gittigidiyor

Boot yükleyicisi:

AKHİSAR LI

Aktif Üye
Katılım
25 Ağu 2011
Mesajlar
2,287
Tepkime puanı
64
Puanları
0
Yaş
59
Konum
Vatanın herhangi bir cennet köşesi


a) Boot yükleyicisi:


Chipbox linux tabanlı bir uydu alıcısıdır. Cihazın açılışında Linux işletim sistemini yükleyebilmek için, u-boot'u kullanır.




u-boot hakkında daha fazla bilgi için: http://www.denx.de/wiki/U-Boot/WebHome ve http://en.wikipedia.org/wiki/Das_U-Boot




Chipbox'unuzu fişe takıp çalıştırdığınızda, 5-6 saniye içersinde ekrana şöyle bir görüntü gelir:








chipbox_load.png


Bu görüntü ekranda yaklaşık 30 saniye boyunca kalır. Bu esnada, u-boot cihazınıza linux çekirdeğini yüklemektedir.
Çekirdek yüklendikten sonra, u-boot'un işi biter, ve sistemin kontrolü linux çekirdeğine geçer. Ardından şöyle bir görüntü alırsınız:








load2.png



Chipbox'ta kullanılan u-boot'un çok önemli ekstra özellikleri mevcuttur. Bunlardan 2 tanesi internetten ve USB'den yazılım güncelleyebilmesidir. U-Boot altında yapılan güncelleme işlemleri, son derece tehlikelidir, ve eğer hiçbir şey çalışmıyor ise yapılacak son hamlelerdir.
U-boot ile yapılan güncelleme işlemlerine "Fabrika Modunda Güncelleme" ( FMG ) diyoruz.
FMG, eğer cihaz hiçbir şekilde açılmıyor ise, herhangi bir şekilde ekran gelmiyor ise, PARS çalışmıyor ise, yapılabilecek güncelleme şeklidir.
FMG ile ilgili açıklamalar ilerki sayfalarda yapılacaktır.
 

AKHİSAR LI

Aktif Üye
Katılım
25 Ağu 2011
Mesajlar
2,287
Tepkime puanı
64
Puanları
0
Yaş
59
Konum
Vatanın herhangi bir cennet köşesi
Linux ve Busybox:

b) Linux ve Busybox:


Chipbox gömülü linux işletim sistemine sahiptir. Gömülü Linux işletim sistemi, bilgisayarlar için kullanılan linux işletim sistemlerinin, gereksiz özellikleri kaldırılarak ( örneğin yazdırma desteği gibi) ve gerekli ekstra özellikler eklenerek ( örneğin tuner desteği gibi) değiştirilmiş halidir.




Linux hakkında daha fazla bilgi için: http://tr.wikipedia.org/wiki/Linux
Gömülü Linux hakkında daha fazla bilgi için: http://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6...Cl%C3%BC_Linux
Chipbox'unuzu fişe takıp çalıştırdığınızda, 1 saniye içersinde u-boot yüklenir, ardından 30 saniye içersinde linux işletim sistemi yüklenir. Linux çekirdeği yüklendikten sonra, linux sisteme PARS uygulamasını, çekirdek modüllerini, eklentileri, ağ uygulamalarını....vs yükler. Bu yükleme işlemi esnasında, ekrana şöyle bir görüntü gelir:






load2.png

Tüm yükleme işlemlerinin bitmesi yaklaşık 1.5 dakika sürer. Ardından, cihazınız kullanıma hazır hale gelir.
Chipbox'taki gömülü linux işletim sisteminin bir dosya sistemi mevcuttur. Bu dosya sisteminde yapılacak işlemleri de busybox kontrol eder. Busybox, tipik bir linux işletim sistemindeki temel komut ve işlemleri çalıştırabilmeyi sağlayan, sistemin arkaplan motorudur.




Busybox hakkında daha detaylı bilgi için: http://en.wikipedia.org/wiki/Busybox ve http://www.busybox.net/






Busybox, bize herşeyden önce bir konsol desteği sağlar. Eğer bilgisayarınızda bir RS232 portu mevcut ise, Chipbox'a RS232 üzerinden bağlanıp konsola "busybox" yazıp enter'a basarak desteklenen komutları inceleyebilirsiniz...
Bu kılavuzun yazıldığı tarihte, Chipbox'ta bulunan busybox versiyonu 1.16.2 idi...
 

AKHİSAR LI

Aktif Üye
Katılım
25 Ağu 2011
Mesajlar
2,287
Tepkime puanı
64
Puanları
0
Yaş
59
Konum
Vatanın herhangi bir cennet köşesi
c) Pars Kullanıcı Arayüzü:

c) Pars Kullanıcı Arayüzü


Her linux uydu alıcısında olduğu gibi, Chipbox'ta da bir kullanıcı arayüzü mevcuttur. Kullanıcı arayüzü, sizin TV'nizin ekranında gördüğünüz menüleri, uzaktan kumanda ile kontrol edebildiğiniz fonksiyonları çalıştıran sistemdir.
Chipbox geliştirme ekibi olarak, Chipboxtaki kullanıcı arayüzüne, PARS adını verdik.
Önceki sayfalarda gördüğünüz yüklenme ekranları, takriben 1.5 dakika civarı sürdükten sonra, PARS yüklenir ve cihaz kullanıma hazır hale gelir.
Pars'ın ana menüsü alttaki resimde görüldüğü gibi 4 bölümden oluşur (Kumandanızdan MENÜ butonuna basınız):







01_K_v_T.png




01_D_A.png




01-r_f_on.png




01_G.png





Chipbox'un gelişim sürecinde, PARS'ın mümkün olduğunca basit ve fonksiyonel olmasını sağlamaya çalıştık.
Kumandanızdan SAĞ-SOL-YUKARI-AŞAĞI butonlara basarak, ana menüde dolaşabilirsiniz. Butonlardan herhangi birinin üstündeyken kumandanızdan OK butonuna basarsanız, ilgili özelliğe girebilirsiniz.
Burada, dikkat edilecek husus şudur: Aktif olmayan özelliklere ait butonların rengi koyulaşır, ve menüde o butonların üzerine gidip OK butonuna basamazsınız. Örneğin, USB takılı değilse, Kayıt - MediaPlayer gibi butonlar deaktif olur. O butonların aktif olması için, cihazınıza bir USB Flash bellek veya bir USB harici disk bağlayıp 10-15 saniye beklemelisiniz...
Menüde gezintimizi tamamladıktan sonra, ilk yapmanız gereken şey, cihazınızı güncellemektir. Bunu yapabilmek için, aşağıdaki adımları uygulayınız:






01_G.png




Gunc-Network.png




Gunc-web-sec.png




Gunc-web-adr-deg.png



Chipbox-V1.png



gunc-download.png




Gunc-down2.png




Burn-Flash.png




Kernel-upg.png







Güncelleme yaklaşık olarak 10 dakika sürecek ve ardından cihazınız kendiliğinden kapanıp açılacaktır. Açıldıktan sonra, yapmanız gereken, cihazınızı fabrika ayarlarına döndürmektir. Bunun için, aşağıdaki resimleri takip ediniz:







07_F_A.png




20110205133448.png





İşlem bittiğinde, kanal listeniz de güncellenmiş olacaktır.
Artık cihazınızı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz...
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst