gittigidiyor

Bluetooth 5 Hakkında Bilmeniz Gerekenler

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Bluetooth-5-696x348.jpg


Bluetooth Special Interest Group (SIG) kablosuz standartın yeni bir sürümünü 16 Haziran 2016 tarihinde duyurmuştu. Peki bu yeni sürümde neler yeni?
Bluetooth 5 hem reklamverenlerin hem de kullanıcıların yararına bir dizi yeniliklerle geliyor. Bu yazımızda bu yenilikleri açıklayacağız.
Bluetooth, Ericsson ilk icat ettiğinden beri yani 20’dan fazla bir süredir hayatımızda. Ancak 1999 yılında SIG oluşumundan sonra önemli bir kablosuz teknoloji haline geldi. Bugün, kablosuz olarak iki yakın cihazı bağlamak için yaygın olarak kullanılan bir standarttır. Bu standartı akıllı telefonlarda, bilgisayarlarda, kulaklıklarda, hoparlörlerde ve diğer araçlarda bulabilirsiniz.
Reklam

Bluetooth’un son ana sürümü Bluetooth v4.0, 2011 yılında piyasaya çıktı. O zamandan bu yana sadece bir tane yineleme (Bluetooth v4.2) 2014 yılında yayınlandı. Şimdi Bluetooth 5, evinizdeki cihazların her türlüsünü bağlayan bir standart olarak yeni zirvelere oynayacak gibi görünüyor.
Bluetooth 5 Nedir?

Bluetooth 5, 30.000 farklı şirketten oluşan SIG tarafından kararlaştırılan özelliktir. Cihazların birbirleriyle daha kolay bir şekilde ve daha az sorunla iletişim kurmaları gerektiğinden ortak bir standart olması önemlidir.
Bluetooth 5, mesafe, aktarım hızı, güç tüketimi ve bant genişliği başlıklarında geliştirmeler içeriyor. Aynı zamanda yeni bir isimlendirmeye sahip. “Bluetooth v4.2’de olduğu gibi Bluetooth 5’te “nokta (.)” veya “v” harfi bulunmuyor. Bu kadar basit.
Bluetooth 5, 4 Kat Daha Fazla Mesafeye Sahip

Bluetooth 5 (BT 5) sürümündeki en büyük geliştirme mesafede. Bluetooth’u kullanan herkes sadece cihazlar arasında belirli bir mesafeye kadar etkili çalıştığını bilir ve bu mesafe BT 5 ile 4 kat artırılmıştır.

Yeni standart teorik olarak 300 metreye kadar mesafeleri destekliyor. Tabi ki bu teoride ve test koşullarında. Önceki standartın da 75 metre mesafesi vardı. Bu mesafe sadece açık havada geçerlidir. Tabi hiçbir sinyal müdahale etmeyecek ve cihazlar arasında doğrudan görüş hattı olacak.
Bluetooth 4.2 bir ofis veya ev gibi gerçek bir ortamda, 10-15 metre mesafe aralıklarında çalışmaktadır. Biz bu aralıktaki kaybı aynı orantıyla göz önünde bulundurduğumuzda, Bluetooth 5 40-60 metre mesafelere kadar bağlantı kurabilmelidir. Gerçekten de önemli bir fark yaratmıyor mu?
Bunun faydalarından birini söyleyecek olursak, telefonunuzla oyun oynarken kablosuz hoparlörlerinizden daha iyi müzik deneyimi yaşamanızı sağlıyor.
Bluetooth 5, 2 Kat Daha Hızlı Aktarım Hızına Sahip

Giyilebilir teknoloji çağına doğru ilerlerken, Bluetooth aktarım hızları daha önemli hale geliyor. Şu anda, akıllı saatiniz akıllı telefonunuza Bluetooth ile bağlanıyor. Bu yüzden, akıllı saatinizle fotoğraf çekip telefonunuzla senkronize etmek isterseniz, fotoğraf Bluetooth üzerinden aktarılacaktır.

Bluetooth 4.x maksimum 1 Mbps hızını destekliyor. Bluetooth 5 ise bunu iki kata çıkarıyor ve 2 Mbps hızını destekliyor. Böylece, akıllı saatinizden telefonunuza veya evinizde bir fotoğraf çerçevesine telefonunuzdan veri gönderirken daha hızlı gerçekleşecektir.
Bluetooth 5, 2.5 Kat Daha Az Pil Kullanıyor

Uzun bir süredir, Bluetooth’un telefonunuzun pilini hızlı bir şekilde tükettiği düşüncesi hakim. Ancak bu söylem artık geçerli değil. Kısacası Bluetooth Smart olarak da bilinen Bluetooth Low Energy (BLE) modülü ile güç tasarruflu hale gelmiştir.

Bluetooth 5, Bluetooth 4.2’nin kullandığının 2.5 katı kadar daha az güç kullanarak yeni zirvelere göz dikiyor.
Teknik olarak, bunun cihazınızda çalışabilmesi için Bluetooth Smart gerekiyor. Ancak hiç endişelenmeyin, günümüzdeki cihazların neredeyse tamamı bu standartı kullanıyor.
Bluetooth 5, Öncekinden Daha Fazla Veri Aktarıyor

Bu sizin ve bizim gibi normal kullanıcılar için doğrudan yararlı bir değişiklik değil. Ancak hepimize dolaylı yoldan yararı olacaktır: Bluetooth 5, aktarabildiği veri bant genişliğini artırdı.
Bluetooth, “bağlantısız yayın” olarak adlandırılan bir şey kullanır. Bu, reklamverenlerin Bluetooth cihazınıza bağlı olmasanız bile veriler göndermelerini sağlıyor.
Örneğin, bir alışveriş merkezinde olduğunuzu varsayalım ve akıllı telefonunuzun Bluetooth’u açık olsun. Alışveriş merkezindeki bir Apple mağazası telefonunuza en son teklifleri ve indirim bilgilerini gönderen bir Bluetooth Beacon (verici cihaz) teknolojisine sahip olabilir. Bunun için Apple mağazasının Beacon aygıtına bağlı olmanız gerekmez.

Yakın zamana kadar, aktarabileceğiniz veri bant genişliği çok düşük olduğundan bu uygulama yaygın bir şekilde benimsenmedi. Şu anda, bir reklamveren sadece 31 bayt veri gönderebilirken, Bluetooth 5 ile bu boyut 255 bayta ulaşıyor.
Bu konudaki büyük değişim kolaylık sunacak. Bluetooth 5, belirli bir konumda bulunduğunuzda, bu konumla ilgili yararlı bilgileri alabilmenizi sağlayan seyir bilgilerini aktarabilecek.
Doğal olarak bu, reklamverenlerin Bluetooth Beacon aygıtlarını nasıl kullandıklarını etkileyecektir. Ancak bazı ticari olmayan faydalar da vardır. Bluetooth SIG tarafınden söylendiği gibi:
Navigasyon ve yerini tam olarak belirlemek gibi içeriksel farkındalığın olduğu senaryolar hayati önem taşımaktadır. Örnek olarak, havalimanında sorunsuz gezinme deneyimleri, depo stok takibi, acil müdahale ve hatta akıllı şehir altyapısı. Bluetooth 5, bağlantı ve uygulama engelleri olmadan o anda insanların yararlı bulacağı özel bilgiler gönderecektir.
Tabi ki hemen aklınıza güvenlik gelmiştir. Bu, Bluetooth ile bazı güvenlik risklerini beraberinde getirebilir. Ancak, eğer zararlı bir yazılım ise cihazınızın etkilenmesi için gelen bilgiye tıklamanız gerekiyor. Güvenmediğiniz bilgilere tıklamamanız gerektiğini ve güvenli uygulamaları kullandığınız sürece herhangi bir sorun yaşamayacağınızı lütfen unutmayın.
Bluetooth 5, Yeni Donanım Gerektiriyor

Tüm bu değişiklikler maalesef ki mevcut telefonunuzda olmayacaktır. Bluetooth geriye dönük olarak uyumludur. Dolayısıyla yeni Bluetooth 5’e sahip bir cihaz, eski Bluetooth 4.x cihazınıza bağlanabilecektir. Ancak, Bluetooth 5’in yenilikleri olmadan sıradan bir bağlantı olacaktır.

Bluetooth 5 çok büyük değişiklikler sunduğundan yeniliklerinden yararlanmak için iki cihazın da Bluetooth 5’e sahip olması gerekmektedir. Başka bir deyişle, evet Bluetooth 5 yeni donanım gerektiriyor. Ayrıca bu, telefonunuzdaki veya hoparlörünüzdeki mevcut Bluetooth 4, Bluetooth 5’e yükseltilemeyeceği anlamına geliyor. Bluetooth 5’in yerleşik olarak sunulduğu yeni bir cihaza ihtiyacınız olacaktır.
Bluetooth 5’li Cihazları Ne Zaman Göreceksiniz?

Bluetooth SIG, Bluetooth 5 standartının şimdiye kadar sadece kararlaştırılan özelliklerini duyurdu. Teknolojinin son hali henüz yayınlanmadı.

Bu teknoloji 2016 yılının sonlarında üreticilerle buluşacak. Üreticilerle buluşunca da kısa zamanda kendi cihazlarına bu teknolojiyi ekleyeceklerdir.
En iyi senaryo, Bluetooth 5’i 2017 yılında ilk çıkacak yeni amiral gemisi akıllı telefonlarda görebilirsiniz. Bu cihazlar genellikle şubat ayındaki Mobil Dünya Kongresi’nde duyurulur.
Bluetooth 5 İçin En Önemli Bilgiler


  • Cihazlarınız daha uzun mesafelerdeki cihazlara bağlanacaktır. Akıllı evinizdeki akıllı dolaplar, kablosuz hoparlörler ve diğer araçlar birbirleriyle kolaylıkla iletişim kurabilirler.
  • Cihazlar arasında daha hızlı veri aktarımları gerçekleştirebileceksiniz. Bu, akıllı telefonunuzla eşleşebilen akıllı telefonlar gibi giyilebilir cihazlar için mükemmeldir.
  • Pil ömrü konusunda endişeniz olmadan cihazınızın Bluetooth özelliğini açık bırakabilirsiniz.
  • Bluetooth 5 mevcut cihazlarınızla çalışmayacağınzdan yeni bir cihaza ihtiyacınız olacaktır.

Bluetooth SIG, Bluetooth 5’i daha da popüler hale getirmek için tüm doğru değişiklikleri yapmış gözüküyor. Özellikle düşük güç tüketimi ve artırılmış mesafe, ilgi çekici özellikler arasında yer alıyor.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst