gittigidiyor

Cryptolocker Virüsü Nedir ve Nasıl Kurtulabiliriz?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
cryptolocker-virusu-nedir-ve-nasil-kurtulabiliriz-705x290.jpg
Son günlerde kullanıcıların kabusu olan CryptoLocker virüsü kullanıcıları mağdur etmeye devam ediyor. Özellikle mail yoluyla insanların bilgisayarına bulaşıp dosyalarını kilitleyen virüs yüzünden birçok kişi mağdur oldu. Peki nedir bu CryptoLocker? Nasıl kurtuluruz?İnternet aleminde günden güne birbirinden farklı virüs tipleri üremektedir. Gün içerisinde binlerce virüs türeyen bu internet aleminde anti virüs programları da kendilerini her daim güncelleştirerek bu saldırılara karşı koyabilmeye çalışmaktadırlar. Ancak her üreyen virüstipini tespit edemediklerinden dolayı büyük zararlar ortaya çıkabilmektedir.

Örnek vermek gerekirse daha beş dakika önce türetilmiş olan bir virüsü anti virüs programları daha önce tespit etmedikleri için tanıyamazlar. Bu virüsün bir şekilde anti virüs laboratuarlarına girmeleri gerekmekte ve bu ortamda özel olarak incelenmeleri gerekmektedir. İncelemelerden sonra virüs tipi tanınır ve bütün anti virüs yazılımları bir güncelleştirme çıkarak virüsün tanınmasını ve görüldüğü yerde temizlenmesi sağlanır.

cky693dk-1395345306.jpg

Cryptolocker Nasıl Türedi?

Bu virüs sisteminizde çalıştığı takdir de birkaç dakika içerisinde bütün verilerinizi güçlü biralgoritma ile şifrelemektedir. Verilerinizin şifrelenme işlemi bittikten sonra sizin karşınıza bir pencere çıkarır ve bu pencere depara ödemeniz istenir. Eğer belirtilen miktarda parayı ödemezseniz bütün verilerinizin şifreleri açılmaz ve verileriniz asla kurtarılamaz. Üstelik verilen ücret miktarı vakit geçtikçe artmaktadır. Yani kullanıcıların tek yapabilecekleri işlem para miktarı yükselmeden bir an önce parayı ödemeleridir. Ücreti ödeme sistemi Bitcoindenilen bir para birimi üzerinden gerçekleşmektedir. Bu saye de alıcılar asla yakalanamamaktalar.

cryptolocker-two-weeks(1).jpg

Cryptolocker Nasıl Hızlıca Yayıldı?

Peki bu virüs nasıl yayıldı? Bu virüsün bu kadar kısa sürede yayılmasına sebep olan şey ise yine bir açıktır. PDFsisteminde bulunan bir açık ile virüsler PDF dosyalarının içerisine gömülmektedir. Virüsün size ulaşma şekli ise mail üzerinden “şu kadar borcunuz var incelemek için eki indirin ve açın” uyarısıdır. Ek dosyası virüslüdür. Sizler de merak ederek indirip açarsınız ve servis ücretinizigöreceğinizi zannederken arka planda virüs bir anda aktif olur ve sistemin her bir noktasına kadarşifreleme işlemini başlatır.

teslacrypt-640x577.png

Cryptolocker virüsü nasıl silinir?

Bu virüsü silmeniz oldukça zordur. Fakat bu virüsün kopyasını silmek kolaydır. Virüsün kopyasına gelirsek yine bu virüsü icat edenlere özenen kötü niyetli kişiler bu virüs kadar etkili olmasa da bunun bir kopyasını yapmışlardır. Kopya olan virüs de yine sisteminizdeki her dosyayı şifrelemektedir. Şifrelenen verilerinizi ise kurtarmanız %90ihtimalle kolaydır. Verilerinizden birisinin örneğini şifre çözme hizmeti sunan firmanın sitesine yüklüyorsunuz. Bu firmada sizlere çözümü kısa bir süre içerisinde sunuyor. Sizlere mail olarak göndermiş oldukları çözüm dosyasını indiriyor ve çalıştırıyorsunuz. Sisteminizdeki şifreli olan bütün verileriniz birkaç dakika içerisinde kurtarılıyor.

image6.png

Cryptlocker Virüsünden nasıl Korunabiliriz?

Bu virüsten korunabilmeniz için yapmanız gereken en önemli işlem mutlaka sisteminize bir anti virüs yazımlını kurmak olacaktır. Bu anti virüs yazılımının birkaç günde bir olarak hatta her gün kendisini güncellemesini sağlamalısınız. Kendisini güncel tutan anti virüsler bir nebze de olsa güvenlik sağlayabilmekteler. Ayrıca sizlere her yollanan e-posta eklerini çalıştırmamalı ve anti virüs yazılımınız ile mutlaka taratmalısınız. Bütün bu işlemleri yaparak %90’lara varan korumalara sahip olabilirsiniz. Ancak önemli olan bir gerçek var ki mutlaka kendi sisteminizi nasıl koruyabileceğinizin püf noktalarını öğrenmelisiniz. Bilinçsiz bir kullanıcı olursanız her zaman hacklenmeye maruz kalabilirsiniz.

728(86).jpg


 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst