gittigidiyor

Beyin ameliyatında 3 boyutlu dönem

KNIGHT RIDER

Aktif Üye
Katılım
26 Ağu 2011
Mesajlar
1,961
Tepkime puanı
13
Puanları
38
Yaş
40
Konum
KİLİS
Beyin ameliyatında 3 boyutlu dönem

3D yaklaşımı, yaygın olarak kullanılan 2D yüksek çözünürlüklü sistemlerle karşılaştırılıyor.





1pelin_184.jpg

3D yaklaşımın, yaygın olarak kullanılan 2D yüksek çözünürlüklü sistemlerden daha iyi olup olmadığını görmek için bir dizi çalışma yürütülüyor.
3D YÖNTEMİ

Son 25 yıl içinde, karın ve rahim gibi vücudun nispeten kolay ulaşılan yerleri üzerinde yapilan laparoskopik cerrahi türü minimal invaziv cerrahi olağan kabul ediliyor. Bu yöntemin ilk sürümlerinde cerrahlar standart tanımlı iki boyutlu görüntülere bakıyordu.
ZOR OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYORDU

Cerrahlar bu iki boyutlu görüntüleri kafalarında üç boyutluya çeviriyorlardı, tıpkı televizyon izlerken hepimizin yaptığı gibi. Son on yılda ise daha yüksek çözünürlüklü sistemler geliştirildi. Üç boyutlu teknoloji bazı operasyonlarda kullanılabilir hale geldi. Ama 3D beyin ameliyatı yapmak yine de zor kabul ediliyordu. Çünkü nöroşirürjide beyne uzatılan kameranın çapının burun gibi dar noktalardan geçebilecek kadar küçük olması gerekir. Beyin cerrahlarının ihtiyacı olan yüksek kalitede görüntüler üretmek için yeterli güçte bir enstrümanı o kadar küçük boyutta imal etmenin de zor olduğu düşünülüyordu.
YENİ YÖNTEM ''BÖCEK GÖZÜ''

İnsan anatomisini kopyalamak yerine geliştirdikleri enstrüman bir arı gözünü taklit ediyor. Bir yazılım kullanarak veriler sol ve sağ göz için görüntülere çevriliyor. Yaron'nun şirketi Visionsense, tek bir sensör sistemi kullanarak beyin üzerinde çalıştırmak için yeterince küçük bir kamera üretti. Ayrıca bu şekilde cerrahın aletlerini de üç boyutlu görmek mümkün. Bu da ameliyat aletlerinin vücudun neresinde olduğunu daha iyi anlamalarını sağlıyor.
CERRAHLAR ALIŞMAKTA SORUN YAŞAYABİLİR

3D yaklaşımın, yaygın olarak kullanılan 2D yüksek çözünürlüklü sistemlerden daha iyi olup olmadığını görmek için bir dizi çalışma yürütülüyor. Ancak olası sorunlar var. Örneğin iki boyutlu görmeye alışmış cerrahlar bu yaklaşıma alışmakta sıkıntı çekebilirler. Ayrıca bazı insanların 3D film izlemekten hoşlanmaması ve biraz midelerinin bulanması gibi, cerrahlar da benzer sorunlar yaşayabilir.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst