gittigidiyor

Bu 5 Windows Klasörünü ve Dosyasını Ellemeyin!

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Bu 5 Windows Klasörünü ve Dosyasını Ellemeyin!

Windows'unuzun sağlıklı bir biçimde çalışması için bu 5 Windows dosyasına ve klasörüne hiç dokunmayın!


bu-5-windows-klasorunu-ve-dosyasini-ellemeyin.jpg





Sabit diskinizin hatırı sayılır bir kısmı Windows tarafından işgal ediliyor. Biraz araştırmayla hangi Windows klasörlerini temizlemenin güvenli olduğunu keşfedebilirsiniz. Ancak kendi haline bırakmanız ve dokunmamanız gereken bazı Windows dosya ve klasörleri de var. Bu klasörleri silmeniz veya taşımanız, sisteminizin kararlılığını etkileyebilir, veri kaybına yol açabilir veya daha korkunç sonuçlar doğurabilir.
İşte çoğu zaman ziyaret etmeniz bile gerekmeyen 5 Windows dosyası ve klasörü.

1. Program Files ve Program Files (x86)

Konum: C:\Program Files ve C:\Program Files (x86)
Herhangi bir program yüklediğinizde kurulum aracı, kendi girdilerini Program Files klasörü altına ekler, kayıt defterinde bazı kayıtlar oluşturur ve çalışması için gerekli görevleri yerine getirir. Bu yüzden Program Files klasörüne baktığınızda yüklü programları göreceksiniz.
Çoğunlukla bu klasörde bulunan program verilerine dokunmanız gerekmez. Buradaki herhangi bir programın dosyalarıyla oynamanız halinde, uygulamayı baştan yüklemeniz gerekebilir. Programı kaldırmak için Denetim Masasındaki Programlar ve İşlevler simgesini kullanmalısınız. Program klasörünü silmek, sisteminizde program tarafından oluşturulan diğer girdileri silmeyeceği için bu yöntem, iyi bir kaldırma yöntemi değildir.

fruity-mute-2-dll-dosyasini-windows-system32-dizinine-yapistirma.jpg


2. System32

Konum: C:\Windows\System32
C:\Windows klasörü altındaki her şeyi bu listeye dahil edebiliriz ancak System32 klasörü daha da önemli. Yüzlerce DLL dosyasını saklayan bu klasör, bilgisayarınızın düzgün çalışması için kritik öneme sahip.
System32 klasörüyle genellikle hiçbir işiniz olmayacaktır, ancak bu bazen internet şakalarının konusu olabiliyor. Bazı kullanıcılar, yeni kullanıcılarla eğlenmek için System32'nin bir virüs olduğunu ve klasörü silerek bilgisayarı hızlandırabileceklerini söylüyorlar.
Ancak bu klasör Windows için vazgeçilmez olduğundan klasörü silmeniz, sizi Windows'u baştan yüklemek zorunda bırakabilir.


3. Takas dosyası

Konum: C:\pagefile.sys (gizli olduğundan göremeyebilirsiniz)
Fiziksel RAM'iniz dolduğunda Windows, disk belleği dosyası veya takas dosyası adlı dosyayı kullanır. Sabit diskinizde bulunan bu dosya, RAM gibi kullanılır ancak gerçek RAM'den çok daha yavaştır.
Takas dosyasının boyutunu veya konumunu değiştirmek için Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş Sistem Ayarları > Gelişmiş Sekmesi'ne gidebilirsiniz. Bu ayarı otomatik ayarlarda bırakmanızı tavsiye ediyoruz. RAM'inizin yetersiz olduğunu düşünüyorsanız, çözüm sisteminize RAM eklemekten geçiyor.
system-volume-information-contents.png


4. System Volume Information

Konum: C:\System Volume Information (gizli olduğundan göremeyebilirsiniz)
Boyutu birkaç GB'ı rahatça aşabilen bu klasörün ne işe yaradığını anlamak ilk bakışta pek kolay değil. Hatta Windows, bu klasörü görünür hale getirip üzerine tıkladığınızda bir erişim hatası veriyor.
Bu klasör, sisteminiz çöktüğünde veya çözemediğiniz bir sorun ortaya çıktığında geri yüklemenizi sağlayan geri yükleme noktalarını içerir. Bu klasörün boyutunu küçültmek için Başlat Menüsünü açın ve Gelişmiş sistem ayarları yazıp çıkan sonuca tıklayın. Açılan pencerede "Sistem Koruması" sekmesine tıklayın. C: sürücüsünü seçin ve Yapılandır düğmesine tıklayın. Burada geri yükleme noktaları için ayrılan alanı seçebileceksiniz. Alanı küçültürseniz geri yükleme noktalarının sayısının azalacağını unutmayın.
System Volume Information klasörünün sürücülerinizde hızlı arama yapmaya yarayan verileri sakladığını da belirtelim.
Saydığımız diğer klasörlerde olduğu gibi, Windows'un düzgün çalışabilmesi için bu klasörde de değişiklik yapmaya çalışmayın.

Reduce_winsxs_folder_size-10-29-2014-5-15-08-PM.png

5. WinSxS

Konum: C:\Windows\WinSxS
"Windows Side By Side"ın kısaltılmışı olan WinSxS, Windows 9x sürümlerinde yaşanan DLL dosyalarıyla ilgili bir sorunu gidermek üzere üretildi. Bu sorun, DLL dosyalarının farklı sürümlerini içeren WinSxS klasörüyle çözüldü. Bu sayede bir program, herhangi bir DLL'nin eski bir sürümüne ulaşmak istediğinde uyumluluk sağlanabiliyor.
Windows'u kullandıkça bu klasör büyüyebilir. Ancak bu klasörden dosyayı seçip silmek, tahmin edeceğiniz üzere iyi bir fikir olmayacaktır. Temizlik için bu klasörle uğraşmayın, bunun yerine gereksiz dosyaları silmek için Disk Temizleme aracını kullanın.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst