bu durum, sertifikasız üreticilerin WiGig cihazları üretmelerine engel değil.
Fakat yeni bir Gigabit modem almış kullanıcıların endişelenmesine gerek yok. Zira 60 GHz teknolojisi başlangıç olarak sadece bilgisayardan HDTV’nize veri aktarımı yapmak gibi yalnızca ikili veri alış verişi yapabilen aygıtlarda kullanılacak.
Savaşın Galibi Kim Olacak?

WirelessHD’nin önemli ilk adımına rağmen uzun vadede bu çekişmenin kazananı muhtemelen WiGig olacak. Zira WiGig teknolojisi, IEEE 802.11ad adı altında şimdiden birleşme sağladı. Çoğu kullanıcı IEEE kablosuz ağ standartlarına aşina. Neredeyse hepimizin Wi-Fi Alliance logolu ve IEEE 802.11a, b, g, n teknolojilerine sahip bir kablosuz ağ ürünü kullandığını düşünürsek, WirelessHD’nin zaferinin neden zor olduğunu anlamamız daha da kolaylaşır. Ayrıca WiGig’in Wi-Fi Alliance ile birleştiğini de hatırlatalım.
Bir diğer problem, DVDO Air gibi WirelessHD yongasetli ürünlerin piyasada bulunmamasıdır. WirelessHD’nin piyasaya hakim değil ve WirelessHD ürün satın alabilmek çok zor. Ayrıca başta da değindiğimiz gibi halen bu teknoloji sadece iki uyumlu aygıt arasında kullanılabiliyor.
Örneğin Blu-Ray okuyucunuzun HDMI çıkışına WirelessHD’nin vericisini takıyorsunuz, daha sonra görüntü almak istediğiniz aygıta ise gene WirelessHD’nin alıcısını taktıktan sonra HD medyanızı herhangi bir kabloya gereksinim duymadan projektörünüzde oynatabiliyorsunuz. Ancak bu teknoloji bize yüksek hızlarda kablosuz iletişim olanaklar sağlasa da, WirelessHD’nin alıcı ve vericileri oldukça büyük boyutlarda ve her biri ayrı ayrı güç kaynağına gereksinim duyuyor. Alıcı ve vericinin aynı ortamda bulunmasının şart olması da bir diğer noksanlık.
dlna-pvr-120112.jpg

Sonunda 60 GHz Hızına Mobil Aygıtlarda da Ulaşabileceğiz

WirelessHD’ye öncülük eden firmalardan SiBeam, Nisan 2014 yılında Silicon Image tarafından 25 milyon dolara satın alınmıştı. SiBeam, kablosuz HD veri alış verişi yapabilen alıcı ve vericileri küçültüp, tükettikleri güç miktarlarını da azalttı. Bu durum 60 GHz’nin mobil aygıtlara girebilmesini sağladı. Silicon Image’in UltraGig 6400 vericisi, 1080p video ve çok kanallı ses iletimi yapabiliyor. UltraGig 6400, akıllı telefonlarda, tabletlerde, HDTV’lerde ya da çeşitli video projektörlerinde kullanılmaya hazır.
Ayrıca aygıt, WirelessHD 1.1 alıcılarıyla uyumlu bir şekilde çalışacak. Yani elinde Wireless HD 1.1 alıcısı bulunan kullanıcılar için mükemmel bir haber. Öte yandan, HD veri aktarımını mobil aygıtlarda mümkün kılan bu yongayı sadece Silicon Image’in üretmesi bir dezavantaj. Çünkü üreticiler yeni piyasaya çıkartacakları ürünlerinde henüz gelişmemiş bir firmanın kaynaklarına bağlı kalmayı istemiyorlar.
Dünyadaki İlk WiGig Ürünü

WiGig’in sunduğu ilk ürün olan Wireless Dock D5000, 270 dolar fiyat etiketine sahip bu ürünü eğer dizüstü bilgisayarla beraber alırsanız, 187 dolara geliyor ve hayli kar etmiş oluyorsunuz. Wireless Dock D5000, sadece Dell’in 1601 WiGig kablosuz ağ kartına sahip ürünleriyle beraber çalışabiliyor. Ancak 940 dolar fiyat etiketine sahip Dell Latitude 6430u Ultrabook, bu standartlara uyabilen tek ürün.
Dell ürünün şu anki en üst standartlardan biri olan 802.11n kablosuz ağ standardından yaklaşık 10 kat hızlı veri akışı sağladığını söylüyor. Ancak Wireless Dock D5000 bu hızı verebilmek için bir kablo yardımıyla ağ adaptörünüze bağlantı şartı koşuyor. Ayrıca ürün kullanıcılarına bir adet HDMI bir adet Display Port olmak üzere iki adet görüntü arabirimi sunuyor. Klavye ve fare bağlantınız için gerekli USB portlar da ihmal edilmemiş. Gene farklı amaçlar için kullanılabilecek ekstra USB arabirimleri de üründe mevcut.
60 GHz’nin bize sunduğu bu olanaklar karşısında hemen heyecanlanmayın. Çünkü bu teknolojiyle ilgili aklımızda bulundurmamız gereken en önemli nokta, ürünün ne kadar mesafede çalıştığı. Hem WirelessHD’nin, hem de Dell’in ürünü Dock D5000’ün çalışabilmesi için kaynak ve alıcının aynı odada bulunması gerekiyor. Çünkü 60 GHz sinyalleri duvardan geçemiyor ve hava molekülleri tarafından da zayıflatılıyor.
WirelessHD ve WiGig’in mesafe sorununa net bir çözüm sağlaması gerekiyor. Yüksek meblağlar ödediğiniz üst seviye bir aygıtın basit engellere takılması hoş bir durum değil. Özetle, WirelessHD’nin ya da WiGig’in şu anki standartlarıyla piyasada tutunmaları zor.
Tri-Band Modemlerde 60 GHz’nin Yeri Ne Olacak?

Asus RT-AC66U, 802.11ac yonga setiyle bugün ulaşabileceğiniz en hızlı modemlerden biri.60 GHz’nin modemlerde kullanılması çok uzun sürmeyecek. Piyasaya çıktığında ise muhtemelen Tri-Band bir modemle bu teknoloji son kullanıcıya sunulacak. Fakat şimdilik bu hızı modemlerde düşünmek sadece bir hayal. Halen IEEE 802.11ac Draft 2.0 standardı, piyasadaki en hızlı kablosuz ağ erişim seçeneği olarak öne çıkıyor.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Wi-Fi teknolojisinin yakın geleceğinde ne var

Bugünün Wi-Fi teknolojileri büyük bir değişimin eşiğinde! Bizi bekleyen yenilikleri araştırdık...

2014113023562443488.jpg


Günümüzde sıklıkla kullandığımız Wi-Fi teknolojisi değişmek üzere. Şu ankinden çok daha hızlı bir veri aktarımına sahip olan yeni bir sistemle birlikte, daha yavaş bir veri aktarım hızına sahip farklı bir sistem daha geliyor. Yeni WiGig sayesinde bir modeme göreceli olarak yakın olan kişiler 60GHz'de çalışan ve "birden fazla gigabit veri hızını" destekleyerek, 2016 yılı civarında veri indirme ve yükleme işlemlerini oldukça yüksek hızlara çıkartabilecek. IEEE 802.11ah ve 802.11af olarak adlandırılan ikinci teknoloji ise, sadece 900MHz'da çalışarak düşük veri hızı sunmakta ancak çok büyük alanları kapsayabilmekte. WiGig sayesinde evler oldukça yüksek hızlara kavuşurken, IEEE 802.11ah ile beraber hemen her yerde kablosuz internete ulaşmak mümkün olabilecek.

WiGig (802.11ad)

Microdalga Wi-Fi olarak da bilinen WiGig (veya 802.11ad), normal frekans aralığından farklı, çok daha yüksek bir frekans aralığı olan 60GHz'da çalışmakta. Bu durum, düşük enerji ile yüksek performans sağlama imkanı tanıyor. Ancak bu teknolojinin de eksik yanları yok değil. Şu andaki hesaplamalar, bu teknolojinin çok kısa mesafelerde çalışacağını göstermekte; şimdilik 10 metreden bahsediliyor. Yani bir evi değil, odayı anca kapsayabilecek konumda.
Sistemin tam uygulamaları henüz belirgin değil. Ancak, özellikle eski evlerde yaşayan kişiler, kalın duvarlar sayesinde Wi-Fi modemin çevresinde internet kullanmaya alışkın durumdalar. Bu yeni sistem de bu kişiler için büyük bir kullanım sorunu yaratmaz iken saniyede yedi gigabite kadar çıkabilen bir hız sağlanacak gibi gözükmekte.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
2014113023573694388.jpg

Aslında günümüzün lider standardı olan 802.11ac, kendi başına kablolu ağları tamamen terk etmemizi sağlayacak yeteneğe sahip. Tabii ki bu ağların bir gecede ortadan kalkmayacağını söyleyebiliriz. Ancak Purple WiFi'ın CEO'su Gavin Wheeldon'ın söylediği üzere, kablolu ağlara duyulan ihtiyaç büyük oranda azalmış durumda. Ayrıca Wheeldon Wi-Fi Birliği'nin bir "ses kuruluşu" hareketini desteklediğini ve Wi-Fi ağları üzerinden yapılan görüşmelerin kalitesini arttırmaya uğraştıklarını söylemekte.

802.11af (Super Wi-Fi) ve 802.11ah

802.11af, diğer adlarıyla Süper Wi-Fi yada White-Fi, kullanılmayan televizyon spektrumunu 54MHz ve 790MHz arasındaki frekanslarda kullanmakta ve birkaç kilometreye kadar çıkabilme ihtimali olan mesafelerde çalışabilmekte. Tahminen 24Mb/s hızına ulaşabilen bu standardın, çok hızlı olmasa da, kabul edilebilir bir hıza sahip olduğunu söylemek mümkün.
802.11ah ise Düşük Güçlü Wi-Fi olarak lanse ediliyor. Bu standart, cihaz ve araçlardaki monitörler ve algılayıcılar için bir bant aralığı sağlamayarak bunların birleşerek "Internet of Things"i yaratmaları amaçlanıyor.
IT danışmanlığı Glue Reply'dan telekomünikasyon uzmanı Oliver Neuberger'ın söylediğine göre, WiGig'in getirdiği hızlar için geç kalmış değiliz; bu standart tam da gerekli oldukları zamanda aktif hale geçecek. Neuberger'in söylediğine göre, ev modemleri üstünde büyük bir yük oluştuğunda, yavaş bağlantı hızları sorun olmaya başlıyor. Neuberger'e göre WiGig'in sağlayacağı hızlar, bu sorunu da çözecek.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Hangi cihazların WiGig'e ihtiyacı var?

2014113023590165188.jpg


Oyun konsolları ve video kameralar gibi ev aletlerinin bir sonraki seviyeye ulaşabilmeleri için yüksek miktarlarda veriyi hızlı bir şekilde aktarabilmeye ihtiyaçları var. Kablosuz veri aktarımının hızlanması ile beraber, ev bilgisayarları ve hatta akıllı telefonlar da giderek daha fazla kablosuz teknoloji kullanmaya başlayacaklar.
Tabii ki yeni Wi-Fi teknolojilerinin sorunsuz bir şekilde ortaya çıktıklarını söylemek pek mümkün değil. Neuberger'in söylediğine göre, yüksek frekansların duvarları geçebilme yetenekleri azalmakta ve bu yüzden daha kısa menzilde çalışmaktalar. İnsanların alıştıklarından daha kısa olan bu mesafeler yüzünden de yeni teknolojilerin var olan 2.4GHz ve 5GHz frekanslı teknolojiler ile beraber kullanılacağıtahmin edilmekte. Bunun nasıl olacağını şimdilik kestirmek pek kolay değil. Ama evlerimize menzil artırıcıların iyice yerleşeceklerini görmek için kahin olmaya gerek yok.
Neuberger'in tahminlerine göre, evlerdeki bağlantıların giderek daha karmaşık ve kalabalık bir hal almaları ile beraber, tüketicilerin düşük masraflı ev ağları kurmalarına yardımcı olmak adına büyüyen bir endüstri ile karşılaşacağız.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Hotspot 2.0 nedir?

2014113023594139988.jpg

İşin içine bir de Hotspot 2.0 kavramının gireceği biliniyor. Wheeldon'un söylediğine göre Hotspot 2.0 sayesinde, açık kablosuz ağlara bağlanırken aklımızda hiç bir soru işareti kalmayacak.
Şu anda pek çok yerde Wi-Fi seçeneğini kullanmaya çalıştığımızda, çok sayıda farklı kablosuz ağ ile karşılaşmaktayız. Bu ağların bir kısmı şifre korumalı iken, şifre koruması olmayanların diğer ucunda bizi ne beklediği konusunda da bir fikrimiz olmuyor. Bu şifresiz ağlar, hizmet kullanımı karşılığı ücret alıyor olabilir ya da internet üzerinde kullandığınız verileri izniniz olmadan topluyor da olabilirler. Ayrıca bu ağlara bağlandığımızda internetin olmadığını veya ağda fazla sayıda kişi bulunduğu için ağa bağlanamadığımızı da görebilmekteyiz. Karşımıza çıkan en iyi sonuç ise, ağa bağlandıktan sonra bir internet tarayıcısını açtığımızda belirli bir üyelik işleminden geçmemizin beklenmesi oluyor.
Hotspot 2.0'a adım atmamızla beraber ise, Wi-Fi sağlayıcılarının çok daha fazla bilgi sunmaları mümkün olacak. Wi-Fi'ın açık mı, ödemeli mi ya da belirli bir üyelik işleminden geçmemizi isteyip istemediğini; en fazla kullanıcı sayısına ulaşıp ulaşmadığını görmemiz mümkün olacak. Böylelikle de ağa bağlanmaya uğraşmadan ağ hakkında işimize yarayan pek çok bilgiyi edinmiş olabileceğiz. Ayrıca doğru gereksinimlere sahipseniz kesintisiz bir şekilde ağlardan faydalanmanız da mümkün olacak. Başka bir deyiş ile, eğer telefon sağlayıcınızın bir ağ firması ile anlaşması bulunuyor ise, ağlara hiçbir sorun ile karşılaşmadan otomatik olarak bağlanabilecek ve hizmetten faydalanabileceksiniz. Konuşmalarımızı bile bu ağlar üzerinden yapmamız mümkün hale gelecek.
Mobil internetin inanılmaz büyüme hızı da, Wi-Fi'daki gelişimleri destekleyen önemli bir eleman olarak karşımıza çıkıyor. 2013 yılında, mobil veri trafiği, 2000 yılındaki genel internetin tamamının yaklaşık olarak 12 katına ulaşmış durumdaydı. Ayrıca dünya genelindeki mobil veri trafiği 2012'de yüzde 70 arttı ve akıllı telefon kullanımı yüzde 81 gibi bir artış gösterdi.
Wheeldon'un tahminlerine göre Wi-Fi kullanımı giderek daha da artacak; 2020'de mobil ağlar ve Wi-Fi frekansları tamamen bütünleşmiş olacaklar. Bu durumun ve giderek artan mobil veri kullanımının sayesinde 3/4/5G ağları üzerindeki baskı artacak ve frekanslarda değişiklikler yaşanmaya devam edecek...
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst