gittigidiyor

Bir haftada niçin 7 gün var?

hasantek

Aktif Üye
Katılım
14 May 2011
Mesajlar
237
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
61
Bir haftada niçin 7 gün var?

İnsanlar bir günden daha uzun süreli zamanı bölümlere ayırma ihtiyacı duydukları için 5 günden 15 güne kadar değişen zaman bölümlerini geçmişte kullanmışlar. Örneğin eski Romada çiftçiler 7 gün tarlalarda çalışıp sekizinci gün Pazar için şehre inerlermiş.

7 günlük hafta düzeni herhangi bir ülkede yasa ile başlatılıp diğer ülkelerce benimsenen bir uygulama değil. Gökyüzünü sürekli olarak gözlemleyen insanın gökteki sabit yıldızlardan farklı olarak hareketli gök cisimlerine her bir günü bağlamak istemesinden veya tapınmasından kaynaklandığı sanılıyor. Bunlar, Güneş, Ay, Mars, Merkür, Venüs, Jüpiter ve Satürndür. Bu çıplak gözle gözlemlenebilen gök cisimlerinin adlarını İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolcada haftanın günlerinde bulmak mümkündür. Aşağıdaki tablo bunun bir açıklaması olarak düşünülebilir.


Türkçe : Pazar, Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi

İngilizce : Sunday, Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday
Fransızca : Dimanche, Lundi, Mardi, Mercredi, Jeudi, Vendredi, Samedi
Gök cismi : Sun (Güneş), Moon (Ay), Mars, Mercury (Merkür), Jupiter, Venüs, Satürn


Ayrıca Türkçe de kullandığımız haftanın günlerinin anlamları şöyle: Pazar ve Pazartesinin ne olduğunu açıklamaya gerek yok. Cuma, Arapça toplanmak anlamına geliyor. Cumartesinin ne olduğu da belli. Salı kelimesi İbranice ve üçüncü anlamına geliyor. Çarşamba, Farsça Char (dört) ve Şembe (gün) yani dördüncü gün oluyor. Perşembe yine Farsçada Penc (beş) ve Şembe yani beşinci gün anlamına geliyor. Tavla oynayanlara char ve penc yabancı gelmemiştir.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst