gittigidiyor

[Çözüm]Harddisk Arızası Nasıl Anlaşılır ? Arıza Belirtileri Nelerdir?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
hard-disk-arizasi-nasil-anlasilir1-660x330.jpg

Harddisk arızaları genelde darbelere, elektrik gidip gelmesinden ya da yoğun çalışmasından dolayı ömrünü tamamlamasından dolayı arızalanır. Ancak bilgisayarınız mavi ekran vermeye başladığı zaman bilgisayarınız size belirli kodlarla hatalar verir. Bu kodlar bazen sürekli aynı gelir bazen ise sürekli değişerek farklı hata kodlarıyla karşısınıza çıkar. Bilgisayarlarda problemlerin çoğu windowstaki bozulmalar veya harddiskten gelir ki harddiskten geldiğini düşünüyorsanız bunu anlamanın en güzel yolu HD Tune programıyla harddiskinizi taratmaktan geçer. HD Tune programıyla harddiskteki bozuk kesimleri tespit edebilir, harddiskinizde problemin diskten mi kaynaklı olduğunu anlayabilirsiniz. Hatta ne kadar ısındığını sıcaklık derecesine kadar…

HD Tune Programını İndirmek İçin TIKLAYIN
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Harddisk Arızası Nasıl Anlaşılır ?
HD Tune programını biraz anlatmak gerekirse 4 Sekmesi vardır:


  • BENCHMARK bölümünde harddiskinizin veri aktarım hızı test edilir. Grafiksel olarak bunu takip edebilirsiniz.
  • HEALTH bölümünde harddiskinizin sağlık durumunu gösterir. Sarı çizgiler harddiskinizde işlerin kötüye doğru gittiğinin habercisidir. Kırmızı çizgi varsa zaten o harddiskten kısa zamandan kurtulmanın gerektiği anlamına gelir. Çünkü her an bozulma riski vardır. Hemen yedeğinizi alın ve yeni harddisk satın alın.
  • Eğer harddiskinizden çok çalıştığı anda çatır çatır sesler cızırtılar çıkmaya başladıysa HD tune kurduğunuzda HEALTH bölümünde problemlerin başladığını sarı çizgileri göreceksiniz ve hatta kırmızı çizgilerde görebilirsiniz. Veri kaybı yaşamak istemiyorsanız harddiskinizin değerlerini ara ara kontrol edin.

    Bad sectorlü bir harddiskten görüntü..

 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Raw Diski Kurtarma İşlemi
Eğer harddiskinizdeki dosyalara ulaşamıyorsanız ve harddiskinizi incelediğinizde diskin RAW olarak görüntülendiğini gördüyseniz raw diski kurtarma işlem adımlarıyla dosyalarınıza kavuşabileceksiniz.
Raw.jpg



Öncelikle harddiskinizi sökün ve 2. disk olarak farklı bir bilgisayara bağlayın.

Daha sonra çalıştır’a cmd yazın ve çalıştırın.

chkdsk Z: /f /r (Z: yerine Raw olan bölümdeki disk harfini yazınız.) komutunu yazdıktan sonra enter’a basın.
5 adımlık bir işlem gerçekleşecektir. İşlem sonunda diskteki bilgilerin görüntüleneceğini göreceksiniz.

Eğer dosyalarınız görüntülenmezse harddiskinizi veri kurtarma programlarıyla tarayıp dosyalarınızı kurtarmak zoruna kalabilirsinz.

İşlem sonunda bozuk kesimde bölümünde 0KB yerine farklı boyutlarda değer görürseniz diskinizde bad sector olduğunun belirtisidir. Harddiskinizdeki bilgileri alıp, değiştirmenizi öneririm.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
harddisk-1.jpg
Bir dönemin olmazsa olmazı olan harddiskler, artık günümüz depolama teknolojisinin ilerlemesi nedeniyle yavaş yavaş tozlu raflara doğru gidiyor.
Yeni nesil bilgisayarların çoğunda SSD bulunuyor, harddisk bulunsa dahiSSD'lerin yüksek fiyatı ve düşük depolama alanından dolayı sadece yedekleme ve ikinci plandaki verilerin depolanması için kullanıyor.
Depolama teknolojileri konusunda araştırmalar yapan bir şirket olanTrendFocus'a göre mevcut harddisklerin fiziksel boyutlarında herhangi bir değişiklik yapmadan 18 TB kapasitelere ulaşmak mümkün.
hard-drive-4-970x0-702x336.jpg

Üstelik bu yeni keşfedilen yöntem ile harddisklerin performansları da artıyor. Tabii yeni nesil harddiskler bile bu performans artışıyla dahiSSD'lerin rakibi olmaktan hala çok uzaktalar.
Depolama konusunda 2 TB ile yetinemeyip, birden fazla harddisk kullanan kullanıcıları ilgilendiren bu gelişmenin bir diğer avantajı ise fiyat.
Fiyat/Performans konusunda daha başarılı olacak olan 18 TB kapasiteli sabit diskler, verdiğiniz paraya oranla size eskisinden daha fazla depolama alanı sunabilecek.
2017 yılı içerisinde raflarda yerini alması gereken yeni nesil harddiskler son kullanıcının yaşadığı depolama problemini ortadan kaldıracak gibi gözüküyor.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst