gittigidiyor

[Çözüm] Windows 10 Yüklü Bilgisayarınızı Hızlandırın

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
windows-10-yuklu-bilgisayarinizi-hizlandirin_640x360.jpg


Windows işletim sistemi yüklü bilgisayarlar bir süre sonra yavaşlama sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Kullanılan programlar, gereksiz dosyalar gibi yavaşlamaya neden olabilecek epeyce neden olabilir. Bilgisayarınızın yavaşlığından şikayetçiyseniz, buna neden olan sorunları giderebileceğiniz yöntemlere göz atmak isteyebilirsiniz

Programların Kaynak Kullanımlarını İnceleyin


kaynak-kullanimlari.png

Bilgisayarınız yavaş çalışıyor ise sorun programların kaynak kullanımlarından olabilir. Hangi programın ne kadar CPU, RAM ve Bellek kullandığını öğrenmek için Görev Yöneticisini açın. Windows 8, 8.1 ve 10 sürümlerinde yeni Görev Yöneticisi renk kodlarıyla bizleri daha iyi bilgilendiriyor. Fazla kaynak kullanan uygulamaları ve bölümleri kırmızı olarak görebilirsiniz. Bölümlere göre en fazla kaynak kullanan programları tespit etmek için CPU, Bellek ve Disk bölümlerine tıklayabilirsiniz.

Sistem Tepsisindeki Programları Kapatın

sistem-tepsisi-uygulamalari.png


Birçok uygulama sistem tepsisinde veya bildirim alanında çalışma eğilimindedir. Bu uygulamalar açılışta başlatıldıktan sonra ekranın sağ alt köşesindeki yukarı ok simgesine tıklayarak açabileceğiniz menüde gizli kalıyor. İhtiyacınız olmayan uygulamalara sağ tıklayarak kapat seçeneğine tıklayabilirsiniz.

Başlangıç Programlarını Devre Dışı Bırakın

baslangic-programlari.png

Sisteminin yavaş açılıyorsa ve kendine gelmesi uzun zaman alıyorsa, başlangıç programlarını incelemekte fayda var. Görev Yöneticisi’ni açtıktan sonra yukarıdaki menüden Başlangıçseçeneğine tıklayın. Listelenen programların başlangıçta çalışmasını önlemek için sağ tıklayıp Devre Dışı Bırak seçeneğini kullanabilirsiniz.

Animasyonları Azaltın


animasyonlar_1.png

Sistem özellikleriniz çok iyi değilse, Windows’un epeyce kullandığı animasyonları devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz. Bunun için; Çalıştır konsoluna SystemPropertiesPerformance yazıp çalıştırabilir veya Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş altında bulunanPerformans bölümündeki Ayarlar’a tıklayabilirsiniz. Açılan pencerede En İyi Performans için Ayarla bölümünü işaretleyebilir ya da kendi seçiminizi yaptıktan sonra ayarları kaydedebilirsiniz.

Web Tarayıcınızı Hafifletin


tarayici-eklentileri_1.png

Sisteminizin yavaşlığından şikayet ederken bir de web tarayıcınız zorluk çıkarıyorsa bir şeyleri düzeltmenin zamanı gelmiş demektir. Eklentiler ve uzantılar tarayıcınızı özelleştirme konusunda mükemmel araçlar olsa da, tarayıcıyı yavaşlatmaktan geri kalmıyorlar. Tarayıcınızın ayarlarından kullanmadığınız eklentileri ve uzantıları kaldırmanızı öneririm. Ayrıca; eklentilerin otomatik yüklenmesini engellemeyi de düşünebilirsiniz. Bu işlem sonunda internet sayfalarını daha hızlı açabilirsiniz.

Zararlı Yazılım Taraması Yapın


zararli-yazilim-taramasi.png

Yukarıdaki adımları uyguladıktan sonra hala ters giden bir şeyler varsa zararlı yazılım taraması yapmanızı öneririm. Kötü amaçlı yazılımlar sisteminizi yavaşlatarak size zorluk çektiriyor olabilir. Bunun için bir antivirüs programı ile bilgisayarınızı derinlemesine tarayabilirsiniz.

İndir


Malwarebytes Anti-Exploitİnternet Güvenliği Uygulaması


Diskinizi Temizleyin


disk-temizleme.png

Bilgisayarımıza yüklediğimiz programlar, giriş kayıtları, geçici internet dosyaları ve diğer geçici dosyalar da sistemimizde bir süre sonra ağırlık yapmaya başlıyor. Bunun için de zaman zaman Disk Temizleme aracını çalıştırabilir ya da CCleaner tarzı programları kullanabiliriz. Disk Temizleme aracı için başlat menüsüne “disk temizleme” yazarak çalıştırabilirsiniz.

İndir

CCleanerSistem Bakım, Temizleme ve Optimizasyonu


Disk Birleştirme Yapın


disk-birlestirme.png

Disk Birleştiricisi, sabit disklerin ve sürücülerin daha etkin çalışması için parçalanmış veirleri yeniden düzenliyor. Bu işlemi zamanlayarak, sistemin otomatik olarak yapmasını sağlayabileceğiniz gibi elle de birleştirebilirsiniz. Bu aracı çalıştırmak için; Denetim Masası > Yönetimsel Araçlar > Sürücüleri Birleştir ve İyileştir adımlarını izleyebilirsiniz.

Kullanmadığınız Programları Kaldırmaktan Çekinmeyin


program-kaldir.png

İhtiyaç duyarak bilgisayarımıza yüklediğimiz programları, o an işimizi hallettikten sonra bir daha hiç kullanmadığımız dahi oluyor. Arka plan işlemler, başlangıç girişleri, sistem hizmetleri ve içerik menüsü girişleri gibi sistemde ağırlığa neden olan bu tür kullanmadığınız programlar varsa kaldırmaktan hiç çekinmeyin.

Windows’u Yenileyin ya da Sıfırlayın


windows-yenileme-veya-sifirlama.png


Elimizden geldiğince bilgisayarınızın performansını artırmak için çözüm yolları önerdik ama bu yöntemler derdinize çare olmadıysa, geriye son bir işlem kalıyor: Windows’unuzu yeniden kurmak. Windows 8, 8.1 ve 10 sürümleriyle bu işlemi artık daha kolay bir şekilde yapabiliyoruz. Uygulamaları koruyarak Windows’u yüklemek ya da Windows’u tamamen sıfırlama gibi seçeneklerle Windows’u yeniden kurabilmemiz mümkün. Başlat menüsündeki ya da bildirim merkezindeki Ayarlar kısmına gidiyoruz ve ardından Güncelleştirme ve Güvenlik ayarına tıklıyoruz. Soldaki menüden Kurtarma’yı seçtikten sonra Bu bilgisayarı sıfırla seçeneğini kullanabilirsiniz. Dosyalarınızı saklamak istiyorsanız gerekli adımları Başlayın butonuna bastıktan sonra görebilirsiniz.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst