gittigidiyor

BIOS’dan Bellek Hızı Nasıl Ayarlanır?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

BIOSdan-bellek-hızı-ayarlama-1.jpeg

“2400MHz’lik bellekler aldım ama BIOS’da 1600MHz olarak görüyor, bu sorunu nasıl çözerim?”
Anakartlar ve hızlı bellekler arasında yaşanan genel bir sorundur. Kullanıcı yeni nesil anakartına yüksek hızlı bellek taktığı zaman, belleğin etiketi üzerinde yazan değerlerde çalışmadığını görür. Aslında bu sorun değil, sadece ayar gerektiren basit bir işlemdir.
Intel Z87 yongasetli MSI Z87 MPOWER MAX’e 8GB sığalı 2400MHz’lik bellekler takılı olduğu halde, BIOS ekranının sağ üst köşesinde belleklerin 1600MHz’de çalıştığını görüyoruz. Bu sorunu halletmenin, daha doğrusu bellekleri doğal hızlarıyla çalıştırmanın yolu oldukça kolay:
BIOSdan-bellek-hızı-ayarlama-6.jpeg

İlk olarak BIOS’daki OC bölümüne girip X.M.P. seçeneğine tıklıyoruz. Kullandığınız anakartta farklı bir yerde olabilir ama anakartınız çok eski bir model değilse (H55, AMD 690G gibi) ve özellikle yeni nesil UEFI BIOS’a sahipse, X.M.P. seçeneğini hızaşırtma (OC) bölümünde bulabilirsiniz:
BIOSdan-bellek-hızı-ayarlama-7.jpeg

X.M.P.’ye tıkladığımızda karşımıza iki farklı seçim çıkıyor. Bunlar; kullanılan belleğin marka/modeline göre değişkenlik gösterse de genel olarak ikiden fazla değildir. Her seçim, bellek içinde kayıtlı olan farklı değerleri (zamanlamalar gibi) barındırır. Bunlara kısaca “hazır hızaşırtma profilleri” diyebiliriz. Profillerden birini seçip ardından “Ayarları Kaydet ve Çık” yardımıyla sistemi yeniden başlatıyoruz:
BIOSdan-bellek-hızı-ayarlama-3.jpeg

Sistem açılıp BIOS ana ekranına tekrar girdiğimiz zaman belleklerin 2400MHz’de keyifli bir şekilde çalıştığını görüyoruz:
BIOSdan-bellek-hızı-ayarlama-4.jpeg

Belleklerin doğal hızlarına çıkartılmasının diğer bir yöntemi ise “DRAM Frequency’dır”. Burada; BIOS üzerinde tanımlı olanlar arasında, kullandığımız belleğin hızını seçiyoruz. İşlem bittiğinde ise kaydedip sistemi yeniden başlattığımızda bellekler çalışması gereken hızlara ulaşacaktır:
BIOSdan-bellek-hızı-ayarlama-5.jpeg
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst