gittigidiyor

[Çözüm] Windows 10’da Linux Bash Kabuğu Nasıl Yüklenir?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Windows10-titus.jpg




Windows 10’un Ubuntu kaynaklı Bash kabuğu ile Linux yazılımlarını çalıştırabilirsiniz.


2 Ağustos’ta dağıtılması beklenen Windows 10’un Yıldönümü güncellemesi beraberinde pek çok yenilik getirecek. Bu yenilikler arasında şüphesiz en ilgi çekici olanı, Linux yazılımlarının Windows üzerinde çalışmasını sağlayan yeni Bash kabuğu.
Microsoft’un Windows 10’a eklediği Linux alt sistemi sayesinde mümkün olan bu özellik, 14316 Insider önizlemesine sahip olan kullanıcılar için hali hazırda erişilebilir durumda. Bu yazımızda Windows için Linux alt sistemini nasıl çalıştırabileceğinizi adım adım gösteriyoruz.
Bash Kabuğunun Kurulumu

Bash kabuğu özelliği henüz standart Windows 10 sürümlerinde mevcut değil. Bash, 2 Ağustos’ta yayınlanacak olan Yıldönümü güncellemesi ile kullanıcılara sunulacak. Ancak Windows Insider programına katılmış olup 14316 yapısını yüklemiş olan kullanıcılar şimdiden Bash kabuğuna erişim sağlayabiliyor. Eğer Windows Insider programına kayıtlı değilseniz, bu adresten kaydolabilirsiniz.
Eğer Windows Insider üyesiyseniz ve en güncel yapıya sahipseniz, o zamanAyarlar>Güncelleştirme & güvenlik>Geliştiriciler için yolunu takip ederek ulaştığınız sayfadaki Geliştirici modu seçeneğini işaretleyin.
geli%C5%9Ftirici-modu-640x270.jpg



Ardından Denetim Masası>Programlar menüsündeki Windows özelliklerini aç veya kapat seçeneğine tıklayın.


programlar-640x236.jpg


Açılan listedeki Linux (Beta) için Windows Alt sistem özelliğini aktifleştirin. Bu aşamada Windows’u yeniden başlatmanız istenecektir. Windows’u yeniden başlatın ve özelliğin yüklenmesini bekleyin.


windows-%C3%B6zellikleri-640x480.jpg


Windows açıldığında Bash özelliği yüklenmiş olacaktır. Kabuğun tam kurulumunu yapmak için Başlat menüsünde bash kelimesini aratın. Karşınıza çıkan bash isimli dosyayı çalıştırın.

Bash.exe dosyasını ilk çalıştırdığınızda sizden bazı kullanım koşullarını kabul etmeniz istenecektir. Y tuşuna basarak kullanım koşullarını onaylayın. Ardından Windows gerekli dosyaları indirmeye başlayacaktır. Kurulumun sonunda ise sizden bir kullanıcı adı ve şifre belirlemeniz istenecektir.


bash-kabuk-640x268.jpg


Windows10-titus.jpg


Eğer bu kurulum süreci ile uğraşmak istemiyorsanız, komut satırını yönetici olarak açıp şu komutu girin:

lxrun /install /yBu komutu çalıştırdığınızda Bash kurulum işlemi otomatik olarak başlayacak ve kullanıcı adınız root olarak belirlenecektir.

Kurulum Sonrası

Kurulum tamamlandıktan sonra elinizde çalışan Ubuntu bazlı bir Linux kabuğu olacaktır. Kabuğu açmak için Başlat menüsüne bash yazıp Bash on Ubuntu on Windows uygulamasını başlatmanız yeterli olacaktır.


bash-on-ubuntu-640x419.jpg



Eğer daha önce Linux veya OS X’te kabuk kullandıysanız, aynı şekilde Windows’taki Linux kabuğunu da kullanabilirsiniz. Windows dosyalarınız /mnt/c konumunda yer alacaktır.

Windows10-titus.jpg
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst