gittigidiyor

ADSL’den VDSL’e Geçiş

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Teknik olarak ADSL daha eski bir teknoloji olduğundan daha önceki versiyon internet kabinlerindeki ADSL portlarından beslenmekteydi. Günümüzde hız ihtiyacı arttığı için bu portlar yerini VDSL portlara bırakmış durumda.
Aşağıda VDSL internet alabilmek için gerekli olan şartları sıraladıktan sonra, bu işlemin nasıl gerçekleştiğini anlatmaya çalışacağım.
VDSL alabilir miyim?
VDSL teknolojisi hiper ve fiber internetlerin yer aldığı teknolojidir. Bu teknolojide ülkemizde 24 Mb’den 100 Mb’e kadar hız verilebilmektedir. VDSL alabilmek için gerekli koşullar;

  1. İkamet ettiğin ev, hizmet aldığı telefon santraline maksimum 500m mesafede olmalıdır. Bu tip bir erişimde hizmet tamamen bakır kablo üzerinden verildiğinden maksimum 500mye kadar izin verilmektedir. Santrale mesafene göre 24Mbit’den, 100Mbit’e kadar hız alabilirsin. Bu noktadan sonra yüksek hızlarda kopmalar meydana geldiğinden VDSL hizmeti verilmemektedir.
saha dolabı ve bakır şebeke – büyütmek için resme tıklayın

2. Evinin bulunduğu sokağa hiper internet kabinleri koyulmuş olmalıdır. Burada kabinin evinize olan uzaklığı maksimum 500m olacağından. Kabin ile evin arasındaki bakır kablo mesafesi de 500m’yi geçmeyecektir. Böylece 24Mbit’den 100Mbit’e kadar hız alabilirsin. Bu hizmetin halk dilindeki adına Hiper İnternet diyoruz.
fiber dolabı ve hiper şebeke

3. Binanın alt katına internet kabini koyulmuş olabilir. Santralden bu kabine kadar fiber kablo çekildiğinden pratikte en ideal çözümlerdenbirisidir. Bu erişim tipinde evin, santrale apartmanın girişi kadar yakın olacağından oldukça yüksek hızlar alınabilmektedir. Apartmanın iç tesisatında problem yok ise 100Mbit rahatlıkla alınabilir.
fiber kabini ve fiber şebeke

4. Yeni yapılmış lüks bir sitede oturuyorsun ve fiber kablo dairenin içine kadar gelmiş olabilir. Bu yapıya GPON adı veriyoruz. Günümüzde 1000Mbit seviyesine kadar hızlar bu şebeke sayesinde rahatlıkla verilebilmektedir. İnternet sinyali tamamen fiber kablodan taşındığı için hız düşümleri yaşanmaz ve internet arızalarına da çok nadir rastlanır.

mdu ve gpon şebeke – büyük resim için tıklayın
Yukarıdaki 4 şebeke türünden birine sahipsen, ADSL’den VDSL’e geçmen mümkündür. Bu süreçte hangi şebeke türünden hizmet alıyorsan daha farklı bir geçiş yaşanacaktır.

  • 1 nolu şebekede geçiş işlemi santral içerisinde bulunan ADSL portun VDSL’e aktarılması ile mümkün olacaktır. Bu genelde kısa sürede tamamlanabilmektedir.
  • 2 ve 3 numaralı şebeke türünde ise teknik elemanın internet kabinine gelerek gerekli geçiş işlemini yapması gerekmektedir. Yani cihaz içerisinde ADSL porttan VDSL porta fiziksel bir aktarım yapılmalıdır. Bu birinci çözüme göre nispeten biraz daha uzun sürmektedir.
  • 4 nolu şebeke türünde ise zaten otomatik olarak VDSL üzerinden hizmet verilebilmekte olduğundan herhangi bir değişime gerek yoktur.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst