gittigidiyor

[Çözüm] Windows 10’u Hızlandırmak neler yaparız

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Windows-10-Redstone-300x145.jpg

Windows-10-featured-image.jpg

windows-10-inceleme.jpg


windows 10 nu hızlandırmak için neler yapabiliriz dersek sisteminizi daha akıcı çalışır hale getirebilirsiniz.


Yeni nesil işletim sistemindeki hergün yeni bir değişimle yapılacak olan versionlara bakalım

Bilgisayarlarının yavaş çalışması, ilk bilgisayarın icadından beri şikayet kaynağı olsa gerek. Bu sorun kimi zaman yazılıma ayak uyduramayan donanımdan kaynaklansa da, çoğunlukla donanıma gereksiz yük binmesinden kaynaklanıyor. Bu yazımızda bu yükü hafifletip sisteminizi nasıl hızlandırabileceğinizi anlatıyoruz.

en-INTL-L-Windows-10-Home-KW9-00265-RM2-mnco.jpg

201508090706025591.jpg

@mehmetkarahanlı@

Otomatik başlayan programları denetleyin

Sisteminize kurduğunuz bazı programlar, Windows’un açılışında kendilerini otomatik olarak çalıştırırlar. Kurulu program sayısı fazla olan sistemlerde bu durum, hem bilgisayarın tam anlamıyla açılmasını uzatır, hem de genel performansa zarar verir. Bu durumda yapılması gereken şey, açılışta hangi programların açılacağına karar vermek.
Bunun için görev yöneticisine başvurmamız gerekiyor. Ctrl+Shift+Esc kombinasyonu ile görev yöneticisini çalıştırın ve Başlangıçsekmesini açın.
g%C3%B6rev-y%C3%B6neticisi-1-640x418.jpg
Karşınıza uygulama listesi çıkacaktır. Listede yer alan uygulamaların başlangıçta çalışıp çalışmayacağı Durum sütunu altında görülebilir. Eğer uygulamanın karşısında Etkinyazıyorsa, o uygulama başlangıçta otomatik olarak çalıştırılıyor demektir. Eğer listede başlangıçta çalışmasını istemediğiniz uygulamalar varsa, ismine sağ tıklayın ve Devre dışı bırak seçeneğine tıklayın. Artık seçtiğiniz uygulama, sadece siz çalıştırdığınız zaman açılacaktır.
g%C3%B6rev-y%C3%B6neticisi-640x419.jpg

Görsel efektleri kapatın

Windows 10’un animasyonları göze hoş görünüyor. Ancak her güzel şeyde olduğu gibi bunda da bir bedel var. Bu bedel de sistem performansından kayıp oluyor. Performans seçenekleri menüsünden Windows animasyonlarını ve görsel efektlerini kapatıp ciddi bir performans kazancı sağlayabilirsiniz.
sysdm-623x480.jpg
Windows arama kutucuğuna sysdm.cpl yazın ve Sistem Özellikleri penceresini açın. Gelişmiş sekmesinin Performans bölümünde yer alan Ayarlar butonuna tıklayıp Performans Seçenekleri penceresini açın. Burada Windows’ta kullanılan görsel efektleri göreceksiniz. Zamanınız varsa teker teker deneyerek size en uygun ayarları seçin. Ancak şu ayarları devre dışı bırakmanız size en iyi performansı kazandıracaktır:
performans-se%C3%A7enekleri-619x480.jpg



  • Görev çubuğundaki animasyonlar
  • Pencereler animasyonla küçültülüp büyütülsün
  • Menüler görüntüye belirerek ya da kayarak gelsin
  • Araç ipuçları görüntüye belirerek ya da kayarak gelsin
  • Menü ögeleri seçildikten sonra gölgelensin
  • Pencerelerin altında gölge göster
  • Denetim ve öge animasyonlarını pencere içinde göster

Veya doğrudan En iyi performans için ayarla seçeneğini işaretleyerek ayarları Windows’un belirlemesini sağlayabilirsiniz.
Windows sorun giderme aracını kullanın

Windows’un sorun giderme aracı çoğu zaman internet bağlantıları için kullanılsa da, genel Windows sorunlarında da oldukça iyi sonuçlar verebiliyor. Eğer sisteminizin performans kaybının Windows kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız, Windows’un sorun giderme aracını kullanabilirsiniz.
Başlat menüsüne “sorun giderme” yazarak denetim masasındaki ilgili menüyü açın ve Sistem ve Güvenlik sekmesinde yer alanBakım görevlerini çalıştır seçeneğine tıklayın.
bak%C4%B1m-g%C3%B6revleri-640x328.jpg
Sistem bakımı penceresi açılacak ve sorunları tarayacaktır. Ardından bakım sihirbazı sizden yönetici yetkilerinizi isteyecek ve sorun belirlenirse çözmeye çalışacaktır.
sistem-bak%C4%B1m%C4%B1-640x326.jpg

Kaynak ve performans izleyicisini kullanın

Windows’ta Kaynak ve Performans İzleyicisi adında oldukça faydalı bir araç mevcut. Ancak bu aracı bulmak biraz sıkıntılı olduğu için çoğu kullanıcı bu aracın varlığından habersiz. Kısaca bu araç, Windows’ta yaşanmış/yaşanan performans sorunları ve hata dokümanlarını topluyor ve incelemesi için kullanıcıya sunuyor.
Aracı çalıştırmak için arama ekranına perfmon /report yazın ve çıkan sonuca tıklayın. İzleyici yaklaşık bir dakika süren bir veri toplaması yapacak ve bulduğu sonuçları farklı kategoriler altında kullanıcıya sunacaktır.
kaynak-izleyici-588x480.jpg
Dikkat etmeniz gereken ilk şey Uyarılar sekmesi olmalıdır. Bu sekmede Windows’un işleyişinde yaşanan sorunları ve olası çözüm önerilerini göreceksiniz. Ayrıca Temel Sistem Denetimleri ve Performans sekmeleri de oldukça faydalı veriler sunmaktadır.
kaynak-izleyici-2-640x449.jpg

Bloatware avına çıkın

Eğer sisteminizde zararlı yazılımlar varsa sistemin yavaşlama sebebi %90 bunlardır. Adware ve bloatware türü yazılımlar sadece kullanıcıyı sinir etmekle kalmıyor, aynı zamanda işlemci ve sistem kaynaklarını da sömürüyor.
Eğer bloatware avlama konusunda güvendiğiniz bir antivirüs yazılımınız varsa, sisteminizi bu yazılımla baştan sona taratın. Ayrıca Windows’un dahili güvenlik yazılımı Windows Defender da bu konuda oldukça başarılı bir yazılımdır. Eğer zararlı yazılım avlama konusunda üçüncü bir program arıyorsanız Malwarebytes Anti Malware programını öneririz.

201508090716432671.jpg

gettyimages-482232202.jpg
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst