gittigidiyor

Bugün 5G Kullanıyor Olsaydık Hayatımız Nasıl Olurdu?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
5g-hayatimizi-nasil-degistirecek_640x360.jpg

Hayatımıza 4G teknolojisi yeni girdi, nereden çıktı bu 5G dediğinizi duyar gibiyim. Merak etmeyin, bizim ülkemize gelmesine daha çok var, fakat şimdiden hayatımızı nasıl etkileyeceğine dair konuşmak gerekiyor. 5G teknolojisi, daha hızlı internet, işletmeler için daha hızlı mobil bağlantı, sanal gerçeklik ve canlı yayın gibi fütüristik dijital deneyimler edinmemizi sağlayacak. Sınırsız potansiyele sahip bu teknoloji, belki de insanların cihazları kullanma alışkanlığını da değiştirecek. Soru da bu noktada doğuyor zaten, bugün 5G kullanıyor olsaydık hayatımız nasıl olurdu?
Bu konu hakkında uzun süredir düşünüyoruz ama uzmanların görüşleri de önemli. Geçtiğimiz günlerde YEC'ten bir grup girişimciye şu soruyu yöneltiyorlar; "Gelecek beş yılda tüketicilerin ve işletmelerin interneti kullanma biçimini değiştiren 5g teknolojisini nasıl görüyorsunuz?" Cevaplar hem bizim sorumuz hem de gelecek açısından çok önemli. Bu blogda sizler için işte bu değişiklikleri paylaşacağım.
[h=2]1- Daha hızlı internet, daha çok gerçek zamanlı bağlantı[/h]
5g-teknolojisi-hayatimizi-nasil-degistirecek.png

Joe Apfelbaum'a göre, daha hızlı internet tüketicilerin canlı yayın kullanmalarına ve markalarla gerçek zamanlı etkileşime girmelerine imkan tanıyor. 5G ile hareket halindeyken bile sanal gerçekliği kullanma durumumuz olacak. Canlı yayınlar 4G teknolojisinde hala yeterli değil, bu sorun ancak 5G çıktığı zaman çözülebilir.
[h=2]2- Mobil'in hakimiyeti artacak[/h]John Ramptom'a göre, 6 yaşın üzerindeki insanların yüzde 90'ı akıllı telefonlara sahip olacak. İşte bu, mobil hakimiyetin giderek artacağını gösteriyor. Bizim yaptığımız ölçümlerde de mobil kullanım oranının yüzde 40'lara dayandığı düşünüldüğünde, gümbür gümbür geliyor diyebiliriz.
[h=2]3- İnternet bağlantısı tamamen kablosuz hale gelecek[/h]Nicole Munoz'da işletmeler dahil her yere kablosuz internetin geleceğini düşünüyor. İşyerlerinde, okullarda veya bilimum mekanda kablolar yerine 5G teknolojisini görebiliriz. Zira 5G teknolojisi bizlere daha büyük bant genişliği, daha fazla mobilite ve daha hızlı internet sunacak. Dolayısıyla bu teknoloji gerçek anlamda kablosuz bağlantıyı her kapıya getiriyor.
[h=2]4- Daha hızlı sorun giderme[/h]
5g-teknolojisi-1.jpg

Önümüzdeki yıllarda sadece iletişim teknolojileri değil, makine teknolojileri de değişecek. Fakat 5G ile birlikte tüketiciler herhangi bir sorunu daha hızlı üretici firmalara aktarabilecekler. Akıllı teknolojilerin yayılması ile şoförsüz araçların, akıllı evlerin ve sayaçların erişilebilirliğine tanık olacağız. Örneğin bir çamaşır makineniz bozuldu diyelim, tüketici bulut teknolojisi aracılığıyla makineden veriyi üretici firmaya kolaylıkla yollayabilecek. Böylelikle hatalar daha profesyonel bir şekilde düzeltilecek ve her şey daha ucuza mal olacak. Hem enerjiden tasarruf edeceğiz, hem de makineler daha sezgisel olacak.
[h=2]5- Yeni gerçekler hayatımıza girecek[/h]Sanal gerçeklik gibi teknolojilerin şuanda çok pahalı olmasının sebeplerini az çok biliyoruz. İşte 5G geldiği zaman artırılmış gerçeklik diğer teknolojilere nazaran bir adım daha öne çıkacak. Daha da önemlisi pazarlama sektörünün dinamiklerini tümüyle değiştirecek. Günümüzde şuanda "jargon" olarak kullanılan bazı kelimelerin gerçekliğine şahit olacağız. Dağın başında hareket halindeyken ürün fiyatlarını inceleyip, mağazadan alışveriş yapma imkanımız doğarsa şaşırmayın.
[h=2]6- Güçlendirilmiş donanımlar[/h]Bu başlığın konumuzla alakası şu; artırılmış gerçeklik çok fazla işlem gücüne ihtiyaç duyuyor. Yakın gelecekte kullandığımız cihazlarda var olan pil ve işlem kısıtlamaları işimize yaramayacak. Dolayısıyla daha güçlü donanımlara ihtiyaçlar var. Bugün bir bulut teknolojisinden söz edebiliyoruz ama mevcut bant genişliği ile gerçek zamanlı işlem yapmak istediğimizde bazı kısıtlamarla karşılaşıyoruz. 5G ile işte bu sorunların hepsi tamamen değişebilir.
[h=2]7- Bazı endüstriler tamamen mobil olacak[/h]
5g-teknolojisi-2.png

5G, internet hızlarını ve üstü yenilikleri beraberinde getirdiği için, bazı endüstrilerin tek bir alana yönelmesi kaçınılmaz gibi görünüyor. İnsanların daha fazla mobili tercih etmesi, başta e-ticaret sektörü olmak üzere, alakalı diğer şirketleri de mobile yönlendirecektir. Bir bakıma mobil hızı geliştikçe, mobile seyahatte artacak.
[h=2]8- Kaliteli operatör kazanacak![/h]5G teknolojisi geldiğinde yarım yamalak hizmet verme devrinin de sona ermesi bekleniyor. Türk Telekom sana söylüyorum, Turkcell, Vodafone (ya da diğerleri) sen anla. Gelin size bir örnek vereyim. Bugün Güney Kore kişi başına düşen internet kullanımında dünya lideri olarak bulunuyor. Bunun sebebi dünya çapında en hızlı interneti onların sunması. Daha hızlı ağ erişiminin maddi etkisi, daha fazla insanın çevirimiçi olmasıdır. Bak Google'a, her yıl milyarca dolar harcıyorlar. Neden? Arama sonuçlarını insanlara daha hızlı gösterebilmek için. Dolayısıyla en kaliteli hizmeti kim sunarsa o kazanıyor!
[h=2]9- Henüz kullanılmayan uygulamalar ortaya çıkacak[/h]Nemoy Rau'ya göre, daha hızlı ve güvenilir 5G teknolojisi ile canlı video akışı ve sanal gerçeklik ön planda olacak. Dolayısıyla teknik donanımın yanında henüz ihtiyaç duyulmayan yeni uygulamaların da kapısı aralanacak. Bu durumun en çok tıp alanında görülmesi bekleniyor.
[h=2]10- İşletmeler bağlantı hızını artırırken, maliyetleri de düşürecek[/h]
5g-teknolojisi-3.png

5G teknolojisini benimseyen şirketler, hayatlarına sadece hızı dahil etmeyecekler, işletme maliyetlerini de düşürecekler. Uzaktan çalışan ve sık seyahat eden çalışanlar arasındaki bağlantı artacağından, 5G şimdiki teknolojiden 40 kat daha hızlı olacağından iş yapma biçimi değişecek diyebiliriz. Internet of Things'in yükselişinden daha önce bahsetmiş miydik?
[h=2]11- Kesintisiz bulut ve cihaz etkileşimi[/h]Şuanda kullandığımız mobil teknolojiyle, cihaz içi depolama ve bulut depolama arasında net bir ayrım var. 5G, daha fazla bant genişliği getireceğinden bu ayrımı yok edecek gibi görünüyor. Mobil cihazlardaki her uygulama, sınırsız depolama ve işlem gücüyle gerçek zamanlı erişime sahip olacak. Bu da kullandığımız cihazlar arasındaki etkileşimi artıracak ve bulut teknolojinin daha çabuk gelişmesinin önünü açacak.
[h=2]12- Video içerik ön plana çıkacak[/h]Yüksek hızda internet, daha çok video içerik demektir. 5G teknolojisi ile birlikte video içerikler daha yaygın hale gelecek. Şuanda pek çok şirket, mobil ağlarda sayfaların açılış sürelerine odaklanıyorlar. Bu durum ortadan kalkacak ve video içeriğin kullanım alanı genişleyecek. Diğer yandan 3D içeriğin varlığı da bir o kadar artacak.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst