gittigidiyor

[Çözüm] PC'nizin ömrünü tüketen 7 ihmal!

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
PC'nizin ömrünü tüketen 7 ihmal!
Bilgisayarınızın ömrünün zamanından önce tükenmemesi sizin için önemliyse, bu 7 maddeye dikkat edin!

2016011414024064072.jpg



Çoğu cihazımız gibi bilgisayarlarımızın da bir ömrü var ve bunu bize yavaşlayarak, normalden yüksek ses çıkararak veya hata mesajlarıyla düzenli olarak hatırlatıyorlar.
Ancak bu sorunların çoğunu biraz sezgilerinizle, biraz da hazırlıkla önleyebilirsiniz. PC'nize zarar verebilecek faktörleri öğrendiğinizde gelecekte yaşayabileceğiniz baş ağrılarının önüne geçebileceksiniz.
PC'niz ister yeni olsun, ister birkaç senelik, henüz geç kalmadınız. İşte PC'lerin ömrünü hızla bitiren 7 neden ve yapabilecekleriniz.
1. Kötü havalandırma

Tüm bilgisayarlar, çalışırken yaydıkları ısıyı dışarıya atmaya yönelik fan sistemlerine ve hava deliklerine sahiptir. Ancak bu delikler kolayca kapanabilir. Örneğin PC'nizi masanın altına, duvarın bitişiğine yerleştirmek hava akışını yavaşlatabilir. Laptop'ların hava delikleri genellikle altlarındadır. Bu yüzden laptop'unuzu kucağınız veya yastık gibi yumuşak yüzeylerde kullanıyorsanız, hava girişini engelliyor olabilirsiniz.
2. Toz birikmesi

Yeni PC'niz yerde duruyorsa, toz, toprak ve saçla dolması çok zaman almayacaktır. PC'nizin içinde biriken bu kir yumağı, sıcaklık üreten parçaların soğumasını engelleyerek daha fazla ısınmasına ve ömrünün azalmasına neden olabilir. Bu yüzden PC'nizin kasasını ara sıra açıp temizlemenizde fayda var.
3. Çıkan kablolar

Özellikle dışarıdaki kablolar kolayca gevşeyip çıkabilirler. PC sorunlarının önemli bir kısmı bundan kaynaklanır. Donanımsal sorunlar yaşıyorsanız, kasa içerisindeki kabloların anakarta düzgün biçimde bağlanıp bağlanmadığını da kontrol edin.

36717_pcnizin-omrunu-tuketen-7-ihmal.jpeg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Elektrik dalgalanmaları, kesintileri...

2016011414023130772.jpg


4. Elektrik dalgalanmaları

Yıldırımlardan evinizdeki elektrik canavarı cihazlara dalgalanmaların birçok nedeni olabilir. Bu durum bazen güç kaynağınızın hasar görmesine, daha kötü bir senaryoda ise anakartınızın yanmasına neden olabilir. Elektrik dalgalanmalarına karşı dalgalanmadan koruyan cihazlardan (Surge Protector) faydalanabilirsiniz.
Dalgalanmaların ethernet kablosu ve telefon hattı üzerinden de taşınabileceğini unutmayın. Bazı koruyucu cihazlar, bunlar için de destek sunuyor.
5. Elektrik kesintileri

Ani elektrik kesintileri veri kaybetmenize yol açabilir. Bazı durumlarda sabit diskler ve SSD'ler, kesinti yüzünden kalıcı hasar görebilirler. Çözüm ise bir kesintisiz güç kaynağı kullanmaktan geçiyor. Bu cihazlar, birkaç dakikalık ek güç sağlayabiliyorlar; bu süre içinde bilgisayarınızı güvenle kapatabiliyorsunuz.
6. Fiziksel hasar

PC'nize fiziksel hasar vermenin iyi bir şey olmadığını söylememize bile gerek yok. Özellikle sağa sola çarptığınız laptop'un sabit diski zarar görebilir. Aslında mekanik diske sahip laptop'unuzu çalışırken taşımamak en idealidir. Laptop'unuzun üzerine su dökerseniz, onu hemen kaybetmeyebilirsiniz ancak bileşenler üzerinde yoğunlaşan nem, zaman içinde paslanmaya yol açarak yavaş bir ölüme neden olabilir.
7. Yazılımlar

Bilgisayarınızı yazılımsal olarak temizlemek için harcayacağınız birkaç saat, onu ilk günkü hızına kavuşturabilir. Önce işletim sisteminiz için sunulan tüm güncellemeleri yükleyin. Ardından kullanmadığınız eklenti ve yazılımlardan kurtulun. Hangi programların Windows'la birlikte açıldığını Görev Yöneticisi'ni kullanarak kontrol edin ve ihtiyacınız olmayanları kaldırın.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst