gittigidiyor

Bütün adımlarıyla Linux Mint Kurulumu

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

linux-dosya-komutlarc4b1.jpg



Linux ile henüz hiç tanışmamış olanlar için ilk adımdan son adıma kadar eksiksiz Linux Mint kurulum rehberi bu yazıda.




Ana başlıklar halindeki adımları sırası ile uyguladığınız takdirde bilgisayarınızdaki mevcut Windows'ta herhangi bir değişiklik olmadan bilgisayarınızın açılışında size hangi sistemi açmak istediğinizi soran iki sisteminiz olacak.

Kuracağımız sistem, son zamanlarda en çok sevilen Linux Mint. Eğer bilgisayarınızın belleği 1 GB veya daha yüksek ise Linux Mint size uygundur. Bellek miktarınızı Bilgisayarım'da sağ tıklayıp Özellikler dediğinizde görebilirsiniz.

FİREFOX KURULUMU

Firefox'a, Linux Mint'i sağlıklı bir şekilde indirebilmek için ihtiyacımız var. Eğer kurulu değil ise bu linkten indirip sadece İleri > İleri > Kur > Bitir diyerek kurulum yapın.


FİREFOX'A İNDİRME YÖNETİCİSİ KURULUMU

Linux Mint'i düzgün indirip indirmediğimizi kontrol etmemize yardımcı olması için DownThemAll isimli eklentiyi kurmamız gerekli. Büyük boyutlu dosyaları indirirken internette yaşanan sorunlar nedeniyle dosya düzgün inmeyebiliyor.

Bu linki açıp


Add to Firefox düğmesine tıklıyoruz. Açılan küçük pencerede Yükle ve Şimdi Yeniden Başlat diyelim. Eklentimiz hazır.

LİNUX MİNT'İ İNDİRELİM

Linux Mint kurulumu için 1.4 GB'lik büyükçe bir dosyayı indirmemiz gerekiyor. Bu linke tıklayıp açılan pencerede


DownThemAll'ı işaretleyip Tamam diyoruz. Şu pencere açılıyor:



Bir dosyanın sağlamlığını yani düzgün inip inmediğini kontrol etmek için MD5 denilen sonucuna bakmamız gerekir. İndirmekte olduğumuz Linux Mint'in MD5'i budur:

3aada27e78ed61984f763ca620213524

bu karakterlerin hepsini seçip sağ tık kopyala deyip bu pencerede Checksum seçeneğini MD5 yaptıktan sonra yanındaki alana yapıştırıyoruz. Yani üstteki gibi ve Start. Şimdi yapmamız gereken tek şey dosyanın inmesini beklemek.

LİNUX MİNT DÜZGÜN İNMEDİYSE

Dosyamız indikten sonra kontrolü otomatik yapılacak. Eğer sağlıklı bir şekilde inmediyse inen dosyamız hiçbir işe yaramaz. DownThemAll size şu pencereyi gösterdiyse



Retry deyip tekrar indirmeniz gerekir. Retry dedikten sonra dosya tekrar iner ve yine bu pencere gelirse internet bağlantınız sorunlu demektir. Dosyayı indirmeyi başka yerde deneyebilirsiniz veya sağlam ininceye kadar tekrar tekrar deneyebilirsiniz.

LİNUX MİNT DÜZGÜN İNDİYSE

Dosyamız düzgün indiyse DownThemAll penceresinde yeşil renk alır. Şimdi Linux Mint'i en az 2 GB'lik flash belleğimize atmamız gerekir. Bunun için bir programa ihtiyacımız var.

LİNUX MİNT'İ USB BELLEĞE ATMA

Kullanacağımız program UNetbootin. Şu linkten indirebilirsiniz.


İnen program kurulmuyor sadece çalışıyor. Dağıtımı düğmesi ile Linux Mint'i seçin ve alttaki üç noktalı düğmeye tıklayıp açılan pencerede Karşıdan Yüklemelerden linuxmint dosyasını seçiyoruz.


Eğer bilgisayarınızda takılı tek USB bellek varsa altta yazan harf doğrudur. Tamam diyoruz ve Linux Mint flasha atılıyor.

WİNDOWS'UN YANINDA YER AYARLAMA

Linux Mint'i bilgisayarımızdaki bir disk bölümüne kurmamız gerekli. Benim bilgisayarımda C ve D diye iki bölüm var.

D'deki bütün dosyaları C'ye taşıyorum. Linux Mint'i D'ye kuracağım için D'deki her şey silinecek. Kuracağımız yer de hazır.


BIOS'U AYARLAYALIM

Bilgisayarı yeniden başlatıyorum ve BIOS'un açılması için F2'ye basıyorum. Bu düğme bazı bilgisayarlarda Delete düğmesi de olablilir, Esc düğmesi de olabilir. Veya bazı bilgisayarlarda BIOS'u açmadan F12'ye basıp USB'yi seçmeniz yeterli olacaktır.

Boot seçeneğine gelip Flash belleğimi F5 düğmesi ile en üste çıkarıyorum. Bazı bilgisayarlarda Enter deyip USB belleği seçmek gerekebilir. Bazı bilgisayarlarda da USB belleğin ismi burada görünmez ve alt kısımda Hard Drive ismindeki ayarda USB belleği en üste almak gerekebilir. Bu her bilgisayarda farklılık gösterse de ana mantık USB'yi en üste almaktır.


F10 ve Enter diyorum. Linux Mint başlangıç ekranı karşımda.

LİNUX MİNT KURULUMU

Linux Mint açıldı.


Yaklaşık bir dakika boyunca bekledikten sonra masaüstü karşımda. Install Linux Mint diyorum.


Dil olarak sol taraftan Türkçe'yi seçince kurulum Türkçe oluyor. İleri ve Başka bir şey diyorum.


Burada ikinci bölümde 69 MB dolu kısım görünüyor. Tamamen boş olmasına karşın 60-70 MB varmış gibi görünmesi normaldir. Kuracağımız bölüm işte bu boş olan. Onu seçip Change diyorum.


Bu bölümü kullan, Ext4, Biçimlendir ve / seçiyorum. Görüntü şu şekilde:


Devam et, Şimdi yükle ve Devam et diye onay veriyorum.

Türkiye'yi tıklıyorum.


Klavyeniz sizin de Türkçe Q ise değiştirmeden Devam.

Kendimize bir kullanıcı adı alıp bir de şifre yazmamız gerekli. Şifrenizi unutmadığınız sürece herhangi bir şey olabilir.


Yaklaşık 20 dakikalık kurulumun ardından bana şunu dedi.


Şimdi yeniden başlat deyip USB belleğimi bilgisayardan söküyorum. Bilgisayarımızın açılışında ilk ekran artık bu şekilde:


Artık bilgisayarınızda iki sistem kurulu. Bilgisayarı her açışınızda ok işaretleri ve Enter diyerek en üstteki ile Linux Mint en alttaki ile de Windows'u açabilirsiniz.

Oturum açma ekranına kullanıcı adı ve şifremizi yazalım:


Ve masaüstü:



@mehmetkarahanlı@

indir.jpg

 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst