gittigidiyor

Çanakkale Şehitlerini Anma Günü

ilanlife

Aktif Üye
Katılım
4 Mar 2014
Mesajlar
453
Tepkime puanı
9
Puanları
18
Konum
Merkez
Çanakkale Savaşı sadece yurdumuzu değil tüm dünyayı etkileyen, geniş yankı bulmuş bir savaştır. Düşman devletlerin amacı, Çanakkale Boğazını geçerek İstanbul'a girmek istiyor ve ele geçirmek istiyordu.
SB6lsx7.jpg
1914 yılında başlayan Birinci Dünya Savaşı ile düşman devletler, bu amaçlarını gerçeğe dönüştürmek için harekete geçmeye başladılar. 3 Kasım 1914 günü, İngilizler ve Fransızlar Çanakkale Boğazını çevreleyerek buradaki cephelerimize saldırmaya başladılar. Çok sayıda şehit ve erlerimiz şehit oldular. Düşman birlikleri, boğazı deniz altlarıyla geçmeye çalıştılar. Fransız deniz altısı boğazı geçemeden birliklerimiz tarafından patlatıldı. İngiliz birlikleri de ardından yine ateş açmaya başladı ve bu sefer gemimizi batırdılar.

Boğaza iyice yaklaşan düşman gemileri, birliklerimiz tarafından ateş yağmuruna tutuldular bunun karşısında bir hayli güç duruma düştüler. İngiliz kuvvetleri bunun üzerine daha da hırslanarak 18 Mart 1915 günü İstanbul'a gireceklerini savaşı kazanacaklarını Londra'ya bildirdi. Bunun üzerine Türk Birlikleri 17 Mart gecesi boğaz'a mayın döşedi. 18 Mart günü Fransız ve İngilizler çok sayıda askerleriyle Çanakkale Boğaz'ına geldiler. Karşılıklı olarak ateşler açıldı. İngilizler gemilerini daha ileri sürerek ilerleyeceklerini düşünürken, gemi birliklerimizin döşediği mayına çarparak kontrollerini kaybettiler.

Düşman kuvvetleri denize ayın temizleyicilerini sokup mayınlardan kurtulmak istedilerse de Türk Birlikleri mayınları hedef alarak patlatmaya başladılar. Ateş yağmuruna tutulan düşmanlar, panik yaparak kaçmaya başladılar. Düşman kuvvetleri, Çanakkale Boğaz'ını geçemeyeceklerini anlayarak kara yoluyla saldırmayı denemek istediler. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, düşmanın kara yoluyla nereden geleceklerini tahmin edip o yerlere askerler yerleştirdi. Ve düşman tam olarak ta Atatürk'ün belirlediği yerlerden ateş açmaya başladı. Düşmanı büyük bir başarı ile bozguna uğratan Türk askerleri, Çanakkale'nin geçilemeyeceğini bir kez daha tüm dünyaya böyle duyurmuştu.

Çanakkale Savaşlarında 250 binin üstünde askerimiz şehit olmuştur. Çanakkale şehitlerini anma tarihi 18 Mart gününde yapılır. Bugün, başka devletlerin himayesinde yaşamıyor tam bağımsız bir devlet olarak varlığımızı sürdürüyorsak bunda şehitlerimizin canını ortaya koyarak savaşmaları büyük rol oynar.

Şehitlerimizi anmak ve onları yüceltmek adına 21 Ağustos 1960 yılında Çanakkale'de anıt yapılmıştır. Anıt'ın altında Savaş Eserleri Müzesi, Mehmetçik Anıtı ve Türk Şehitliği bulunmaktadır. Morto Limanı ile Çanakkale Boğazının girişi arasındadır. Bu anıtın yapılmasını sağlayan kişi Atatürk'ün silah arkadaşı ve ilk askeri pilotu Emin Nihat Sözeri'dir. Anıtın yapılması için gerekli olan paranın toplanması için yıllarca mücadele etmiş ve sonunda şehitlerimizin anısına bu abide armağan edilmiştir.
 

serkan2334

Aktif Üye
Katılım
11 Mar 2014
Mesajlar
26
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
Konum
evim
Rabbim tum sehitlerimize rahmet eylesin
UNUTMAYACAGIZ SIZLERI ASLA
 

cetvel111

Aktif Üye
Katılım
5 Mar 2014
Mesajlar
36
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
60
Konum
BURSA
Allahım bizlerede şehitlerimizin gibi iman ve vatan sevgisi nasip et.
 

hedef2010

Aktif Üye
Katılım
15 Ağu 2013
Mesajlar
51
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
merkez
Türk Milletinin bağımsızlığını ve bölünmez bütünlüğünü dünyaya kabul ettiren, köklü Türk tarihinin şerefli sayfalarını dolduran, Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakarlıklarının doruk noktasına ulaştığı azmin mücadelesi olmuştur.

Bu inançla 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 99. yıldönümünü kutluyor, başta Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle ve şükranla anıyorum.
 
Son düzenleme:

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst