gittigidiyor

Domain name (alanadı) nedir, nasıl alınır ve kullanılır?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Domain Name yani etki alanı adı internette istediğiniz sunuculardaki dosyalara ulaşmanızı sağlayan isimlerdir. Genellikle bu dosyalarda kullandığımız siteler bulunur ve bu isimleri kullanarak onlara hızlıca ulaşırız. Ama aslında süreç biraz daha detaylıdır. Her sunucu internet üzerinden bağlanılabilmesi bir için bir IP adresine sahiptir. Bu IP adresleri kısmen rastgele kısmen de bölgesel sayılardan oluştuğu için bağlanmak istediğimiz siteleri ifade etmezler. Alan adı da burada devreye girer ve istediğimiz siteleri, dosyaları görüntülememizi sağlar. Eğer sitenizin sabit bir IP si var ise alan adını kullanmadan da oraya ulaşabilirsiniz. Mesela "bilgisayamiyorum.com" un sabit ipsi: 94.199.202.184 Bir web site projesini yayınlamak için hazırlanıyorsanız, yapmanız gereken şeylerden ilki alan adı almak olmalıdır. Zira tüm iş bittiğinde fikrinize büyük oranda destek olabilecek site isminin olabileceği alan adını alabilecek olmak isterseniz. Ama tabii ki bunun için de başka çözümler üretebilirsiniz. ".com" değilde ".net" ya da ".org" gibi uzantıları alabilirsiniz ya da istediğiniz domain name in sahibi ile görüşüp anlaşmaya çalışabilirsiniz. Zira bir çok insan bireysel olarak alan adı alıp satıyor ve son yıllarda zor olsa da iyi para kazanabiliyorlar. Alan adı seçerken dikkat etmeniz gereken noktalardan bazıları:
".com" ile biten bir isim almak. Uzantılar ilk kullanılmaya başlandığında hepsinin farklı amaçları olsa da artık bu olay pek geçerliliğini korumuyor zaten. Uluslararası tanınan uzantı sayısı da artık çok fazla.
Akılda kalıcı, mümkün olduğunca az karakterli alan adı almak. Gerçi artık 5-6 haneli domain bile pek kalmadığından işiniz zor.
Dil detayını gözden kaçırmayın, türkçe bir isim alıyorsanız aynı isimin ingilizcesini de almaya çalışın. Daha sonra sitenizin gelişebilceğini unutmayın.
Eğer fazladan ayırabilecek paranız varsa, aldığınız isme yakın ya da çağrıştıran başka isimleri de alın.
Domain Name aldığınız isim sağlayıcının aynı zamanda istediğiniz türde host, sunucu hizmeti olup olmadığına bakın. Zira site içeriğini de aynı yerde tutarak bir çok işlemi daha hızlı ve kolay halledebilirsiniz.
Alan adı taşıma işlemi uzun ve zahmetli olduğu için hem yıllarca süren hem de güvenilir bir yerden alan adı alın.
Alan adını aldığınız yere dikkat edin :)
Alan adı ve host almak için Türkiye'den bir tavsiye vermem gerekirse turhost bu anlamda gördüğüm kadarıyla başarılı ve hızlı hizmet veriyor. Diğer Türk isim dağıtıcılarına göre daha ilgililer ve panel, site kullanımları daha rahat. Eğer karşınızda türkçe konuşan birilerini arıyor ve kısa sürede cevap bekliyorsanız tercih edilebilinir.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst