gittigidiyor

Bilgisayarın donması ve nedenleri

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

Gelişen teknolojilerdeki istenmeyen ve bilmediğimiz sorunlarla karşılaşabiliyoruz.Bilgisayar kullanıcılarının yaygın olarak karşılaştığı sorunlardan biri olan bilgisayar donması, bilgisayar ekranındaki görüntünün bazen çok kısa süreli bazen de uzun süreler boyunca sabit kalması ve bu süre zarfında bilgisayarın kullanıcı tarafından verilen komutlara cevap vermemesi ve/veya çok geç cevap vermesidir. Bilgisayar kullanıcıları tarafından ekranın donması ya da bilgisayarın donması olarak isimlendirilen bu durum, sorunsuz olarak çalışan bir bilgisayarda aniden ortaya çıkabileceği gibi bilgisayarın satın alındığı ilk günden itibaren “özellikle bazı uygulamaların çalıştırılmasıyla” görülebilir.
Bilgisayarın donması olarak tabir edilen bu durum, farklı birçok sebepten ötürü gelişen ve çözüm için yazılımdan donanıma bilgisayarın tüm bileşenlerinin kontrol edilmesini gerektiren bir sorundur. Bilgisayarın donmasına neden olacak temel sorunlar; ekran kartının veya işlemcinin(CPU) aşırı derecede ısınması, işletim sisteminde yapılan kalıcı değişiklikler, donanım sürücülerinin(driver) yanlış kurulması, fiziksel aygıtların yanlış bağlanması, bilgisayara eklenen yeni bir donanımın diğer aygıtlar ile çakışması, güncel olmayan sürücülerin kullanılması, hız aşımı olarak tabir edilen “overclock” işlemleri, sabit disk(hard disk) üzerinde meydana gelen ölü alanlar(bad sector), RAM yetersizliği, virüs ve spy yazılımlar olarak sıralanabilir.
Bilgisayarda yapılan tüm işlemlerin yürütülmesin sağlayan işlemcinin ya da ekran kartının ısınması, bilgisayar ekranının kısa süreli donmasına ve/veya kullanıcının komutlarına cevap vermemesine neden olabilir. İşlemci ve ekran kartının fanında meydana gelen fiziksel sorunlar bu duruma neden olabileceği gibi, güç kaynağı(power supply) arızaları da ekran donması yaşanmasını sağlayabilir. Dış darbeler nedeniyle işlemci ya da ekran kartı fanının yerinden oynaması da ekran donmalarına sebep olabileceği gibi, kasanın içinde biriken tozlar da bu durumu etkileyebilir.
Karmaşık algoritmalı işlemci yoran yazılımlar, detaylı içeriğe sahip oyunlar, virüs olarak tanımlanan zararlı yazılımlar ve arka planda kullanıcıdan habersiz çalışan tüm yazılımlar bilgisayarın donma nedeni olabilir. Bu nedenle kullanılan işletim sisteminin hangi yazılımları açılıştan itibaren çalıştırdığını ve kullanım esnasında hangi yazılımların kendiliğinden çalıştığını iyi belirlemek gerekir. Zamanın ilerlemesi ile birlikte bilgisayara kurulan programların kaldırılmaması ve bilgisayarın teknik donanımının bu kadar çok programı çalıştırmak için yetersiz olması da donma sorunlarının oluşmasını sağlayabilir. RAM’in yetersiz olması halinde bilgisayara RAM eklenmesi ile bu sorun aşılabilirken, tercih edilen RAM’in bilgisayarın donanımı ile uyumlu olmasına da dikkat etmek gerekir.
Farklı üreticilerin geliştirdiği işlemci, anakart, ekran kartı, sabit disk, RAM ve diğer donanımların birbirileri ile uyumlu olmaması da bilgisayarın donma nedenleri arasındadır. Bu tür durumlarda bilgisayar donanımları “öncelik atamasından bağımsız olarak” birbirilerini beklemeden aynı anda çalışmak ister ve bu durumda “çakışma” olarak adlandırılan durumun oluşmasına neden olur. Bilgisayarın fabrika çıkış ayarları olarak da isimlendirilen BIOS’un bilinçli ya da bilinçsizce güncellenmesi de sistemin tutarsız hale gelerek donma sorununun yaşanmasına sebep olabilmektedir.
@mehmetkarahanlı@
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
laptop-cooler-300x274.jpg

Bilgisayarın Donma Nedenleri:
donma nedenleri
1-)işlemci kendine soğutamadığından donar
2-)bios ayarlarındaki bir bozukluktan donar
3-)donanım cakışmasından donar
4-)bilgisayarındaki bir virüsten dolayı donar
5-)donanımın işletim sistemini kaldıramadığından donar
6-)over clock (hız aşımı) yapmadan dolayı donar
son driver sürücülerini bulup güncelleyiniz.
Çözümleri:
1. İşlemcinin hangi sıcaklılarda oluğunu yardımcı bir programla kontrol ediniz.Normal sıcaklık değerleri 40 50 °C arasıdır.
2. Bios ayarlarının değiştirilmemiş olduğunundan emin olun.
3.Herhangi bir donanım çakışması söz konusu ise ilgili donanımı pasif hale getirin.
4.Bilgisayarınıza virüs bulaşmış olabilir virüs programı kullanınız.
5. Sisteminiz kaldırmıyor olabilir örnek ram yetersizliği işlemci kasması gibi arkaplanda çalışan gereksiz programları sonlandırın.
6.O.C Overlock yapılmış ise gereğinden fazla hız aşımı donamaya sebep olabilir tekrar fabrika ayarlarına geri dönüş yapın.
Yine düzelmezse tüm yedeklerinizi alıp bilgisayara format atın bilmiyorsanız teknik servise götürün…
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
FADOS9F1_VI_Test.jpg

Bilgisayarda Reset & Donma Sebepleri

Pc nin reset atma nedenlerini genel itibariyle yazmaya çalıştım bi ara bendede problem vardı not aldıklarımı paylaşayım istedim. Genelde aşırı ısınmalarda reset atmaz pc de kilitlenme olur (resette olabiliyor).
Reset nedenleriyse çok fazladır hepsi burada yer almasada başlıca nedenleri yazıyorum cpu ram ısı artışı, power suply başlıca nedenler olabilir. Mousun bozuk olması bile resete neden oluyor.sorun rem lerde ise tek tek sökülüp yerine başkası denenmeli yada o parçayı başka pc de denemeliyizki diğer pc de aynı sorunu yapıyormu. Sök çıkar değiştir dışında herhangibir çözüm yok. Yazılımsal olarak reset nedenleri fazla değil ancak bazı programlarda oluşan hatalar pc sorun esnasında reset at seçeneği aktif olmasından dolayı ciddi bir hata kabul edilip reset atyor pc çoğu arkadaşımızda programın buna neden olacağını düşünmüyor böyle bir durumdan şüpheleniliyorsa program kaldırılmalı ve o şekilde denenmeli.
Buradaki reset nedenleri oyunlarda yada PC açılışının kesilip reset atmasında yani her şekilde geçerli nedenlerdir.
CPU ve power supply fanlarini kontrol edin çalışıyormu. İsinmadan dolayi yapiyo olabilir.
Ram lerde sorun olabilir arıza yada birbirleriyle anakartla uyumsuzluk vs gibi. Birden fazla ram varsa tek tek denenmeli yada başka ram kullanılmalı.
İşlemci fanı yerine iyi oturmamış olabilir
Çakışan programlar neden olabilir sorundan önce yuklediğinizprogramlrı kaldırıp deneyin.
Harddiskte bad sektörde buna neden olabilir. ( az ihtimal ama yinede olabilir)
Psu’dan gelen anakarta bağlanan kabloları bi daha kontrol et.
Psu yetmiyor olabilir. Yukseltmelisiniz yani para )
Bazı virüs ve spylar reset atmaya neden olabilir. Antivirüs ve antispy programlarıyla taratmayıda deneyin.
İşlemcide termal macun var mı kontrol et.
Ekran karti fani ve kabloları kontrol edilmeli.
İşlemci ısısını kontrol et.
Usb çıkışları.
Oyun oynarken başına geliyorsa ekran kartının sogutması kötü olabilir.
Şebekeden gelen voltajın düşük olmasından şebekede kısadevre değil ama atlama durumlarında reset olabilirki forumda baya bu nedenle reset atan vardı topraklama olmalı mutlaka. Ve sadece pc ait piriz olsa iyi olur.
Power sp den de olabilir.(Eğer powerden ise hiç durmadan power splyni değiştirilmeli.Yoksa diğer parçalarda gider. Pc yeni ise yada yeni bir parça falan taktıysa power supply kaldırmıyor olabilir. )
Ekran kartında sorun olabilir. ( çıkartıp başka takmak çıkardığımızı başka yerde denemek gerekir)
Anakartında sorun olabilir.
Hard disk kablolarında sorun olabilir.
Pci slotlarına takılan ethernet kartından olabilir.
Bios ayarları değiştirilmiş olabilir. Default yapmak çözüm olabilir.
Agp slotu bozuk olabilir.
Kartlardan biri yanmış olabilir
Çok düşük ihtimalde olsa biosun guncellenmemesindende kaynaklanan problem olabilir. Yeni donanım eklendiği taktirde. Bu sorunu yaşayan bir arkadaş oldu yani
Eğer daha önce kullanmadığınız bir işletim sistemini ik defa yuklediyseniz donanımınızın bu işlem sistemine yeterli konfigurasyona sahip olması gerekmektedir buda kilitlenmelere neden olabilir.
Cd-dvd sürücüleride neden olabilir farklı sürücüler denenebilir kilitlenmelerde.
Eğer ısınmadan ötürü ise girdiğinizde bios penceresinde Pc Healt Diye bir seçenek göreceksiniz. Orada Anakart (40-55c) ve işlemcinin sıcaklığı (45-55c) sıcaklığına bakınız. Eğer işlemciniz daha yüksek derecede ise ayarlarına göre 70c de sistem resetlemeye başlayacaktır Eğer herhangi bir ayar yok ise 80-90 derece’yi bulduğunda sistem otomatik reset atacaktır. İşlemci fanından kaynaklanan bir sorun ise işlemci fanı ile cpu arasına Termik Macun sürmeyi unutmayınız Macun ısıyı dağıtarak aşırı ısınmayı engellemektedir
2 Ram’inizde sağlam fakat sistem resetleniyorsa; Dual Channel Pro teknolojisine sahip bir board kullanıyorsanız 2 ram’inizinde aynı marka ve MHZ’de olması gerektiğini aklınızdan çıkarmayınız. Diğer sistemler için RAM’lerinizinde Aynı MHZ yani Veri iletişim yolu üzerinde olduğunu inceleyiniz örnek vermek gerekirse 512 Mb DDR 400 MHZ Ram takacağınız diğer ramlarde 400 MHZ iletişim yolunda olmalıdır.
İşlemci fanı yerine oturmadığı zaman zaten Yeni boardlarda CPU FAN NOT ISTALLED diye hata vermektedir. Bazı boardlarda bu seçenek kapalıdır. O yüzden illaki bu hatayı vermelerini beklemeyin.
Özellikle açılışta devreye geçen bir veya bir kaç programdan kaynaklabilir. Bunun için sistemi güvenli kipde açıp Çalıştır Komutuna msconfig komutunu girerek ilgili program kaldırılır.
Harddiskteki BAD sektörleri genelde sistemin kilitlenmelerine neden olur ve mavi ekran hataları ile bu hataları besler. Aşırı derecede sistem yavaşlar ve Power düğmesi ile kapattığınızda sistem çöker.
Psu = Power Supply olsa gerek. Bunu anlamanında yolu HDD hariç diğer donanımları fan cdrom cd rw gibi şeylerin fişini çekerek sistemi çalıştırmaktır.
Aşırı tozdan etkilenen ekran fanı zamanla durmalar yapar. Isınmalar karşısında ekran kartı ekrana görüntüyü vermiyor.
Anakartın probleminden dolayı kaynaklanabilir Düşük bir ihtimal ama; genede karşılaştığımız bir problem.
Onboard Ethernet Kartından genelde yaşanan sorunlardan biride bilgisayarın kendisini resetlemesidir. Tabiki Bunun gibi PCI Ethernet kartlarıda sistemin resetlenmesine neden olabilir.

 
Son düzenleme:

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst