gittigidiyor

Bilgisayarınızın fanı %100 hızda mı çalışıyor?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

Bilgisayarınızın fanı %100 hızda mı çalışıyor? İşte sorununuzun çözümü…

Soru: Fanımla ilgili bir sorunum var. Bilgisayarımda işlemcide dâhil olmak üzere 3 adet fan var. Bir ön fan 12cm’lik ve birde arka fan 8cm’lik. Ben bilgisayarı açtığımda arkadaki fanlardan biri (8cmlik olan ya da işlemcinin fanı) gerçekten gürültülü çalışıyor. Normalin 2 katı kadar ancak bilgisayarı yeniden başlatınca sesi normale dönüyor. Kasayı açıp fanları kontrol ettim arasında bir şey mi var diye ancak bir sorun görünmüyordu. Fanı hep %100 çalıştırırım ama bu son 1 aydır böyle bir sorunum var. 550wattlık sistemi rahatça göğüsleyen bir güç kaynağı kullanıyorum. İşlemci olarak AMD Phenom X4 9950 Quad-Core 2.6GHz kullanıyorum.
Cevab: Öncelikle hangi fanın çok yüksek hızda çalıştığını belirlemek gerekiyor. Yine de biz her iki duruma özgü çözüm yöntemlerini söyleyeceğiz. İlk olarak arkadaki 8 cm’lik fan eğer anakarta bağlı ise bu fanı doğrudan güç kaynağına bağlamanızı tavsiye ediyoruz. Bu sayede anakarta yük binmemiş olacak ve fanın hızı güç kaynağı tarafından kontrol edilmiş olacaktır. İkinci olarak sorun eğer işlemci fanında ise ve bu fan bilgisayarın daha ilk başlangıcından itibaren yüksek hızda çalışıyorsa sorun BIOS’un Cool’n Quiet özelliğinde olabilir. Eğer bu özellik devre dışı ise devreye sokun devrede ise devre dışı bırakın ve bu şekilde deneyin. Anakart modelini yazmadığınız için BIOS güncellemesini kontrol edemedik fakat siz mutlaka bir yeni sürüm kontrolü yapın. Eğer BIOS’tan fan kontrolü ile ilgili bir sorun varsa, mutlaka güncelleme ile düzeltilmiştir.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst