gittigidiyor

[Çözüm] [Adsl] Virüsler hakkında bilmek istediklerimiz

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
ag-teknolojileri_clip_image008.jpg

virus.jpg


@mehmetkarahanlı@

Virüs nedir?

Virüs, kendini kopyalayan bir programdır. Virüs, bilgisayar üzerinde kendi kopyalarını yaparak veya bilgisayar kodunu programa ya da işletim sistemi dosyalarına ekleyerek yayılır. Virüsler dosyalara veya bilgisayarlara her zaman zarar vermemekle birlikte genellikle bilgisayarın performansını ve kararlılığını etkilerler. Bir virüsün bilgisayarınıza bulaşması veya yayılması için, virüslü bir e-posta açmak gibi bir işlem gerçekleştirmiş olmalısınız.

Tüm virüsler zararlı mıdır?
Farklı derecelerde de olsa, evet. Virüsün verdiği zarar bilgisayarın performansını düşürmekten, bilgilerin ve programların kaybına kadar çeşitlilik göstermektedir. En kötü senaryoda, virüsler bilgisayarınızdaki bilgileri ve programları siler veya değiştirir. Bazı e-posta virüsleri yayılırken iletilerle gizli bilgileri gönderirler. Bir virüs bilgilerinize doğrudan zarar vermese bile, çoğaltma işlemi nedeniyle bilgisayarınızın ve Internet bağlantınızın hızı düşebilir.

Solucan nedir?
Solucan; kullanıcı etkileşimi olmaksızın yayılan bilgisayar kodudur. Solucanların çoğu açıldıklarında bilgisayarı etkileyen e-posta ekleri olarak başlarlar. Solucan, bulaştığı bilgisayarda e-posta adreslerini içeren adres defterleri veya geçici Web sayfaları gibi dosyaları tarar. Solucan, virüslü e-posta göndermek için adreslerden yararlanır ve genellikle bunu izleyen e-posta iletilerinde "Kimden" bölümündeki adresleri tanıdığınız birinden gelen iletiler gibi görünecek şekilde taklit eder (veyasahtecilik yapar). Solucanlar daha sonra e-posta, ağlar veya işletim sistemindeki açıklar yoluyla otomatik olarak yayılırlar ve nedeni öğrenilinceye kadar bu sistemleri kullanırlar. Solucanlar, bilgisayarlar için her zaman yıkıcı olmamakla birlikte, bilgisayarda ve ağda performans ve kararlılık sorunlarına neden olurlar.

Truva atı nedir?
Truva atı; diğer programlara gizlenebilen kötü amaçlı bir yazılım programıdır. Bilgisayara, ekran koruyucu gibi yasal bir programın içine gizlenmiş olarak girer. Daha sonra, işletim sistemine bir bilgisayar korsanının virüslü bilgisayara erişimini sağlayan bir kod yerleştirir. Truva atları kendi kendilerine yayılmazlar; virüsler, solucanlar veya karşıdan yüklenen yazılımlarla yayılırlar.

Karışık tehdit nedir?
Karışık tehdit, yukarıdaki açıklanan kötü amaçlı programların bazılarının veya tamamının bileşimidir. Karışık tehditler genellikle birinin virüsle etkileşim kurmasıyla (güvenilir olmayan e-posta ekini açmak gibi) başlar. Virüs, solucan davranışından yararlanarak otomatik olarak yayılır ve bulaştığı bilgisayara bir Truva atı yükler.

Virüsleri nasıl önlerim?
Bir virüsten koruma programı yükleyin. Etkili olması için, virüsten koruma programı her zaman açık olmalı, gelen e-postaları ve dosya erişimini taramalıdır. Ayrıca ücretsiz bir virüsten koruma programı olan Microsoft Security Essentials'ı Microsoft Security Essentials web sitesinden yükleyebilir veya üçüncü taraf virüsten koruma programı bulmak için Windows Güvenlik yazılımı sağlayıcıları web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bilgisayarımda virüs olduğunu nasıl anlarım?
Virüs bulaşmasının tek bir göstergesi yoktur, ancak bilgisayar performansının düşmesi, açılır reklamların görüntülenmesi (açılır pencere engelleyicisini etkinleştirmenize veya Internet bağlantısının kesilmiş olmasına rağmen) en sık görülen etkileri arasındadır.

Virüsleri nasıl denetler ve kaldırırım?
Virüsleri denetlemek ve bilgisayarınızdan kaldırmak için virüsten koruma yazılımı çalıştırmanız gerekir.
virus-programlari.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
tum-zamanlarin-en-buyuk-5-bilgisayar-virusu-75534_b.jpg


Bilgisayarımın virüslerden korunmasına nasıl yardımcı olabilirim?


Bilgisayarınızı virüslere ve diğer tehditlere karşı korumak zor değildir, ancak bunun için çaba göstermelisiniz.


  • Bir virüsten koruma programı yükleyin. Virüsten koruma programı yüklemek ve bu programın güncel kalmasını sağlamak, bilgisayarınızı virüslere karşı korumanıza yardımcı olur. Virüsten koruma programları e-postanıza, işletim sisteminize veya dosyalarınıza bulaşmaya çalışan virüsleri tarar. Yeni virüsler günlük olarak çıkabilir; bu nedenle, güncelleştirmeler için virüsten koruma programı üreticisinin web sitesini sık sık denetleyin. Bazı virüsten koruma programları, gerektiğinde yenilenebilen yıllık abonelik sistemiyle satılsa da, pek çoğu ücretsiz olarak da bulunabilir. Microsoft, Microsoft Security Essentialsweb sitesinden yükleyebildiğiniz ücretsiz bir virüsten koruma programı olan Microsoft Security Essentials'ı sunar. Üçüncü taraf virüsten koruma programı bulmak için de Windows Güvenlik yazılımı sağlayıcıları web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
  • Tanımadığınız gönderenlerden gelen e-posta iletilerini veya bilmediğiniz e-posta eklerini açmayın. Birçok virüs e‑posta iletilerine eklenir ve e‑posta eki açılır açılmaz yayılır. En doğrusu, beklediğiniz bir ek olmadığı sürece hiçbir eki açmamaktır. Microsoft* Outlook ve Windows Mail, tehlikeli olabilecek eklerin engellenmesine yardımcı olur.
  • Tarayıcınızda açılır pencere engelleyicisi kullanın.‎ Açılır pencereler, görüntülediğiniz web sitesinin üst kısmında görünen küçük web tarayıcısı pencereleridir. Çoğu reklamcılar tarafından oluşturulmuştur, ancak kötü amaçlı veya güvenli olmayan kodlar içerebilirler. Açılır pencere engelleyicisi bu pencerelerin bazılarının ya da tümünün görüntülenmesini engeller.

    Internet Explorer'daki Açılır Pencere Engelleyicisi varsayılan olarak açıktır.
  • Windows'un güncel kalmasını sağlayın. Microsoft, bilgisayarınızı korumaya yönelik özel güvenlik güncelleştirmelerini düzenli olarak yayımlar. Bu güncelleştirmeler olası güvenlik açıklarını kapatarak virüslerin ve diğer bilgisayar saldırılarının engellenmesine yardımcı olabilir. Windows otomatik güncelleştirmeyi etkinleştirerek, Windows'un bu güncelleştirmeleri aldığından emin olun.
  • Güvenlik duvarı kullanın.* Windows Güvenlik Duvarı veya başka bir güvenlik duvarı programı, bilgisayarınıza bağlanmaya çalışan bir virüs veya solucan olması durumunda bu şüpheli etkinlik konusunda sizi uyarır. Aynı zamanda, zararlı olabilecek programları bilgisayarınıza karşıdan yüklemeye çalışan virüsleri, solucanları ve korsanları engelleyebilir.
  • Tarayıcınızın gizlilik ayarlarını kullanın. Web sitelerinin özel bilgilerinizin nasıl kullanıldığını bilmeniz, hedeflenen reklamcılık, sahtekarlık veya kimlik hırsızlığının önlenmesine yardımcı olması açısından önemlidir. Internet Explorer kullanıyorsanız, istediğiniz zaman Gizlilik ayarlarını değiştirebilir veya varsayılan ayarları geri yükleyebilirsiniz.
  • Kullanıcı Hesabı Denetimi'ni (UAC) açın. Bilgisayarınıza yönetici düzeyinde izin gerektiren değişiklikler yapılacağı zaman, UAC sizi bilgilendirir ve size değişikliği onaylama fırsatı verir. UAC, virüslerin istenmeyen değişiklikler yapmasını engellemenize yardımcı olabilir.
  • Internet önbelleğinizi ve gözatma geçmişinizi temizleyin. Çoğu tarayıcı ziyaret ettiğiniz web siteleri ve web sitelerinin vermenizi istediği bilgiler (adınız ve adresiniz gibi) hakkında bilgi depolar. Bu bilgilerin bilgisayarınızda depolanması yararlı olabilir, ancak bazılarını veya tümünü silmek isteyeceğiniz zamanlar da olabilir, örneğin ortak kullanılan bir bilgisayarda kişisel bilgilerinizi bırakmak istemezsiniz.
  • vir%C3%BCs1.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
virus_destek_hatt%C4%B1.jpg


Windows Güvenlik Duvarı ayarlarını anlama

Güvenlik duvarı, korsanların veya zararlı yazılımların (solucanlar gibi) ağ veya Internet üzerinden bilgisayarınıza erişmelerini engellemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, güvenlik duvarı bilgisayarınızın diğer bilgisayarlara zararlı yazılım göndermesine de engel olur.

Windows Güvenlik Duvarı'nda her ağ konumu türü için dört ayarı özelleştirmeniz gerekir. Bu ayarları bulmak için aşağıdaki adımları uygulayın:


  1. Windows Güvenlik Duvarı'nı açmak için Başlat düğmesini
    4f6cbd09-148c-4dd8-b1f2-48f232a2fd33_818.jpg
    ve ardından Denetim Masası'nı tıklatın. Arama kutusunagüvenlik duvarı yazın ve Windows Güvenlik Duvarı öğesini tıklatın.
  2. Sol bölmede Windows Güvenlik Duvarı'nı aç veya kapat'ı tıklatın.
    18abb370-ac1e-4b6b-b663-e028a75bf05b_48.jpg
    Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.
Ayarların ne yaptığı ve ne zaman kullanmanız gerektiği aşağıdadır.

7d12a247-03dd-420c-a332-8da638370157_0.jpg

Ayarları Özelleştir iletişim kutusu
Windows Güvenlik Duvarı'nı açma
Bu ayar varsayılan olarak seçilidir. Windows Güvenlik Duvarı açık olduğunda, çoğu programın güvenlik duvarı üzerinden iletişim kurması engellenir. Bir programın güvenlik duvarı aracılığıyla iletişim kurmasına izin vermek isterseniz, izin verilen programlar listesine ekleyebilirsiniz. Örneğin, anlık ileti programını izin verilen programlar listesine ekleyinceye kadar anlık iletide fotoğraf gönderemeyebilirsiniz.
İzin verilen programlar listesindekiler dahil olmak üzere tüm gelen bağlantıları engelleme
Bu ayar, tüm istenmeyen bilgisayarınıza bağlanma girişimlerini engeller. Otelde veya havaalanında genel bir ağa bağlandığınızda veya Internet'te bilgisayar solucanının yayıldığı zamanlarda olduğu gibi, bilgisayarınıza en üst düzeyde koruma sağlamanız gerektiği durumlarda bu ayarı kullanın. Bu ayarla, Windows Güvenlik Duvarı programları engellediğinde ve izin verilen programlar listesindeki programlar yok sayıldığında uyarılmazsınız.

Tüm gelen bağlantıları engellediğinizde, çoğu web sayfasını görüntüleyebilir, e-posta gönderip alabilir ve anlık ileti gönderip alabilirsiniz.
Windows Güvenlik Duvarı yeni bir programı engellediğinde bana bildir.
Bu onay kutusunu seçerseniz, Windows Güvenlik Duvarı yeni bir programı engellediğinde ve size o programı engelleme seçeneği sunduğunda size bildirir.

Windows Güvenlik Duvarı'nı kapatma (önerilmez)
Bilgisayarınızda çalışan başka bir güvenlik duvarı yoksa, bu ayarı kullanmaktan kaçının. Windows Güvenlik Duvarı'nın kapatılması bilgisayarınızı (varsa, ağınızı) korsan ve kötü amaçlı yazılımlardan gelen zararlara karşı daha zayıf duruma getirir.

virus-programlari.jpg



Notlar

  • Bazı güvenlik duvarı ayarları kullanılamıyorsa ve bilgisayarınız bir etki alanına bağlıysa, sistem yöneticiniz bu ayarları Grup İlkesi yoluyla denetliyor olabilir.
    20100528050444_codevirus.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
virus_destek_hatt%C4%B1.jpg


Bir programın Windows Güvenlik Duvarı üzerinden iletişim kurmasına izin verme

Varsayılan olarak, çoğu program bilgisayarınızın daha güvenli olmasını sağlamak için Windows Güvenlik Duvarı tarafından engellenir. Bazı programların düzgün çalışması için güvenlik duvarı aracılığıyla iletişim kurmalarına izin vermeniz gerekebilir.

Bir programın Windows Güvenlik Duvarı aracılığıyla iletişim kurmasına nasıl izin vereceğinizi öğrenmek için bu videoyu izleyin (1:12)


Bir programın Windows Güvenlik Duvarı üzerinden iletişim kurmasına izin vermek için

  1. Windows Güvenlik Duvarı'nı açmak için Başlat düğmesini
    4f6cbd09-148c-4dd8-b1f2-48f232a2fd33_818.jpg
    ve ardından Denetim Masası'nı tıklatın. Arama kutusunagüvenlik duvarı yazın ve Windows Güvenlik Duvarı öğesini tıklatın.
  2. Sol bölmede, Program veya özelliğe Windows Güvenlik Duvarı aracılığıyla izin ver'i tıklatın.

    7b3375f7-57b3-403e-8f14-d28711380b32_0.jpg

    Windows Güvenlik Duvarı'nın sol bölmesi
  3. Ayarları değiştir'i tıklatın.
    18abb370-ac1e-4b6b-b663-e028a75bf05b_48.jpg
    Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.
  4. İzin vermek istediğiniz programın yanındaki onay kutusunu seçin, iletişime izin vermek istediğiniz ağ konumlarını seçin ve ardından Tamam'ı tıklatın.
Uyarı

  • Bir programın güvenlik duvarı üzerinden iletişim kurmasına izin vermeden önce içerdiği riskleri anladığınızdan emin olun.
Wiindows güvenlik

Diğer bilgisayarların Windows Güvenlik Duvarı üzerinden bilgisayarınızla iletişim kurmasına izin vermekte sorun yaşıyorsanız, bazı genel sorunları otomatik olarak bulup çözmek için Gelen Bağlantılar sorun gidericisini kullanmayı deneyebilirsiniz.

Gelen Bağlantılar sorun gidericisini açmak için Başlat düğmesini
4f6cbd09-148c-4dd8-b1f2-48f232a2fd33_818.jpg
ve sonra Denetim Masası'nı tıklatın. Arama kutusuna sorun giderici yazın ve Sorun giderme öğesini tıklatın. Tümünü görüntüle'yi ve Gelen Bağlantılar'ı tıklatın.
51672861073221120131437593012285_2.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Virus.jpg


Güvenlik duvarı üzerinden programlara izin vermenin riskleri nelerdir?

Güvenlik duvarında izin verilen programlar listesine bir program eklediğinizde ya da güvenlik duvarı bağlantı noktası açtığınızda belirli bir programın güvenlik duvarı aracılığıyla bilgisayarınızdan bilgi göndermesine veya almasına izin verirsiniz. Bir programın güvenlik duvarı aracılığıyla iletişim kurmasına izin verilmesi (bazen engellemeyi kaldırma denir) güvenlik duvarında delik açmaya benzer.

Her bağlantı noktası açtığınızda ya da bir programın güvenlik duvarı aracılığıyla iletişim kurmasına izin verdiğinizde bilgisayarınızın güvenliği biraz daha azalır. Güvenlik duvarınızda ne kadar çok izin verilen program veya açık bağlantı noktası olursa, korsan veya kötü amaçlı yazılımların bu açıkları solucan yaymak, dosyalarınıza erişmek veya bilgisayarınızı başkalarına kötü amaçlı yazılım yaymak için kullanmak üzere o kadar çok fırsatı olur.

Genellikle izin verilen programlar listesine program eklemek bağlantı noktası açmaktan daha güvenlidir. Bir bağlantı noktası açarsanız, bu bağlantı noktası bir program tarafından kullanılsa da kullanılmasa da kapatılıncaya dek açık kalır. İzin verilen programlar listesine program eklerseniz, "delik" yalnızca belirli bir iletişim için gerekli olduğunda açılır.

Güvenlik riskinizi azaltmaya yardımcı olmak için:


  • Yalnızca gerçekten gerek duyduğunuzda bir programa izin verin veya bağlantı noktası açın ve artık gerek duymadığınız programları izin verilen programlar listesinden kaldırmak veya bağlantı noktalarını kapatmak için aşağıdaki adımları izleyin.
  • Tanımadığınız bir programın güvenlik duvarı aracılığıyla iletişim kurmasına kesinlikle izin vermeyin.
Bir programı izin verilen programlar listesinden kaldırmak için

  1. Windows Güvenlik Duvarı'nı açmak için Başlat düğmesini
    4f6cbd09-148c-4dd8-b1f2-48f232a2fd33_818.jpg
    ve ardından Denetim Masası'nı tıklatın. Arama kutusunagüvenlik duvarı yazın ve Windows Güvenlik Duvarı öğesini tıklatın.
  2. Sol bölmede, Program veya özelliğe Windows Güvenlik Duvarı aracılığıyla izin ver'i tıklatın.

    7b3375f7-57b3-403e-8f14-d28711380b32_0.jpg

    Windows Güvenlik Duvarı'nın sol bölmesi
  3. Ayarları değiştir'i tıklatın.
    18abb370-ac1e-4b6b-b663-e028a75bf05b_48.jpg
    Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.
  4. İzin verilen programlar listesinden kaldırmak istediğiniz programın yanındaki onay kutusunu temizleyin ve Tamam'ı tıklatın.
Güvenlik duvarı bağlantı noktasını kapatmak için

  1. Windows Güvenlik Duvarı'nı açmak için Başlat düğmesini
    4f6cbd09-148c-4dd8-b1f2-48f232a2fd33_818.jpg
    ve ardından Denetim Masası'nı tıklatın. Arama kutusunagüvenlik duvarı yazın ve Windows Güvenlik Duvarı öğesini tıklatın.
  2. Sol bölmede, Gelişmiş ayarlar'ı tıklatın.
    18abb370-ac1e-4b6b-b663-e028a75bf05b_48.jpg
    Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.
  3. Gelişmiş Güvenlik Özellikli Windows Güvenlik Duvarı iletişim kutusunda sol bölmeden Gelen Kuralları'nı tıklatın.
  4. Orta bölmede, devre dışı bırakmak istediğiniz kuralı seçin ve ardından sağ bölmede Kuralı devre dışı bırak'ı tıklatın.
bakteri-virus.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
computer-virus-removal.jpg


Windows Güvenlik Duvarı'nda bağlantı noktası açma

Windows Güvenlik Duvarı bir programı engeller ve o programın güvenlik duvarı üzerinden iletişim kurmasına izin vermek isterseniz, bunu genellikle Windows Güvenlik Duvarı'ndaki izin verilen programlar listesinde (özel durum listesi olarak da bilinir) programı seçerek yapabilirsiniz.

Ancak, program listede yoksa, bağlantı noktası açmanız gerekebilir. Örneğin çevrimiçi arkadaşlarınızla çok oyunculu bir oyun oynamak isterseniz, güvenlik duvarının oyun bilgilerinin bilgisayarınıza erişmesine izin vermesi amacıyla oyun için bir bağlantı noktası açmanız gerekebilir. Bağlantı noktası her zaman açık kalacağından artık gerek duymadığınız bağlantı noktalarını kapattığınızdan emin olun.


  1. Windows Güvenlik Duvarı'nı açmak için Başlat düğmesini
    4f6cbd09-148c-4dd8-b1f2-48f232a2fd33_818.jpg
    ve ardından Denetim Masası'nı tıklatın. Arama kutusunagüvenlik duvarı yazın ve Windows Güvenlik Duvarı öğesini tıklatın.
  2. Sol bölmede, Gelişmiş ayarlar'ı tıklatın.
    18abb370-ac1e-4b6b-b663-e028a75bf05b_48.jpg
    Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.
  3. Gelişmiş Güvenlik Özellikli Windows Güvenlik Duvarı iletişim kutusunda sol bölmeden Gelen Kuralları'nı ve ardından sağ bölmeden Yeni Kural'ı tıklatın.
  4. Yeni Gelen Kuralı sihirbazındaki yönergeleri uygulayın.
Diğer bilgisayarların Windows Güvenlik Duvarı üzerinden bilgisayarınızla iletişim kurmasına izin vermekte sorun yaşıyorsanız, bazı genel sorunları otomatik olarak bulup çözmek için Gelen Bağlantılar sorun gidericisini kullanmayı deneyebilirsiniz.

Gelen Bağlantılar sorun gidericisini açmak için Başlat düğmesini
4f6cbd09-148c-4dd8-b1f2-48f232a2fd33_818.jpg
ve sonra Denetim Masası'nı tıklatın. Arama kutusuna sorun giderici yazın ve Sorun giderme öğesini tıklatın. Tümünü görüntüle'yi ve Gelen Bağlantılar'ı tıklatın.

bilgisayar-virsleri-semenleri-hedef-alyor.jpg
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst