gittigidiyor

[Çözüm] 32 bit ve 64 bit Windowslardaki işletim sistemi

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
images


@mehmetkarahanlı@


32+bit+vs+64+bit.jpg


Windows programının 32 bit ve 64 bit sürümleri arasındaki fark nedir?

32 bit ve 64 bit terimleri, bir bilgisayarın işlemcisinin (CPU olarak da bilinir) bilgileri işleme şekliyle ilgilidir. Windows programının 64 bit sürümü büyük miktarda rasgele erişim belleğini (RAM) tanır, 32 bit sistemden daha verimlidir.




Bilgisayarımda 32 bit mi yoksa 64 bit Windows sürümü mü çalıştığını nasıl söylerim?

Bilgisayarınızda Windows 7 veya Windows Vista'nın 32 bit mi yoksa 64 bit mi Windows sürümünün çalıştığını bulmak için aşağıdakileri yapın:


  • Sistem'i açmak için Başlat düğmesini
    4f6cbd09-148c-4dd8-b1f2-48f232a2fd33_818.jpg
    tıklatın, Bilgisayar'ı sağ tıklatın ve sonra Özellikler'i tıklatın.
  • Sistem altında sistem türünü görüntüleyebilirsiniz.


Bilgisayarınız Windows XP çalıştırıyorsa aşağıdakileri yapın:


  • Başlat'ı tıklatın.
  • Bilgisayarım'ı sağ tıklatın ve sonra Özellikler'i tıklatın.
    • Listede "x64 Edition" görünmüyorsa, 32 bit Windows XP sürümü çalıştırıyorsunuz demektir.
    • Sistem'in altında "x64 Edition" listelenmişse, 64 bit Windows XP sürümü çalıştırıyorsunuz demektir.




Hangi Windows 7 sürümünü yüklemeliyim: 32 bit sürüm mü yoksa 64 bit sürüm mü?

64 bit Windows 7 sürümü yüklemek için, size 64 bit Windows sürümü çalıştırabilen bir CPU gerekir. Bilgisayarınıza büyük miktarda rasgele erişim belleği (RAM) (normal olarak 4 GB veya daha çok RAM) taktığınızda 64 bit işletim sisteminin faydaları daha belirgindir. Bu gibi durumlarda, 64 bit işletim sistemi büyük miktarda belleği 32 bit işletim sistemlerinden daha etkin kullanabildiğinden, aynı anda birkaç program çalıştırırken ve aralarında sık sık geçiş yaparken 64 bit sistem daha iyi yanıt verebilir

Bilgisayarımın 64 bit Windows sürümü çalıştırıp çalıştıramayacağını nasıl söylerim?

Windows programının 64 bit sürümünü çalıştırmak için bilgisayarınızda 64 bit özellikli bir işlemci olmalıdır. İşlemcinizin Windows 7 veya Windows Vista'da 64 bit özelliği olup olmadığını bulmak için aşağıdakileri yapın:


  • Performans Bilgileri ve Araçları'nı açmak için Başlat düğmesini
    4f6cbd09-148c-4dd8-b1f2-48f232a2fd33_818.jpg
    ve sonra Denetim Masası'nı tıklatın. Arama kutusuna Performans Bilgileri ve Araçları yazın ve sonuç listesinde Performans Bilgileri ve Araçları'nı tıklatın.
  • Aşağıdakilerden birini yapın:
    • Windows 7'de, Ayrıntılı performans ve sistem bilgilerini görüntüleyin ve yazdırın'ı tıklatın.
    • Windows Vista'da, Ayrıntıları görüntüle ve yazdır'ı tıklatın.

  • Sistem bölümünden, Sistem türü altında o anda çalıştırdığınız işletim sistemi türünü ve 64 bit özellikli altında Windows programının 64 bit sürümünü çalıştırıp çalıştıramayacağınızı görebilirsiniz. (Bilgisayarınızda Windows 64 bit sürümü çalışıyorsa, 64 bit özellikli listesini görmezsiniz.)


Windows XP çalıştıran bir bilgisayarın 64 bit Windows sürümü çalıştırıp çalıştıramayacağını görmek için aşağıdakileri yapın:


  • Başlat'ı tıklatın.
  • Bilgisayarım'ı sağ tıklatın ve sonra Özellikler'i tıklatın.
    • Sistem'in altında "x64 Edition" listelenmişse, işlemciniz 64 bit Windows sürümü çalıştırma becerisine sahip demektir.
    • Listede "x64 Edition" görünmüyorsa bile, işlemciniz 64 bit Windows sürümü çalıştırabiliyor olabilir. Bundan emin olmak için, ücretsiz Windows 7 Yükseltme Danışmanı'nı Windows 7 Yükseltme Danışmanı web sayfasından yükleyip çalıştırın.
    • windows732vs64-scaled500.png
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
windows-10-pro-turkce-iso-32-bit-64-bit-indir-e1443658068257.png

32 bit Windows sürümünden 64 bit Windows 7 sürümüne veya 64 bit Windows 7 sürümünden 32 bit Windows sürümüne yükseltebilir miyim?

Windows 7 yüklemesi sırasında, 32 bit Windows Vista sürümü kullanıyor ve 32 bit Windows 7 sürümüne yükseltmek istiyorsanız, dosyalarınızı, ayarlarınızı ve programlarınızı koruyan Yükseltme seçeneğini kullanabilirsiniz. Benzer şekilde, 64 bit Windows Vista sürümü çalıştırıyorsanız, yalnızca 64 bit Windows 7 sürümününe yükseltme gerçekleştirebilirsiniz.
32 bit Windows sürümünden 64 bit Windows 7 sürümüne geçmek istiyorsanız (ya da ters yönde), dosyalarınızı yedeklemeniz ve Windows 7 yüklemesi sırasında Özel seçeneğini seçmeniz gerekir. Sonra dosyalarınızı geri yüklemeniz ve programlarınızı yeniden yüklemeniz gerekecektir.
Notlar



  • 32 bit Windows çalıştıran bilgisayara 64 bit Windows 7 sürümü yüklemek için, 64 bit Windows 7 yükleme diski veya dosyalarını kullanarak bilgisayarınızı başlatmanız veya önyüklemeniz gerekecektir.
  • Bilgisayarınızı 64 bit Windows 7 yükleme diski veya dosyalarını kullanarak açarsanız, ancak bilgisayarınız 64 bit Windows sürümü çalıştıracak beceriye sahip değilse, bir Windows Önyükleme Yöneticisi hatası görürsünüz. Bunun yerine 32 bit Windows 7 yükleme diski veya dosyaları kullanmanız gerekecek.
  • Windows Kolay Aktarım, 64 bit Windows sürümünden 32 bit Windows sürümüne dosya aktaramaz. 64 bit Windows Vista sürümü çalıştırıyor, ancak 32 bit Windows 7 sürümü yüklemeyi planlıyorsanız, dosyalarınızı bir dış konuma el ile taşıyabilir veya Windows Vista'da Yedekleme ve Geri Yükleme'yi kullanabilirsiniz.
  • 64 bit bir bilgisayarda 32 bit programları çalıştırabilir miyim?

    32 bit Windows sürümleri için tasarlanan programların çoğu 64 bit Windows sürümünde de çalışacaktır. Bunun dikkate değer istisnaları arasında çok sayıda virüsten koruma programı bulunmaktadır.
    32 bit Windows sürümleri için tasarlanan aygıt sürücüleri 64 bit Windows sürümü çalıştıran bilgisayarlarda çalışmaz. Yalnızca 32 bit sürücüye sahip yazıcı veya başka aygıtı yüklemeye çalışıyorsanız, Windows programının 64 bit sürümünde düzgün çalışmaz.

    32 bit bir bilgisayarda 64 bit programları çalıştırabilir miyim?

    Program özel olarak 64 bit Windows sürümü için tasarlanmışsa, 32 bit Windows sürümünde çalışmaz. (Ancak, 32 bit Windows sürümleri için tasarlanan programların çoğu 64 bit Windows sürümünde de çalışacaktır.)
    64 bit Windows sürümleri için tasarlanan aygıt sürücüleri 32 bit Windows sürümü çalıştıran bilgisayarlarda çalışmaz

    64 bit Windows 7 sürümüyle çalışan programları ve aygıtları nasıl bulabiirim?

    Windows 7 ile çalışan programları ve aygıtları bulmak için üzerinde "Windows 7 ile uyumlu" logosu bulunan ürünlere bakın. Bu ürünlerin hem 32 bit hem de 64 bit Windows 7 sürümlerine uygun olup olmadıkları sınanmıştır.
    Ayrıca çevrimiçi Windows 7 Uyumluluk Merkezi'ne gidebilir ve programın veya aygıtın 64 bit Windows 7 sürümüyle uyumlu olup olmadığını denetleyebilirsiniz. Donanım ve yazılım üreticileri bu bilgileri sürekli güncelleştirmektedir, bu nedenle dönüp sık sık yeniden denetleyin.

    Windows programının 64 bit bir sürümünü çalıştırıyorsam, aygıtlarım için 64 bit sürücüler mi gerekir?

    Evet. Tüm donanım aygıtları için, Windows programının 64 bit sürümünde çalışmak için 64 bit sürücüler gerekir. Windows programının 32 bit sürümleri için tasarlanan sürücüler Windows programının 64 bit sürümünün çalıştığı bilgisayarlarda çalışmaz.
    Sürücüleri nasıl denetleyeceğinizi öğrenmek için bkz. Düzgün çalışmayan donanım sürücüsünü güncelleştirme veya aygıt ürecisinin web sitesine gidin. Ayrıca, Windows 7 Yükseltme Danışmanı web sayfasına giderek sürücülerle ilgili bilgi alabilirsiniz.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst