gittigidiyor

[Donanım] Bios ve Bios Güncelleme işlemleri

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
islemci-ve-bios-600x250.jpg


BIOS ve BIOS GNCELLEME LEMLER

@mehmetkarahanl@

1. BIOS

BIOS ad Basic Input / Output System ( Temel Giri / k Sistemi) kelimelerinin ba harflerinin birlemesiyle meydana gelmitir. ROM adn verdiimiz Read Only Memory (Sadece Okunabilir Bellek) bir ip iine depolanmtr.En son kan anakartlarn ou imdilerde kullanclar tarafndan kolayca gncellenebilen Flash BIOS olarak da bilinen EEPROM ElectricallyErasable Programmable Read-Only Memory ( Elektrikle Silinebilir Programlanabilir Sadece Okunabilir Hafza) kullanmaktadr. (Daha nceki BIOS larn ipleri gncellenebilmek iin anakarttan fiziksel olarak kartlr ve daha yenisi ile deitirilirdi) Bilgisayar ilk atmzda altrlan ilk program BIOS dur.lk olarak bilgisayarn donanmn tarar ve test eder (Bu ilem Power On Self Test veya POST olarak adlandrlr ) Daha sonra BIOS iletim sistemini ykler. BIOS iindeki bilgiler baz zamanlar CMOS diye de adlandrlan SETUP program ile deitirilebilir.Run Time Service olarak adlandrlan ayn zamanda BIOS un bir fonksiyonu olan komut kmesi bilgisayarn donanmn kontrol etme ileminde iletim sistemine ve uygulama programlarna yardm eder. BIOS ,bilgisayarn donanm hakknda tm bilgiye sahip olur ve bu donanmlarn birbirleri ile haberlemeleri ilemini BIOS stlenir. rnein ses kart, modem gibi paralar zerinde barndran bir anakart aldnzda, anakartnzn zerine takl olan aygtlarn listesini iletim sisteminize BIOS verir. Anakart zerinden desteklenen bir donanm iptal ettiimizde ise (rnein, BIOS'dan anakartn ses zelliini iptal ettik) iletim sisteminiz bu aygt artk grmeyecektir. Dier taraftan, BIOS bir yazlm olduundan, anakartn dengeli + performansl almas iin kullanclara ayar yapma olana sunuyor.

Bu paragraftan kartacamz sonucu ise yle zetlersek daha kalc olabilir: "BIOS, anakartnzn zelliklerini ve zerine takl olan donanmlarn almas iin gereken parametreleri, kullandnz iletim sistemine aktaran, minik bir iletim sistemidir." eitli BIOS reten firmalar vardr.Bunlar: AWARD, AMI ve Phoenix BIOS. Phoenix BIOS ile AWARD BIOS birleerek, baz anakartlarda ikisinin ortak rn olan BIOS'lardan kullanlmaya baland.

image001.gif


ekil 1.1: P6-BXA Model Bir Anakart zerindeki Bios

G Dmesine bastktan hemen sonra, BIOS devreye giriyor ve POST (Power On Self Test)denen ksa bir analiz-test yapyor. Bu analiz ile birlikte, zerine takl olan PnP (Tak ve altr) aygtlar tanmaya olanak salyor. Bir aksilik olduunda bunu size yazl mesaj olarak ya da ses ile bildiriyor. Tahmin edeceiniz zere, BIOS, -dier anlamda- PC'nin boot etmesi iin gereken bir sistemdir.

2. BIOS GNCELLEME

Tpk iletim sistemlerinde olduu gibi BIOS'lar da hata ierebilir. Eer anakartnz bir donanm ile almay reddediyorsa, veya uyumsuzluk yapyorsa, bu sorunlar ve(ya) hatalar BIOS gncellemeleri ile gidermek mmkn. Ksacas BIOS gncellemesi, anakartnzn reticisinin kard daha yeni BIOS srmn, kullandnz BIOS ile deitirmektir. Ortada bir sorun yokken BIOS Gncellemek pek mantkl deil. Ama yeni zellikler gelmitir, kritik sorunlar giderilmitir, o zaman BIOSu gncelleriz. BIOS gncelleme sadece sorunlar gidermek iin yaplan bir ilem deil.. rnein yeni bir ilemci kt, anakartmz teorik olarak bu ilemciyi destekliyor. Ama ilemciyi taktmzda, ilemcinin yanl alglandn gryoruz. Bu durumda BIOS u gncelleriz ve yeni ilemcimizin tam olarak alglandn grrz. Bu gncelleme iini, BIOS yazlmnn trne gre veya anakart reticisine gre farkl farkl yazlmlar ile yapabilmemiz mmkn. rnein, AWARD BIOS kullanan bir kii, BIOS gncelleme yaparken AWDFLASH programn kullanr. Anakart reticine gre de deiir demitik. Asus anakartlar AWARD BIOS kullanmasna ramen, AFLASH adnda kendilerine has bir program kullanrlar.

3. BIOS GNCELLEME LEM N GEREKL OLANLAR

BIOS gncelleme ilemi, eer kurallara uyulmaz ise riskli bir itir. Kurallara uyarsanz ok basit bir ilem. Eer anakartnzn reticisinin sayfasnda yazlanlara harfiyen uymazsanz, BIOS yazlma ilemi baarsz olarak sisteminiz tekrar almayabilir. BIOS Gncelleme ilemlerine balamadan nce, anakart reticinizin yazd uyarlara tam olarak uyun.Gerekli olan ve bilmeniz gereken eylere topluca bir gz atalm:


  • Anakartnzn Markas & Modeli
  • Anakartnzn reticisinin Web Sitesi
  • Anakartnz iin gereken BIOS dosyalar ve sistem disketi
Anakart reticilerini BIOS dosyalar iin sunduu direkt adresler ve programlarn adresleri:

ASUS : ASUS 台灣

GigaByte: http://www.gigabyte.com.tw/support/mbbios_index.htm

Abit : http://www.abit-usa.com/english/download/bios update/main.htm

MSI : http://www.msi.com.tw/support/bios/main.htm

Soyo : soyousa.com - En iyi Motherboard bilgi ve alim kaynaklar.

INTEL : Intel® Support

IWILL : http://www.iwillusa.com/support/ProductSupport.asp?SupportID=8

FIC : http://www.fic.com.tw/techsupport/drivers/searchbios1.asp

SpaceWalker (Shuttle) : spacewalker.com

Tyan : http://www.tyan.com/support/html/bios_support.html

4. ANAKARTIN MARKASINI VE MODELN RENME

4.1. AWARD BIOS

BIOS gncelleme ilemini anakartmzn markasna ve modeline gre yaparz. Bu sebeple anakartmzn markasn ve modelini renmek durumundayz. Satn aldmz sistemin zelliklerine bakarz ve hibir eyin yazl olmad grlr. Aslnda en garantili ve ksa yol kasanzn iini ap, anakartn zerinde isim aramak olacaktr. Baz reticiler, anakartn zerine marka yerine bazen model yazabiliyorlar. Dolaysyla markay anlamak gleiyor. Fakat bilgisayarn kasasn amadan da anakartn markasn ve modelini renebiliyoruz.
Anakart reticilerini, kulland AWARD ve AMI BIOS'lar sayesinde anlyoruz. PC'yi atktan sonra RAM'n sayld ekranda iken Pause tuuna basarak ekrandakileri inceleyin. En altta, ilk bakta vasfsz gibi duran bir ok rakam ve harf bulunuyor. te her reticinin kendine has bir id(kimlik) numaras bulunuyor. Her reticinin kimlik numaras farkl ve bu numara aada ilevsiz gibi duran bir dizi rakam ve harfin ierisine gizlenmitir. Fakat gnmzde kan son model anakartlarda, bu ilemlere fazla gerek kalmyor. Markal bir anakart aldysanz, POST ekranndayken, anakartnzn markas ve modeli ok ak bir ekilde grnmektedir.

image003.jpg


ekil 4.1: Ekranda BIOS versiyonunu ve Ana kart modelini renme.

Fakat ou anakartta, kodlar yer alyor. rnein yukardaki resimde alt izili ve iaretli yerlerde, marka ve model yerine, genelde kodlar yer alyor ve biz bu kodlar kullanarak anakartmzn markasn bulacaz.CTBIOS adl bir program, eer AWARD BIOS'lu bir anakarta sahipseniz, bu kodlar kendisi analiz ederek, anakartnzn markasn sizlere sylyor. Ama modelini syleyemiyor. Her reticinin sayfasnda, anakartn modelini nasl bulacanz ile ilgili bilgiler yer almakta.

Bu program, www.hwstation.com/files/pcmag/ctbios.zip adresinden ekebilirsiniz. Anakartmzn markasn nasl bulacamza gelelim imdi. Award BIOS'lar iin, altn izip B harfiyle iaretlenen yerde yazan yazya bakn: 6A6S7M49C. Buradaki ilk 5 karakter, yani 6A6S7 anakartta kullanlan yongaseti hakknda bilgi verir. Bundan sonraki 6. ve 7. karakterler ise, yani M4, anakartnzn reticisinin kod adn tamaktadr. Son 2 karakter iimize yaramyor. Bu kodlar her anakartn reticine gre farkllk gsterir. Siz kendi anakartnzdaki kodlar edindikten sonrawww.motherboards.org/moboidtools.html adresine giderek, BIOS String ID blmne bu kodu yazacaksnz ve sonuca ulaacaksnz.
Baz anakartlarda, A harfiyle iaretlenen yerde, Kuzey ve Gney Kprs bilgileri yer almakta. Ama i815, i820 gibi hzlandrlm mimariyi kullanan yongasetli anakartlarda yongasetinin ismi yer alr.

Yukarda grlen ekran resminde,sol st kede alt izili yere bakarsanz Anakart Modeli - BIOS versiyonunu greceksiniz. rnein, W6167MS V 1. 3 eklinde. W6167MS burada model, V 1. 3 ise kullanlan BIOS'un srmn belirtiyor.

4.2. AMI BIOS


  • Sisteminizi kapatn
  • Klavyenizi kasanzdan kartn veya tulardan birini basl tutun.
  • Sitemi an ( klavye hatas ile karlamanz gerekiyor)
image005.jpg


ekil 4.2: AMI BIOS ta BIOS tanmlama dizisi


  • Ekrann sol alt kesindeki harf ve saylardan olumu uzun diziye dikkat edin.
Bu dizi BIOS tanmlama dizisidir. Bu dizi aadaki gibi grnr.

51-0102-005123-00111111-101094-AMIS123-P

Bu dizi 1991 den gnmze olan bir anakart iaret etmektedir. Bu BIOS tanmlama dizisi iin BIOS tanmlama numaras 3. dizi blmnde koyu olarak yer alan 005123 dr.

DINT-1123-04990-K8

Bu dizi 1986dan 1991 e kadar olan BIOS lar iaret etmektedir..Bu BIOS tanmlama dizisi iin BIOS tanmlama numaras 2. dizi blmnde koyu olarak yer alan 1123dr.

Eer ikinci dizi kmesinin koyu renkli ilk numaras;

1, 2, 8, veya bir harf ise-bu NON-AMI Taiwan retimi bir anakarttr.

3, 4, veya 5 ise- bu TRUE AMI anakarttr.

50 veya 6 ise - bu NON-AMI US yapm anakarttr.

9 ise bu Taiwan retimi deerlendirme anakartdr.

Not: Eer tanmlama numaras NON-AMI bir anakart iaret ediyorsa bu durumda anakart size satan kii veya kurulularla temasa gemeniz gerekmektedir.

Son olarak, anakartnzn markasn ve modelini rendikten sonra yapacanz ilem artk ok basit. Yukarda verilen adresten ID Stirng'e gre sonular aldnzda, size bu markann Web sitesi adresi verilecektir. Anakartnzn reticisinin Web adresine gidip, rnler blmnden sizin anakartnz ile ilgili olan sayfaya gidecek ve BIOS sayfalarndan, anakartnz iin olan BIOS dosyalarna ulaacaksnz.

bios_anakart_pil.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
5. AWARD BIOS GÜNCELLEME İŞLEMLERİ
Önce sistemi boot edebilecek bir disket hazırlamanız gerekiyor. Bunun için Win9x veya Windows Me kullanıyorsanız, disket sürücünüze boş bir disket koyup, Başlat-Ayarlar-Denetim Masası-Program Ekle/Kaldır-Başlangıç Disketi yolunu izleyip, bir açılış disketi oluşturun.
image006.jpg

PC'yi bu disket ile açmanız gerektiğinden, BIOS'a girip ADVANCED BIOS FEATURES menüsünden, boot sırasında birinciliği disket sürücüsüne verin. Böylece sistemi disketten boot edebileceksiniz.
Anakartın modeline göre, kutucukta belirtilen BIOS dosyalarının adresine gidip, sizin anakartınız için en güncel olan BIOS dosyasını çekin. Ayrıca, AWDFLASH programını çekin ve diskete kopyalayın.
image008.jpg

Daha sonra BIOS'a girerek, önemli ayarları bir kenara not edin.Bilgisayarı disketten açtıktan sonra komut satırına awdflash.exe yazıp entere basın.Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır.
image009.jpg

File Name to Program kısmına anakartınızın üreticisinin web sitesinden indirmiş olduğunuz yeni bios bilgilerini içeren .BIN uzantılı dosyanın diskinizdeki tam yolunu yazın.Bu işlemi yaptıktan sonra anakartınızın Flash tipi okunacak ve ekranda görülecektir.Aşağıda görüldüğü gibi Flash tipi “Winbond 29C020 / 5V “ olarak ekrana gelmiştir.Daha sonra en alt kısımda size "Do You Want To Save BIOS? " şu anda kullandığınız BIOS'u kayıt edip etmeyeceğinizi sorulur. "Y" tuşuna basarak bunu kabul edin.
image011.jpg

Daha sonra sizden şu anki bios dosyanızı biryere yedeklemeniz için bir dizin ve dosya ismi girmeniz istenecektir. örneğin dosya ismi olarak ESKIBIOS.BIN verebilirsiniz.
image013.jpg

Bu işlemi yaptıktan sonra entere bastığımızda karşımıza “Now Backup System Bios to a file “ uyarı yazısı gelecektir.
image015.jpg

Bu işlem bittikten sonra alt bölümde ikinci bir soru belirecek: “Are you sure to program?” BIOS’u güncellemek istediğinize emin olup olmadığınız sorusuna “Y” tuşuna basıp devam edin.BIOS güncellenecek ve bilgisayarınız otomatik olarak tekrardan başlayacaktır.Post ekranında iken DEL tuşuna basarak BIOS'a girin ve LOAD SETUP DEFAULTS seçeneğini uygulayın. Değiştirmek istediğiniz ayarları değiştirip, kayıt edip çıkın.Açılışta POST ekranında sağ üst köşede göreceksiniz ki BIOS ‘un versiyonu değişmiştir. Böylece BIOS ‘u sağlıklı bir şekilde güncelleyebildiğinizi anlayabilirsiniz.
6. AMI BIOS GÜNCELLEME İŞLEMLERİ
Bir sistem disketi oluşturun . İnternetten çekeceğiniz ROM uzantılı dosyayı diskete kopyalayın. Aynı diskete yine internettenAmi703e.com dosyasını kopyalayın.ROM uzantılı bu dosyanın bir kopyasını acil durumlarda kullanabilmek için başka bir diskette saklayın ve dosya ismini AMIBOOT.ROM olarak değiştirin.Sistem disketi ile sistemi açın ve şunları yazın:
AMI703E xxxxxx.ROM
xxxxxx olan yere BIOS dosyasının ismini yazacaksınız.
"Y" tuşuna bastığınızda, güncelleme işlemi başlayacaktır. Programlama işlemi başarılı olursa, "Flash EEPROM Program Successful" mesajı görünecektir. Bir tuşa bastığınızda sistem yeniden başlayacaktır.
7. BAZI ANAKART İÇİN GÜNCELLEME İŞLEMLERİ
7.1. ASUS ANAKARTLAR ve BIOS GÜNCELLEMESİ
ASUS Anakartlarda, genelde AWARD BIOS kullanılıyor. Sadece, şu an için eski bir kart sayılan ASUS K7M’de AMI BIOSkullanılmıştı. Onun haricinde, AWARD BIOS kullanılıyor. Fakat ASUS P3B-F dahil olmak üzere ondan sonra ASUS un çıkan tüm anakartlarında, alışık olduğumuz AWARD Moduler BIOS’un aksine, AWARD Medallion BIOS kullanılmıştır.
image017.jpg

Şekil 7.1: Award Medallion BIOS
ASUS anakartların BIOS’unu güncellemek için, ASUS’a özel olan AFLASH programını kullanmak gerekiyor. K7M serisi için ise, Flash822.exe dosyasını kullanmak gerekiyor.
Genel olarak bakıldığında, Asus anakartların BIOS’unu güncellemek için iki adet dosyaya ihtiyacımız var. AFLASH.exe ve güncel BIOS dosyası.
[h=4]Güncelleme İşlemleri :[/h]
  • Bir açılış disketi oluşturun.
  • AFLASH.EXE programını oluşturduğunuz diskete kopyalayın
  • Aflash.exe programını disketten çalıştırın ve “1.Save Current Bios to File” seçeneğini seçin.
image018.gif

ASUS BIOS dosyasını ASUS ‘un web sitesinden daha önceden oluşturmuş olduğunuz diskete indirin.

  • Ssistem disketti ile açılış yapın.
  • Sistem A sürücüsünde iken Aflash.exe yazıp enter tuşuna basın.
  • Ana Menü’de iken 2 numaralı seçeneği girin ve enter tuşuna basın.
  • “ Are you sure ?” sorusuna “Y” tuşuna basarak evet deyin.
image020.jpg

Yeni BIOS bilgisi programlanmaya başlanır. Programlama işlemi bittikten sonra “Flashed Succesfully” yazısı görünür.
image022.jpg

Karşımıza son gelen ekrandaki talimatları takip ederek BIOS güncelleme işlemini bitiririz.
Talimatlar: EPROM ‘u güncellediniz;Sistemi yeniden başlatıp sisteme girmeniz ve yeni BIOS ile güncellenmiş CMOS ‘u görmek için Load Setup Defaults seçeneğini seçmeniz tavsiye olunur.
image023.gif

7.2. GIGABYTE ANAKARTLAR ve BIOS GÜNCELLEMESİ
Güncelleme İşlemleri :

  • Bir sistem disketi hazırlayın..
Not:
A.Bu işlem disket sürücünüzdeki bütün bilgileri kaybetmenize sebep olacaktır.Bu sebeple dikkatli olunuz.
B. Tipik olarak 4 dosya disketinize transfer edilecek fakat bunlardan sadece command.com görünebilir olacaktır.
C. Son olarak disketinizdeki bu dosyaların güvenliği için yazmaya karşı koruma tırnağını açın.

  • BIOS güncelleme dosyasını ve sıkıştırılmış haldeki awdflash.exe programını Gigabyte sitesinden indirin.
  • Sıkıştırılmış awdflash.exe dosyasını pkunzip veya winzip gibi programlarla 1. adımda hazırlamış olduğunuz diskete açın.Daha sonra yine indirmiş olduğunuz yeni BIOS dosyasını da diskete kopyalayın.
Not:
Bu iki programı da aşağıda görmüş olduğunuz adresten bulabilirsiniz.
www.shareware.com

  • Yeni hazırlamış olduğunuz disketi kullanmak için sisteminizi tekrardan başlatın.Sisteminiz disketten açılış yapsın.
  • DOS komut satırında iken awdflash.exe dosya_adı.xxx komutunu yazın ve enter tuşuna basın. Dosya_adı.xxx dosyası sizin Gigabyte sitesinden indirmiş olduğunuz ve diskete kopyaladığınız bios güncelleme dosyasıdır.
Sıradaki ilk seçeneğiniz, eski BIOS’u kaydetmek olacaktır.. Bu işlemi yapmanız tavsiye olunur. BIOS’u güncelledikten sonra yeni özelliklerden memnun olmayabilirsiniz.
A. Eski BIOS’u kaydetmeye karar verirseniz, yeni BIOS’un adıyla kaydetmediğinizden emin olun.Eğer eski bios’a yeni bios dosyası ile aynı ismi verirseniz eski bios bilgileri yeni bios dosyasının üzerine hiçbir uyarı olmadan yazılacaktır. En basit isim verme şekli ESKIBIOS.BIN şeklinde olabilir.
B. Eğer eski bios dosyanızı biryere kaydetmek istemiyorsanız en azından eski bios’ un versiyon numarasını biryerlere not alın. Hayır demek için ‘N’ tuşuna basarak bir sonraki adıma geçin.

  • Eski BIOS’u kaydetmek için evet anlamında ‘Y’ tuşuna basın.
  • Eski bios için bir isim verin ve enter tuşuna basın.
  • Sıradaki ikinci seçeneğiniz BIOS’u güncellemek isteyip istemediğiniz olacaktır.
Evet demek için ‘Y’ tuşuna basın.
Not:
Bu adım çok kritiktir.Flash işlemi sürmekte iken kesinlikle klavyeye,reset tuşuna veya açma kapama butonuna dokunmayın.

  • BIOS güncelleme işlemi tamamlandıktan sonra disketinizi disket sürücüden çıkartın ve sisteminizi tekrar başlatın. Açılışta POST ekranındayken BIOS versiyonunun değişmiş olduğunu göreceksiniz. Artık işlem tamamlanmıştır.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
7.3. ABIT ANAKARTLAR ve BIOS GÜNCELLEMESİ
ABIT Anakartların hemen hepsi AWARD BIOS kullanıyor. Abit’in sitesi Türkçe olarak ta hizmet veriyor.
Abit’in Türkçe sayfalarına http://www.abit.com.tw/turkish/index.htm adresinden ulaşabilirsiniz. Önceden, Abit anakartların BIOS’unu update etmek için 3 adet dosya gerekiyordu; ama şimdi o sistem yok. İki dosyaya ihtiyaç duyacaksınız. Birincisi AWDFLASH programı, ikincisi ise BIOS güncellemede kullanacağımız BIN uzantılı yeni BIOS dosyası.
Güncelleme İşlemleri (örnek Anakart: ABIT SE6)

  • Önce sistemi boot edebilecek bir disket hazırlamamız gerekiyor. Bunun için Win9x veya Windows Me kullanıyorsanız, disket sürücünüze boş bir disket koyup, Başlat-Ayarlar-Denetim Masası-Program Ekle/Kaldır-Başlangıç Disketi yolunu izleyip, bir açılış disketi oluşturun. PC’yi bu disket ile açmanız gerektiğinden, BIOS’a girip ADVANCED BIOS FEATURES menüsünden, boot sırasında birinciliği disket sürücünüze verin. Böylece sistemi disketten boot edebileceksiniz.
  • Anakartınızın modeline göre, kutucukta belirtilen BIOS dosyalarının adresine gidip, sizin anakartınız için en güncel olan BIOS dosyasını çekin. Ayrıca, AWDFLASH programını çekmeniz gerekiyor. Daha sonra BIOS’a girerek, önemli ayarları bir kenara not edin.
  • Bilgisayarı disketten açtıktan sonra, komut satırına: awdflash dosya_adı.xxx
    yazıp Enter tuşuna basın. Dosya_adı.xxx yerine, anakartımız için İnternetten çektiğiniz BIOS dosyasının ismini yazacaksınız. örneğin: awdflash SE6_SW.BIN
  • AWDFLASH programına girdiğinizde, size alt bölümde bir soru sorulacak : “Do You Want To Save Bios?” Şu anda kullandığınız BIOS’u kayıt edip etmeyeceğiniz sorusunu “Y” tuşuna basarak bunu kabul edin ve kayıt edilmesi için bir dosya adı girin . örneğin: eskibios.bin
Bu işlem bittikten sonra, alt bölümde ikinci bir soru belirecek:
“Are you sure to program ” BIOS’u güncellemek istediğinizden emin olup olmadığınız sorusuna. “Y” tuşuna basıp devam ediyoruz.

  • İşlem bittiğinde, bilgisayarınızı yeniden başlatarak BIOS’a girin ve LOAD SETUP DEFAULTS seçeneğini uygulayın. Değiştirmek istediğiniz ayarları değiştirip, kayıt edip çıkın. Abit, bu işi otomatikleştirmek için birkaç komut daha yazmanızı daha mantıklı buluyor. Bilgisayarınızı hazırladığınız sistem disketiyle açtıktan sonra komut satırına aşağıdakileri yazmak olacak :
awdflash SE6_SW.BIN /cc /cd /cp /py /sn /cks /r
Buradaki harflerin anlamları :
cc : Güncelleme işlemi bittikten sonra CMOS bilgilerini sil
cd : Güncelleme işlemi bittikten sonra DMI bilgilerini sil
cp : Güncelleme işlemi bittikten sonra PnP bilgilerini sil
py :BIOS’u Güncelle
sn : BIOS yedeği alma
cks : Güncelleşmiş dosyayı eskisi ile karılaştır
r : Güncelleme işlemi bittikten sonra sistemi yeniden başlat.
7.4. MSI ANAKARTLAR ve BIOS GüNCELLEMESİ
MSI, anakartlarının bir çoğunda AWARD BIOS kullanılıyor. Fakat AMI BIOS kullanan bazı modelleri de bulunmaktadır.
Award BIOS Kullanan MSI Anakartlar İçin Güncelleme İşlemleri :
MSI, BIOS güncelleme işini kolaylaştırmak için, bütün dosyaları aynı dosya içinde sıkıştırıp sitesine koymuş. Anakartınızın modeline uygun dosyayı indirdikten sonra, bunu bir klasöre açın. Bu klasörün içine baktığınızda, Autoexec.bat dosyası göreceksiniz.Bunun anlamı güncelleme işleminin otomatik olacağıdır. Sistem disketinize, klasörünüzde yer alan tüm dosyaları kopyalayın, ve sistemi yeniden başlatın. İşlem bittiğinde bilgisayarınız yeniden başlayacaktır.Eğer otomatik olark değilde klasik yöntemle BIOS’u güncellemek istiyorsanız ve eğer AWARD BIOS’lu MSI anakarta sahipseniz, GigaByte anakartlar için anlatılan prosedürün aynısını MSI anakartlarda da uygulayabilirsiniz.
Ami BIOS Kullanan MSI Anakartlar İçin Güncelleme İşlemleri :
MSI’nin AMI BIOS kullanan anakartları da var. Bunlar için Güncelleme işlemlerine bakacak olursak:

  • Bir sistem disketi oluşturun. İnternetten çekeceğiniz dosyayı diskete kopyalayın. Aynı diskete yine MSI’nin sitesinden çekeceğiniz AMIFL634.EXE dosyasını kopyalayın.
  • Yeni BIOS dosyasının adı şu şekilde olmalı : A54MS10.ROM Bu dosyanın bir kopyasını başka bir diskette acil durumlarda kullanmak üzere saklayın ve dosya ismini AMIBOOT.ROM olarak değiştirin.
  • Sistem disketi ile sistemi açın ve şunları yazın: AMIFL634 xxxxxx.rom
xxxxx.rom olan yere BIOS dosyasının ismini yazacaksınız.
“Y” tuşuna bastığınızda, güncelleme işlemi başlayacaktır. Programlama işlemi başarılı olursa, “Flash EEPROM Program Successful” mesajı görünecektir. Bir tuşa bastığınızda sistem yeniden başlayacaktır.
7.5. INTEL ANAKARTLAR ve BIOS GÜNCELLEMESİ
Intel, hemen hemen tüm yeni anakartlarında Phoenix BIOS kullanıyor. Phoenix BIOS genelde markalı PC’lerde kullanılan bir BIOS markası. Ve Phoenix BIOS, anakartınızın markasını belirleyebileceğiniz kod numaraları da sunmuyor. Ama, eğer INTEL marka anakarta sahipseniz, açılışta INTEL anakarta sahip olduğunuzu gösteren bir logo ile karşılaşacaksınız. Modelini ise “CTRL+ALT+ESC” tuş kombinasyonunu kullanarak POST ekranına geçtiğinizde en üstte göreceksiniz.
Güncelleme İşlemleri :

  • Önce sistemi boot edebilecek bir disket hazırlamamız gerekiyor.Bunun için Win9x veya Windows Me kullanıyorsanız, disket sürücünüze boş bir disket koyup, Başlat-Ayarlar-Denetim Masası-Program Ekle/Kaldır-Başlangıç Disketi yolunu izleyip, bir açılış disketi oluşturun.PC’yi bu disket ile açmanız gerektiğinden, BIOS’a girip BOOT menüsünden, boot sırasında birinciliği disket sürücünüze verin. Böylece sistemi disketten boot edebileceksiniz.
  • Intel’in Web sitesinden BIOS dosyalarını indirin ve bu dosyayı sabit diskinizde ayrı bir dizine koyduktan sonra, üzerine çift tıklayın. çift tıkladıktan sonra “Bios.exe” ve “Mk_bootz.exe” adında iki dosya çıkacak.
  • “Bios.exe” dosyasına çift tıklayın.Açılan dosyaları diskete kopyalayın.
  • Yeni disketimiz ile sistemi açmadan önce, BIOS’a girip tüm ayarları bir kenara not etmenizde fayda var.
  • Intel BIOS güncelleme için farklı bir açılış disketi hazırlamış; ekrana gelen menü de Enter tuşuna basın.
  • “Update Flash Memory From a File” seçeneğini seçin.
  • “Update System BIOS” seçeneğini seçin.
  • Yeni BIOS dosyanızın ismi sorulacak. Buraya güncellenecek BIOS dosyasının ismini yazın. İşlem bitene dek bekleyin ve işlem bittiğinde disket sürücüden disketi çıkartarak yeniden bilgisayarı başlatın ve BIOS’a girin. Not aldığınız ayarları tekrar düzenleyin.
8. ONLİNE BIOS GÜNCELLEME
Şu an için Asus, GigaByte ve MSI, bazı anakart modelleri için, Online BIOS Güncelleme olayını sunuyor. BIOS Güncellemenin artık son zamanlarda bir gereklilik olduğu bir dönemdeyken Asus, GigaByte, MSI gibi firmalar BIOS güncelleme konusunda kullanıcılarına daha kolay bir ortam hazırlamak için özel programcıkları kullanıcılara sunmakta. Bu firmaların yazdığı özel programcıklar sayesinde anakartınızın BIOS’unu fazla uğraşmadan, ve teknik bir bilgiye sahip olmadan güncelleyebiliyorsunuz. Firmaların kendi anakartları için hazırladıkları programlar farklılık gösteriyor ama genelde mantık aynı: Anakartın modelini otomatik olarak algılayıp (veya siz göstereceksiniz), Internetten uygun yeni BIOS dosyasını çekip, güncellemeyi yapmak. Bu programların Win9x /Nt4,0/WinME ve Win2000 altında çalışabiliyor olması kullanıcılara kolaylık sağlıyor.
image024.gif

Asus ve GigaByte’ın programları benzer mantıkta. 2 farklı şekilde BIOS’unuz güncelleyebiliyorsunuz. Eğer daha önceden yeni BIOS’u Internetten çekmediyseniz, bu programlar aracılığı ile, Internetten uygun BIOS dosyasını çekebiliyorsunuz. Dolayısı ile anakartınızın üreticisinin WEB sayfasına gidip, BIOS dosyası aramaktan kurtulursunuz. Bu programlar, anakartınızın modelini otomatik olarak belirliyor. Fakat her anakart “Canlı” BIOS Güncelleme olayını desteklemiyor.
image025.gif

İkinci yöntem ise, dosyayı ayrıca çekmek ve daha sonra güncelleme programında yeni bios dosyasının diskinizdeki yerini belirtmek. Eklenmesi gereken bir ayrıntıda şu ki Asus’un programı olan “Asus Update” programı, GigaByte’ın “@BIOS” programından daha başarılı ve kullanıcı arabirimi çok daha güzel.
image026.gif

MSI’nin Live BIOS programını Internetten yüklüyoruz
MSI ise kısmen farklı bir yol izlemiş. MSI bu işi programla yapıyor ama web üzerinden. Programı web üzerinden yüklüyorsunuz, ve anakartınızın modeli program üzerinde değil de, web üzerinde tanınıyor ve ona göre BIOS dosyası çekiliyor. Geri kalan işlemler ise benzer.
Asus UPDATE: Çizgi Elektronik 404 | İçerik Bulunamadı / Not Found
GigaByte @BIOS: http://www.gigabyte.com.tw/home/a_bios.htm
MSI Live BIOS: http://www.msi.com.tw/support/feature/livebios/livebios.htm
9. BIOS KURTARMA İŞLEMLERİ
9.1. Intel Flash ROM ‘lu Anakartlar İçin BIOS Kurtarma
Eğer Intel marka bir anakarta sahipseniz diğer anakart kullanıcılarına göre şanslısınız. Zira, INTEL FLASH ROM’un Boot Blockdenilen bölgesi için yazma korumasına sahip. Boot Block, BIOS çipinde çok ufak bir yer kaplayan ,bilgisayarın açılabilmesi için bir takım algoritmalara sahip sistemciktir. Dolayısı ile aslında bu bölümün güncellenmesi gerekmiyor. INTEL, kendi ürettiği FLASH ROM ( BIOS çipi )’ larda bu boot block koruma özelliğini koymuş ve bu FLASH ROM’u kullanan anakartlarda, BIOS Güncellemesi sonucunda sorun yaşama ihtimalinin yok denecek kadar az. BIOS Güncelleme esnasında elektrikler kesilse bile BIOS’unuzun Boot Block bölümü hasar görmediğinden, bilgisayarınız yine açılacaktır ve Güncelleme işlemini tekrardan yapmanız istenecektir. çünkü, BIOS Güncelleme olayının ilk bölümünde, BIOS çipindeki bilgiler silinir, ikinci adımda ise bilgiler tekrar yazılır. Yani yarıda kalan işlem sonucunda tekrar BIOS Güncelleme yapmalısınız. İntel marka anakartlarda herhangi bir sorunla karşılaşıldığında uygulanması gereken yöntem şudur :
1. INTEL anakartların üzerindeki “flash recovery” olarak tanımlanan jumper’ı bulun ve kurtarma (recovery) pozisyonuna getirin.
2. Daha önce , INTEL anakartlar için hazırladığınız disket ile sistemi açın.
3. Görüntü alamayacaksınız,fakat bu sorun değil çünkü işlemleri bip sesleriyle yapacaksınız. Bip sesi duyduğunuz anda Disket Sürücünüzün ışığı yanıyor ise, işlem başlamıştır demektir. Floppy ışığı söndüğünde işlem bitmiştir.
4. Sistemi kapatın ve jumper’ı eski konumuna getirin.
5. Sisteminizi tekrar açın ve güncelleme işlemine başlayın.
[h=5]9.2. Award BIOS Kullanan Anakartlar İçin BIOS Kurtarma[/h]Şimdi anlatılacak çözüm ise, AWARD BIOS kullanan bir çok anakart kullanıcıları için geçerli olacak bir çözüm (ASUS hariç). AWARD BIOS’a sahip anakartlarda işe yarayan bir kurtarma olayı otomatikleştirilmiş bir olay. örneğin BIOS Güncelleme sırasında, elektrik kesilmesi gibi bir sorun oluştu ve bilgisayarınız açılmaz hale geldi. Panik yapmadan hemen İnternet erişimi olan başka bir bilgisayar bulun ve işlemlere başlayın .
1. İlk olarak bir sistem disketi oluşturun : format a:/q/s
2. Anakartınızın üreticisinin WEB adresine gidin ve kendi anakartınız için olan yeni BIOS dosyasını indirin. AWDFLASH programını da indirin. AWDFLASH programını ve BIOS dosyasını diskete kopyalayın. Ve sisteminizdeki Autoexec.bat dosyasını da diskete kopyalayın. Şimdi Disket Sürücünün içindeyken, Autoexec.bat dosyasına sağ tuş tıklayıp düzenle deyin. Autoexec.bat içerisindeki tüm satırları silin. Ve şunları yazın:
[h=5]A:\AWDFLASH dosya_adı.xxx /SN /PY /CP /CD /CC[/h]örneğin:
[h=5]A:\AWDFLASH W6334VMS.bin /SN /PY /CP /CD /CC[/h]Bu arada yukarıda AWRDFLASH programının AWDFLASH.EXE şeklinde bulunacağı varsayılarak, AWDFLASH yazıldı. Ama aynı program AWDFL770 gibi isimlerle de bulunabilir. çektiğiniz AWARD BIOS Güncelleme programının ismine göre, verdiğimiz komut satırını değiştirmemiz gerekiyor.
örneğin :
[h=5]A:\AWDFL770 w6334VMS.bin /SN /PY /CP /CD /CC[/h]Autoexec.bat dosyası içindeki değişiklikleri yaptıktan sonra, bunu kayıt edin.
3. Bu disket ile, sistemi açın. Ekrana görüntü gelmeyecektir. Bip sesiyle beraber, Disket Sürücü ışığının yanmasıyla işlem başlayacaktır. 1,5 – 2 dakika arası sürecek bir işlemden sonra, disket sürücünün ışığı sönecektir. Ve sistemi artık başlatabilirsiniz! Fakat bu yöntem her anakartta çalışmıyor.
9.3. Award BIOS’ lu ASUS Anakartlar İçin BIOS Kurtarma
Daha önce belirtildiği gibi, ASUS, kendi anakartlarındaki BIOS Güncelleme işlemini yapabilmeniz için AFLASH programını sizlere sunuyor. Kilit nokta şu: AFLASH programını çalıştırdığınızda, karşınızda duran ikinci seçenek şudur : “Update BIOS Including Boot Block and ESCD” (“ Boot Block ve ESCD dahil BIOS’u güncelle”) . BU demektir ki Asus Anakartların BIOS’unu güncellerken bir sorun çıkarsa, Boot Block’un zarar görmüş olması ihtimaller arasında. O zaman sisteminiz açılmayacak anlamına gelir. Tabii her zaman böyle olacak diye bir kaide yok. Boot Block gerekli olduğu vakitlerde güncelleniyor.
9.4. Ami BIOS Kullanan Anakartlar İçin BIOS Kurtarma
AMI BIOS’lar için genelde ortak bir kurtarma yöntemi var.
1.AMI BIOS’u olan anakartınızın markasına ve modeline göre, anakartınızın üreticinizin adresinden yeni BIOS dosyasını çekin. Bu dosyanın ismi şuna benzer bir şey olur : A54MS10.ROM
2. Bu dosyanın ismini, AMIBOOT.ROM olarak değiştirin. Sonra bunu boş bir diskete kopyalayın.
3. Diskete sistem dosyalarını transfer ETMEYİN. Diskette sadece ve sadece AMIBOOT.ROM dosyası olacak. Açılmayan sisteme bu disketi koyduktan sonra, CTRL ve HOME tuşlarını nasılı tutarken sistemi açın. Disket Sürücünün ışığı yandıktan sonra elinizi bu tuşlardan çekin.
4. Sistem, BIOS Güncelleme olayını yaklaşık 35-40 saniye içinde bitirecek. İşlem bittiğinde birkaç bip sesi çıkacaktır. Daha sonra sisteminizi açabilirsiniz!
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst