gittigidiyor

Bluetooth 5 çıktı!

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
yeni-bluetooth-5-resmi-olarak-hazir.jpg


Neredeyse her yerde bulunan Bluetooth kablosuz teknoloji standardı, Bluetooth 5 olarak adlandırılan beşinci aşamasına resmi olarak geçti. "Bana ne faydası var?" diye soruyor olabilirsiniz. Bluetooth 5 önümüzdeki birkaç ay içinde yeni cihazlara ulaşacak ve Bluetooth 4.2'den daha güçlü, daha hızlı ve daha fazla veri paketi ile cihaz bağlantısı sağlayacak.
Rakamları inceleyecek olursak, Bluetooth 4.2'den dört kat daha büyük aralıkta sinyal iletebiliriz. Buna ek olarak, Bluetooth 5 iki katı daha hızlı olacak ve ekstra hızla bant genişliği ile sekiz kat fazla veri barındıracaktır.
Bluetooth Düşük Enerji (BLE) kullanan giyilebilir teknolojiler de, Bluetooth 5 sayesinde büyük gelişme katedecekler. Bant genişliği potansiyeli iki katına çıkıyor ve teorik olarak telefonunuzdan yaklaşık dört kat daha uzakta dolaşabilirsiniz.

Bluetooth 5 ve nesnelerin interneti

Her gelişme takdir ediliyor olsa da, Bluetooth 5'in asıl odağı nesnelerin interneti kategorisindeki ürünlerin kullanım oranını yükseltmek. Buna, akıllı termometreler, bağlı kameralar ve hatta ağırlık tartıları gibi ürünler dahil.
Muhtemelen, nesnelerin interneti ile ilgili en çekici şey, yaşam alanınızı birbirleriyle iletişim kurabilen bir cihaz ailesi ile doldurabilmeniz. Yani kendi akıllı evinizi kurabileceksiniz.
Ama ortaya çıktığı gibi, aynı çatı altına bir sürü cihaz koymak, kablosuz protokollerin hızını ve verimliliğini, Wi-Fi veya Bluetooth olsun, düşmesine sebep oluyor. Bluetooth 5, 2.4GHz'lik kalabalığın yükünü alarak ve ihtiyaca göre 37 civarında komşu kanala veri dağıtarak bu modern ağrıyı kısmen telafi etmek için çalışıyor.


Bluetooth 5 ile daha fazla mesafe ve daha fazla hız

İlk kez bu yılın ortalarında duyurulan Bluetooth 5 ile birlikte kablosuz teknolojisine daha fazla mesafe, daha yüksek hızlar ve daha fazlası anlamında birçok zenginleştirme yapılıyor. Detaylandırmak gerekirse Bluetooth 5, Bluetooth 4.2 teknolojisine kıyasla 4 kat daha fazla mesafe sunarken, veri transferi tarafındaysa 2 kat daha fazla hız sağlıyor.
Bu geliştirmeler ile Bluetooth 5 cihazların evde veya işte kesintisiz bir şekilde kullanımı mümkün olacak. Tüm evler ve binalar için kapsamını genişletecek teknolojinin Nesnelerin İnterneti (IoT) geliştiricileri ve tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere gelişimini sürdüreceği ve basit, güvenli, bağlanılabilirlik için küresel kablosuz standardı olmayı sürdüreceği ifade ediliyor.
b5rls02.jpg


Hız ve mesafenin yanı sıra Bluetooth 5 ile birlikte yayın mesaj kapasitesinin de 8 katına çıktığının altı çiziliyor. Bu sayede geliştirilmiş ve konuyla ilgili daha bağlamsal çözümler için gönderilen verilerde artış sağlandığı belirtilmekte.
Ek olarak diğer kablosuz teknolojilerle sebebiyle oluşan potansiyel parazitlerle ilgili de geliştirmeler yapılarak, özellikle ağır şekilde kablosuz teknolojiler kullanılan teknolojik ortamlarda verimliliğin artırılması sağlanmış.
Bluetooth 5 sevkiyatlarının ticari kullanım için 2 ile 6 ay arasındaki sürede gerçekleştirilmesi planlanıyor

b5rls01.jpg


 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst