gittigidiyor

[Donanım ] GPU ve CPU arasındaki fark ne?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Cpu-gpu-apu-nedir-ne-i%C5%9Fe-yarar.jpg


GPU ve CPU arasındaki fark ne?

Her ikisi de temelde aynı şeyi yapıyor gibi görünse de, GPU ve CPU arasında önemli bir fark var!



2016060715385646103.jpg





Dijital ekranlar üzerinde daha iyi bir grafik görüntüsü elde etmek için elbette her şeyden önce daha iyi bir grafik kartına ihtiyacınız var. Grafik kartı dediğimizde ise elbette hepimizin aklına gelen şey GPU. Fakat aslında temelde aynı şeylermiş gibi görünseler de bir GPU'yu (Grafik işlemci ünitesi) standart bir CPU'dan (Merkezi işlem birimi) ayıran şey tam olarak nedir?
Aslında her iki donanım unsuru da bir anlamda aynı görevi yerine getiriyor; bir problemle yüzleşiyorlar, 0 ve 1 dilinde bunu inanılmaz hızlarda çözüyorlar. Bir CPU ve GPU arasındaki gerçek fark ise her ikisinin de mimarisinde gizli. Her bir yapının sahip olduğu belirli sayılardaki çekirdeklerin her biri yeni bir matematik probleminin anlık bir biçimde çözülmesine olanak tanıyor. Bu anlamda GPU'ların CPU'lardan çok daha fazla sayıda çekirdeğe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin Mac Pro'da altı adet çekirdek varken NVidia GTX 980 grafik kartında 2.000'in üzerinde çekirdek var.

Fakat daha fazla çekirdek her zaman için daha iyi bir şey olmak zorunda değil. Aradaki farkı daha iyi anlamak adına GPU'yu bir fabrikaya, CPU'yu ise ünlü fizikçi Steven Hawking'e benzetebiliriz. Her biri bir çekirdekle temsil edilen fabrika işçileri (yani GPU) basit ve benzer görevleri harika bir biçimde yerine getirebilirler. Diğer yandan Hawking (yani CPU) inanılmaz zeki olsa da yalnızca bir kişi. Dolayısıyla onun yeteneği de yapay zeka gibi tekil ve karmaşık problemlerde çok daha iyi sonuçlar veriyor.
Kısacası; her ikisi de benzer yollarla çalışsa da, sağlam bir oyundan en iyi performansı almak için hem akıllı bir CPU'ya hem de güçlü bir GPU'ya ihtiyacınız olacak.


CPU, GPU ve APU arasında ne fark var?
CPU ile GPU arasında ne fark var? APU da neyin nesi? İşte herkesin bilmesi gereken bilgiler…
GPU, CPU ve APU son senelerde PC ‘lerle beraber en çok andığımız terimler arasında. Kısaltmalarla aranız iyi değilse bu terimler kafanızı karıştırmaktan öteye gitmiyor olabilir. Ancak bu terimler hakkında bilgiye sahip olmanız, bilgisayarların nasıl çalıştığını anlamanızı kolaylaştıracağı gibi, bir sonraki PC alışverişinizde de size yardımcı olabilir.

CPU nedir?

Merkezi işleme birimi yani CPU, bilgisayarınızın tüm temel işlemlerini hesaplayan bir birimidir. Türkçedeişlemci olarak adlandırılan CPU‘nun olmadığı bir bilgisayar çalışmayacaktır.

Yoğun hesaplama gerektiren uygulamalar, oyunlar ve fiziksel hesaplamalar, CPU ‘ların gücünün en çok öne çıktığı alanlardır. Tek çekirdekli işlemciler 1.0 GHz saat hızında çalışabildiği gibi, 4.0 GHz saat hızında çalışan dört çekirdekli güçlü CPU ‘lar da bulunmaktadır. Intel işlemcilerde bulunan Hyperthreading teknolojisi, 4 çekirdeği sanal olarak 8 çekirdeğe çıkararak işlemcinizden en yüksek performansı almanıza yardımcı olur.


GPU nedir, CPU ‘dan ne farkı var?

GPU’lar, yani grafiksel işleme birimleri, en çok videolarda ve ekranınızda çizilen grafiklerde kullanılır. GPU’suz bilgisayarlar çalışabilse de böyle bir bilgisayara monitör bağlayamazsınız. Bu türGPU‘suz PC’ler (genellikle sunucular) uzak bağlantı ile yönetilmektedir.

GPU’lar, bazen anakartınıza entegre edilmiş bir çip olarak, bazen ise ayrı bir PCI-Express kartı olarak karşımıza çıkarlar.

CPU ve GPU arasındaki fark ise, GPU’ların grafiklerle ilgili işlemler için optimize edilmiş olmasıdır. GPU içerisinde bulunan çekirdek sayısı, üreticisine göre değişir. Nvidia, daha az çekirdekle daha fazla güç sunmayı tercihederken, AMD’nin çözümleri genellikle daha fazla çekirdek içeriyor. Örnek vermek gerekirse, uç nokta bir Nvidia kartında 68 çekirdek, AMD ekran kartında ise 1.500 çekirdek bulunuyor.




AMD ‘nin APU ‘ları

“Hızlandırılmış işleme birimi”nin kısaltılmışı olan APU’lar, CPU ve GPU’yu bir araya getiren çiplerdir. Bu şekilde çiplerin birbirlerine daha yakın olması ve daha uygun maliyetle daha hızlı iletişim kurmaları amaçlanmaktadır.

APU‘lar yüksek grafik performansı bekleyen kullanıcıların beklentilerini karşılamasa da orta seviye işler için (oyunlar dahil) fazlasıyla tatmin edici bir performans sunarlar. AMD ‘nin CPU ve Radeon grafik birimini birleştirerek meydana getirdiği APU’lar bugün, laptop’lar, alt seviye masaüstü PC ‘lerde ve mobil cihazlarda kullanılıyor.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst