gittigidiyor

Akıllı Telefonlar ile Navigasyon!

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

Herkese merhabalar, uzun süredir asfalt ve arazide motosiklet kullanmaktayım. Bu yazıda GPS antenli Android işletim sistemini kullanan akıllı telefon sahiplerine ekstra bir maliyet oluşturmadan Navigasyon, Harita ve GPS kullanımı hakkında bildiklerimi paylaşacağım. Niye, nasıl, nerede çalışır bilgilerine çok teknik detaya girmeyeceğim. Tarif edeceğim teknikle çok uzun süredir geziler yapmaktayım ve henüz TomTom, Garmin ya da Magellan gibi bir cihaza hiç ihtiyaç duymadım. Üstelik kullandığım akıllı telefon 5 yaşında ve işlemci, bellek, ekran boyutu gibi özellikler açısından son çıkan akıllı telefonlardan hayli geride. Yani son 1-2 yıl içinde üretilmiş bir akıllı telefon kullanıyorsanız çok daha iyi sonuç alacaksınızdır.
Öncelikle anlatacağım tekniği kullanmak için cep telefonunuzu bilgisayara nasıl bağlayacağınızı, telefondan bilgisayara ya da tam tersi şekilde dosya aktarımını nasıl yapacağınızı bilmeniz gerek.
İhtiyacınız olacak programlar ve malzemeleri listeliyorum.
1) GPS anteni bulunan nispeten hızlı işlemci, büyük bellek (+2gb) sahibi Android akıllı telefon. IOS tabanlı Iphone-Ipod Touch gibi cihazlarda deneyimlemedim.
2) Akıllı telefonunun bilgisayar bağlantı kablosu. Genelde standart USB-şarj kablosu bu işi görür.
3) Windows XP-Vista-7-8 işletim sistemli internet bağlantısı olan bir bilgisayar.
4) Locus yada Rmaps adlı telefona ücretsiz yükleyeceğiniz harita programları.
5) Mobile Atlas Creator 1.8 adlı bilgisayarda çalıştıracağınız harita oluşturma programı.
6) Google Earth
Adım adım ilerleyelim.
1) Bilgisayarınıza yukarıdaki listede 5. Sırada yer alan Mobile Atlas Creator 1.8 isimli programı aşağıdaki linkten ya da ismini google’da arayarak indirelim.
https://code.google.com/p/robertprojects/downloads/detail?name=Mobile%20Atlas%20Creator%201.8.zip&
Bu program google, Microsoft, yandex vb harita sunucularından offline olarak kullanacağımız haritaları indirmemize yarayacak. Yani bu programla belli bölgenin haritasını bilgisayara kayıt edip telefona aktardıktan sonra arazide internete ve gsm çekim alanına ihtiyaç duymadan kullanabileceğiz. Programın 1.8 versiyonunu indirmeniz önemli, daha yeni versiyonlarında indirilebilir harita çeşidi daha az. İndirdiğimiz dosyayı .zip-.rar formatından çıkarıp klasörün içindeki simgesinden açıyoruz.
Programı açarken sizden Java kurmanızı isterse kurun. Herhangi bir zararlı yazılım değildir. Karşımıza program ekranı gelecektir.


Programın Sol tarafında menü ve büyük alanda ise harita gözükmekte. Sol kısımdaki menüde “Map Source”( Harita Kaynağı ) yer Almakta. Burada ben gideceğim bölgeye göre “Google Maps” “Google Terrain” ve “Microsoft Maps/Earth Hybrid” kullanıyorum. Size de bunları tavsiye ederim. Map source’nin altında “Zoom Levels” yer almakta. 1-18 arasında haritayı göreceğimiz yakınlık derecesi diyelim. Daha aşağıda ise “Atlas Settings” ve “Format” yer almakta. Burada seçeneğimiz “Big Planet Tracks SQLite” olmalı. Diyelim Beyşehir gölü yanındaki Dedegül dağında gezeceğiz. İsteğimize göre harita kaynağını seçelim. Örneğin Google Terrain ( yerleşim yerleri yollar ve yeryüzü şeklini gösteren topografik harita) seçtik. Harita üzerinde gezimizi yapacağımız alanı farenin sol tuşu ile seçiyoruz. Seçili alan hafif kırmızı olacak.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

Kayıt edeceğimiz harita alanını seçtikten sonra, hangi zoom seviyelerini kullanacağımızı seçiyoruz. 10-15 sayılarını işaretledik. Seçtiğimiz zoom seviyesi ne kadar fazla ve sayıca büyük olursa haritayı oluşturma süremiz uzar ve dosya boyutu da artar. Bir sonraki adımda “Name” kısmına Tükçe karakter kullanmadan bir harita ismi yazıyoruz ve “Add Selection” düğmesine tıklıyoruz. Haritamız oluşturulmak üzere listeye eklendi. Son olarak alt kısımda yer alan “Create Atlas” tuşuna bastığımızda harita indirilmeye başlanacak.

Oluşturulacak haritanın büyüklüğüne göre 5-30 dakika bekledikten sonra harita dosyası, programı açtığımız yerde “atlases” klasörü içinde olacaktır. Gezeceğimiz bölgenin haritasını oluşturduk. Hazırda beklesin ve biz akıllı telefon kısmına geçelim.
2) Akıllı telefona Google Play’den Locus Map isimli harita programını indirip kuralım. Programın ücretli/full versiyonunu google’de arayıp (Locus Map Pro) kurulum dosyasını telefonunuza atarak da kurabilirsiniz. Locus Map ve Rmaps birbirine yakın programlar fakat Rmaps artık Google Play’den indirilemiyor. Rmaps kullanmak isteyenler internetten arayıp locus map pro’da anlattığım gibi kurabilirler.

Program telefona kurulduktan sonra bir kez açalım, gerekli basit ayarları yaptıktan sonra kapatalım. Locus, eğer telefonunuzda SD kart takılı ise dosyaları SD karta takılı değilse telefonun dahili belleğine oluşturur. Şimdi telefonu aktarım kablosu ile bilgisayara bağlayalım ve dosya aktarmak için gerekli ayarlarını yapalım. Kablosuz dosya aktarımını yapan varsa, kablo şart değil. SD kart kullananlar bir kart okuyucusu da kullanabilirler. Telefon-bilgisayar bağlantısını yaptıktan sonra Locus un kurulu olduğu dosyayı açalım (SD/Locus/). Klasörler içinde “maps” yani haritalar bulunmakta. Maps klasörünün içine, bilgisayarda Atlas Creator ile oluşturduğumuz hazırda bekleyen haritayı kopyalayıp yapıştıralım. Koplaya yapıştır işlemi tamamlandıktan sonra bilgisayar bağlantısını kesip, telefonun GPS antenini açtıktan sonra Locus programını çalıştıralım. Locus açılırken yüklediğimiz haritayı tanımlayacaktır. Locus açıldıktan sonra genelde sağ üst köşede bulunan harita simgesine dokunup “personal” sekmesine gelelim.

Buradan oluşturduğumuz haritayı seçelim. Telefon uydu bağlantısını yaptığında bulunduğunuz konumu harita üzerinde göreceksiniz. Bulunduğunuz konum ve oluşturduğunuz harita farklı yerlerdeyse haritayı göremeyebilirsiniz. Yani siz İstanbul da iken oluşturduğunuz harita Konya’yı kapsıyorsa harita gözükmez. Bunun yanında haritayı oluşturduğunuz zoom seviyelerinde görebilirsiniz. Yukarıda haritayı 10-15 aralığında oluşturduk, telefonda 8 seviyesinde görüntülenmez. Buraya kadar yaptığımız işlemlerle kullanılabilir bir şeyler ortaya çıktı. Araziye çıktığınızda haritada gözüken yerleşim yerleri, dağlar ve yollara göre yön tayini edebilirsiniz. Locus programının diğer özelliklerini keşfederek (rota kayıt, ölçüm, poi vs) yapacağanız işlemleri artırabilirsiniz. Ama Google Earth olayına geçelim şimdi.
3) Bilgisayarına google earth’ü kurup açalım. Haritasını oluşturduğunuz yada gezmeyi planladığınız bölgede bir rota oluşturacağız.

Kırmızı halka içindeki “Yol Ekle” kısmına tıklayıp, gitmek istediğimiz güzergah üzerinde rota çizmeye başlıyoruz. Bu kısımda ekran kaydırmayı yön tuşları ile yapın ve noktaları birleştirerek rotanızı çizin.

Yol ekle kısmına tıkladığınızda yeni bir pencere açılacak ve Stil, Renk kısmından rotanın gözükmesini istediğiniz rengi seçin ve çizgi genişliğini 2.0 yapın. Bu iş biraz sabır istiyor ama iyi bir rota çalışması arazide size sorunsuz gezi yapmakta çok yardımcı olur. Hatta alternatif rotalar çizmenizi de tavsiye ederim. Olurda ana rota üzerinde ilerleyemeyecek bir yere geldiniz, geri dönmek yerine alternatif geçişler yapabilirsiniz. Rota çizmeyi tamamlayıp Ad kısmına bir isim yazdıktan sonra “tamam” kısmına tıklayın. Sol tarafta “yerlerim” kısmına çizdiğiniz rota gelecektir. Buradan rotanın üzerine sağ tıklayıp “Yeri Farklı Kaydet” seçeneğini seçin ve dosyayı .kml formatında kayıt edin.
4) Gezeceğimiz rotayıda kayıt ettikten sonra bunu Locus programına aktarmamız gerekiyor. Aktarma işlemini yaptıktan sonra elimizdeki harita üzerinde görüntüleyeceğiz. Google Earth ile kayıt ettiğimiz .kml formatındaki rota dosyasını kopyalayıp telefonunuzda oluşturacağınız bir klasöre yapıştırın. Yani yine bilgisayar telefon bağlantısını yapıyoruz. Ben SD kart içinde rotalar diye bir klasör oluşturdum ve kendi yaptığım veya paylaşılan rotaları burada saklıyorum. Dosya aktarımını yaptıktan sonra telefondaki Locus programını açalım ve ana ekradan üst üste duran disk simgeli data kısmına dokunalım. Points, Tracks gibi sekmeler gelecek. Burada Tracks sekmesine geçip “My tracks” yazan kısmın yanındaki ayar simgesine dokunalım (anahtar tornavida simgeli). Yine açılan pencereden “import” kısmına dokunup telefona aktardığımız rota dosyasını seçelim. Hangi klasöre kopyalandıysa onu gezgin ile bulursunuz. Rota dosyasını seçtikten sonra “yes” ve “import” kısmına dokunup locusa aktarımını tamamlayalım. Son olarak “My tracks” sekmesi içine gelen rotamızı seçip harita ekranına dönüş yapalım. Oluşturduğumuz harita ve rota gözüküyor olmalı.
Bundan sonrası gezerek ve kullanarak deneyimlerinize kalmış. Haritaları oluştururken çok büyük alanları seçemeyebilirsiniz. Tek bir büyük harita yerine bölge bölge küçük haritalar oluşturmak daha mantıklı. Motosikletten telefonunuzu şarj edeceğiniz bir düzenek mevcutsa sürekli açık kullanabilirsiniz, şarj sorunu olacaksa sadece yönünüzü kayıp ettiğinizde ve ayrım noktalarında programı kullanabilirsiniz. Bir harita oluşturmadan da rotayı Locus’a aktarmak mümkündür. Boşluk içinde çizgi olarak gözükür ve çizginin üzerinde kalarak yolunuzu bulabilirsiniz. Microsoft Maps/Earth Hybrid kaynaklı oluşturacağınız harita uydu görüntüsü olacağı için, evleri, ağaçları, ırmakları, takip ederek macare yapabilirsiniz. Bayağı uzun bir yazı oldu, umarım işinize yarar. Yine açıklayamadığım bir nokta varsa mesajlarınıza cevap vererek yardımcı olmaya çalışırım.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst