gittigidiyor

AMOLED Ekran Teknolojisinin Geleceği

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
samsung-round.jpg

Günümüzde birçok akıllı telefon modelinin kullandığı AMOLED ekran teknolojisi nereye doğru gidiyor? AMOLED ekranlardan bir sonraki adım ne olacak? İşte AMOLED ekranların geleceği

amoled-p.jpg
Her ay ücretsiz olarak yayınlanan teknoloji derginiz SDN Teknosa Magazin'in Ocak sayısındaki Dosya Konumuz "AMOLED Ekranların Geleceği"ydi. AMOLED ekranlar gerçekten geleceğin ekran teknolojisi mi? Okurlarımız için bu konuyu derinlemesine irdeledik.
Magazin uygulamasını Android ve iOS işletim sistemine sahip cihazlarınıza indirerek, yeni çıkan sayıları ilk okuyanlardan biri olabilirsiniz.


Bugün akıllı telefon pazarında en büyük payı elinde bulunduran markalardan Samsung, başarısının büyük bir bölümünü çok fazla konuşulmayan Samsung Display adındaki alt markasına borçlu. Yıllardır Samsung'un telefonlarında gördüğümüz AMOLED ekranlar, Samsung Display tarafından yapılan çalışmalar çerçevesinde büyük gelişme gösterdi.
Peki, AMOLED ekranlar hakkında neler biliyoruz? Gelin AMOLED ekranteknolojisine daha yakından bakıp, sonrasında bu ekranların geleceğine doğru ufkunuzu genişletelim.
amoled-1.jpg


Geçmişten geleceğe AMOLED ekranlar

Akıllı telefondan, televizyona pek çok elektronik cihazda gördüğümüzAMOLED ekran teknolojisi, bundan 12 yıl önce Samsung tarafından geliştirilmiştir. 2003 yılında duyurusu gerçekleşen ilk AMOLED ekranlar, esasında bugün kullanılanlar ile benzer şekilde çalışıyorlardı.
Her pikselin ayrı bir transistöre bağlı olduğu AMOLED ekran teknolojisi, esasında OLED ekran teknolojisini temel almıştır. Açılımı "Active Matrix Organic Light-Emitting Diode" olan AMOLED, biraz teknik açıklamak gerekirse, OLED ekranlardaki organik katmanın altına TFT katmanın yerleştirilmesi ve bu sayede her pikselin ayrı transistöre bağlı olması mantığı ile ortaya çıkmıştır. Açıklamamızda çok basit görünse de Samsung'un üzerinde uzun süre çalıştığı AMOLED ekran teknolojisinin bugünkü noktaya ulaşması için çok ciddi Ar-Ge bütçelerinin ayrıldığı bilinmektedir.
amoled-2.jpg


AMOLED ekranların büyük değişimi

2003 yılından bu yana büyük değişimler geçiren AMOLED ekranlar, ilk olarak AMOLED adı ile duyurulmuş olsa da, gelişimi ile birlikte yeni isimler kullanılmıştır. Bu isimleri sıralayacak olursak, ilk olarak AMOLED şekilde adlanlandırılan bu ekranlar, gelişimler sonrasında SuperAMOLED,SuperAMOLED Advanced, SuperAMOLED Plus, HD SuperAMOLED, HD SuperAMOLED Plus, Full HD SuperAMOLED ve Quad HD SuperAMOLEDşekilde isimlere sahiptirler.
images

Son olarak bugün Samsung'un amiral gemisi modellerinde kullanılmakta olan Quad HD SuperAMOLED ekranlar, mobilde ilk olarak Galaxy S5 LTE-Amodelinde kullanılmış, daha sonra Galaxy S6 ve Galaxy Note 5 gibi modellerde de yer almıştır.
amoled-3.jpg


Kavisli AMOLED ekran teknolojisi

Esasında bugün reklamlarda SuperAMOLED olarak paylaşılan ekranlar, aynı gibi görünseler de öyle değillerdir. Örneğin Samsung Galaxy A8 ve Galaxy Note 5 reklamlarında aynıSuperAMOLED teriminin kullanıldığı görülür. Fakat bu sadece kısaltma maksatlıdır. Gerçekte Galaxy A8, Full HDSuperAMOLED ekran, Galaxy Note 5 ise Quad HD SuperAMOLEDekran kullanmaktadır.
amoled-4.jpg


Çözünürlüğün yanı sıra şekil bakımından da değişikliklere uğrayanAMOLED ekranlar, Samsung'un 2011 yılından bu yana yaptığı çalışmalar ile bükülebilir ve kavisli olarak gelişimlerine devam etmişlerdir. Bükülebilir ekranlar uygun şekilde son kullanıcıya ulaşamasa da, kavisli Quad HD SuperAMOLED ekranları son olarak Galaxy Note Edge ve Galaxy S6 Edge+ gibi modellerde görüyoruz.
esnek-telefonlar.jpg

AMOLED ekranlar gelecekte nasıl olacak?

AMOLED ekranların geleceği için, farklı görüşler olmasına karşın, bu teknolojinin gelecekte saydam ve yeniden boyutlandırılabilir şekilde gelişebileceği tahmin edilmektedir.
Bu tahminin çıkış noktası ise bugün Samsung Display'in halen üzerinde çalışmaya devam ettiği kırılmaz şeffaf SuperAMOLED ekran çalışmalarıdır. Tahminlere göre gelecekte bu çalışmalar başarıya ulaşacak daha sonra esneyerek yeniden boyutlandırılabilen ekranlar üretilecek.
amoled-5.jpg


Ayrıca AMOLED ekranların gelecekte 3D görüntüler sunabilmek için üzerindeki kamera yardımı ile gözü takip edeceği, bu şekilde 3D stereoskopik görüntülerin oluşturulabileceği de düşünülmektedir.



samsung-esnek-amoled.jpg
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst