gittigidiyor

Bilgisayarınızda Virüsleri Temizleme ve Önleme (Windows 10, 8)

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
7750.jpg

virüsler arasındaki farklılıkları açıklar, virüslerin temizlenmesiyle ilgili talimatlar sağlar ve ileride görülebilecek virüsleri önlemeye yönelik önerilerde bulunur. Windows bilgisayarınıza zarar verebilecek, kişisel bilgilere başkalarının erişmesine olanak tanıyacak veya bilgisayarın daha yavaş çalışmasına neden olacak binlerce virüs, yazılım programı ve güvenlik tehdidi vardır.
DİKKAT:

Göndericisine güvenmediğiniz e-postaların eklerini veya bağlantılarını kesinlikle açmayın. Bazen zarar vermeyi amaçlayan kişiler güvenilir bir kaynaktan geliyormuş gibi görünen bir e-posta gönderebilirler. Güvenilir birçok şirket e-postaya yazılım eklemez. Bir e-postaya güvenmiyorsanız Internet üzerinde araştırın veya e-postada adı bulunan şirket veya gönderici ile irtibat kurun.


Windows sürümünüze bağlı olarak bu belgedeki bazı grafikler ve bilgiler biraz farklı olabilir.
Virüsleri ve güvenlik açıklarını tanımlamaAşağıdaki terimler ve ifadeler, virüsleri ve diğer güvenlik tehditlerini açıklamaktadır:


  • Sahte e-posta, bilgisayarın güvenliğine veya işlevselliğine ilişkin bir tehdidin bulunduğunu iddia eden e-postadır. Örneğin, bir sahte e-posta aslında her şey düzgün çalışırken bir virüsün bilgisayara zarar vermekte olduğunu söyleyebilir. Bazı sahte e-postalar, alıcıdan önemli bir dosyayı silmek gibi zarar verici bir işlemi gerçekleştirmesini ister. Sahte e-postaların çoğu, gönderdiği e-postanın bir sahte e-posta olduğunu bilmeyen ve diğerlerini olası bir güvenlik tehdidine veya virüse karşı uyarmayı amaçlayan kişiler tarafından yayılır.
  • Yük, virüs veya truva atı gibi kötü amaçlı yazılımlar tarafından gerçekleştirilen işlemdir. Bu yükler dosyalara zarar verebilir, truva atı dosyaları getirebilir, sabit sürücüleri bozabilir, mesajlar görüntüleyebilir veya diğer dosyaları açabilir. Bir yük, kötü amaçlı programı içeren dosya açıldığında ortaya çıkar (etkinleşir). Yükler genellikle bilgisayardaki tarihin belli bir güne gelmesi gibi belirli bir koşul sağlanıncaya kadar uykuda kalır.
  • Kimlik avı, hileli bir şekilde kişisel bilgilerin edinilmesi yöntemidir. Kimlik avı, bir e-posta veya bir web sitesindeki İnternet bağlantısı ya da kullanıcıyı kötü amaçlı bir web sitesine gönderen arama motoru sonuçlar sayfası biçiminde ortaya çıkabilir. Kullanıcı, web sitesini ziyaret ettiğinde, İnternet tarayıcısı sayfadaki hatalı oluşturulmuş kodu okumaya çalışır ve bir güvenlik açığı oluşmasına neden olur veya web sayfası, kredi kartı bilgilerini veya diğer kişisel bilgileri toplamak için başka bir yasal web sayfasına benzer şekilde tasarlanmıştır.
  • Güvenlik açığı, Windows işletim sistemi içinde istenmeyen etkinliğe sebep olan, bir yazılım programının içerisinde bulunan bir zayıflıktır.
  • Trojan veya Truva atı, genellikle bir bilgisayarın güvenliğini azaltmak için oluşturulmuş bir yazılım programıdır. Yazılım genellikle bir kişinin açmak isteyebileceği faydalı bir dosyaya benzer. Yük, dosya açıldığında ortaya çıkar. Truva atları sık sık arka kapılar (güvenli bir ağa dışarıdan erişime izin verir) oluşturmak için kullanılır. Truva atları genellikle bir e-posta eki olarak sunulur veya Internet'te gezinirken güvenlik açıkları yoluyla gelir.
  • Virüs, kendini başka bir programa, sabit sürücü üzerindeki gizli bir alana veya komut dosyalarını destekleyen öğelere kopyalayan bir yazılım programıdır. Virüslerin çoğu yalnızca kendilerini kopyalarken, küçük bir kısmı da yük oluşturur.
    Virüs türevi, orijinal virüs programından yararlanmak üzere değiştirilmiş bir virüstür. Virüs türevleri kolayca oluşturulduğundan, Windows Defender gibi güvenlik programları tarafından sürekli izlenmesi gereken yeni virüs tehditlerine neden olur.
  • Solucan, savunmasız bilgisayarlar bulup kendilerini bu sistemlere kopyalayan bir virüs türüdür. Bir solucanın en sık görülen yayılma yöntemleri; e-posta dağıtım listeleri, e-posta imzası komut dosyaları ve ağ üzerinde paylaşılan klasörlerdir. Solucanlar zarar veren bir yüke sahip olabilir veya olmayabilir. Bir solucanın tipik bir yükü, bilgisayarı diğer virüslere ve Truva atlarına karşı daha savunmasız hale getirir.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
js-virus.png

Virüs sorunlarını giderme ve virüsleri önleme ile ilgili talimatlarBu bölümdeki adımlar bilgisayardaki virüsleri bulmanıza, temizlemenize ve önlemenize yardımcı olur.
NOT:

Bir bilgisayarı virüs saldırılarından tamamen korumak için bir güvenlik duvarı yükleyin ve kullanın. Microsoft Windows'ta yerleşik bir güvenlik duvarı vardır. Birçok yeni HP ve Compaq bilgisayar da alternatif bir Güvenlik Duvarı yazılımıyla sunulmaktadır. Aynı zamanda İnternet'ten arama yaparak bulabileceğiniz çeşitli güvenlik duvarı uygulamaları vardır.
Bilgisayar servise götürüldükten veya bir sistem kurtarma işlemi gerçekleştirildikten sonra, bilgisayar yazılımı orijinal yapılandırmasına geri döndürülür; yani, bilgisayar satın alındığında sahip olduğu koşullara geri ayarlanır. Bilgisayar ilk kez başlatıldığı andan itibaren bilgisayara yüklenmiş olan tüm yazılım ve sürücü güncellemeleri kaybedilir. Eklenmiş güvenlik güncellemeleri de silindiğinden bilgisayar bu ilk alındığı günkü gibiyken virüslere karşı daha savunmasızdır. Bilgisayar servisten geldikten veya bir sistem kurtarma işlemi gerçekleştirildikten sonra bu bölümde verilen adımları gerçekleştirin.
1. Adım: Windows Güvenlik güncellemelerini edinmeBilgisayarın gelecekte virüs kapmasını önlemeye yardımcı olması için Windows Update özelliğini düzenli olarak kullanın. Microsoft'tan en son kritik güncellemeleri yüklemek bir bilgisayarı daha güvenli hale getirir. En son kritik güncellemeler daha bir hafta önce yüklenmiş olsa bile güncellemeler olup olmadığını tekrar kontrol edin. Windows güncellemelerini düzenli aralıklarla kontrol edin.
Microsoft, Windows'u daha güvenli hale getirmek için düzenli olarak önemli güncellemeler sağlar. Bu güncellemeler bir bilgisayarın korunması açısından önemlidir. Her zaman açık olan bir geniş bant bağlantınız varsa Windows Update aracını güncellemeler her gün otomatik olarak denetlenecek şekilde ayarlayın.


Windows güvenlik güncellemelerini gerektiğinde otomatik olarak gönderir. Ancak, aşağıdakileri yaparak güvenlik güncelleştirmelerini manuel olarak da kontrol edip yükleyebilirsiniz:


  1. Windows'ta, Güncelleştirmeleri kontrol et öğesini aratın ve açın.
  2. Güncelleştirmeleri Denetle seçeneğine tıklayın.
    Şekil : Güncelleştirmeleri kontrol etme (Windows 10)
    c04735253.jpg

    Şekil : Güncelleştirmeleri kontrol etme (Windows 8)
    c04735255.jpg

    Arama tamamlandığında, Windows varsa bulunan güncelleştirmelerin bir özetini sunar.
    Şekil : Aygıt güncel (Windows 10)
    c04735257.jpg

    Şekil : Bulunan güncelleştirmelerin özeti (Windows 8)
    c04735259.jpg
  3. Windows 10: Güncelleştirmeler varsa Windows bu güncelleştirmeleri otomatik olarak indirir ve yükler.
    Windows 8: Varsa en son güvenlik güncelleştirmelerini yüklemek için Güncelleştirmeleri yükle öğesine tıklayın.




2. Adım: Virüs tarama yazılımının doğru yüklenip yüklenmediğini kontrol etme
Birçok bilgisayar virüsten koruma programının önceden yüklenmiş bir deneme sürümüyle birlikte gelir; ancak sizin bu sürümün düzgün bir şekilde yüklendiğini ve çalışır durumda olduğunu kontrol etmeniz gerekir.
NOT:

Bilgisayarınızda 60 günlük ücretsiz Norton Internet Security aboneliği bulunabilir. HP, aboneliğinizi yenilemek için ekranda görüntülenen aşağıdaki istemleri uygulamanızı önerir. Aboneliğinizi yenilemek sisteminizi yeni tehditlere karşı korumaya yardımcı olmakla kalmaz, çevrimiçi korumaya sahip Norton Internet Security programını daha hızlı olacak, daha iyi yanıt verecek ve daha az bellek kullanacak şekilde geliştirir.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
js-virus.png

3. Adım: Virüsten koruma yazılımı yükleme
Virüsten koruma yazılımı yüklü değilse bir virüsten koruma programı yüklemenizi önerir. Yeni virüsler sıklıkla oluşturulmakta ve yayılmaktadır; virüsten koruma programı olmadığında bilgisayardaki dosyalar ve klasörler risk altındadır.
Windows işletim sistemine sahip birçok HP ve Compaq bilgisayar Windows Defender programıyla birlikte gelir. Diğer HP ve Compaq bilgisayarlar, diğer virüsten koruma yazılımlarının ücretsiz deneme sürümleri ile birlikte sunulur. Bu deneme sürümleri genellikle belli bir süre güncel tutulabilen sınırlı sürümlerdir. Bu süre dolduğunda, bilgisayarınız yeni virüslere ve güvenlik tehditlerine karşı daha savunmasız hale gelir. Virüs tanımlarını güncel tutmak ve bilgisayarınızı korumayı sürdürmek için aboneliğinizi yükseltin veya yenileyin.NOT:

Yüklü bir virüsten koruma yazılımınız varsa ancak farklı bir virüsten koruma yazılımı yüklemek istiyorsanız yeni virüsten koruma programını yüklemeden önce eski virüsten koruma programını kaldırdığınızdan emin olun.
Yüklü herhangi bir virüs tarama yazılımınız yoksa profesyonel olarak geliştirilmiş diğer ürünleri kullanabilirsiniz. Daha fazla bilgi için, İlgili destekbölümüne gidin.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
js-virus.png

4. Adım: Virüsten koruma yazılımı tanımlarını güncelleme
Sık sık yeni virüsler ortaya çıktığı ve yayıldığı için virüsten koruma yazılımının virüs tanımı dosyalarını düzenli olarak güncelleyin. Virüs tanımı dosyası, virüsten koruma yazılımının virüsleri bulmak ve temizlemek için kullandığı bir bilinen virüsler listesidir. Virüs tanımlarını güncellemek için aşağıdakileri yapın:


  1. Virüsten koruma yazılımını açın.
  2. Üzerinde güncelleştir veya canlı güncelleştirme yazan düğmelere veya menü öğelerine tıklayın.
  3. Bir güncelleme penceresi açılır. Antivirüs yazılımını güncelleştirmek için ekranda görüntülenen talimatları izleyin.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
js-virus.png

5. Adım: Virüs taraması yapma
Virüsten koruma yazılımının virüs tanımı dosyalarını güncelledikten sonra virüs taraması yapın. Her antivirüs yazılımının virüsleri taramak için kendine özgü bir yöntemi olduğundan tarama işleminde yardıma ihtiyaç duyarsanız yazılım üreticisinin web sitesine veya yardım dosyalarına bakın. Virüs taraması genellikle virüsten koruma yazılımı açılarak ve bir tarama düğmesine basılarak yapılabilir.
Örneğin, kötü amaçlı yazılımları taramak için Windows Defender'ı kullanıyorsanız aşağıdakileri yaparsınız:


  1. Windows'ta, Windows Defender öğesini aratın ve açın.
  2. Şimdi tara'ya tıklayın.
    Şekil : Windows Defender açılış ekranı
    c03481801.jpg


Bulunan bir virüs bilgisayar üzerindeki bazı dosyalara çoktan zarar vermiş olabilir. Virüsten koruma yazılımı bu hasarı giderebilir veya gideremeyebilir. Yazılım hasarı gideremezse bilgisayarın tamamen kurtarılması gerekebilir.NOT:

Bir virüs bulunmuş ve temizlenmişse Sistem Geri Yükleme aracını açın ve virüsün etkin olduğu tüm tarihleri silin. Bu işlem bilgisayara yanlışlıkla yeniden virüs bulaşmasını önler.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

Sistem tepsisindeki güvenlik simgesine tıklayarak güvenlik yazılımınızı kontrol edin

  1. Bir bilgisayarda güvenlik yazılımının yüklü olup olmadığını hızlı bir şekilde görmek için fare işaretçisini Windows masaüstünün sağ alt köşesinde bulunan saatin yanındaki simgelere getirin. Her bir simge üzerinde küçük bir metin penceresi görüntülenir. Güvenlik yazılımı simgesini bulmak için her bir simgenin üzerindeki metni okuyun. Gizli simgeleri göstermek için sistem tepsisini genişletmeniz gerekebilir.
    Şekil : Sistem tepsisindeki Norton Internet Security simgesi
    c03504232.jpg

  2. Güvenlik yazılımını açmak veya daha fazla seçeneği incelemek için bu simgeye sağ tıklayın.

 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

Bilgisayarınızda güvenlik yazılımı arama


Bir sistem tepsisi simgesi bulamadıysanız veya bilgisayarınızın güvenlik yazılımının olup olmadığından halen emin değilseniz aşağıdakileri yapın:

  1. Windows 10: Windows'ta, Güvenlik ve Bakım öğesini aratın ve açın.
    Windows 8: Windows'ta, İşlem Merkezi öğesini aratın ve açın.
  2. Güvenlik öğeleri listesini genişletmek için Güvenlik kategorisindeki oka tıklayın. Güvenlik bilgileri görüntülenir.
    Şekil : Güvenlik ve Bakım'ın Güvenlik bölümü (Windows 10)
    c04735261.jpg

    Şekil : İşlem Merkezi'nin Güvenlik bölümü (Windows 8)
    c04735263.jpg


 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst