gittigidiyor

[Çözüm] Bilgisayara format nasıl atılır? recovery tuşları hangileri?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Bilgisayara format nasıl atılır? Bilgisayarlarda recovery tuşları hangileri?

Format atmak bilgisayarımızdaki virüslerden, yavaşlamalardan, düzensiz dosyalardan ve sistem hatalarından kurtararak rahatlatır. Ancak format atmak için bazı tuş kombinasyonları vardır. Bunlar dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda ne gibi değişiklik gösterebilir ,

1737.jpg






Bir çok bilgisayar kullanıcısı format atmanın çok zahmetli iş olduğunu zanneder. Ancak durum hiç de öyle değildir. Format atmak çok basittir ve kısa süre içerisinde bitebilir.




Dizüstüne ve masaüstü bilgisayarlara nasıl format atılır

Öncelikle elimizde bir adet CD bulunması gerekiyor. Bu CD ile sisteminize hangi işletim sistemini yükleyecekseniz onu yükleyebilirsiniz. CD’yi taktığınızda bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekiyor. Bilgisayar yeniden başladığında ‘CD’den ön yükleme için bir tuşa basınız’ yazısı çıkması gerekiyor. Eğer öyle bir yazı çıkmazsa F2, F10 veya Delete tuşlarından birine basınız. Bilgisayara göre değişiklik gösterebilir. Daha sonra ise BİOS ayarlarından Boot seçeneğine tıklayarak CDROOM seçeneğini ilk sıraya getirmemiz gerekiyor. Getirdikten sonra F10 diyerek kaydedip çıkabiliriz. Bilgisayarı yeniden başlat dediğimizde ise ‘CD’den ön yükleme için bir tuşa basınız’ yazısı karşımıza çıkacaktır. Herhangi bir tuşa bastıktan sonra Windows gerekli kurumları yaptıktan sonra karşımıza işletim sisteminizin görüntüsü gelecektir. (Windows7, Windows8) Lisans koşullarını kabul edip devam ettikten sonra karşımıza gelen panelden Özel yazan kategoriyi seçiyoruz. Daha sonra karşımıza Disk biçimlendirme ve ayarları geliyor. Disk ayarlarını yaptıktan sonra karşımıza Windows’u nereye kuracağımız çıkıyor. Windows’u nereye kuracağımızı seçtikten sonra Windows kuruluma başlar ve birkaç defa kendini yeniden başlatabilir. Daha sonra ise gelen panelde kullanıcı adı ve şifrenizi girip güncelleştirme ayarlarınızı yapabilirsiniz.




@mehmetkarahanlı@
Bilgisayarım CD’yi görmüyor
Çoğu zaman kullanıcılar CD’yi taktıktan sonra bilgisayarın CD’yi okumadığını düşünür. Bazı bilgisayarla özel BİOS ayarları farklılık gösterebilir. Bunun için BİOS ayarlarını biraz kurcalamanız gerekebilir.
USB’den format atabilir miyim?
Evet. USB’den de format atabilirsiniz. BİOS ayarlarından seçtiğiniz CDROOM seçeneği yerine ilk seçeneği USB yaparsanız bilgisayarınız ilk açılış olarak USB’yi tanımlayacaktır ve format işlemi başlayacaktır.

Bilgisayarların recovery tuşları
ACER
1- Bilgisayarı yeniden başlatın ve Acer logosu göründüğünde Alt tuşunu basılı tutarken eRecovery konsolu başlayıncaya kadar F10 tuşuna süreli basıp bırakın
2- eRecovery konsolu açıldığında Restore to Factory Default Settings seçeneğini seçin ve OK deyin.
ASUS
1- Bilgisayarı yeniden başlatın ve Kurtarma konsolu açılıncaya kadar süreli F9’a basıp bırakın.
2- Size uygun seçeneği seçin ve onay verin
Asus Notebook’larda Ön yükleme önceliğini değiştirmek için Esc tuşunu, Bios’a girmek için F2 tuşunu kullanabilirsiniz. Yani Bilgisayarı Usb bellek veya DVDden başlatmak istiyorsanız Bios’a girmenize gerek yok, Esc tuşunu kullanın.
DELL
1-Bilgisayarı yeniden başlatın ve Dell logosu göründüğünde Ctrl tuşunu basılı tutarken Kurtarma Konsolu başlayıncaya kadar F11 tuşuna süreli basıp bırakın.
2-Dell™ PC Restore by Symantec ekranını belirecek. Restore seçeneğini seçin ve gereken onayları verin.
HP
1- Bilgisayarı yeniden başlatın ve F10 (Bazı modellerde F11) tuşuna sürekli basın.¹
2- Kurtarma Konsolu açıldığında sadece onay vermeniz yeterli olacaktır. Farklı seçeneklere ulaşmak için ise Advanced Options ardından Next seçeneklerini seçin.
Bazı durumlarda istem görüntülenmeyebilir veya konsol açılmayabilir. Ama istem görüntülenmese bile sistem kurtarma işlemini başlatacaktır.
LENOVO
1- Açılışta F11 tuşuna sürekli basın.
2- Karşınıza alttakine benzer bir ekran gelecek, dilediğiniz seçeneği seçin.
CASPER
1- Açılışta F9 veya F11 tuşuna sürekli basın.
2- Karşınıza recovery ekranı gelecektir.
PACKARD BELL
1- Açılışta F11 tuşuna sürekli basın.
2- Kısa sürede Kurtarma Konsolu açılacak dilediğiniz opsiyonu seçin
SAMSUNG
1- Bilgisayar açılırken Samsung logosu göründüğünde sürekli F4 tuşuna basın.
Kurtarma konsolu açıldığında Geri Yükleme’yi seçin ve ardından talimatları izleyin
SONY
1- Açılışta F10 tuşuna sürekli basın.
2- VAIO Recovery Wizard konsolu açıldığında dilediğiniz seçeneği seçin ve onay verin.
TOSHIBA
1- Bilgisayarınızı kapatın ve ardından -kapalı durumdayken- 0 (Sıfır) tuşunu basılı tutarken başlatın.
2- Karşınıza alttaki ekranlardan biri gelecektir.(Modele göre değişebilir.)
Erase the hard disk seçeneği ise diskteki bütün bölüntüleri silecek ve Windows’u tek parça C bölüntüsüne kuracaktır
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst