mehmetkarahanlı
Aktif Üye

[h=2]Apple’ın yakında tüm kullanıcılara sunacağı iOS 9.3 mobil işletim sistemiyle gelen yeniliklere yakından bakıyoruz.[/h]Apple, iOS 9 güncellemesiyle iPhone ve iPad’lerde hem sistem performansı, hem de tasarım ve uygulama ayrıntıları açısından radikal değişiklikler gerçekleştirmişti. Sistemdeki irili ufaklı hatalar ve güvenlik sebebiyle sık sık güncellenen iOS mobil işletim sisteminin en güncel versiyonu şimdilik 9.2.1. Ama şirket, geçtiğimiz ay iOS 9.3’ün ilk betasını yayınlamış ve ardından da yeni betaları geliştiricilere açmıştı.
Son olarak birkaç gün önce de iOS 9.3 Public Beta 4 versiyonu yayınlandı. Bu da final sürümün yakında çıkacağı anlamına geliyor. iOS 9.3, hem iPad hem de iPhone tarafında önemli birtakım problemleri ortadan kaldırırken, yenilikleri de beraberinde getirecek. iOS 9.3 güncellemesiyle gelecek yeni özellikleri, tüm ayrıntılarıyla ele alıyoruz.
[h=3]Renk Sıcaklığı[/h]

iOS 9.3’ün en önemli özelliği, geçen ay hazırladığımız bir haberimizde de belirttiğimiz gibi renk sıcaklığı ayarı. Night Shift olarak isimlendirilen bu özellik, ekranın renk değerlerinin kolay ve hızlıca değiştirilmesini sağlayacak. Bilgisayar, tablet, akıllı telefon ve diğer birçok cihazın ekranından yayılan mavi ışık, uyku problemlerini beraberinde getiriyor. İngiltere başta olmak üzere birçok farklı ülkede yapılan araştırmalar, mavi ışığın uykuyu engellediğini gösteriyor. Araştırmalara göre mavi ışık, melatonin hormonu üretiminin önüne geçiyor uykuyu engelliyor.

Apple, mobil işletim sisteminin en yeni güncellemesiyle bu konuyu ele alıyor ve Night Shift özelliğiyle renk ayarlarını kullanıcıya bırakıyor. Denetim Merkezi’ne yerleştirilen Gece Vardiyası simgesiyle ekrandaki mavi ışık sarıya dönüyor. Dolayısıyla yorgunluk ve uyku problemlerinin önüne geçiliyor.

Üstelik bu özellik, konum bilginiz aktif durumdaysa bulunduğunuz bölgedeki saate göre ayarlamayı kendisi yapabiliyor. Yani güneşin batmasıyla birlikte ekran rengi kendiliğinden değişebiliyor. Bu işlem, mavi/beyaz renklerin azaltılması ve turuncu/kırmızı renklerin artırılmasını sağlıyor. Ayrıca, belirleyeceğiniz saat aralıklarında Gece Vardiyası’nın aktif olmasını da sağlayabilirsiniz.
[h=3]Notlar, Parmak İziyle Güvende[/h]

Yeni güncelleştirmeyle iOS’taki Notlar uygulaması parmak izi desteği kazanıyor. Apple’ın iPhone 5s ile birlikte sunmaya başladığı Touch ID özelliği, böylece notlara erişim güvenlik mekanizmasıyla korunmuş oluyor. Yani yabancı biri notlarınıza erişip, bilgilerinizi görüntüleyemiyor. Ayrıca alfabetik sıralamaya ya da tarihe göre notlarınızı listeleyebilirsiniz.
[h=3]Apple Haber Uygulaması[/h]

Apple, Haber uygulamasıyla seçili kaynaklardan sizin için özel haberleri karşınıza getirecek. iPad ve iPhone için özel olarak optimize edilen uygulama, haberleri görsel ve videolarla birlikte size aktaracak. Ayrıca “Editörün Seçtikleri” bölümünde de çeşitli özel haberler listelenecek. Bu sayede günlük haberlerin kısa sürede ve kolayca görüntülenebileceği belirtiliyor.
[h=3]Yenilenen Sağlık Uygulaması[/h]

Mobil işletim sisteminin yeni sürümünde sağlık uygulaması da birtakım güncelleştirmeler içeriyor. Uygulama, daha fazla veriyi panelde görmenizi sağlayacak. Sağlık uygulamasının Apple Watch ile uyumlu olduğunu da ekleyelim.
[h=3]CarPlay’in Yenilikleri[/h]

iPhone’ların otomobillerde kullanılmasını kolaylaştıran CarPlay, güncelleştirmeyle daha yetenekli bir hale getirilmiş. Sesle kontrol sağlayan uygulama, müzik ve navigasyon konusunda önemli yenilikler getiriyor. CarPlay, Apple Müzik’le bağlantı kuruyor, sanatçı ve uzmanların seçili listelerini karşınıza getiriyor. Ayrıca Haritalar uygulamasında yakındaki yeni yerler kolayca keşfedebilebiliyor.
[h=3]3D Touch’a Eklenen Yeni Özellikler[/h]

Apple, iPhone 6s ve iPhone 6s Plus ile birlikte 3D Touch özelliğini duyurmuştu. 3D Touch, yenilenen mobil işletim sistemiyle birlikte ek özelliklere kavuşuyor. Örneğin, Ayarlar menüsündeyken ekrana uzun süre basılı tuttuğunuzda karşınıza alt seçenekler geliyor.
[h=3]Live Photo Paylaşımı[/h]

Live Photo ile fotoğraflar daha dinamik bir hale geliyor. Çekimi yaptığınız andan bir önceki kare ve bir sonraki kare de görüntüye dahil oluyor ve hareketli bir fotoğraf elde edilmiş oluyor. Artık Live Photo’da paylaşım seçeneklerine de yer verilmesi bekleniyor. Yani kaydedilen hareketli görüntüler, aynı şekilde Facebook ve Twitter’dan paylaşılabilecek. Bu desteğin yakın zamanda sosyal platformlara geleceği düşünülüyor.
[h=3]1 Ocak 1970 Hatasının Çözümü[/h]

Birkaç hafta önce, iOS 8 ve iOS 9 işletim sistemlerinde tarihin 1 Ocak 1970 olarak ayarlanmasıyla, akıllı telefonun kullanılamadığı ortaya çıkmıştı. Meraklı kullanıcılar bunu deneyip, iPhone’larını bozmuş ve servislere başvurmak zorunda kalmıştı. A7, A8, A8X, A9 ve A9X işlemcili iPhone ya da iPad’lerde karşılaşılan bu sorun da yeni güncelleştirmeyle birlikte düzeltiliyor.
Bu hatanın sebebi, 1 Ocak 1970 tarihinin, sistem tarafından negatif değerli olarak algılanması. İşletim sistemi bu hatadan dolayı hiçbir şekilde kullanılamadığı gibi, baştan da başlatılamıyor.
Tüm bunlara ek olarak, iWatch optimizasyonu konusunda da önemli yeniliklerin geleceği düşünülüyor. Ayrıca, uygulama uyumluluğu ve kamera performansı konularında da gelişme yaşanacağı tahmin ediliyor.
Apple’ın birkaç hafta içinde iOS 9.3’ü tüm kullanıcılara açacağı biliniyor. Elbette her zaman olduğu gibi kademeli bir geçiş yapılacak.
Güncelleme, bildirim şeklinde karşınıza çıkacaktır ama Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme bölümünden de denetleme yapabilirsiniz.