gittigidiyor

Arabalarda Sıkça Karşımıza Çıkmaya Başlayan yeni Teknolojiler

Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın

Geliştirilmiş Sürücü Destek Sistemi​

1. Geliştirilmiş Sürücü Destek Sistemi


Arabanızla keyifli bir yolculuk halindeyken trafikteki kör noktalar, öndeki araçla aranızdaki mesafeler ve şeritler arası geçişler konusunda hayat kalitenizi artıracak yeni teknoloji sistemler artık hayatlarımızın içindeler. Bunlardan birisi de ‘Geliştirilmiş Sürücü Destek Sistemi’ yani Advanced Driver Assistance System (ADAS), isminden de anlaşılacağı üzere bu sistem bir destek teknolojisi. Hız kontrolü, kör nokta, sinyal, ön çarpışma, şerit uyarısı ve geri vites desteği gibi teknolojilerin hepsi bu sistem içerisinde kendilerine yer bulmuş. Sürüş deneyimine gerçekten pozitif etkileri olan bu akıllı sistem, gelecekte neredeyse bütün otomobillerde bulunuyor olacak.
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın

Otomatik Acil Frenleme​

2. Otomatik Acil Frenleme


Automatic Emergency Brake (AEB) yani ‘Otomatik Acil Frenleme', günümüzde güvenli sürüş deneyiminin önemli bir parçası olarak hayatlarımızda yer alıyor. Araç bir çarpışmanın yakın olduğunu algıladığında, bu teknoloji sayesinde aracınızın frenlerini etkinleştirerek olası bir kazayı önlüyor veya en aza indiriyor. Bu teknoloji bir insandan daha hızlı tepki verirken ve siz daha frene basmadan çalışmaya başlar. Fren yapıyorsanız ve daha erken durmanız gerektiğini algılarsa, bu sistem sayesinde düşündüğünüzden daha sert fren yapabilirsiniz. Otomatik Acil Frenleme, geliştirilmiş sürücü destek sisteminin bir parçası olarak düşünülse de son dönemlerde otomobil markaları bu teknolojiyi ayrı paket halinde de sürücülere sunuyorlar.
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın

Mobil Uygulama Entegrasyonları​

3. Mobil Uygulama Entegrasyonları


Cep telefonları hayatlarımızın büyük bir parçası. Çoğu otomobil üreticisi de cep telefonlarını, sürüş deneyimini artırmak için bir araç olarak kullanıyor. Hemen hemen her araba şirketinin arabanız için indirebileceğiniz bir uygulaması olurken bu teknolojiler; kapıları uzaktan kilitlemenize ve açmanıza, yakıt seviyesini ve lastik basıncını kontrol etmenize ve hatta arabayı uzaktan çalıştırmanıza izin verebilir. Arabayı sadece telefonla bile kullanabileceğiniz teknolojiler bile karşınıza çıkabilir.
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın

Genç Sürücü Teknolojisi​

4. Genç Sürücü Teknolojisi


Ebeveynlerin, çocuklarının ilk sürüş deneyimleri konusunda rahat etmeleri hedefleyen birçok yeni teknoloji geliştirilmiştir. Bunların arasında en yaygını, yeni model otomobillerde bulunan ‘Genç Sürücü’ teknolojisidir. Teen Driver, yeni sürücüler için bir koruma işlevi görür ve araç anahtarlarını çocuklarına teslim eden ebeveynlerin kafasını rahatlatır. Sistem, aracın habersiz veya belirli bir hızın üzerinde sürülmesi durumunda sizi bilgilendirebilir, emniyet kemerleri kullanılmadığında sesi devre dışı bırakabilir hatta ses seviyesi için bir sınır belirleyebilir. Çocuğunuz direksiyon başındayken, ABS veya önden çarpışma uyarısı gibi güvenlik sistemlerinin tetiklenip tetiklenmediğini ebeveynlere bildiren bir özelliğe sahip olan sistemler bile var.
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın

Güvenli Çıkış Teknolojisi​

5. Güvenli Çıkış Teknolojisi


Bisiklet ve motorsiklet gibi hafif taşıtlar, arabalı sürücüler için trafikte daha fazla odaklanmaya neden olabiliyor. Sürücüler, hareket eden araçlarla olduğu kadar park etmiş araçlarla da ilgilenmek zorundalar. Sürücülere ve sürücülere yardımcı olan yeni teknolojilerden birisi de güvenli çıkış teknolojisidir. Bu teknoloji, yaklaşan araçları ve trafiği algılamak için arkaya bakan sensörler kullanır. Bu, bir yolcunun başka bir araç gelirken bir arabanın kapısını açmamasını sağlar.
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın

Kablosuz Telefon Bağlantısı Ve Şarj Yuvası​

6. Kablosuz Telefon Bağlantısı Ve Şarj Yuvası


Kablosuz akıllı telefon bağlantısı ve/veya şarj, vites etrafındaki alanı düzenlemenin harika bir yoludur. Kablosuz şarj, bir şarj pedi ile gerçekleşebildiğinden, genellikle vites alanı etrafında görülen bu teknoloji, telefonunuz için kullanışlı bir saklama alanı işlevi görür. Hem kablosuz bağlantı hem de şarj imkanı sunan fiyat aralığında bir araç aramanızı öneririz.
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın

360-Derece Kamera​

7. 360-Derece Kamera


Bu teknoloji, aracınıza 360 derecelik bir kamera görüntüsü sağlayarak size inanılmaz derecede yardımcı olur. Aracınızın her tarafındaki kameraları akıllı bir teknolojiyle birleştirerek, arabanızın ekranında aracınızın yukarıdan aşağıya sanal bir görünümünü gösterebilir. Paralel park gibi zor konularda paha biçilmez yardım sağlayabilir. Geri vites yardımı ve çapraz trafik uyarısı, bir park yerinden veya yoldan çıkarken çarpışmaları önlemeye yardımcı olur; 360 derecelik bir kamera, siz park ederken hiçbir şeye çarpmamanızı sağlayabilir.
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın

Acil Servis/Çalıntı Araç Takip Yazılımları​

8. Acil Servis/Çalıntı Araç Takip Yazılımları


Günümüzde sıkça duyduğumuz motorlu araç hırsızlığı, yerleşik araç takip teknolojisine sahip olmanın önemini vurguluyor. Aracınız bu teknoloji sistemlerinden birine sahip ise, aracınız kaybolduğunda güvenlik güçlerinin aracınızı bulmasını çok daha kolay hale getirir. Bu sayede aracınızı daha hızlı bulabilir ve potansiyel olarak aracınızın hasarını azaltabilirsiniz. Yeni teknolojiler çalınan bir aracı uzaktan yavaşlatabilir ve kapatıldıktan sonra yeniden başlatılmasını engelleyebilir. Bu sistemler sadece arabanızın çalınması durumunda yardımcı olmuyor. Aynı zamanda bir aracın tam yerini saptayarak, bir kaza meydana geldikten sonra kurtarma hizmetlerinin size ulaşmasına yardımcı oluyor.
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın

Kör Noktayı Gösteren Ekran​

9. Kör Noktayı Gösteren Ekran


Şerit değiştirirken arabanızın her iki tarafında da ne olduğunu gösteren, izlemesi kolay bir ekrana sahip olmak gerçekten sürüş deneyiminizde fark yaratabilir. Kör nokta ekranının kullanışlı özelliği sayesinde yanınızdaki şeritte hangi ne olduğunu göstermek için arabanızın her iki tarafında küçük bir kamera kullanarak bir kazayı önlemeye yardımcı olabilir.
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın

Otonom Araç Sistemleri​

10. Otonom Araç Sistemleri


Kendi kendini süren veya otonom araçlar, insanlara olan ihtiyacı en aza indirir. Bu teknoloji, yol boyunca engelleri belirlemek için AI ile geliştirilmiş bilgisayar görüşü gibi gelişmiş tanıma teknolojileriyle donatılmıştır. Bu teknolojiler toplu taşımayı nispeten daha güvenli hale getirmeyi amaçlar. Sürücü yorgunluğu veya ihmalinden kaynaklanan kazaları azaltmayı hedeflerler.
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın

Elektrik Enerjisi​

11. Elektrik Enerjisi


Tükenen fosil yakıtların ve kullanımlarının çevreye verdiği zarar, alternatif kaynakların kullanımını teşvik etmeyi gerektiriyor. Dünya çapında artan sera gazı emisyonları problemini çözme ihtiyacı ile birlikte, otomobil araç üreticileri elektrifikasyon çözümleri üzerinde epeydir çalışıyorlar. Çok fazla üretici ise hali hazırda sadece elektrikle çalışan ve yarı elektrikle çalışan (hybrid) modelleri ile sürücüleri daha çevre dostu bir deneyime davet ediyorlar.
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın

Yapay Zeka​

12. Yapay Zeka


Machine learning, deep learning ve computer find application gibi yapay zeka teknolojileri, otomotiv endüstrisinde kendine yer bulmakta. Bu teknolojiler, sürücüsüz arabalara rehberlik eder, araç filolalarını yönetir, sürücülerin güvenliği artırmalarına yardımcı olur ve araç muayenesi veya sigortası gibi hizmetlerin daha verimli çalışmasına destek olur. AI, sürücülerin sürüş davranışlarını öğrenerek, olası kaza durumlarını önlemek için kontrolü eline alarak direksiyon, gaz ve freni kullanabilir.
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın

Şerit Takip Asistanı​

13. Şerit Takip Asistanı


Bu teknoloji, otomobillere dahil edilen en yeni teknolojilerden biridir. Uzun sürüşlere veya gece boyunca araba kullanmaya alışkınsanız, şerit takip asistanı yolda her zaman güvende kalmanıza yardımcı olur. Aracın sistemindeki yazılım, ileri doğru giderken şerit içerisinde merkezde kalmanızı sağlar. Bu teknoloji, aracı sürüş şeridinin çizgileri içinde tutmak ve onları geçmesini engellemek için frenlerle birlikte direksiyonu kullanır. Tekerlekler çizgileri geçmeye başlar başlamaz, şerit tutma yardımı teknolojisi devreye girer ve aracın ortalayarak güvenli sürüşe yardımcı olur.
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın

Otomatik Park Asistanı​

14. Otomatik Park Asistanı


Herkes arabasını park ederken sorun yaşar. Bu nedenle otomatik park etme, yaratılan en yaratıcı ve avantajlı teknolojilerden birisi. 2006 yılından beri kullanılan bu teknoloji, artık otomotiv dünyasının en büyük taleplerinden biri haline geldi. Otomatik park etme özelliği, sürücüden istendiğinde ara sıra yapılan fren dışında, sürücünün arabasını neredeyse tamamen otomatik olarak park etmesine olanak tanıyor. Bugün, giderek daha fazla otomobil üreticisi otomatik park teknolojisini araçlarına dahil ediyor ve ilgilenen alıcılar bunun için çılgına dönüyor.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst