gittigidiyor

(Dikkat) Bu Sitelerden Program İndirmeyin!

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa


Kötü amaçlı yazılımlar, internetin zararlı yönlerindendir ve kolaylıkla bilgisayarınıza bulaşabilirler. Bu yüzden bazı sitelerden program indirmenizi önermiyoruz!
Kötü amaçlı yazılımın bilgisayarınızda yer alması, internette dolaşması kadar tehlikelidir. Kötü amaçlı yazılımı kaldırmak için temizleme araçları mevcut ve bu araçlar sizin zamandan tasarruf yapmanızı sağlayabilirler. Ancak ekstra maliyeti kim ister? Bunun yanı sıra birinci sınıf güvenlik paketi yüklemeniz, kötü amaçlı yazılımlardan kurtulmanız için yeterli değil. Kendi davranışlarınızı da değiştirmeniz gerekiyor.
Bazı siteler kötü amaçlı yazılımlarla doludur ve internet üzerinden bilgisayarınıza programlar indiriyor ve yüklüyorsunuz. Bu alışkanlıktan kurtulabilirsiniz, hatta kısa sürede.

Günümüzde, ücretsiz yazılım indirme siteleri yararsız ve kötü amaçlı yazılımların bulunduğu en yaygın kaynaklardır.
[h=2]1. CNET Download[/h]Eskiden Download.com olarak bilinen CNET Download ile ilgili internette insanların ne düşündüklerini sorduğunuzda, muhtemelen çoğu uzak durmanız gerektiğini söyleyeceklerdir. Başkalarının düşünceleri sizin için ne kadar önemli ama bu öneriyi dikkate almalısınız.
1996 yılından beri var olan CNET Download, şu an 20 yaşında. Bu kadar eski olduğundan internetle ilk tanışan nesil tarafından yaygın bir şekilde kullanılmış ve hala kullanılmaktadır. Dolayısıyla CNET Download internetteki en popüler program indirme sitesidir. Ancak alternatiflerin çoğalması, programların kendi üretici sitelerinden indirilebilmesi CNET Download’ı olumsuz etkiledi ve site yokuş aşağı bir grafik izlemeye başladı.

2011 yılında site, CNET TechTracker adında bir indirme yöneticisi programı tanıttı. İddiaya göre bu program tamamen araç çubuklarından ve yararsız yazılımlarla doluydu. Buna bağlı olarak güvenlik paketleri indirme yöneticisini riskli olarak işaretledi. 2015 yılına geldiğimizde ise kötü amaçlı bir yazılım, sitenin kendi program yükleme aracının dosyalarında bulundu.
CNET Download sitesinden güvenli bir şekilde dosyalar indirebilir miyim? sorusunu sorduğunuzda. Evet, indirebilirsiniz. Ancak riskli olduğunu söyleyebiliriz. Çok az insan CNET Download sitesine güveniyor ve bu siteyi kullanmak bir mayın tarlasına benziyor. Bir sonraki adım sizin için bir son olabilir.
[h=2]2. Tucows[/h]Tucows, CNET Download ile aynı yola sahip bir diğer ücretsiz program indirme sitesidir. Doğrusunu söylemek gerekirse Tucows, CNET Download sitesinden üç yaş daha büyük. Yani 1993 yılında bu hizmete başladı. Dolayısıyla Tucows dünyadaki en eski indirme sitelerinden biri.
2008 yılında Tucows, odak noktalarını yazılım indirmelerinden çalışma alanlarını çeşitlendirmeye kaydıracağını duyurdu. Bunun sonucunda ise diğer iş girişimleri arasından Ting mobil hizmet ağı çıktı.

Bu odak noktasını başka yönlere çevirdiğinden beri Tucows kötü amaçlı yazılımlarla ilgili birkaç olayda yer almıştır. Örnek verecek olursak, 2010 yılında site ziyaretçilerine virüs veya kötü amaçlı bilgisayar kodu bulaşan çevrimiçi reklamlar göstermiştir. 2015 yılında ise Emsisoft, en çok istenmeyen programların Tucows’un indirme listelerinde yer aldığını belirlemiştir.
Daha güncel ve daha az tehlikeli siteler olduğundan Tucows’tan uzak durmanızı öneriyoruz.
[h=2]3. Softonic[/h]En saygın sitelerden biri olan Softpedia ile karıştırılmaması gerekiyor. Softonic, 1997 yılından beri hizmet veren İspanya merkezli diğer bir indirme sitesidir.
2009 yılından itibaren Softonic, Softonic Toolbar ve Softonic Downloader dahil olmak üzere birçok farklı dağıtım modellerine öncülük etti. Kullanıcılar bu programları kullanmak istemediklerinde bile bu istenmeyen programlar tarafından rahatsız edildiler. İşte bu yüzden günümüzde Softonic kötü bir üne sahip.

2015 yılında CNET Download’ın kurucularından biri Softonic’in yeni CEO’su oldu. Bunun hemen ardından Softonic Toolbar ve Softonic Downloader hemen kaldırıldı ve Softonic kendini temiz ve güvenli yazılıma adayacağına söz verdi. Ancak şu an bir şey söylemek için hala çok erken.
CNET Download’ın temiz ve güvenli yazılım sunma açısından nasıl kötü bir performans gösterdiğini göz önünde bulundurduğumuzda, Softonic sitesine aynı dikkatle yaklaşmanızı ve site kendini kanıtlayana kadar uzak durmanızı öneriyoruz.
[h=2]4. Herkese Açık Torrent İzleyicileri (Trackers)[/h]İnsanların düşündüğünün aksine torrent sitelerinde gezmek yasa dışı değil. Gerçekten de yasal torrent siteleri var. Ancak gerçekçi olmamız gerekirse, torrent kullanıyorsanız illegal işler için kullanıyorsunuzdur. Yani satın almadığınız programları, filmleri, müzikleri vb. indiriyorsunuzdur.

Tabi ki biz torrente karşıyız ve kullanmanızı önermiyoruz. Ancak torrentler indiriyorsanız, bu uyarıyı dikkate alın. ThePirateBay gibi herkese açık torrent izleyici (tracker) siteleri kullanıyorsanız, bu siteler kötü amaçlı yazılımlar içerebilir.
Örneğin kötü amaçlı yazılımları yaymak için kullanılan reklam modelleri büyük bir endişe yaratıyor. Ayrıca kötü amaçlı yazılım sahte torrent dosyalarının içerisinde de mevcut olabilir. Bir film indiriyorsanız ve size özel bir video kodeği yüklemeniz gerektiğini söylüyorsa, bu kodek muhtemelen kötü amaçlı bir yazılımdır.

2015 yılındaki bir çalışmaya göre, kullanıcıların torrent sitelerinde kötü amaçlı yazılımlarla karşılaşma olasılıkları normal internet sitelerine göre 28 kat daha fazla.

Uzun lafın kısası torrent siteleri risklidir. Ancak özel torrent izleyicileri kullanırsanız bu riski azaltabilirsiniz. Buna rağmen bu bile dikkatli olmazsanız tehlikeli olabilir.
[h=2]5. Dosya Barındırma Hizmetleri[/h]Korsan içerikler çeşitli formlarda bulunur. Tabi ki en tartışmalısı ve herkes açık şekli torrenttir. Ancak dosya barındırma siteleri korsan içeriklerin büyük bir yığınını oluşturuyor. 2012 yılında kapanan Megaupload’ı hatırladınız mı? Korsan içerik bulundurduğu ve gizlilik ihlali yaptığı gerekçesiyle bu site kapatılmıştı. İşte bunun gibi sitelerden bahsediyoruz.
Torrent siteleri gibi dosya barındırma siteleri kötü amaçlı reklam saldırılarına ve kötü amaçlı yazılımlar içeren dosya indirmelerine eğilimli. Bu siteler ayrıca kötü amaçlı yazılım dağıtma yönteminin üçüncü bir formuna sahip: Sahte indirme butonu.


Bu butonlara tıkladığınızda çok sayıda reklam açılır ve indirmek istediğiniz dosyanızı indirmezler. Bu butonlar genellikle diğerlerine göre daha büyüktürler. Buna dikkat etmenizi öneriyoruz. Ancak kendinizi korumanın en iyi yöntemi dosya barındırma hizmetlerinden uzak durmak ve bu hizmetleri kullanmamak.
[h=2]6. Warez Forumları[/h]Warez siteleri aslında sizi dosya barındırma hizmetlerine yönlendiriyor. Ancak ne olduğunu bilmeyenler için warez, özellikle kırılmış (crack), yama yapılmış programları içeren korsan içeriğin bir formudur.

Warez genellikle forum alanı gibi bir topluluk içerisindedir ve bu topluluklar arama motorları üzerinden kolaylıkla erişilebilir. Ancak gerçek paylaşım için çeşitli dosya barındırma hizmetleri kullanılıyor.
Tehditler burada da aynı: Kötü amaçlı reklam, sahte warezler ve virüs bulaşmış warez indirmeleri.
[h=2]7. Windows Mağazası[/h]Evet yanlış okumadınız. Windows Mağazası’ndan bahsediyoruz. Windows Mağazası’nı kullanmamak için çok sayıda neden var. Çok sayıda önemli ve popüler uygulamanın olmaması büyük bir eksiklik. Bunun yanı sıra artık işe yaramayan ve geliştirilmeyen çok sayıda uygulama mevcut.
Ancak en önemlisi: Windows Mağazası kötü amaçlı yazılımlara karşı tamamen temiz olduğu söylenemez.

Windows Mağazası’nın iki büyük özelliği var. Biri, sahte ve kötü amaçlı yazılımlara karşı filtreleme sistemi var. Diğeri ise, uygulamalar sistem dosyalarına ve işlemlerine erişmesini önlemek için bir güvenlik mekanizması (sandbox) içerisinde çalışır.
Bir süredir Windows Mağazası’nda sahte ve aldatıcı uygulamalar olduğunu biliyoruz ve bununla ilgili yazımızı hazırlamaktayız. Ancak güvenlik mekanizmasının şu ana kadar iyi çalıştığını söyleyebiliriz.
Kısa bir süre önce, ZDNet istenmeyen yazılım indirmek için uygulama içi reklam kullanan bir Windows Mağaza uygulamasını belirledi. Microsoft bu güvenlik açığı sorununu çözmek için elinden geleni yapıyor. Ancak şimdilik, Windows Mağazası’ndan herhangi bir şey indirmekten kaçınmalısınız.
Tabi ki burada paylaştığımız, internet ortamındaki yüz binlerce sitenin birkaçı. Ancak önemli bir noktaya değindiğimizi düşünüyoruz. Herhangi bir siteden bilgisayarınıza kolaylıkla kötü amaçlı bir yazılım bulaşabilir. Temkinli olmayı hiçbir zaman elden bırakmayın!
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst