gittigidiyor

[Çözüm] Windows 10’da DOS Programları Nasıl Çalıştırılır?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Windows10-titus.jpg




Vazgeçemediğiniz DOS programlarınızı Windows 10’da kullanmaya devam edebilmek için yapmanız gerekenleri bu yazıda bulabilirsiniz.

Bazı kullanıcılar halen DOS programlarını kullanma ihtiyacı hissedebilir. Güncel Windows sürümlerinde DOS programlarının nasıl çalıştırılacağını bilmek, çoğu zaman kullanıcıları pek çok dertten kurtaracaktır.
DOS programlarını modern Windows’larda çalıştırmak için dikkat etmeniz gereken ilk şey, çoğu kişinin sandığı gibi Windows sürümüyle değil, sisteminizin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğu ile ilgilidir. Eğer kullandınız Windows 32-bit ise, DOS programlarını çalıştırmak daha kolay olacaktır. Ancak 64-bit Windows kullanıyorsanız, fazladan birkaç adımla daha uğraşmanız gerekecektir.

32-bit

32-bit Windows sürümlerinde DOS programlarını çalıştırmak nispeten daha kolay. Tek yapmanız gereken, DOS programını standart Windows programlarını çalıştırdığınız gibi çalıştırmak.
İlk defa bir DOS programı çalıştırdığınızda bir pencere açılacak ve sistem sizden NTVDM adlı Windows özelliğini yüklemenizi isteyecektir. Bu özelliği yükledikten sonra dilediğiniz DOS programını Windows üzerinde kolaylıkla çalıştırabileceksiniz.
64-bit

64-bit Windows kullanıcıları için bu işlem biraz daha dolambaçlı. 64-bit sistemlerde DOS programlarını çalıştırabilmek için, Windows içinde DOS programlarını açabilen bir sanal makineye ihtiyacınız olacak.



Bu adresten
vDOS programını indirin ve kurun. Kurulum tamamlandıktan sonra programı başlatın. Program açıldıktan sonra herhangi bir tuşa basarak veritabanı programını başlatabilir, ardından 0 tuşuna basarak klasik DOS komut satırına ulaşabilirsiniz.

Windows10-titus.jpg



vdos-komut-640x340.jpg


Bu aşamadan sonra yapmanız gereken tek şey, klasik DOS’ta olduğu gibi komutları kullanıp DOS programlarını çalıştırmak olacaktır. Eğer DOS komutları ile ilgili yardım almak istiyorsanız, komut satırına help yazıp onaylayabilirsiniz.

Windows10-titus.jpg
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst