gittigidiyor

Bilgisayarınız Güç Kaynağını Kullanamıyorsa Yapmanız Gereken 15 Şey

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
pc-kurtarma-guc-sorunlari-b_640x360.jpg

Bir bilgisayarın çalışmaması için pek çok sebep olabilir. Bunlardan bir tanesi de güç kaynaklarına bağlı olduğu halde cihazın bu gücü kullanamıyor olması. Bir bilgisayarın güç kaynağını kullanamaması aslında ciddi bir sorun değil. Çünkü verilerinize bir zarar gelmiyor. İşte böyle bir durumda yapmanız gerekenler.
Bir dizüstü, tablet ve masaüstü bilgisayarının güç kaynağından faydalanamıyor oluşunun pek çok sebebi olabilir. Bunun olasılıklarını teker teker inceleyerek problemi kendi kendinize de aşabilirsiniz. Bu ipuçlarını olasılıkları en basitten başlayarak irdeledim. Böylelikle daha karmaşık seçeneklere gelmeden problemi çözebilme şansınız da artar.
1-Pek çok bilgisayarın açılmasının sebeplerinden bir tanesi ve ilki onu açamamış olmanız. Bu size komik gelse de bazı PC markalarının müşteri hizmetlerinde bu olasılık saptanmış ve kullanıcılar bilgisayarı açınca sorun da ortadan kalkmış.
arka-guc-dugmesi.jpg

Zaman alan ve sıkıcı bir işlemler zincirine başlamadan önce bilgisayarın kasasının ön ve arka tarafındaki güç düğmelerini mutlaka kontrol edin. Genellikle masa üstü bilgisayarlarda kasanın arkasındaki ana güç düğmesi unutulur ve kontrol edilmez. UPS, anahtarlı çoklayıcı priz gibi güç dengeleyiciler kullanıyorsanız bunları da kontrol etmelisiniz.
2- Bilgisayar güç taşıyan kabloların kasa ile tam olarak temas ettiğinden emin olun. Bazen hafif bir darbeyle yerlerinden oynayabilirler. Takılı gibi görünseler de elektriği iletemeyebilirler.
Tablet ve dizüstü bilgisayarlarda bu duruma iki kere dikkat etmeniz gerekir. Adaptörden elektrik kaynağına giden kısım ile cihaza giden iki farklı bağlantı noktası olduğunu unutmayın. Her iki girişi ve ana bağlantı noktalarını kontrol edin.
guc-kablolari-.jpg

3-Cihazlarınıza bağlı olan güçlendirici, voltaj düzenleyici ya da UPS gibi cihazları tamamen PC’den ayırıp elektrik kaynağına doğrudan bağlayın. Dizüstü bilgisayarlarda da pili çıkararak doğrudan elektriğe bağlamayı deneyebilirsiniz.
4-Elektik kaynağınızın çalışıyor olduğundan emin olun. Priz ya da benzeri bağlantı noktasında da bir arıza olması olasılığını göz ardı etmemelisiniz. Zaten güç aldığınız merkez çalışmıyorsa bilgisayarınızın da çalışması mümkün olamaz.
5-Çoğu bilgisayarın arkasında voltajın ayarlanması için bazı seçenek düğmeleri vardır. Bunları kontrol ederek doğru voltajı cihaza gönderiyor musunuz kontrol edin. Bir güç dengeleyici ünite kullanıyorsanız bu kontrolü bu cihazda da yapmanızı işinizi sağlama almak olur.
6-Dizüstü bilgisayarınızla bu sorunu yaşıyorsanız bataryasını çıkarıp doğrudan elektriğe bağlayarak kontrol edin. AC akımı doğrudan almak cihazın kendine gelmesini sağlayacak ve aslında batarya ile bir sorun yaşadığınızı da ortaya çıkaracaktır. Dizüstünün yakınlarında bir yerde bir priz varsa bu yöntemi denemeniz sağlıklı olabilir.
7-Elektrik prizinizin içini kontrol edin. Bir kontrol kalemiyle buraya elektrik gelip gelmediğine daha sonra da prize akım geliyor mu kontrol edin. Genellikle çok fazla kullanılan prizler ve çoklayıcılar çabuk aşınıp gevşeyebilir ya da kırılıp temassızlık yapabilirler.
8-Dizüstü bilgisayarınızın şarj cihazının LED ışığını kontrol edin. Bu ışık yanmıyorsa ve elektrik kaynağında bir sorun yoksa yeni bir kablo almanızın zamanı gelmiştir. AC şarj adaptörleri tablet ve dizüstü bilgisayarlarda en kolay bozulan ve ömrünü tüketen parçalardan biri ne yazık ki.
dzustu-sarj-unitesi.jpg

Masaüstü için ipucu: Masaüstü bilgisayarlarının ara kabloları son derece sağlam malzemelerden üretilir. Bu yüzden bu parçanın aşınması ya da bozulması çok olası değil. Ancak bunu test etmek için aynı kablo tipine sahip olan monitör kablosuyla kasanın kablosunu değiştirip tekrar deneyebilirsiniz.
9-CMOS pilini çıkarın. Birkaç yıldır kullandığınız bir bilgisayara sahipseniz CMOS piller sorun yaratabiliyor. Bu pili değiştirmekte fayda olabilir. Bir CMOS pilin fiyatı 20 – 30 liradan fazla değil ve elektronik marketlerde kolaylıkla bulunabiliyor. Onun için gönlünüzü ferah tutarak bu minik pili değiştirebilirsiniz.
10-Güç düğmelerinin ana kartınızı kontrol edebildiğinden emin olun. Bu çok olası bir durum gibi gelmese de bunu kontrol etmekte fayda olabilir. Bu durum dizüstü bilgisayarlar için geçerli değil, bu cihazların iç bağlantıları aşırı bir darbe görmeden yerinden oynamazlar.
11-Güç kaynağınızı mutlaka kontrol edin, hele ki bir masaüstü PC kullanıyorsanız sorunun kalbi burası olabilir. Çoğu zaman güç kaynakları voltaj değişkenliklerinden etkilenerek ömürlerini kısaltırlar. Bu yüzden güç kaynağınız çalışmıyorsa bilgisayarınızın çalışması da imkansız. Bunu test etmek için üç kaynağının elektriğe bağlı olduğundan emin olun ve fanlarını kontrol edin. Bazı yeni güç kaynakları bunu kontrol edebilmeniz için LED ışıklar da kullanır. Fanlar dönmüyor ya da LED ışıklar yanmıyorsa güç kaynağınızın değişme vakti gelmiş olabilir.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
guc-unitesi.jpg

Bazen güç kaynağının bozulmuş olabileceğini koklayarak da anlayabilirsiniz. Güçlü bir bakır yanığı kokusu hissediyorsanız güç kaynağını PC'den ayırarak tek başına testini yapmayı denemelisiniz.
12-Bilgisayarın ön tarafındaki güç düğmesini kontrol edin. Sadece masaüstlerinde yaşanacak problemlerden biri güç düğmelerinin yaylarının bozulması ya da dokunmatik ayaklarının aşınması olabiliyor. Bu yüzden bu testi yapmak önemli.
13-Ana kart üzerindeki güç düğmesi kontrolü. Bazı anakartlar kendi üzerlerinde güç dengeleyici özelliklerle gelebiliyor. Güç değişimlerinde de güvenlik için tüm gücü kesebiliyorlar. Bu tür bir sorun yaşayıp yaşamadığınızı anlamak için anakartınızın özelliklerini okuyun. İyice emin olduktan sonra kartınızı kontrol edin.
anakart-guc-dugme-baglanti.jpg

14-Bu ipuçları sorununuza bir çare olmadıysa donanım sorununuz olduğu artık apaçık ortada. Bu noktada anakartınızın miadı dolmuş demektir. Bazen yüksek voltaja maruz kalan ana kartların üzerlerindeki hassas elektronik düzenekler hemen bozulabiliyorlar. Bir keresinde eski bir bilgisayarın kondansatör ve dirençlerinin bu tip voltaj değişikliklerinden dolayı tamamen şişmiş olduklarına şahit olmuştum. Bu durumda ana kartın çalışması da imkansız hale gelmişti doğal olarak.
Tüm yukarıdaki kontroller yapıldıktan sonra anakartın değiştirilmesi yapılacak en doğru davranış olacak. Ancak bu sorunu bir PC'de yaşıyorsanız şanslısınız çünkü dizüstü bilgisayar ve tabletlerde ana kart değişiklikleri mutlaka cihazların servislerinde yapılması gereken son derece karmaşık işlemler.
15-Bütün bu önerilen ipuçlarını donanım ve elektrikten anlıyorsanız yapmanızı tavsiye ediyorum. Özellikle PC’nizin kapağını açtıktan sonra geri dönüşü olmayan, daha kötü sonuçlara yol açabilme olasılığınız çok yüksek. Bu yüzden eğer ne yapacağınızı bilmiyorsanız bir servise danışmakta her zaman fayda var.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst