gittigidiyor

Bir Yazılım Ürünü Genel Olarak Hangi Evrelerden Geçer? İşte Yazılım Terminolojisi...

ERK@L

Aktif Üye
Katılım
14 May 2011
Mesajlar
3,135
Tepkime puanı
56
Puanları
0
Konum
yatacak yeri bile yok
Bir Yazılım Ürünü Genel Olarak Hangi Evrelerden Geçer? İşte Yazılım Terminolojisi...
Bir Yazılım Ürününün Geçirdiği Evreler

Bilgisayar ve bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte çoğu yabancı terimler hayatımıza sıkça girmeye başladı. Bu terimler çoğu zaman kısaltmalar şeklinde (RC, RTM, RTW…) karşımıza çıkıyor.
Bir yazılım ürününün ilk evresinden son evresine kadar geçirdiği aşamalardan kısaca bahsetmek ve bu evreler hakkında kendimce bilgiler vermek istiyorum.

1-Alpha
Bir yazılım ürününün (mesela bir işletim sisteminin) ilk yapım aşaması. Bu aşamada ürün genellikle ve çoğunlukla yazılımcı şirket içi kullanıcıların testine ve kullanımına açıktır. Ürünün en hızlı gelişme evresi diyebiliriz.

2-Beta
Alpha aşaması testlerini geçen ürünün ulaştığı yeni aşamadır. Bu aşamadaki ürün genellikle halkın kullanımına da sunulur. Özel beta testçileri tarafında incelenir, analiz edilir ve geri besleme yöntemiyle ürünün geliştirilmesine çalışılır. Bu aşamadaki gelişim Alpha aşamasına göre daha yavaştır.

3-RC (Release Candidate)
Alpha ve Beta aşamalarını geçen ürünün ulaştığı yeni evredir. Bu evredeki ürün artık nihai hale aday sürüm adını alır. Yine çoğunlukla halkın kullanımına açıktır. Alpha ve Beta sürümlere göre daha kararlı bir yapıdadır ürün artık. Fakat geliştirmeler normal kullanıcı ve özel testçilerden gelen geri beslemeler ile devam etmektedir.

4-RTM (Release To Manufacturer)
Artık ürünün nihai hal aldığını gösterir evredir. Ürün artık sistemlerde en az sorun yaratacak şekilde kullanılır hale gelmiştir. Eksiklikleri yok mudur, tabi vardır ama bu eksiklikler artık dışarıdan güncelleme yöntemiyle telafi edilebilir hale geldiği düşünülen eksikliklerdir. Yani bir hastanın ameliyatla değil de ilaç tedavisiyle iyileşeceğine inanmak gibi... Ameliyat da gerekirse servis paketleri yayınlanıyor daha sonraları...

5-GA (General Availability)
Ürünün gerekli tüm çalışmalarının bittiği ve artık genel kullanıma açılmasının sorun teşkil etmeyeceği anlamındadır. Artık bundan sonra ürün son kullanıcı erişimine açılacaktır…

j0d8jo.png



Diğer bazı terimler hakkında da bilgi vermek gerekirse;

Demo
Bir ürünün kullanımının kısıtlanmış versiyonudur.

EOL (End of Life)
Üreticilerin, ürettikleri yazılımın satışını veya yazılıma olan desteklerini durdurmaları.

Final
Ürünün son halidir.

Free
Ücretsiz anlamındadır.

OEM (Original Equipment Manufacturer)
Orijinal sistemleri üretenlere ait bir tanımlamadır. Bunlar diğer şirketlerden aldıkları ürünleri kendi ürünleri ile entegre ederek piyasaya sürerler.

OS (Operating System)
İşletim sistemi.

Retail
Bir ürünün perakende satış durumu diyebiliriz.

RTW (Release To Web)
Bir yazılım ürününün internet ortamına salınmasıdır.

Service Pack (Hizmet paketi)
Büyük ve önemli güncellemeler bu yolla işletim sistemine entegre edilir.

TBA (To Be Announced)
İleri bir tarihte açıklanacak anlamı taşır.

Trial
Bir ürünün deneme sürümü diye nitelendirilir. (Genellikle 30 gündür.)

WGA (Windows Genuine Advantage)
Windows Orijinal Ürün Avantajı

ALINTIDIR....
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst