gittigidiyor

[Çözüm] Pc Nasıl Toplanır ve Nelere Dikkat Edilmeli?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
tepe.jpg


Gelişen teknolojideki alışılmışlığın değil yeni nesil teknolojilerdeki donanımı nasıl kontrol altında bulundurarak yapabileceklerimize bakalım..Günümüzde eskiye nazaran artık hazır masaüstü bilgisayarlara talep bariz bir şekilde azalmaya başladı. Nedeni ise toplama bilgisayarın doğru tercihler yaptığımız taktirde hazır bilgisayarlara nazaran çok daha ekonomik ve performanslı bir bilgisayar karşımıza çıkarken biliçsizce toplanan sistemler genelde kulanıcısının başına bela olmakta başka bir şeye yaramıyor. Gelin şimdi sizle nasıl bir sistem toplanmalı onların üzerine değinelim ve tercihlerimizi doğru yaparak kendimizi üzmeyelim.
sistem.jpg


@mehmetkarahanlı@
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
ic-donanim-birimleri-anakartlar-bolumleri.jpg


Sözü Edilecek Olan Adımların Özeti


Önce bir bilgisayar toplamak için atılacak olan adımlara bir göz atalım.

- Boş kasayı açıyoruz
- Bileşenleri takılmaya hazır hale getiriyoruz
- Anakartı takıyoruz
- Bellek, işlemci ve soğutucuyu takıyoruz
- Ekran ve ses kartını takıyoruz
- Sabit diski ve disket sürücüsünü takıyoruz
- Kabloları bağlıyoruz
- Sürücü ve anakartın güç kablosunu takıyoruz
- Kasanın ön panelinin kablolarını takıyoruz
- Son kontrolleri yapıyoruz

@mehmetkarahanlı@

Resim3_13.png

Kullandığımız kasada genişleme kartlarını ve anakartı rahat takabilmekiçin dışarı doğru çekilen bir çekmece bulunuyordu. Bugün bir bilgisayardükkanına gittiğinizde bir dizi değişik kasa tasarımı göreceksiniz.İleride bazı parçaları çıkartmak zorunda kalmamak için satın aldığınızkasayı önceden bir incelemenizi ve kendinizi alıştırmanızı öneriyoruz...
BOŞ KASANIN AÇILMASI

Anakart çekmecesi dışarı çıkartılmış boş kasa

Kullandığımız kasa ATX standardında ve 300-watt'lık güç kaynağıkullanıyor. İki tarafındaki paneller vidaları söküldükten sonraçıkartılabiliyorlar. Bazı kasaların ters U biçiminde tek bir dış kapağıolabilir. Her iki durumda da bu kapakları çıkartarak müstakbelbilgisayarınızın kasasının içerisine iki taraftan da erişebilir durumdaolmalısınız.
Bir kasanın modülerliğini ve kalitesini ölçmek için fiyatınabakabilirsiniz. Genelde ucuz kasalarda bileşenleri belli bir sıra iletakmak zorunda kalırsınız ve bu kasaların metal aksamı yumuşaktır,keskin kenarları da olabilir. Pahalı kasalarda daha akıllıca tasarımlaruygulanmıştır, kullanılan malzeme daha sert ve sağlamdır, keskinkenarlar törpülenmiştir ve güç kaynakları daha kalitelidir.
Yan panelleri söküp kasanın içerisini açınca üretici firmanın kasanıniçerisine koyduğu aksesuarları görürsünüz. Güç kablosu ve vidalarmutlaka olmalıdır, bazı durumlarda kasa ayaklıklarını da buradabulabilirsiniz....
BİLEŞENLERİ TAKILMAYA HAZIR HALE GETİRİLMESİ

Bütün bileşenlerin kuşbakışı görünümü - ağ kartı, disket sürücüsü,CD-ROM sürücüsü, ses kartı, sabit disk, IDE kablosu, ekran kartı,bellek, işlemci soğutucusu ve anakart. (soldan sağa ve yukarıdanaşağıya).


ANAKARTIN TAKILMASI


Altı anakart ayaklıklı boş çekmece

Kasamızda bulunan çekmece anakartın ve bileşenlerinin takılmasını sonderece kolaylaştıran bir seçenek. Ucuz kasalarda anakart direkt olarakkasanın üzerine vidalanır. Eğer bu tür bir kasa kullanacaksanız, öncekasayı bu taraf alta gelecek şekilde yere yatırmalısınız. Bundan sonraanakartı sabitlemek için kullanılacak olan ayaklıkları vidalayın.Resimde ayaklıklar kasanın üzerine takılı olarak görülüyorlar. Geneldekasanın paneline gerektiğinden fazla delik delinmiştir. Bu delikleranakartların oturtulması için kullanılan standart yerleşimlerigösteriyorlar. Bunlardan kaçının kullanılacağı tamamen kullandığınızanakartın üreticisine kalmıştır. Genelde her anakart her kasayatakılabilir. Anakartınızın delikleri ile kasanın deliklerinikarşılaştırın ve ayaklıkların hangi deliklere oturtulacağına kararverin..

İşlemci soketinin anahtarını kaldırın


Anakart panele vidalanmış durumda.
330efe9.jpg

İŞLEMCİ VE SOĞUTUCUNUN TAKILMASI

İşlemciyi sokete takın, anahtarı tekrar kapatın

Önce işlemciyi sokete oturtun. Bunu yapmak için soketin kenarındagörülen anahtarın kaldırılması gerekiyor. Eğer işlemcinizin altbölümüne bakarsanız bir köşede bir iğnenin eksik olduğunu göreceksiniz.Bu köşeyi soketin üzerindeki eksik delikli köşeye denk getirin. Bu köşeişlemcinin yanlış takılmasını engellemek için konmuştur. Burada dikkatedilmesi gereken nokta işlemciyi sokete girmek için hiç bir şekildezorlamamak. Eğer işlemcinin yönünün düzgün olduğundan emin olmanızarağmen işlemci sokete oturmuyorsa büyük ihtimalle iğnelerinden birieğrilmiş demektir. Eğer bu tür bir durum söz konusu ise eğik iğneyitornavida veya pense ile düzleştirin. İşlemciyi oturttuktan sonraanahtarı kapatın...
Termal Macun veya Termal Ped Kullanmayı Unutmayın


Termal macunun n işlemciye sürülmesi

İşlemcinin üzerine mutlaka termal macun veya termal peduygulamalısınız. Bu işlem işlemci ile soğutucu arasındaki ısıtransferini gerçekleştirmek için gerekli. Eğer bir işlemcinin üzerinetermal iletken bir malzeme sürmezseniz işlemciyi yakabilirsiniz. Termalmacunun kullanılmadığı durumlarda soğutucunun biraz yamuk takılması,iki tabakanın arasında toz ve kir kalması bile işlemciden ısınınverimli olarak uzaklaştırılmasını engelleyecektir. Buna ek olarak,termal pasta işlemcinin üzerindeki "çekirdek" olarak bilinen temasyüzeyindeki mikroskopik yarıkları da doldurur. Bazı soğutucuüreticileri sattıkları ürünlerin paketine termal pasta da eklerler.Eğer sizinkinin içerisinden çıkmadıysa bir bilgisayar dükkanındanyaklaşık 2 ya da 3 dolara alabilirsiniz.



Soğutucunun Takılması

Bakır son derece verimli bir ısı iletkeni olduğu için bakır birsoğutucu kullanmayı tercih edin. Bir soğutucu satın almadan öncekullanacağınız işlemcinin soket tipini bilmelisiniz. İki tür soğutucuseçeneğiniz var - biri hem Soket A/462 ve Soket 370'e uyar, diğeri isesadece Soket 423 (Pentium 4) içindir.

Soğutucunun yerleşiminin doğru olduğundan emin olun. Reside soğutucu sokete bağlanmak üzere


Soket A/462 (AMD) ve Socket 370 (Pentium III ve C3) modellerinde soğutucu sokete klipsler ile sabitlenir.

Soğutucunun Fanına Elektriğin Bağlanması

Pentium 4 anakartlarda 423 iğneli bir soket ve işlemci soğutucusu için raylar vardır


Püfür püfür hava akımı. Soğutucunun fanının elektrik bağlantısı
Fanın güç kablosunun neden üç kablodan oluştuğunu merak ediyorolabilirsiniz. Bunlardan iki tanesi elektriği taşır, üçüncüsü ise fanındönme hızını izlemek için kullanılır. Böylece BIOS her zaman fanınhangi hızda döndüğünü bilir.
Pentium 4 Sistemlerdeki Küçük Farklar
Soket 370 (Intel Pentium III veya Via C3), Soket A/462, ve Soket7'lerde soğutucu hep aynı yöntemle takılır. Ancak Soket 423-tabanlıPentium 4 sistemlerde küçük bir fark var. Intel anakart üreticilerininsoğutucuları işlemciye tam düz olarak oturtabilmek için plastik birkılavuz kullanmasını zorunlu tutuyor. Ayrıca soğutucu aşağıdakiresimlerde görüldüğü gibi klipslerle değil tırnaklarla oturtuluyor.

Bir Pentium 4 soğutucusunun takılması

Belleklerin Takılması
Bellekler anakarta uygun olmalıdır… Kullanılacak belleğin tipianakartın yongaseti tarafından belirlenir. Bellek standardını anakartınkutusundan veya kullanım kılavuzundan öğrenebilirsiniz…

Belleğin takılması. Bellek modülünün altındaki bir çentik belleğindoğru yönde takılmasını garanti altına alır. Bu çentik SDRAM, DDR SDRAMve RDRAM'lerde farklı yerlerdedir.

DIMM bellek modüllerinin altında bellek yuvalarına uygun gelen birçentik vardır. Belekleri zaten yanlış takamazsınız, ancak takmadan öncebellek modüllerini yuva ile aynı hizaya getirmelisiniz. Bundan sonrabelleği yavaşça yuvaya doğru bastırın. Burada dikkatli olmalısınız, çokfazla bastırırsanız anakartın içerisindeki veri hatlarına zararverebilirsiniz. En iyi yöntem önce bir tarafı, daha sonra diğer tarafıbastırmaktır. Bir taraf tam olarak oturtulduğunda bir çıt sesiduyacaksınız, anahtar çentiğin üzerine kapanacaktır. Bellekleri dışarıçıkartmak için anahtarları yanlara açmak ve bellek modüllerini elledışarı çekmek yeterlidir.

Birinci engel aşıldı, anakarta işlemci, soğutucu ve bellek takıldı

Ekran, Ses ve Ağ Kartları

Ses kartı (solda) ve ekran kartı (ortada) yerlerine oturtulmuş durumda. Gerekirse bir ağ kartını takmak için de yer var.

Günümüzde ekran kartları genelde bu iş için özel olarak üretilmiş olanAGP yuvalarına takılır. Bu yuva PCI yuvasından farklı olarak kahverengirenklidir ve anakartın ortalarında yer alır. PCI ekran kartları çoknadiren kullanılır. Bundan sonra yapacağınız iş her genişleme kartı(ses kartı dahil) için bir PCI yuvası seçmek. Bir genişleme kartınıtakmadan önce kasanın arka tarafındaki kapaklardan gerekli olanınıçıkartmalısınız. Genelde bu iş için vidalar kullanılır, ama bazıkasalarda plastik klipsler de bulunabiliyor. Bazıları ise kasayabağlıdır, tornavida ile kanırtıp kırmak gerekebilir.
Basit bir sistemde hangi kartın hangi PCI yuvasına takılacağınıbelirlemek kolaydır. Ancak deneyimlerimiz ışığında bazı anakartlardaPCI yuvası seçiminin zorlayıcı olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, bazıkartlarda IRQ'lar iki veya üç kere paylaşılabiliyor. Bu tür kaynakçakışmaları anakart ve işletim sisteminin beraber düzgün olarakçalışmasını engelleyebiliyor. Genelde bu sorunu çözmek için dertçıkartan PCI kartını başka bir yuvaya takmak veya IRQ ayarlarını elleyapmak gerekir. Diğer sorun ise tamamen ergonomik. Eğer kartın üzerindebüyük bir soğutucu plaka varsa bu kartı anakartın çok ısınan birbölgesine takmamak gerekir. İşte bu yüzden, fazla ısınmayı önlemek içinses kartını ekran kartının yanındaki yuvaya takmadık.

Sabit Diskin ve Disket Sürücünün Takılması
Sabit diskinizi size uygun şekilde (single, master veya slave)ayarlamış olduğunuzu varsayıyoruz. Aşağıdaki fotoğrafta sabit disktakılmış olarak görülüyor. Görebileceğiniz şu anda kasanın içerisiniayna gibi görebiliyoruz. Eğer anakart çekmecesini yerine itmiş olsaydıksabit diski sol taraftan vidalamak mümkün olmayacaktı.

Şu anda hala sabit disk ve disket sürücüye erişebiliyoruz. Kenardan disk vidalarını görebilirsiniz.

Her sürücünün iki tarafında da ikişer vida kullanın. Sürücü soğutmaolayı özellikle günümüzün 7,200 rpm sürücüleri için çok önemli. 7,200rpm hızında çalışan sabit disklerin ısısı kolaylıkla 50 dereceninüzerine çıkabilir. Bu yüzden diskin etrafında ısının dağılabilmesi içinmutlaka biraz alan bırakmalısınız. Güç kaynağının fanı çoğu durumdakasanın içerisine yeterli hava akımı sağlayabilecektir.
CD-ROM Sürücüsünün Takılması
Bir CD-ROM sürücünün takılması aynen bir sabit diskin takılmasıgibidir. Önce jumper ayarlarının doğru olup olmadığını kontroletmelisiniz.

CD Sürücü yuvasında

Bilgisayar kasasının ön paneli plastik bir kapak ile kapatılmıştır.Arka taraftan bakınca buradaki metal bölümü görürsünüz. Bu metalyekparedir, sadece sürücüler ve kablolar için gerekli delikleraçılmıştır. Plastik kapağı çıkarttığınızda bu alanı görürsünüz. CEstandartlarına göre ön panelin metal olması birkaç yıldır zorunlu.Çünkü metal elektromanyetik emisyonu düşürüyor.
Pratikte iki seçeneğiniz var. Eğer sürücü yuvaları kesilmiş, sadeceince bir metal ile duruyorsa bunları içeriden dışarı itip kırıpçıkartabilirsiniz. Daha pahalı olan yüksek kaliteli kasalarda ise bukapaklar kolayca takılıp çıkartılabilirler. Bu aşamada kazaya uğramamakiçin önceden kontrol edip delikleri nasıl açacağınıza karar vermeniziöneririz. Ön delikleri açtıktan sonra CD-ROM sürücüyü içeri kaydırıpyerine vidalayabiliriz. Her zaman uygun boyutta ve dört adet vidakullanmaya dikkat edin. Vidaları çok fazla sıkıştırmayın, çok fazlasıkıştırmak metali eğebilir. Sürücü ne kadar hızlı ise bu eğiklikten okadar etkilenecektir.
Vidaları sadede sürücüyü kaydırmayacak kadar sıkıştırmanız yeterli.Aynı sabit disklerde olduğu gibi CD-ROM sürücülerde de ısınma dikkatedilmesi gereken önemli bir faktördür.

Kabloların Bağlanması

Bilgisayarınızşu anda aşağıdaki fotoğraftaki gibi görünmelidir. Anakart, işlemci,bellekler, ekran kartı, ses kartı, sabit disk, CD-ROM ve disket sürücügibi anahtar bileşenler takılmıştır. Şimdi sırada kabloları bağlamakvar.


PC, kabloları takılmamış durumda

Birinci bölümü okuduktan sonra biliyor olmanız gerekli, iki ana tipkablo var. Birincisi disket sürücünün 34-hatlı kablosu, ikincisi isesabit disk ve CD-ROM sürücüler için kullanılan 40-hatlı (80 kanallı)IDE kablosu. for the hard disk and CD-ROM. Kablolar birinci hattıgösterecek şekilde renkle kodlanmıştır. Çoğu sürücünün üzerinde debirinci hattın nereye denk geleceğini gösterecek bir ibare vardır. Eğersürücünüzde bu tür bir ibare yoksa aklınızda olsun, renkli bölüm herzaman güç kablosunun bağlandığı yöne gelir.

Veri kabloları. İşaretler elektriğin aktığı yönü gösteriyor. Altta 80iğneli sabit disk kablosu, üstte 34-iğneli disket sürücü kablosugörülüyor.
Sürücü Güç Konektörleri

5 ve 12 voltluk dört iğne. Disk sürücü güç konektörü veri kablosunun sağ yanında görülüyor

Güç kaynaklarında sürücülere elektrik sağlayan en az beş kablo bulunur.Eğer bundan fazlası gerekiyorsa, bir "ayırıcı" kullanabilirsiniz. Birayırıcı, tek bir kablodan iki güç kablosu çıkartmak için kullanılır.Kabloların uçları ve girdikleri yerler hata olmaması için eğikşekildedirler.
Disket sürücülerinin fişleri (konektörleri) küçük boyutludur ve güçkaynağından gelen kablolar arasından ayırt etmek kolaydır. ATX kablosuda güç kaynağından anakarta elektrik iletmek için kullanılır. Durumagöre ATX12 veya P6 konektörünün bağlanması gerekebilir.

Ön Panel Bağlantıları

Ön Panel Bağlantıları - HDD LED (sabit disk ışığı), güç (açma/kapama)düğmesi ve RESET düğmesi üst sırada. Altta ise mini hoparlör bağlantısıgörülüyor

Bütün anakartlarda ön panel fonksiyonları için gereken bağlantılarkartın alt sağ bölümüne yerleştirilmiştir. Anakartınızın kullanımkılavuzundan hangi iğneye neyin bağlandığını öğrenebilirsiniz. Anakatınüzerinde yazan kısaltmalar deneyimsiz kullanıcılar için bir anlam ifadeetmez.
• SP, SPK, veya SPEAK: Dört iğneli hoparlör bağlantısı
• RS, RE, RST veya RESET - iki iğneli RESET kablosu buraya bağlanır.
• PWR, PW, PW SW, PS veya Power SW - bunların hepsi güç düğmesianlamına gelir, bilgisayarın açma/kapama düğmesinden gelen iki iğnelikablo bağlanır.
• PW LED, PWR LED: Güç LED'i - Bilgisayarın açık olduğunu gösteren ön panel ışığının iki iğneli bağlantısı.
• HD, HDD LED - bu iki iğneli bağlantıya sabit disk aktivitesini gösteren LED bağlanır
Ters veya düz takmak konusunda endişe etmenize gerek yok. RESET veAÇMA/KAPAMA düğmeleri her durumda çalışırlar. Ancak LED'ler terstakıldığında çalışmazlar. Eğer bu türbir sorun yaşarsanız bağlantınınyönünü değiştirmeniz yeterlidir.

Son Kontroller
Yeni bilgisayarınızı açmadan önce her şeyi bir daha gözden geçirmenizdeyarar var. Aşağıdaki listedeki kontrolleri yapmayı ihmal etmeyin:
• Anakartın jumper ayarları. İşlemciye uygun mu?
• Sürücü jumper ayarları: master/ slave doğru mu?
• İşlemci, bellek modülleri ve genişleme kartları tam olarak oturtuldu mu?
• Bütün kabloları bağladınız mı? Tam olarak oturuyorlar mı?
• Genişleme kartlarının vidalarını taktınız mı? Sürücüler sabitlendi mi?
• Bütün sürücülerin güç bağlantılarını yaptınız mı?
Yukarıdaki listeyi de kontrol ettikten sonra bilgisayarınızı açabilir ve işletim sisteminizi yükleyebilirsiniz....


Sata Hdd Kurulumu


SATA,Serial ATA nın kısaltmasıdır.SATA'ya şu sıra çoğu kullanıcınınkullandığı ve CD-ROM,RW,DVD gibi disk okuyucuları bağlamak için dahauzun sürede kullanacağı sandığım Paralel ATA'nın evrim geçirmişşeklidir.

SATA standardı daha ince ,ergonomik kabloların ve daha az iğnesayılarının kullanılmasına olanak veriyor.Ayrıca Paralel veriiletiminde hız sadece kısa mesafeli uzaklıklarda etkiliydi.Uzunmesafelerle veri iletimi gerçekleştiriliyor, ama hız önemli derecededüşüyordu. Bunun nedeni ise, bit sayılarının uzun mesafede rasgelehızlarda gitmesi ve bundan dolayı bir karmaşanın meydana gelmesiydi.Ayrıca, 40 veya 80 iğneli paralel kablolar kalın olduklarından dolayı,yeterince esnek bir yapıda değillerdi. Bu nedenle de, kasanın içindekihava sirkülasyonunu da etkiliyorlardı.
SATA'nın pin sayısı da diğer bağlantıya göre daha düşük. Serial ATAiçin 6 ya da 8 damarlı bir kablo yeterli. Paralel kablolarda bu damarsayısı 40 idi, hatta Ultra ATA 66 ve 100'lerin çıkması ile birliktedamar sayısı da 80'e çıktı. Seri bağlantıda zaman gecikmesininyaşanması mümkün değil. Çünkü seri bağlantıda, paralel bağlantınınaksine sinyal iletimi tek bir kanaldan yapılıyor.

Sata ve paralel ata kabloları arasındaki farkı çok iyi gösteriyor..


Kablolarıyla birlikde sata harddiskin görünümü


Hantal EIDE kablolarını kullanmak istemeyen ve anakartında SATAözelliği bulunan kullanıcılar bir adaptör yardımı ile PATA sabitdisklerine SATA veri kablosu takılabilirler.



Şimdide SATA diskleri Windows XP kuracağımız bilgisayarımıza nasıltanıtacağımıza gelelim.Windows XP kurulumu yapıyoruz.Windows XPkurulumu hakkında bilgi için buraya tıklayın.Kurulum esnasında buekranla karşılaştığımızda "F6" 'ya basmalıyız.


"F6" 'ya bastığımızda birşey olmuyormuş gibi görünsede bir süre sonrakarşımıza bu ekran gelecek.Biz de yeni bir aygıt eklemek için "S"tuşuna basacağız...


Hemen ardından bizden anakartımızla beraber gelen sürücü disketiniisteyecek.Disketiniz yoksa kurulumdan önce oluşturmanız gerekir.Büyükolasılıkla bu sürücüler anakartınızla gelen CD'dedir orda da yoksaanakartı üreten firmanın internet adresindenindirebilirsiniz.Disketimizi sürücüye yerleştirip "Enter" tuşunabasıyoruz...


İşte disketten sürücü adı okundu ve onaylamamız için bize bir sorgu ekranı geldi."Enter" tuşuna basarak onay veriyoruz...



Yazarken yapabileceğiniz ayrıntıları yazdık..Serial ata paralel atanın geliştirilmiş halidir denilebilir...Saniyede 150 MBveri iletimiyle şimdiye kadar ki veri iletişimde ulaşılabilinecek enyüksek hıza ulaşılmıştır... Ama çok yeni bir teknoloji olduğu için eskiişletim sistemlerinde serial ata harddisk kullanmak için birkaç ayaryapmak gereklidir ve eski anakartlar bu teknolojiye uyumlu olmadığıiçin serial ata harddiskleri desteklemezler bu nedenle eski bir anakarta sahipseniz bu teknolojiyi kullanamazsınız.... Şimdi win 98 desata için yapılacak ayarlara gelelim :
Biostdan configure sekmesine gelelim ve serial ata ayarı "enhancedmodda" ise bunu "compatible" şekline getirelim... Olay bu kadar basitdiyebilirim....
Sata tenolojisi sadece harddiskler için değil cd room,rewriter ve dvdroom gibi aygıtlarda da yüksek hızlara ulaşmak için kullanılır.Eğersata destekleyen bir anakartınız varsa eski harddiskkinizle veda etmezamanınızın geldiğini size hatırlatmak isterim.En azından hıza önemveriyorsanız durum böyle..
Anakart%C4%B1n-Yap%C4%B1s%C4%B1.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
1) Bilgisayarınızı Hangi Amaçla Kullanıcaksınız
pc1.jpg
Aslında en önemli problem bu siz bilgisayarnınızı hangi amaçla kullanıcaksınız. Kullanım türleri arasında halka bariz sunulan sistemler arasında Ev Bilgisayarı, Ofis Bilgisayarıveya Oyun Bilgisayarı olarak 3’e ayrılmaktadır. Bu kullanım alanlarından hangisi olduğunu doğru seçip ona göre bir bilgisayar sistemi kurmanız gerekmekte misal kişi toplayacağı sistemi evde multimedia amaçlı yani flim dizi internet gezinimi için kullanmayı amaç edinirken gidipte bir oyuncu sistemi toplaması cebine ve cebinden çıkan o kadar para yüzünden psikolojisine büyük zarar.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
2) Sistemlere Göre Donanım Parçaları Belirlenmesi
5.jpg


  • Ofis Bilgisayarı – Amaç: Ofis Programları
    a- Ekran kartına ihtiyacınız yoktur. Burda İşlemciye gömülü olan dahili grafik yongası yeterde artar bile
    b- İntel veya AMD tabalı çift çekirdekli işlemciler fazlasıyla yetecektir
    c- Ram Bellek için 4GB toplam bellek yeterli olacaktır fazlasına gerek yok
    d- Anakart olarak işlemcinin soket tipine bağlı olarak giriş seviyesi bir anakart seçmeniz yeterli
    e- 300Watt ‘lık bir kasa güç kaynağı kombini yeterlidir
  • Ev Bilgisayarı – Amaç: Multimedia
    a- Ekran kartı olarak giriş seviyesi bir kart tercih edilebilir ekran kartı kullanmazsanız bile sisteme şuanki işlemciye gömülü olan grafik yongaları fazlasıyla yeterli
    b- İntel veya AMD tabalı çift çekirdekli işlemciler yetecektir. Maksimum tercihiniz INTEL i3 işlemciler olsun
    c- Ram Bellek olarak 4-6 GB bellekler yeterlidir maksimum tercihiniz 8GB Bellek olsun
    d- Anakart olarak işlemcinin soket tipine bağlı olarak giriş seviyesi bir anakart seçmeniz yeterli
    e- 300Watt ‘lık bir kasa güç kaynağı kombini yeterlidir. Ekran Kartı kullanılacaksa ona göre güç kaynağını yükseltin
  • Oyun Bilgisayarı – Amaç: Oyun Oynamak ve Multimedia
    a- İşlemci olarak INTEL’in 4 Çekirdekli (I5 veya I7) İşlemcileri, AMD’nin 6-8 Çekirdekli (FX X6 veya FX X8) İşlemcileri tercih edilmeli
    b- Burda en iyi yatırım Ekran Kartına olmalı minimum AMD’nin veya NVIDIA’nın orta seviye oyun kartları tercih edilmeli. Bizim tavsiyemiz üst seviye kartlar tercih edin.
    c- Ram Bellek olarak 8GB Bellek minimum tercihiniz olsun.
    d- Anakart olarak orta seviye veya işlemciniz O.C’ye müsait ise üst seviye O.C anakartlar seçilebilir
    e- Sistemde muhakkat bir SSD depolama alanı bulunsun ki genel kullanımda ve oyun yüklenmelerinde anlamsız beklemeler yaşamayın
    f- En önemli kısma geldiğimizde sistem güç harcayan bir sistem olacağından Güç kaynağınızı sisteme yetecek toplam güçte olması gerekmekte burda gidipte ucuz dandik markalar seçmeyin 3000 TL’lik sistem toplayıp 50 TL’lik güç kaynağı kullanmayın yoksa bilgisayarınızın nasıl yandığını izlersiniz. ve güç kaynağınızda minimum 80+ plus Bronzesertifikası olsun ki elektirik faturanız kabarık gelmesin
Bu sistemleri toplarken işlemci’nin soket tipinde anakart seçmeniz gerekte anakart DDR3 ise DDR3 Ram Bellek, DDR4 ise DDR4 Ram Bellek kullanmanız gerekmekte. Kısacası parçalar arasındaki uyumluluğu iyi belirlemeniz gerekmekte.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
3) Belirlenen Donanım Parçaları En Hesaplı Şekilde Alınılmalı

facebook-para-dagitiyor-705x290.jpg

Amaç toplama bilgisayar olunca dolar üzerinden parça fiyatı ile uğraşmak zorundasınız sabırlı iseniz dolar yüksekse doların düşmesini beklemek sizin için en doğru hareket olacaktır. Donanım parçası alırken yapılması gereken en önemli olay alacağınız parçayı birçok yerde araştırıp en uygun olanını almak burda bizim size tavsiyemiz “internet üzerinden alışveriş yapın” e ticaret hem daha uygun hemde çoğu üründe ücretsiz kargo ile ek masraf yapmadan kapınıza kadar getiriyorlar ve ülkemizde güvenli bir şekilde alışveriş yapabileceğiniz ve bizimde yaptığımız siteler başında ” Vatan Bilgisayar, İnventus, Hızlıal, Eksen Bilgisayar, Gold Bilgisayar “ gibi markalar gelmekte ve yine bir çok site bulunurken bu siteler bizimde sürekli kullandığımız ve hiçbir sorun yaşamadığımız markalar. Bu verdiğimiz siteler arasında fiyatları karşılaştırarak sistem toplamak sizin için çok iyi olacaktır.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
4) Sistem Toplanması ve Kurulum
%C5%9F.jpg
Bütün sistem parçalarını acele etmeden dikkatlice takmanız gerekmekte acele ederseniz anakartın kapasitörlerinden tutunda soketlere bile zarar verebilirsiniz onun için geç olsun güç olmasın diyerek yavaş yavaş dikkatli bir şekilde montaj işlemimizi yapmamız gerekmekte tüm sistemi kurduktan sonra ve işletim sistemide kurulduktan sonra sistemde bulunan parça ve yongaların hepsinin driver kurulumu yapamamız gerekmekte Win 8 bunu birçoğunu otomatik yapacakken ekran kartının driver kurulumunu yapmanız gerekmekte ve eksik gördüğünüz parçanın driver kurulumunu yapmalısınız bunları internetten indirip kurabilirsiniz veya anakarttaki driver cdsi ile yapmanızda mümkün ama tavsiyemiz güncellik bakımından driverlerı internetten indirin.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst